Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Notunun Kullanıldığı Diğer Sektörler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.09.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Kredi notu, kullanıcının geçmişindeki risk faktörleri baz alınarak oluşturulan bir puanlama sistemidir.

Kredi Notunun Kullanıldığı Diğer Sektörler
Söz konusu puan, özellikle kredi başvurularında bankalar tarafından öncelikli kontrol edilen kısımlar arasında yer alır.

Kredi Notunun Kullanım Alanının Genişlemesinin Sebepleri Nelerdir?

Kredi notu, kişilerin hayatlarının pek çok farklı noktasında karşılarına çıkan bir veridir. Bireysel bankacılık işlemlerinde söz sahibi olan kredi notu, mevcut hesap ve borç durumu başta olmak üzere birçok faktöre bağlı olarak hesaplanır. Bu faktörler arasında yeni kredi alma durumu da bulunur.

Günümüzde bankalar başta olmak üzere kredi skorunu kullanan birçok sektör bulunur. Kredi skorunun kullanım alanının genişlemesinin sebebi, bireysel ekonomik koşullar neticesinde banka desteklerine yönelik büyüyen ihtiyaçlardır. Ekonomik ihtiyaçlar doğrultusunda bankalar tarafından sağlanan kredi desteğinde, tarafların zararını ortadan kaldırmak için bu puan sisteminin kullanılır. Bu sayede kredi sağlayan kurum, karşıdaki kişinin geçmiş ve güncel durumu hakkında bilgi sahibi olarak planlama yapabilir.

Kredi skorunun kullanım alanlarının genişlemesi ile kişilerin kendi puanlarını öğrenme isteği de artar. Kullanıcılar, skorlarına ilişkin soru işaretlerini gidermek için kredi notu sorgulama işlemlerini araştırır. E-devletten ücretsiz kredi notu sorgulamak oldukça pratik bir işlem olarak öne çıkar.

  • E-devlet resmî sitesine girin.
  • Ana sayfa üzerinden “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” aramasını gerçekleştirin.
  • Doğrulama ekranı üzerinden e-devlet üyelik bilgileriniz ile sisteme giriş yapın.
  • E-devlet üyeliğiniz bulunmuyorsa PTT şubelerinden küçük bir ücret karşılığında T.C. kimlik numarası ve isim bilgileriniz ile şifre edinebilirsiniz.
  • Risk merkezi üzerinden rapor başvurusu yapmak için “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklayın.
  • “Başvur” seçeneğine tıkladıktan sonra rapor tarafınıza SMS yolu ile aktarılır.
  • İlgili raporu daha sonra görüntülemek için “Başvuru Bilgileri” kısmında erişim sağlayabilirsiniz.

Kişinin notuna ve geçmiş finansal adımlarına göre kesin onaylı kredi başvuruları da yaygınlaşır. Hâl böyle olunca kullanıcıların “Kesin onaylı kredi nedir?” sorusuna ilişkin araştırmaları da artmaya başlar. Kesin onaylı kredi; gelir durumu ve kredi puanı bankalar tarafından bilinen kişilere anında sunulan destektir. Genellikle düşük maliyetlerle verilen kesin onaylı kredi, bankaların şartlarını karşıladığınız sürece mobil bankacılık üzerinden hesabınıza aktarılır.

Kredi ve Kredi Kartı Dışında Kredi Notunun Kullanıldığı Sektörler

Kredi skorunun kullanım alanına her geçen bir yenisi dâhil olur. Kredi notu ağırlıklı olarak, müşterileri ile finansal işlemler gerçekleştiren kuruluşlar tarafından kullanılır. Kredi notu kullanımı; teknoloji, reel sektör ve finans kuruluşları, bireysel alışveriş ve ipotek/teminatişlemlerinde oldukça yoğundur.

Teknoloji Sektörü

Günümüzde teknoloji sektöründe kredi skorunun kullanımı oldukça yaygındır. Teknolojik aletleri satın alırken bankaların sunduğu kredi seçenekleri kullanılabilir. Söz konusu seçeneği kullanmadan önce bankaya yaptığınız başvurunun neticesini belirleyen en önemli husus kredi skorudur. Yüksek bir not, teknoloji alışverişlerinde daha fazla banka kredisi kullanmayı mümkün kılar.

Taksit ile Cep Telefonu ve Bilgisayar Alırken Kredi Skorunun Kullanılması

Cep telefonu ve bilgisayar alırken kartı limitinizin yetersiz geldiği ya da olmadığı durumlarda, bankalar kredi sistemi sunar. Kredi notu, bankaya yapılan başvurunun sonucunu belirler. Kredi notu yüksek olduğu sürece bankalar yeterli desteği müşteriye sağlar. Müşteri her ay bankaya ödemelerini gerçekleştirir. Kredi notu bankaların talebinden düşük olduğu durumlarda başvuru olumsuz sonuçlanır.

Reel Sektör

Kredi skorunun kullanıldığı alanlardan biri de reel sektördür. Reel sektör firmalarında iş yaparken kredi skorunun düşük olması üzerine bankaların sağladığı finans desteği de düşüşe geçer. Reel sektörde kredi skorunun etkilediği birçok durum bulunur:

  • Bankalardan düşük finansal destek sağlanır.
  • Kurulan iş ve müşteri ilişkilerinde zedelenmelere yol açar.
  • Şirketin geleceğini olumsuz yönde etkiler.
  • Şirket politikaları zarara uğrar.

Bankalar Dışındaki Finans Kuruluşları

Bankalar dışındaki finans kuruluşlarının geleceğe yönelik iş politikasını etkileyen en temel faktörlerden biri kredi skorudur. Bireysel kredi notundan etkilenen kuruluşlar; finans kiralama ve faktoring şirketleri olarak sıralanır. Kredi skorunun düşük olması her iki kuruluşta da benzer olumsuz etkileri yaratır.

Finans Kiralama Şirketleri

Şirket ve kiracı tarafından gerçekleştirilen finans kiralama sözleşmesinde; kefil, mal, tarafların borçları ve yükümlülükleri ile kira bedeli gibi temel bilgilere yer verilir. Bireysel kredi notunun düşüklüğü hâlinde taraflar arasında gerçekleştirilecek olan finans kiralama sözleşmesi zarara uğrar.

Faktoring Şirketleri

Faktoring şirketleri; borç durumları, ihtar çalışmaları, alacak tahsili ve cebrî icra yönünde çalışmalar gösterir. Kredi skorunun düşük olduğu durumlarda faktoring şirketlerin çalışma prensipleri büyük ölçüde zarara uğrar.

Bireyler Arasındaki Borç-Alacak İlişkisi

Bireyler arasındaki borç-alacak ilişkisinde de kredi skorunun etkisi oldukça yüksektir. Düşük kredi puanına sahip kişiler, yaşamın neredeyse her noktasında ödeme ve borç işlemlerinde çeşitli olumsuzluklara maruz kalır. Kredi notu yüksek olanlar ise bankalar, şirketler ve bireyler arası ilişkilerinde daima olumlu bir yön izleyebilir. Bireysel borç ve alacak işlemlerinin son raddesinde bankaların güvenlik esaslarına başvurulur. Kredi notu düşük kişilerin alacaklarını tahsis etmesi oldukça zorlaşır. Söz konusu borçları ödememek kullanıcının kredi notunun düşüşüne neden olabilir. Kredi skoru yüksek olan kişiler ise bu tarz durumlarda çok daha avantajlıdır.

İpotek ve Teminat İşlemlerinde

Kişilerin şahsına ait konutlarda, kaza ya da afetlere karşı teminat işlemleri kredi skoruna bağlı olarak değişim gösterir. Konutlara ilişkin bankaların verdikleri kredileri teminat alma çalışmaları için koydukları ipotek de bu skor ile ilişkilidir. Kredi puanı yüksek olmayan kişilerin bankalar ile arasındaki ilişkide ipotek, kefil, teminat ve rehin gibi seçenekler devreye girer.Buna karşın kredi notu yüksek olan kişiler için sistem oldukça basit biçimde ilerler.

Ayrıca sigorta işlemlerinde kredi notu ile risk primi arasında ters orantı bulunur. Kredi notu yüksek olan kişilerin risk prim ödemeleri daha düşük olur.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

4 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?