Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Kredi Kaç Günde Çıkar?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.06.2020 Güncelleme Tarihi: 16.03.2023

Girişimlerinizde maddi kaynak olarak kredi kullanıyorsanız, kredinin hesabınıza geçme süresi de sizin için önem arz eder.

Kredi Kaç Günde Çıkar?
Ev ya da araç almak için kredi çekiyor olabilir ya da bireysel ihtiyaç kredisi bekliyor olabilirsiniz. 

Planlamanızı, beklemeniz gereken süreyi de dikkate alarak yapmanız gerekir. Peki kredi onay süreci nasıl işler ve kredi ne kadar sürede çıkar?

Krediniz Kaç Günde Çıkar?

Nakit ihtiyaçlarınız için kredi başvurusu yaptıysanız, kredi onayı için bir süre beklemeniz gerekir. Söz konusu sürenin uzunluğu ise bankanıza bağlıdır. Bankaların en önemli ürünlerinden biri olan kredi ile finansman ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İhtiyacınız acilse “Kredi kaç günde çıkar?” diye merak edebilirsiniz.

Bu sorunun cevabı yani kredi onayı süresi, pek çok farklı etkene göre değişebilir. Etkenler arasında kredinin alınacağı bankanın çalışma prensibi, başvuru kanalı, kredi türü ve tutarı bulunmaktadır. Taşıt kredisi ve konut kredisinin çıkma süreleri birbirinden farklı olabilir. Bu süreç için bazı bankalar, kredi onayı sorgulama hizmeti sunarlar. Böylece kredi onayı sürecini takip edebilmeniz de mümkün olur.

Kredinize Online Başvurmanız veya Şubeden Başvurmanız Arasında Ne Kadar Fark Olur?

Telefon, mobil, internet ve SMS bankacılığı yöntemleri ile gerçekleştirilecek başvurularda gerekli bilgi ve belgelerin hâlihazırda bankada bulunması durumunda kredi onayı süreci oldukça hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır. Fakat ilk defa kredi başvurusu yapan bir tüketicinin başvuru işlemlerini tamamlamak için banka şubelerini ziyaret etmesi gerekir. Her iki kanaldan yapılan başvurularda da ev kredisi ya da araba kredisi gibi farklı ürünlerin değerlendirme süresi değişken olabilir.

Kredi Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?

Şubeden Gerçekleştirilen Kredi Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?

Şube yetkilisi aracılığıyla gerçekleştireceğiniz kredi başvurusu sırasında banka tarafından talep edilecek bilgi ve evrakların beyanıyla birlikte değerlendirme süreci başlar. Evrakların eksiksiz olması kredi onayı için çok önemlidir. Başvurunuzun sonuçlandırılması, ilgili bankanın prensiplerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Değerlendirme süreci çoğu zaman birkaç saat içerisinde tamamlanır. Fakat bazı durumlarda süreç 3 iş gününe kadar uzayabilmektedir.

İhtiyaç Kredisi Başvuru Sürecini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İhtiyaç kredisine başvurduğunuzda, banka sizinle ilgili pek çok detayı inceleyerek başvurunuzu değerlendirir. Değerlendirme sürecinde dikkate alınan unsurlar, sizin mevcut finansal durumunuz ve gelecekteki risk durumunuz hakkında bilgi verir. İhtiyaç kredisi başvuru sürecini etkileyen faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Kredi notu ve özgeçmiş değerlendirmesi
  • Belgelendirilebilir gelir
  • Başvuru gerçekleştirilen bankada kayıtlı özlük bilgileri
  • Bankanın aktif müşterisi olup olmama durumu
  • Bankacılık mevduatına bağlı mevcut likidite durumu
  • Talep edilen kredi tutarı

HangiKredi üzerinden en uygun ihtiyaç kredisi veren bankalar hakkında bilgi alabilir, ön başvurunuzu kısa süre içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.

Taşıt Kredisi Ne Kadar Sürede Çıkar?

En yaygın kullanılan kredi ürünlerinden biri araç kredisidir. Araç kredisi ile satın almak istediğiniz aracın ücretinin tamamını ya da bir kısmını karşılayabilirsiniz. Bankaların tüm kanallarından başvurabileceğiniz taşıt kredisi ne kadar sürede çıkar?

Başvuru süreci, bankaya beyan edilen bilgiler ve araç hakkında bankaya sunulan belgelere bağlı olarak değişiklik gösterir. Taşıt kredisi başvurusu, ihtiyaç kredisi ile benzer değerlendirme kriterlerine bağlı olup başvuru gerçekleştirilen bankanın çalışma prensipleri doğrultusunda, aynı gün içinde ya da 3 iş günü içinde sonuçlandırılır. Sonuç olumlu ile kredi onayı verilir ve kredi kullandırma süreci başlar.

Taşıt Kredisi Değerlendirme Sürecini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Taşıt kredisi başvuru değerlendirme sürecini hızlandırmak için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Başvuru yapılan bankaya sunulacak gelir belgesi, sıfır kilometre araçlar için proforma fatura, 10 yaşa kadar ikinci el araçlar için araç ruhsatı gibi belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması gerekmektedir. Ayrıca kredi onayı sürecinde, mevcut kredi notu da dikkate alınır. Bu nedenle başvurudan önce kredi notu hesaplama yöntemi hakkında bilgi sahibi olup kredi notu sorgulama işlemi yapmanızda fayda vardır.

Bu süreçte satın alınacak aracın tipi, markası, binek ya da ticari oluşu da değerlendirmeyi etkiler. Kredi başvurusu olumlu değerlendirilen bir kişi, kredisini çekmek için bankaya davet edilir. Başvuru sonucu olumsuz değerlendirilen kişiler ise bankaya sunmuş olduğu evrakları geri alması için şubeye çağrılır.

Taşıt Kredisi Başvurusu Sırasında Araç Kaskosu ve Sigortası Olmalı mı?

Bankalar kredi kullandırdıklarında, alacaklarını riske atmamak için kasko ve hayat sigortası yapılmasını talep ederler. Bunlar bir zorunluluk olmamakla birlikte, bankaların çalışma prensiplerine bağlı gelişen durumlardır. Taşıt kredisi kullandıran bankaların tamamı, satın alınan araca kasko yaptırma şartı koyar. Sigorta ise yasal bir zorunluluk olmakla birlikte ruhsatın çıkarılabilmesi için gereklidir. Ayrıca bankaya bağlı olan sigorta şirketi üzerinden avantajlı kasko ve sigorta teklifi de sunarak müşterilerine kolaylık sağlarlar.

Taşıt Kredisi İpotek Süreci Nasıl İşliyor?

Taşıt kredisi başvurunuz onaylandıktan sonra, söz konusu kredi ile satın alacağınız araca banka tarafından rehin konulur. Rehin koyma, bankalar tarafından tüketicinin ödeme güçlüğü çekmesi ve ödemeyi gerçekleştirmemesi ihtimaline karşı uygulanmaktadır. Yüksek kredi notuna sahip olmanız ve risksiz grupta yer almanız, bu durumu değiştirmez.

Aracınızın üzerindeki ipotek, borcunuzun tamamını ödemeniz şartıyla kaldırılır. Bunun için kredi borcunuz bittikten sonra, uygulanan rehin işleminin kaldırılması için bankaya dilekçe vermeniz gerekir. Hazırlamış olduğunuz dilekçe ile bankaya yapılacak bildirimi takiben bankalar yapmış olduğunuz başvuruyu inceleme sürecine alır. Gerekli şartlar yerine getirilmişse, inceleme sonrası banka durumu Trafik Tescil Müdürlüğü’ne bildirir ve aracın üzerindeki ipotek kaldırılır.

Banka tarafından hazırlanan yazı ve yetkililerin imza örnekleri ile birlikte, yönlendirilen notere giderek rehin kaldırma sürecini hızlandırabilirsiniz. İlgili noter götüreceğiniz nüshalardan birisini alıkoyar ve diğerini tasdik ederek size geri verir. Size verilecek bu belge ile rehin kaldırma işlemini elden takip edebilirsiniz. Fakat bu süreçte noterdeki işlemler için doğacak ücreti sizin ödemeniz gerekmektedir.

Konut Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Konut kredisi, diğer kredilere göre daha düşük faiz oranlarına ve daha uzun vade sayılarına sahip bir kredi ürünüdür. Bu kredi türü, kira öder gibi ev sahibi olmayı mümkün kılmaktadır. Başvuru sürecinde bankaların sunduğu faiz oranlarına dikkat ederek en avantajlı krediyi kullanabilirsiniz.

Konut kredilerinde de kredi onayı ve kullandırılma süreçleri, diğer ürünlerde olduğu gibi öncelikle bankaya bağlıdır. Ev alımları için konut kredisi kullandıran pek çok banka, değerlendirme sürecini 3 iş günü içerisinde tamamlar. Bu tamamlanma süresi de bazı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Söz konusu faktörlerden bazıları şöyledir:

  1. Ön kredi onayı sonrası sürecin tamamlanma hızı
  2. Evrakların ibraz edilme süresi
  3. Konut eksperinin çıkma süresi
  4. Ekspertiz işlemlerinin tamamlanması
  5. Tapu işlemlerinin tamamlanma süresi

Konut Kredisi Başvurusu Ön Onay Şartları Nelerdir?

Kredi kullandırma aşamalarının ilki, tüketici tarafından yapılan başvuru çerçevesinde ön incelemenin tamamlanarak “Ön Onay” verilmesidir. Bankaların ön kredi onayı sürecinde aradığı bazı şartlar vardır. Bu şartlar şöyle sıralanabilir:

  • Geri ödemelerin kaynağı
  • Kredi başvurusu gerçekleştiren tüketicinin risk profili
  • Kredi başvurusu gerçekleştirenin geçmiş ödeme alışkanlıkları ve potansiyel geri ödeme gücü
  • Çeşitli senaryolar kapsamında sunulan teminatların yeterliliği

Bankalar, tüketicilerden, bu şartları taşıdığını gösteren birtakım belgeler de talep eder. Daha detaylı bilgi için “Kredi Çekme Şartları ve Gerekli Belgeler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Konut Kredisi Tapu İşlemleri Kaç Günde Biter?

Kredi başvurusu sürecinin tamamlanabilmesi için gayrimenkul sahibinin tapu müdürlüklerine başvuru gerçekleştirmesi gerekmektedir. Öğleden önce gerçekleştirilecek başvurularda bildirilecek cep telefonlarına tapu ve ipotek ile ilgili yatırılması gereken harçların detayları iletilir. Ödemenin hızlı bir şekilde yapılması dâhilinde aynı gün ya da ilk iş gününe randevu verilerek satış işlemi tamamlanır.

Konut Eksperi Kaç Günde Çıkar?

Ön kredi onayı sürecinin tamamlanmasıyla birlikte eksper değerlendirme süreci başlar. Bu süreçte, bankaların anlaşmasına bağlı olarak SPK lisansına sahip eksperler, gayrimenkul ile ilgili gerekli inceleme ve değerlemeleri yapar. Eksper tarafından yapılan değerlendirmeye konu olan detaylardan bazıları şu şekildedir:

  1. Gayrimenkulün lokasyonu
  2. Bina yaşı
  3. İmar durumu
  4. Ulaşım kolaylığı
  5. Fiziki ve teknik alt yapısı
  6. Gayrimenkul üzerinde ipotek bulunup bulunmadığı

Bankanın ilgili konutu teminat altına almasına engel olacak herhangi bir durum olup olmadığı da konut değerleme uzmanı tarafından araştırılarak rapora eklenir. Ekspertiz tarafından oluşturulacak raporun bankaya teslim edilebilmesi için minimum 2 iş günü geçmesi gerekir.

Eksper tarafından sunulacak raporda konut kredisi kullanımına engel olacak herhangi bir unsurla karşılaşılmaması hâlinde, başvuru işleminin son aşamasına geçilir ve banka kredinin yasal olarak onaylanma süreci başlar. Bu aşamada banka ile tüketici arasında gerekli sözleşmeler hazırlanarak imzalanır ve ipotek işlemleri gerçekleştirilir. Banka tarafından sunulabilecek kredi tutarı, ekspertiz raporunda belirlenen konut değerinin maksimum %90’ı kadar olabilir.

Bireysel Kredi Kaç Günde Çıkar?

Bankaların kredi değerlendirme politikalarına bağlı olarak değişiklik gösteren bu süreç, gelişen bankacılık teknolojileri ile birlikte çoğunlukla birkaç dakika içerisinde sonuçlanmaktadır. Bireysel ihtiyaç kredisi başvurusunu hâlihazırda çalışmakta olduğunuz bankaya yaptıysanız, anında kredi onayı alabilirsiniz. Anında kredi onayı aldığınızda, kredi doğrudan mevduat hesabınıza aktarılır. İstisnai bazı durumlarda yapılacak değerlendirmenin sonuçlandırılması ise 2 iş gününe kadar uzayabilir.

Kredi notunuzu yükseltecek ve anında kredi onayı alabilmenizi sağlayacak vadeli mevduat hesabı çeşitleri için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

8 Oy

-

3,75 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

  • Revalüasyon Nedir? 22.05.2023

    Revalüasyon Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon