Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Yeni Evli Çiftler İçin Tasarruf Yöntemleri

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 8.05.2019 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Evlilik, birbirini seven iki insanın hayatlarını birleştirmesi olduğu kadar iki kişinin finansal birlikteliğini de oluşturduğu bir kurum.

Yeni Evli Çiftler İçin Tasarruf Yöntemleri
Evliliklerin çoğunun maddi problemlerden dolayı yıprandığı, sonlandığı yapılan araştırmalardan biliniyor. Bu durum hesaba katıldığında evlenen çiftlerin mutlu bir evlilik sürebilmesi için evliliklerini ekonomik açıdan sağlam bir temele oturtmaları gerekmekte.

Mutlu bir evlilik için en temel konulardan biri de tasarruf ve hayalleri gerçekleştirmektir. Bu nedenle evlilikte tasarruf ve bütçe planı çok önemlidir.

Ekonomik güç, evlilik sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gerekli olan unsurlardan biridir. Özellikle yeni evli çiftler, düğün ve ev masraflarından kalan borçlarla yeni hayatlarına başlarlar. Düğün öncesi uygulanacak bazı tasarruf yöntemleri ile borçsuz bir evliliğe başlamak mümkündür. Ayrıca evlilik sürecinde de tasarruf önerilerine kulak vermek, borçların kısa sürede bitmesine yardımcı olur.

Evlilik, iki insanın duygusal birleşimi olduğu kadar ekonomik birleşimini de ifade eder. İki tarafın finansal güçlerini birleştirmesi, esnek bir bütçe ile yaşamaya olanak tanır. Ekonomik durumun uzun süre sorunsuz bir durumda kalması için verimli bir bütçe planı oluşturmak önemlidir. Yeni evli çiftler, evliliğin henüz başında yapacakları planlama ile geleceklerini garanti altına alabilirler.

Ev Ekonomisi Hayat Kurtarır

Ev Ekonomisi Hayat Kurtarır

Düşük gelirde en iyi tasarruf yöntemi, doğru bir ev ekonomisi planlamaktır. Ev ekonomisi; toplum içerisindeki ailenin geçim ve yaşayışını konu alan, tasarrufa dayalı, faydalı bir bütçe yönetim biçimidir. Hayatınızın belki de en kıymetli dönüm noktası olan evlilikte ekonomik zorluk yaşamamak için ev ekonomisi bilmenize, iyi bir bütçe planı ve iyi bir kriz planına ihtiyacınız vardır.

Bütçe planı, beraber yaşamaya başlayacak çiftin gelir gider dengesini oturtabilmesi, birbirlerinin harcamalarından haberdar olup ev ekonomisini idare edebilmesi, beklenmeyen giderler ve öngörülemeyen masraflar ortaya çıktığında ekonomik sıkıntı yaşamaması için oldukça gereklidir.

Tasarruf için çiftlerin iyi bir gelire sahip olmaları değil, paralarını doğru yönetebilmeleri gerekir. Paranızı yönetirken yapmamanız gereken hataları ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

Ev Ekonomisi Yönetimi Nasıl Olmalı?

Öncelikle çiftlerin birbirleriyle gelir giderlerini, harcama alışkanlıklarını, para karakterlerini açıkça konuşmasında fayda vardır. En başta sabit gelirler ve giderler olmak üzere bir liste hazırlanmalı, harcamalar bu listeye not edilerek bir ay boyunca paranın nasıl idare edileceği planlanmalıdır. Bu sayede paranızı nasıl yöneteceğinize birlikte karar vermiş olursunuz.

Ayrıca sadece harcama yaparken değil, ev içindeki birkaç alışkanlığınızı değiştirerek, gereksiz yanan ışığı kapatarak, çamaşır makinesini dolu çalıştırarak, kullanmadığınız elektronik aletlerin fişlerini prizden çekerek de tasarruf edebilirsiniz.

Planlı Bütçe, Özenli Tutum, Mutlu Evlilik!

Alışverişlerinizde gereksiz harcamalardan kaçınmak, indirimleri takip etmek, faturaları minimuma indirmek gibi ufak hesaplarla ev ekonomisinde büyük kazanç sağlarsınız. Özellikle bu tasarruflardan elde ettiğiniz kazancı doğru yatırımla birikime bile dönüştürebilirsiniz. Bütçe planlamanızda yatırım araçlarına da yer vermeniz birikim yapmanıza yardımcı olur.

Faturalara Dikkat Edin, Uzun Taahhütlere Girmeyin!

Faturalar, her evin düzenli gider kalemlerinin arasında yer alır. Bu nedenle faturalara dikkat etmeniz, tasarruf yapabilmeniz için mutlaka gereklidir. Günümüzde faturalı bir şekilde hizmet alınabilen servislerin çoğu, sizinle taahhüt yapar. Bu taahhütleri, ekonomik durumunuzdaki dalgalanmaları göz önüne alarak kısa tutmalısınız. Aksi hâlde ödeyemediğiniz faturalar gelecekte önemli problemlere yol açar.

Finansal Gücünüzü Birleştirin

En verimli tasarruf önerileri arasında çiftlerin finansal güçlerini birleştirmesi yer alır. Hem eşiniz hem de kendiniz çalışıyorsanız ya da ekstra bir geliriniz varsa, bu gelirleri tek bir çatı altında toplamanız, giderleri hafifletmek adına etkili olur. Ortak gelir, ortak gider mantığıyla hareket etmek en tasarruflu yöntemlerden biridir.

Çocuk veya Emeklilik İçin Hesap Oluşturun

Mevcut ekonomik durumunuz iyi olabilir. Bu iyi ekonomik durumun devamlılığını sağlamak ve gelecekte çocuklarınızı ya da kendinizi güvence altına almak istiyorsanız, bir banka hesabı açmak en faydalı yatırım olur. Çocuklarınızın adına açacağınız bir hesap ile gelecekteki eğitim ya da düğün masrafları için para biriktirebilirsiniz. Emeklilik içinse devlet destekli birikim hesabı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Bilginiz Yoksa Riskli Tasarruf ve Yatırım Araçlarından Kaçının

Yatırım araçları, birikimlerinizi değerlendirip gelir elde etmenizi sağlayabilir. Özellikle son yıllarda borsa ve kripto para piyasaları rağbet görmekte. Fakat bu alanlarda yatırım yapmak, önemli bir bilgi birikimi ve finansal okuryazarlık gerektirir. Bu nedenle eğer bilginiz ve yetkinliğiniz yoksa riskli yatırım araçlarına yönelmemelisiniz. Bunun yerine vadeli mevduat hesabı ya da birikim hesabı açarak birikimlerinizden risksiz bir şekilde gelir elde edebilirsiniz.

İlk Yıllarda Paranızı Daha Çok Biriktirin, Sonrasında O Birikime Güvenerek Harcama Yapın!

Evliliğinizin ilk yıllarında ihtiyaç dışı harcama yapmazsanız, sonraki yıllarda daha rahat bir bütçeye sahip olursunuz. Bu nedenle ilk birkaç yıl gereksiz harcamalardan kaçınıp tasarruf yöntemleri uygulayarak para biriktirmelisiniz. Böylece sonraki yıllarda temel ihtiyaçlarla birlikte keyfi harcamaları da özgürce yapabilirsiniz.

En Önemlisi: Borçlanmayın ve Kazandığınızdan Çok Harcamayın!

İhtiyacınız olan harcamaların bir kısmı için borçlanmak durumunda kalabilirsiniz. Fakat bir borç planı oluşturursanız, bu borçlanmanın boyutunu aşmazsınız ve ödemekte zorluk çekmezsiniz. Finansal güç dengenizin ne seviyede olduğunu tespit etmeli ve mümkün olduğunda borçlanmadan harcama yapmaya özen göstermelisiniz. Gelirinizi aşmayacak harcamalar yaparak tasarruf sağlamanız mümkündür.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 2.05.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?