Bankaların güncel ve avantajlı kredi
faiz/kâr oranları listeleniyor.

hellobar image
hangikredi.com

Kur Korumalı Mevduat Faiz Oranları

Merkez Bankası tarafından açıklanan kur bilgisidir.

Vade sonu kur tahmininizi giriniz.

Hesapla

50.000 TRY için 91 Gün Dövize Endeksli Mevduat Kazançları

15 Aralık : 1 USD = 0 TRY

Aradığınız kriterlere uygun ürün bulunamamıştır. Lütfen farklı değerler girerek yeniden arama yapınız.

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir, Nasıl Açılır?

 

Faiz getirisi sağlayan vadeli mevduat hesabı, kur korumalı olarak açıldığında birikimleri garanti altına alır. Bu haktan yararlanmak isteyen pek çok kişinin aklına “Kur korumalı mevduat hesabı nedir?” sorusu takılır. Bu hesap türü, Türk lirası cinsinden birikimlerin döviz kurundaki dalgalanmalara karşı koruma altına alınmasını sağlar. 

Kur korumalı mevduat hesabı, kurun yükselmesinin kişilerin TL tasarrufları üzerinde olumlu bir etki yaratmasını sağlar. Döviz kurundaki olası düşüşlerden zarar görmemeyi ise mümkün hâle getirir. Kur korumalı mevduat hesapları açılırken söz konusu tarihteki faiz oranları esas alınır. 

Kur korumalı mevduat hesabı nasıl açılır sorusunun cevabı ise bir hayli basittir. Bu işlemi gerçekleştirmek için banka şubelerini ziyaret edebilirsiniz. Bankaların mobil uygulamalarını kullanarak da hesap açma işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. Varlıklarınızı Türk lirasına çevirip yalnızca birkaç işlemin sonucunda bu hesaba aktarabilirsiniz.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesaplama

 

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap ile; vade bittiğinde, vadenin başladığı ve sonlandığı kur farkı üzerinden hesaplanan tutar ile mevduata uygulanan TL faiz tutarı karşılaştırılır. Eğer kur artışı olmuş ise kullanıcı artan kur değeri üzerinden gelir elde eder. Kur azalışı olmuş ise kullanıcı vade bitiminde sadece TL mevduata uygulanan gelirini alabilir.

Kur farkında meydana gelebilecek olumsuz hareketliliklere karşın kullanıcıların birikimleri TL mevduat faizi ile güvenceye alınırken, yüksek kur değerinde kullanıcılar için ayrıca kazanım sağlayacak bir mevduat ürünüdür.

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nasıl İşler?

 

TL cinsinden birikimlerini bu finansal araçla değerlendirmek isteyenler için “Kur korumalı mevduat nasıl işliyor?” sorusunun cevabını birkaç adımda açıklamak mümkündür. Öncelikle kişinin isteğine göre hesap; USD, GBP ya da EUR döviz cinslerinden birine endekslenir. Ardından 3, 6, 9 ve 12 ay vade seçeneklerinden birinin tercih edilmesi gerekir. 

Hesabın açıldığı tarihte, TCMB tarafından 11.00’de açıklanan döviz kurları dikkate alınır. Vade sonunda ise kur ve faiz getirilerinden hangisinin yüksek olduğu göz önünde bulundurulur. Yüksek olan getiri, direkt olarak anaparaya aktarılır. Bu sayede birikimde kayıp yaşanmamış olur. 

Kimler Kur Korumalı Mevduat Hesabı Açabilir?

 

Hem gerçek hem de tüzel kişiler bu hesabı açabilir. Kur korumalı mevduat hesabı açmanın şartı, Türkiye’de yerleşik kişi olmaktır. Yurt dışındaki işçiler, serbest meslek sahipleri ve müstakil iş sahibi kişiler de resmî yerleşimleri Türkiye’de ise kur korumalı mevduat hesabı açabilir. Yurt içi yerleşik tüzel kişiler de 3, 6 ve 12 ay vadeyle kur korumalı mevduat hesabı açma hakkına sahiptir. Tüzel kişilere 7 Mart 2022 tarihinde resmî gazetede yayımlanan kararla 3 aylık kur korumalı mevduat hesabı açma imkânı sunulmuştur. Tüzel ve gerçek kişilerin hesap açma şekilleri bankalar özelinde farklılık gösterebilir

Kur Korumalı Hesapta Hesap Açılış Ücreti Var mıdır?

 

Kur korumalı mevduat hesabının şartlarının arasında açılış ücreti yer almaz. Hâlihazırda müşterisi olduğunuz ya da ilk defa çalışacağınız bir bankada bu hesabı ücretsiz bir şekilde açabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek ve bankanızın kur korumalı mevduat hesabı avantajlarını öğrenmek için size en yakın olan şubeye müracaat edebilirsiniz.

Hangi Bankalarda Kur Korumalı Mevduat Hesabı Açılabilir?

 

Kur korumalı TL vadeli mevduat veren bankaların sayısı oldukça fazladır. Gerçek ve tüzel kişi müşterilerine kur korumalı mevduat hesabından faydalanma fırsatı veren kurumların arasında şu bankalar yer alır:

  • Ziraat Bankası
  • Yapı Kredi
  • İş Bankası
  • HalkBank
  • VakıfBank
  • Garanti BBVA 
  • ING 
  • Denizbank
  • Fibabank

Türkiye’de hizmet veren neredeyse tüm bankalar, kişilere kur korumalı mevduat hesabı açma olanağı tanır. Öte yandan bankaların tüzel ve gerçek kişiler için sunduğu avantajlar değişiklik gösterebilir. Bu avantajlar hakkında bilgi edinmek için bankanızla iletişime geçebilirsiniz.

Hangi Vadelerde Kur Korumalı Mevduat Hesabı Açılabilir?

 

Kur korumalı vade hesabı, zaman dilimi açısından müşterilere farklı seçenekler sunar. Bankalar, kur korumalı mevduat hesabı açtığınız esnada size 3, 6, 9 ve 12 aylık vade seçeneklerinin arasından seçim yapma fırsatı verir. Kişilerin ekonomik hedeflerine uygun olan vade türünü seçtikten sonra hesaptan kısmi çekim yapması ise mümkün değildir. 

Vadesinden Önce Kur Korumalı Mevduat Hesabı Kapatılabilir mi?

 

Kur korumalı mevduat hesapları, vadelerinden önce kapatılabilir. Bu işlemin sonucunda hesabın açıldığı ve kapatıldığı tarihlerdeki döviz kurları dikkate alınır. Kapanış tarihindeki kur, açılıştaki değerden yüksekse anaparanın tamamı vadesiz hesaba aktarılır ve faiz ödemesi yapılmaz. Kapanış tarihindeki kurun değeri, açılış tarihindeki değerden düşük ise anaparada değişim oranı kadar kayıp yaşanır.

Açılan Hesap Vadeden Önce Kapatılırsa Tekrar Hesap Açılabilir mi?

 

Hesabı vadesinden önce kapatmanız tekrar bir kur korumalı mevduat hesabı açmanıza engel değildir. Bir hesabı vadesi dolmadan önce kapattıktan sonra aynı ya da farklı bankadan tekrar açılış işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. ”Kur korumalı mevduat hesabı vadesinden önce kapandığında tekrar açılabilir mi?” sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir.

Döviz Endeksli Mevduat Hesabında Alt ve Üst Limitler Nelerdir?

 

Kur korumalı mevduatda asgari faiz oranı politika faizi olarak uygulanıyordu bu nedenle bankalar en az politika faizi kadar faiz vermek zorundaydı. Yapılan yeni düzenleme ile bankalar KKM için daha düşük faiz verebilecek. Bankalar, KKM hesapları için politika faizinin 3 puan üzerinde faiz verebiliyordu. Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına da 2023 Ocak ayında son vermişti. Bankalar KKM kullanan müşterilere üst limit olmadan mevduat faizi verebiliyor. 
 

Kur Korumalı Mevduat Hesabında Stopaj Oranları Nelerdir?

 

2021 yılının aralık ayındaki değişiklikten önce kur korumalı mevduat hesaplarına vadeye göre belirli oranlarda stopaj uygulandığından bahsedilebilir. 21 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bu durum değişmiştir. Kur korumalı mevduat hesaplarında stopaj oranları tüm vadelerde sıfıra indirilmiştir. 

Güncel olarak kur korumalı mevduat hesapları için belirlenen stopaj oranı sıfırdır. Sadece hesabın asgari faiz oranı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın politikasına göre uygulanır. Kur korumalı TL vadeli mevduat oranlarını HangiKredi’nin hesaplama araçlarını kullanarak incelemeniz mümkündür. 

Kur Korumalı Hesapta Döviz Düşerse Ne Olur?

 

Söz konusu hesap türünün kullanıma açılmasının başlıca amaçlarından bir tanesi, kişilerin TL cinsinden birikimlerinin döviz kurundaki değişimlerden minimum derecede etkilenmesini sağlamaktır. Bu hesap, kur üzerinden getiri elde edilemediğinde anaparada kayıp yaşanmasını önler. Bu tür bir durum gerçekleştiğinde banka tarafından hesaba tanımlanan faiz oranının getirisi kazanç sağlar. 

Kur korumalı hesabın vadesi dolduğunda güncel döviz kuru göz önünde bulundurulur. Vadenin dolduğu gün saat 11.00’de açıklanan döviz kuru, açılış tarihindeki değerden daha düşük ise faiz oranının getirisi anaparaya yansıtılır. Kısacası bu hesap türünde döviz düşse dahi kişi maddi açıdan zarara uğramamış olur.

Kur korumalı mevduat hesabı vade dolmadan önce kapatılırsa ve kapanma işleminin gerçekleştiği gün kur, açılış tarihindeki değerinden daha düşük ise anaparada kayıp yaşanır. Bu noktada banka, döviz alış kurunun ilgili tarihlerdeki değerlerinin değişim oranı üzerinden hesap yapar. Örnek vermek gerekirse, 100.000 TL bakiye barındıran bir hesabın açılış ve kapanış tarihlerinin arasındaki kur değişim oranı %10 ise kapatma işleminin gerçekleştirildiği gün, hesaptaki son bakiye 90.000 TL tutarında olur.