hangikredi.com

Kredi Başvurusu Sorgulama

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 13.01.2022 Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

Kredi başvurusu sorgulama işlemi, kredi çekmek için bankaya başvuru yapmış olan herkesi ilgilendiren bir işlemdir.

Kredi Başvurusu Sorgulama
Kredi başvurusunun sonucu, banka tarafından başvuruyu yapan tüketiciye bildirilir. Fakat bu bildirimi yapmak zaman alabileceği için, tüketicinin kendisinin kredi başvurusu sorgulama işlemi yapması daha pratiktir.

Bankalar, söz konusu sorgulama işlemi ile ilgili dijital ve fiziksel hemen her kanaldan hizmet verir. Bu hizmet doğrultusunda taşıt kredisi, konut kredisi, KOBİ kredisi ya da ihtiyaç kredisi başvurusu sorgulaması yapabilmek mümkündür.

Kredi Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

Kredi başvurusu sorgulaması yapabilmek için, bu işlemin nasıl ve nereden yapıldığını bilmek gerekir. Yanlış bir yöntem ile sorgulama yapıldığında sistem sonuç bulamaz ve bu durum tüketicinin yanlış bilgilendirilmesine yol açabilir. Bankalar genellikle olumlu sonuçlanan kredi başvurularına dönüş yaparlar. Bazı bankalar olumsuz sonuçlar için de bildirim gönderirken bazı bankalar bu hizmet, vermez. Dolayısıyla bankayı bekleyip zaman kaybı yaşamaya gerek yoktur. Fiziksel şubeden, SMS ile ya da online bankacılık hizmetleri üzerinden kredi başvuru sonuçları sorgulama işlemi yapılabilir.

Şubeden Kredi Başvuru Sorgusu Nasıl Yapılır?

Kredi başvurusu yapılan bankanın şubesi, başvuru sorgulama hizmeti de verir. Kredi başvuru durum sorgulama işlemi için doğrudan bankanın fiziksel şubesine gidilebilir. Şubelerde genellikle sıra numarası almak suretiyle işlem yürür. Bu nedenle bir süre sıra beklemek gerekebilir. Ardından banka personeli, başvurusunun durumunu öğrenmek isteyen tüketicinin kimlik bilgileri üzerinden sonucu öğrenir ve tüketiciye söyler.

SMS ile Kredi Başvuru Sorgusu Nasıl Yapılır?

SMS ile kredi başvuru sorgusu yapmak çok yaygın bir şekilde kullanılmaz. Bunun sebeplerinden biri ücretli olmasıdır. Bazı bankalar ücretsiz SMS sorgulama hizmeti sunsa da çoğu banka, tüketicinin kendi tarifesi üzerinden ya da önceden belirlenmiş bir tutar üzerinden SMS’leri ücretlendirir. Fakat SMS ile kredi başvuru sorgulama işlemi yapılmasının en önemli nedenlerinden biri pratik olmasıdır. Bir diğer önemli neden de tüketicinin akıllı telefona sahip olmaması ve internet erişiminin bulunmamasıdır. Böyle durumlarda bankanın SMS servisine kısa mesaj atmak suretiyle kredi başvurusunun sonucu öğrenilebilir. SMS ile sorgulama hizmeti, rağbetin çok olduğu kredi ürünleri için de kurtarıcıdır. Örneğin zaman zaman devlet destekli krediler kullandırılır ve bu krediler avantajlı (6 ay erteleme, düşük faiz, eşit taksitler) olduğu için başvuru yapan sayısı da çok olur. Bu gibi durumlarda 6 ay ertelemeli kredi başvurusu sorgulama işlemi için bir yoğunluk meydana gelir. Online kanallardan işlem yapmak zorlaşabilir ve SMS ile sorgulama, en pratik yöntem olarak kullanılabilir.

Online Kredi Başvuru Sorgusu Nasıl Yapılır?

6 ay geri ödemesiz kredi başvurusu sorgulama işlemi online kanallardan da yapılabilir. Sadece 6 ödemesiz kredi başvurusu sonucu değil, neredeyse tüm kredili ürünler için online kanallardan sorgulama yapılabilir. Dijital bankacılık günümüzde çok geliştiği ve hızlı sonuç verdiği için, kredi başvuru sorgulama işlemi için en çok kullanılan kanal online kanaldır. Online kredi başvuru sorgusu için bankanın internet sitesi üzerinden internet şubesine ya da mobil uygulamasına girmek gerekmektedir. Her bankanın internet ve mobil şubesi, o bankaya özel olarak tasarlandığı için kredi başvuru sorgulama sekmesi farklı bir menü altında olabilir. Genellikle “başvurum nerede, başvuru takip, kredi işlemleri” gibi menülerin altında yer alır. İlgili menü bulunduktan sonra otomatik olarak yapılan başvurular ve sonuçlar görüntülenebilir. Bu işlemin sadece birkaç saniye sürmesi ise en önemli avantajdır.

Fiziksel Şube, SMS ve Online Olarak Kredi Başvurusu Sorgulama Hizmeti Veren Bankalar
Akbank Garanti BBVA QNB Finansbank
Türkiye İş Bankası TEB ING Bank
Yapı Kredi Denizbank Fibabanka
Ziraat Bankası Vakıfbank Halkbank

Kredi Başvuru Süreci Nasıl İşlemektedir?

Kredi başvurusu sorgulama işlemi yapmadan önce, kredi başvuru sürecinin nasıl ilerlediğini bilmek gerekir. Bankalar, artık pek çok hizmeti dijital ortamda, hızlı bir şekilde sunar. Çoğu banka sadece T.C. kimlik numarası ve telefon numarası ile kredi başvurusu kabul eder. Aslında bu sadece ön başvurudur. Banka, T.C. kimlik numarası ile tüketicinin finansal geçmişine ve kredi notuna bakar. Eğer uygun şartlar mevcutsa ön onay verilir. Ön onayın ardından banka, tüketici ile iletişime geçer ve detaylı bir şekilde bilgi ister. Bu bilgiler doğrultusunda kesin onay işlemleri başlar ve tüketiciden, şubeye birtakım belgeleri ibraz etmesi talep edilir. Başvuru sahibi eğer bankanın önceden de müşterisiyse çoğu zaman evrak adımı atlanır ve şubeye gitmeye gerek kalmadan kredi onaylanır. Bunun dışında bir de anında kredi isimli bir ürün vardır. Bankalar bu hizmeti uzun süredir müşterisi olan tüketicilere sunar. Anında kredi onay gerektirmez. Tüketici gerekli işlemi yaptığı anda para banka hesabına geçer. Kredi başvurusunun henüz ilk aşamada reddedilmesine sebep olabilecek durumlar da vardır. Bankaların başvuru sırasında incelediği detaylar genellikle şu şekildedir:

  • Kredi notu
  • Düzenli gelir
  • Diğer bankalardaki borç ve bakiye durumu
  • Finansal geçmiş
  • Yasal takibe girmiş bir borcun olup olmaması
  • Genel müşteri limiti

Kredi Başvurusu Onaylandıktan Sonraki Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kredi başvurusu sorgulama işlemi sonucunda başvurunun onaylandığı görüntüleniyorsa, onaylanan kredi tutarını çekebilmek için bazı belgeleri bankaya ibraz etmek gerekir. Bazı temel belgeler vardır ve bunun dışında bankalar, kredinin türüne ve hizmet politikasına göre farklı belgeler de talep eder. Gerekli evraklardan bazıları şöyledir:

  1. T.C. kimlik kartı
  2. Geliri gösteren belge (maaş bordrosu, vergi levhası vb.)
  3. İkametgah belgesi
  4. SGK dökümü
  5. Şirketler için imza sirküsü vb. belgeler
  6. Taşıt kredilerinde araç faturası
  7. Konut kredilerinde ekspertiz raporu

Kredi başvurularında, kredi türüne göre talep edilen belgelerin tümüne ulaşmak için “Kredi için Gerekli Belgeler” başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kredinin Çıkması Kaç Gün Sürer?

Kredi başvurusu sorgulaması yapıldığında, bir süre net bir sonuç alınamayabilir. Bunun sebebi kredinin çıkma süresinin değişkenliğidir. Sürenin değişkenliğindeki en önemli sebeplerden biri doğrudan bankanın kendisidir. Çünkü her banka farklı bir değerlendirme prosedürü uygular. Bu da doğal olarak süreyi etkiler. Ortalam süreler ise 1 gün, 3 gün ve 7 gün şeklindedir.

Kredi Türüne Göre Kredi Çıkma Süreleri Değişir mi?

Bankalar bazı kredi başvurularını anlık olarak sonuçlandırıp 5 dakika içinde cevaplarken bazı kredilerde ise süre 10 güne kadar uzayabilir. Kredi çıkma süresi, genellikle kredinin türüne göre değişir. İhtiyaç kredileri daha kısa sürede çıkarken konut kredisinde günler süren işlemlerin tamamlanması gerekebilir. “Kredi Kaç Güne Çıkar?” sorusu ile ilgili tüm cevapları ilgili yazımızdan alabilirsiniz.

Kredi Onaylandıktan Kaç Zaman Sonra Kullanılmaya Başlanır?

Onaylanan kredilerin kullandırılacağı kanal, kredinin onaydan ne kadar süre sonra kullanılacağını belirleyen temel unsurdur. SMS ile ya da fiziksel şubeye giderek başvuru yapıldığında, krediyi almak için de şubeye gidilmesi gerekebilir. Fakat mobil uygulama gibi online kanallardan yapılan başvurular onaylandığında kredi anında kullanılır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?