Bankaların güncel ve avantajlı kredi
faiz/kâr oranları listeleniyor.

hangikredi.com

MTV Hesaplama 2024 - Motorlu Taşıtlar Vergisi

İlk Altı Aylık Tutar:
{{calcQuarterValue}} TL
İkinci Altı Aylık Tutar:
{{calcQuarterValue}} TL
Yıllık Toplam Tutar:
{{calcValue}} TL
Popüler Taşıt Kredisi ve Finansman Ürünleri
Aracınızın zorunlu trafik sigortasını yaptırmayı unutmayın!
Motorlu taşıtlar verginizi kredi kartı ile taksitle ödeyebilirsiniz!
Aracınıza kasko yaptırarak hasarlara karşı güvence altına alın!
Taşıt kredisi faiz oranlarını inceleyin, en uygun krediyi bulun!

MTV Banka Kredi Kartı Ödeme Seçenekleri

Garanti Bankası

Garanti BBVA kredi kartları ile MTV ödemesi yapabilirsiniz. Garanti BBVA Bonus kredi kartları ve Garanti BBVA Miles&Smiles kredi kartları ile yapacağınız Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesini taksitlendirebilirsiniz. MTV ödemesi ocak ve temmuz aylarında olmak üzere senede iki kere yapılmaktadır. Bu aylarda Garanti BBVA’nın açıkladığı kampanyalardan faydalanarak MTV ödemesi yapabilirsiniz.

 

VakıfBank

VakıfBank kredi kartları ile MTV ödemesi yapabilirsiniz. MTV ödemeleri için VakıfBank kredi kartınızı kullanarak aylık taksitlere bölebilirsiniz. Her yıl ocak ve temmuz aylarında ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi için bankaların sunduğu MTV kampanyalarından faydalanabilirsiniz.

 

Türkiye İş Bankası

İş Bankası’nın Maximum özellikli kredi kartları ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi yapabilirsiniz. İş Bankası Maximum kredi kartları ile yapacağınız Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesini aylık taksitlere bölerek bütçenizi zorlamadan verginizi ödeyebilirsiniz. Her yıl ocak ve temmuz aylarında ödenmesi gereken MTV ödemesinde Türkiye İş Bankası’nın sunduğu diğer fırsatlardan da faydalanabilirsiniz.

 

Türkiye Finans Katılım Bankası

Türkiye Finans Katılım Bankası’nın sunduğu Happy ve Türkiye Finans Kredi Kartı ile Motorlu Taşıtlar Verginizi ödeyebilirsiniz. Türkiye Finans Katılım Bankası MTV kampanyalarını takip ederek MTV borcunuzu taksitlendirerek aylık taksitler halinde ödeyebilirsiniz.

 

DenizBank

Denizbank kredi kartları ile MTV ödemesi yapabilirsiniz. DenizBank Motorlu Taşıtlar Vergisi kampanyalarını takip ederek Deniz Bonus kredi kartınızla vergini borcunuzu aylık taksitler halinde ödeyebilirsiniz. Her yıl ocak ve temmuz aylarında motorlu araç sahiplerinin ödemesi gereken bu vergi için bankaların sunduğu MTV kampanyalarını takip ederek bütçenizi zorlamadan verginizi taksitler halinde ödeyebilirsiniz.

 

QNB Finansbank

QNB Finansbank’ın sunduğu CardFinans kredi kartı ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi yapabilirsiniz. QNB Finansbank Motorlu Taşıtlar Vergisi kampanyaları kapsamında CardFinans ile gerçekleştireceğiniz vergi ödemesini taksitlendirebilirsiniz. Her yıl ocak ve temmuz aylarında ödenmesi gereken bu vergi için CardFinans’ınızı kullanarak bütçenizi zorlamadan vergi borcunuzu aylık taksitlere bölebilirsiniz.

 

Aktif Bank

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesini Aktif Bank kredi kartı ile gerçekleştirebilirsiniz. Her yıl ocak ve temmuz aylarında olmak üzere iki kere ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar vergisi için bankaların sunduğu MTV kampanyalarını takip ederek avantajlı MTV fırsatlarından faydalanabilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni kredi kartı ile aylık taksitlere bölerek ödemeniz mümkün.

 

TEB

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinizi TEB kredi kartları ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye Ekonomi Bankası MTV kampanyaları ile Motorlu Taşıtlar Verginizi aylık taksitlere bölerek bütçenizi zorlamadan ödemeniz mümkün. Her yıl ocak ve temmuz aylarında ödenmesi gereken bu vergi için bankaların MTV kampanyalarını takip edebilirsiniz.

 

Yapı Kredi

Yapı Kredi Bankası kredi kartları ile MTV ödemesi gerçekleştirebilirsiniz. Yapı Kredi MTV kampanyaları kapsamında vergi borcunuzu aylık taksitlere bölebilir aynı zamanda Yapı Kredi Bankasının sunduğu diğer güncel Motorlu Taşıtlar Vergisi kampanyalarından da yararlanabilirsiniz.

 

Akbank

Akbank kredi kartları arasında yer alan Axess, Wings, Free, Axess Business, Wings Business kredi kartları ve Neo banka kartı ile MTV ödemesi yapabilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez ödenir. MTV ödemesini Akbank kredi kartları ile taksitlendirerek ödeyebilirsiniz.

 

Halkbank

Halkbank kredi kartı Paraf Card ile Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni taksitlendirerek ödeyebilirsiniz. Her yıl ocak ve temmuz aylarında ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni kredi kartı ile ödeyerek birkaç aya bölebilirsiniz. Ayrıca bankaların sunduğu diğer MTV fırsatlarından da faydalanabilirsiniz.

 

HSBC

HSBC Bank kredi kartı Advantage Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. HSBC Motorlu Taşıtlar Vergisi kampanyaları kapsamında Advantage kart ile yapacağınız ödemeler belirlenen güncel vadeye göre taksitlendirilir. Ayrıca MTV kampanyaları kapsamında sunulan diğer fırsatlardan da yararlanabilirsiniz.

 

MTV Nedir?

 

MTV yani Motorlu Taşıtlar Vergisi, Karayolları Trafik Kanunu’na istinaden trafik şubelerine kayıtlı motorlu kara, hava ve deniz taşıtlarından yılda iki kere alınan bir vergi türüdür. Motorlu araç vergisinin  ilk taksidi Ocak ayında ikinci taksidi ise Temmuz ayında ödenir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplaması aracın türüne (otomobil, otobüs, kamyon, motosiklet, helikopter vs.), yaşına ve silindir hacmine göre yapılır. Silindir hacmi sadece otomobil ve motosikletlerde dikkate alınırken otobüslerin vergi hesaplamasında oturma kapasitesi, kamyonların vergi hesaplamasında ise aracın azami toplam ağırlığı dikkate alınır.

MTV Sorgulaması Nasıl Yapılır?

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulamasını Hangikredi.com’dan kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar sorusunun cevabı için MTV sorgulama aracımızda yer alan ilgili kısımları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurarak sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Motorlu taşıtlar borç sorgulama işlemi yaparak ocak ve temmuz taksitleri için ne kadar ödemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Motorlu taşıtlar vergi hesaplamasının doğru sonucuna ulaşmak için motorlu taşıt vergi hesaplaması yaparken aracınıza ait doğru bilgileri girdiğinizden emin olmalısınız. Girdiğiniz yanlış ya da eksik bilgiler hesaplama sonucunun da yanlış çıkmasına neden olacaktır. Doğru bilgiler girmek için Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulaması sırasında araç ruhsatının yanınızda olmasında fayda vardır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Her araç tipi, yaşı ve motor silindir hacmine göre Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin miktarı değişiklik gösteriyor. Bu yüzden MTV sorgulama yaparken mutlaka kendi aracınızı özelliklerine göre hesaplama yapmalısınız. Plaka üzerinden direkt olarak MTV sorgulama yapılabildiği gibi, aracınızın özelliklerine göre de direkt olarak öğrenmeniz mümkün.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama 2023 Nasıl Yapılır?

 

Meclis Genel Kurulu tarafından kabul edilen yasa gereği 2023 MTV fiyatları için vergilendirilme usulü, araçların mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenecek şekilde değiştirildi. Araç tipi ve araç yaşına göre değişiklik gösteren rakamlar için 2018 yılından sonra alınmış araçlardaki hesaplama yöntemlerini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

Motor Silindir Hacmi

Araç Değeri

1-3 yaş

4-6 yaş

7-11 yaş

12-15yaş

16+ yaş

1300 ve aşağısı

199.700 TL üzeri

2.545 TL

1.773 TL

993 TL

750 TL

261 TL

1301-1600

199.700 TL üzeri

4.434 TL

3.323 TL

1.925 TL

1.359 TL

520 TL

1601-1800

285.800 TL üzeri

7.834 TL

6.120 TL

3.604 TL

2.199 TL

851 TL

1801-2000

285.800 TL üzeri

12.340 TL

9.505 TL

5.584 TL

3.323 TL

1.308 TL

MTV Borç Sorgulama Sonrasında Hangi Ödeme Kanalları Kullanılabilir?

 

MTV borç sorgulama işleminin ardından, ödeme yöntemlerinden ilki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden gerçekleşiyor. Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili sayfasına giriş yaptıktan sonra aracınızla ilgili bilgileri girerek ve sistemden doğrulayarak borç ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz. Kredi kartı ile MTV ödeme imkanı sunulduğu gibi, anlaşmalı bankalar üzerinden de vergi ödemesinin yapılması mümkün. Halkbank, ING, Denizbank, Kuveyt Türk, Şekerbank, QNB Finansbank, Yapı Kredi, TEB, İş Bankası, Vakıf Bankası, Türkiye Finans Katılım, Alternatif Bank, Akbank, Albaraka Türk, HSBC, Odea Bank ve Ziraat Bankası üzerinden MTV ödemeleriniz alınabiliyor.

PTT’nin de dahil olduğu ödeme aracı olan bankaların ATM’lerinden ya da şubelerinden direkt olarak yatırım işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Son dönemlerde hemen hemen bütün bankalar resmi ödeme yapılabilecek mecra olarak gözükse de önceden kontrol etmekte fayda var.

MTV Borç Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesine giriş yaptıktan sonra, MTV borcunuzu sorgulayabilir, sonrasında anında ödeme yapabilirsiniz. Ana sayfada bulunan e-işlemler kategorisinin altındaki borç sorgulama ve ödemeye tıkladıktan sonra hangi işlemi yapacağınızı seçmeniz gerekiyor. Sistemde kayıtlı olan borcunuz üzerinden anlaşmalı olunan bankalardan birini tercih ederek anında ödemenizi tamamlayabilirsiniz. Ödeme sırasında bazı bankalar için kredi kartı ile taksit işlemi de uygulanabilir.

MTV Ödeme Kredi Kartı ile Taksitli Ödeme Yapılır mı?

 

MTV ödemesi anlaşmalı olan bankaların kredi kartlarını kullanıyorsanız, taksitli olarak ödenebilir. HangiKredi kredi kartı sayfası ile bankaların avantajlı kartlarını inceleyebilirsiniz. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası ve Yapı Kredi gibi bankalardan vade farkı olmaksızın kredi kartı aracılığıyla ödemelerinizi yapmanız mümkün.

Aşağıdaki tabloda bankaların taksit sayılarını bulabilirsiniz:

Banka

Taksit Sayısı

GİB Üzerinden Ödemelerde Taksit Sayısı

Akbank

 2

 2

Garanti Bankası

3

3

Halk Bank

3

3

İş Bankası

2

3

Kuveyt Türk

3

3

QNB Finansbank

2

2

TEB

3

3

Vakıfbank

3

2

Yapı Kredi

3

4

Ziraat Bankası

3

3

Plakadan MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

Bütün sorgulama kanallarından MTV borcu öğrenmek için plaka bilgileri isteniyor. PTT ya da GİB fark etmeksizin sorgulama sayfasına girdikten sonra karşınıza çıkacak bilgi alanlarında plakayı girerek ve TC kimlik numaranızı yazarak aracınıza ait borcu sorgulayabilirsiniz.

Araç Vergisi Hesaplarken Karşılaşabilecekleriniz

 

Araç vergisi hesaplarken karşılaşabileceğiniz öncelikli durum zam oranları. Yıllık olarak faiz oranları belirlenmiş olsa da sene içerisindeki ekonomik değişiklikler neticesinde zamlanabiliyor. Bu yüzden hesaplama yaparken güncel rakamları kontrol etmenizde fayda var. Aynı zamanda motor silindir hacminize göre de belirlenen oranları kontrol etmeniz gerekiyor. Sadece aracın yaşına bakılmadığı için motor silindir boyutunu da biliyor ve buna göre hesaplama yapıyor olmanız gerekli.

Yıllara göre Motorlu Taşıtlar Vergisi zam oranlarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

 

Yıl

MTV Zam Oranı

2023

% 61,5

2022

%25

2021

% 9,11

2020

% 12

2019

% 15,9

2018

% 15 - % 50 arası

2017

%3,83

Araç Vergisi Hesaplama

 

Araç vergisi hesaplama otomobilin tip, motor silindir hacmi ve tescil tarihi üzerinden hesaplanır. Bu bilgiler ışığında çıkan rakam, her yıl düzenlenen yeniden değerleme oranına göre artırılır. Çıkan yıllık tutar biri ocak, diğeri temmuzda ödenmek üzere iki eşit miktara bölünür.

MTV Ne zaman ve Nasıl Ödenir?

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi iki taksit halinde yapılır. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin birinci ödemesi Ocak ayında ikinci ödemesi ise Temmuz ayında yapılır. Bu verginin ödemesinin gecikmesi durumunda araç sahibine cezai işlem uygulanır. İki taksidin de ödenmemesi durumunda araç sahibi ilk olarak uyarılır, uyarıya rağmen ödeme gerçekleşmezse Maliye Bakanlığı’nın emri ile araç sahibinin banka hesaplarına haciz konularak vergi ödemesi tahsil edilir. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2023 Oranları

 

2023 MTV oranı 1 Ocak 2023’de onaylanarak yürülüğe girdi. 2023 değerleme oranları aracın yaşına ve silindir hacmine göre değişiklik gösteriyor. 

 

MTV Nereden Ödenir?

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi aracın bağlı olduğu il ya da ilçede yer alan vergi dairesine yapılabilir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet safyasında yer alan online ödeme kısmından da MTV ödemesi yapılabilir. Vergi dairelerinin yanı sıra anlaşmalı bankalardan da MTV ödemesi yapılabilir. Anlaşmalı bankaların MTV ödemesi için sunduğu kampanyalardan faydalanarak vergi borcunu, kredi kartına taksitlendirerek ödeyebilirsiniz.

Motorlu taşıt vergileri ödemesi için anlaşmalı olan bankaların internet bankacılığından faydalanarak da MTV ödemesi yapabilirsiniz ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. İnternet bankacılığını kullanarak yapacağınız Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesine istinaden size gönderilecek olan e-dekont, vergi makbuzu yerine geçmez. Bu nedenle ilgili bankanın herhangi bir şubesine giderek tahsilat makbuzu almanız gerekir.

MTV Yapılandırma Nasıl Yapılır?

 

2016 yılında yürürlüğe giren karara göre ödenmeyen vergiler ve bunlara bağlı olan gecikme cezaları yapılandırılabilecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne ilişkin geçmiş dönemden kalan borcunuz varsa vergi dairesine başvururak yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.

Yapılan yapılandırma ile Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunuzu taksitlendirerek bütçenizi zorlamayacak şekilde ödeyebilirsiniz. Aylık %1,4 MTV gecikme faiz cezası almamak için Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme dönemlerini takip etmenizi ve verginizi zamanında ödemenizi tavsiye ederiz.