Kredi başvurularının değerlendirilmesindeki en önemli kriter, kredi notudur.
İçindekiler
Kredi notunuz, kredi ve kredi kartı almak istediğinizde karşınıza bir engel olarak çıkabilir. Düşük kredi puanı ile bankaların sunduğu ürünlerin çoğundan yararlanamazsınız. Başvurularınızın hızlı bir şekilde onaylanması için yüksek kredi puanına ihtiyacınız vardır. Uzun süre borçlu kalmayarak, düzenli ödemeler yaparak, hesabınızda para bulundurarak ve kredili ürünleri sık sık kullanarak KKB puanı yükseltme mümkündür.
Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından kayıt altına alınan finansal geçmişinizin belirli kriterler doğrultusunda değerlendirilmesi sonucu elde edilen puandır. KKB skorunuzu tüm bankalar görür ve bankacılık ürünlerini kullanmak için yaptığınız başvurular bu puana göre değerlendirilir. Notu düşük olanlar yüksek riskli olduğu için başvuruları onaylanmaz. Bu nedenle kredi notu yükseltme yöntemlerini uygulamak önemlidir.
KKB kredi notu, gelecekteki borçlarınızı ödeme ihtimalinizi gösteren bir metriktir. Bu nedenle bankalar bu nota bakarak sizin risk durumunuzu görür ve ona göre kredi kullandırır. En yüksek KKB puanı 1900 iken en düşük puan 0’dır. Puanınızı yükseltmek için, öncelikle bu puanın hangi kriterlere göre hesaplandığını bilmeniz gerekir. Söz konusu kriterleri karşıladığınız takdirde kredi puanınızı yükseltirsiniz. Not hesaplamasında dikkate alınan kriterler şöyledir:
KKB risk puanı, KKB tarafından risk durumlarına göre birkaç gruba ayrılmıştır. Bu puanlama grupları doğrultusunda kredi alıp alamayacağınız tespit edilir. 1100 ile 1499 arasında bir notunuz varsa, gelir durumunuza bakılır. Geliriniz kullanacağınız krediyi karşılayabilecek seviyedeyse kredi başvurunuz onaylanır. 1500 ve üzeri bir nota sahipseniz çok rahat bir şekilde kredi alırsınız. Notunuz ne kadar yüksek olursa kullanabileceğiniz kredi limiti de o kadar artar. Kredi skoruna göre risk grupları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
Puan Aralıkları | Risk Grupları | Kredi Başvuru Durumu |
---|---|---|
1700 - 1900 | Çok İyi | Onaylanır |
1500 - 1699 | İyi | Onaylanır |
1100 - 1499 | Orta Riskli | Gelire Göre Değişir |
700 - 1099 | Az Riskli | Genellikle Onaylanmaz |
0 - 699 | Çok Riskli | Onaylanmaz |
Kredi kullanabilen gruplardan birine dahilseniz ve “Maaşıma göre ne kadar kredi çekebilirim?” diye düşünüyorsanız, hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.
Kredi kullanmak istiyorsanız ya da yeni bir kredi kartına ihtiyacınız varsa, kredi puanınız yüksek olmalıdır. Eğer puanınız düşük olduğu için bu ürünleri kullanamıyorsanız ve başvurularınız sürekli reddediliyorsa, uygulamanız gereken bazı yöntemler vardır. Birkaç kredi puanı yükseltme yöntemi uygularsanız, puanınız kısa süre sonra yükselir.
HangiKredi'nin dijital gücü ile oluşan HangiKredi Notu'nuzu hemen öğrenin!
En etkili kredi notu artırma yöntemlerinden biri borçların düzenli ödenmesidir. Bankalara olan borçlarınızı zamanında ödemelisiniz. Düzenli ödeme yapmanız hâlinde daha risksiz bir müşteri konumuna ulaşırsınız ve bankaların size olan güveni artar. Son ödeme tarihlerine dikkat etmelisiniz ve bu tarihler geçmeden ödemelerinizi yapmalısınız. Bir günlük gecikmenin bile notunuzu düşüreceğini unutmamalısınız.
Eğer birden fazla bankaya borcunuz varsa ve takip etmekte zorlanıyorsanız borç kapatma kredisi alarak tüm borçlarınızı tek bir çatı altına toplamalısınız.
Bir hesap kartınız varsa, bu kartınıza bağlı olan hesabınızı kredili mevduat hesabına dönüştürmeniz, puanınızı yükseltmenize yardımcı olur. Bankaların “ek hesap” adı altında sunduğu bu hizmetten faydalanırsanız hem küçük ölçekli finansman ihtiyaçlarınızı karşılamanız hem de kredi notunuzu yükseltmeniz mümkün olur.
Bununla birlikte mevduat hesabınızda bakiyenizin olması da önemlidir. Hesap kartınızı aktif olarak kullanın ve sık sık para giriş çıkışı gerçekleşmesini sağlayın.
Kredi skoru yükseltme yöntemlerinden biri de kredi kartını doğru bir şekilde kullanmaktır. Kredi kartınızı hiç kullanmazsanız borçlu olmazsınız ve notunuz düşmez. Fakat hareketsiz bir müşteri profiline sahip olursanız, notunuzun yükselmesi mümkün değildir. Bu nedenle kredi kartınızı aktif bir şekilde kullanmalısınız.
Alışverişlerinizi nakit para ile yapmak yerine kredi kartı kullanmayı tercih edin. Nakit paranız ile de kredi kartı borcunuzu düzenli bir şekilde ödeyin. Örneğin her ay ödemek zorunda olduğunuz faturalar için otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Bu sayede kartınızı her ay aktif olarak kullanmış olursunuz. Faturalar için ayırdığınız bütçe ile de ekstre borcunuzu öder, kredi puanınızı yükseltirsiniz.
Kredi borcu ödenmezse puanın düşmesi dışında yasal takip ve haciz gibi problemlerle de karşılaşılabilir.
Kredi notunuz, bütün finansal geçmişiniz ile alakalıdır ve güncel finansal hareketlerinize göre artış ve azalış gösterir. Dolayısıyla her bankaya özel olarak hesaplanmaz. Bununla birlikte sık sık KKB güncelleme işlemi yapılır. Size ait tek bir kredi puanı vardır ve tüm bankalar da sadece bu puanı görür. Bir bankadaki gecikmiş borcunuz notunuzu düşürürken başka bir bankaya yaptığınız düzenli ödemeler olumlu etki gösterir. Yüksek bir puan için çalıştığınız her bir bankaya düzenli ödemeler yapmak zorundasınız.
Söz konusu puanınız Findeks kredi notu olarak da bilinir. Bunun sebebi, notunuzu öğrenebileceğiniz platformun Findeks olmasıdır. Bankalarla olan ilişkinizi takip ederek kayıt altına alan Kredi Kayıt Bürosu tarafından hizmete açılmıştır. Kredi taksitlerinizi ve kredi kartı dönem borçlarınızı düzenli ödemeniz, KKB Findeks notu yükseltme konusunda etkilidir. Notunuzun durumuna en çok etki eden faktörler bunlardır.
Detaylı bilgi için “Findeks Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Merhaba benim sadece bir bankaya parça parça çekilmiş toplamı 28 bin faizli ile 40 bin lira borcum var şuanda Kredi başvurusu yaptığımda onaylanmiyor daha yeni olduğu için ve odemem odeme günü gelmeden önce ödüyorum hiç aksatmadan istediğim aylık taksit tutarı 1100 TL bu ödemeler sayesinde ortalama kaç ay içinde yeni Kredi gelebilirim yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Berkehan, Alabileceğiniz kredi tutarı gelirinizle doğru orantılıdır. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak sitemizde yer alan ne kadar kredi alabilirim hesaplama aracı ile ne kadar kredi alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz. https://www.hangikredi.com/kredi/hesaplama-araclari/ne-kadar-kredi-cekebilirim
Sayın Berrin Çimili, Kredi konusunda bankaların yaş sınırı bulunmaktadır. Bankadan bankaya değişebilse de genellikle 80 yaş üstüne kredi kullandırılmamakta. Fakat yine de bankalarla birebir görüşerek yaş sınırlarını öğrenebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.