hangikredi.com

Borç Kapatma Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.07.2020 Güncelleme Tarihi: 8.08.2024

Pek çok tüketici, birden fazla banka ile çalışmayı tercih etmektedir.

Borç Kapatma Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?
Bu da birden fazla kredi ve kredi kartı, yani birden fazla borç anlamına gelir. Banka dışındaki farklı kurumlara olan borçlar ve taksitler de eklenince, durum biraz daha zorlaşır.

Borçların miktarından bağımsız olarak sayısının artması, tüketiciler için karmaşık bir probleme dönüşebilir. Fakat bankaların her ihtiyaca karşı bir ürünü vardır ve bu durumda, borç kapatma kredisi devreye girer.

Borç kapatma kredisi, tüketicilerin bankalara olan mevcut borçlarının tümünü tek seferde kapatmak için kullanılan bir kredidir. Tüketiciler borç kapatma kredisi çekerek, farklı bankalara olan borçlarından anında kurtulabilir. Sonrasında tek bir bankaya borçlu olur ve her ay, sadece tek bir taksit ödemesi gerekir. Kısaca tüm borçların birleştirilmesi olarak da açıklanabilir.

Kimler Borç Kapatma Kredisine Başvurabilir?

Kredi kartları ve kredilerden doğan borçlar, düzenli ödeniyor olsa bile, eğer çok sayıda ve farklı bankalara ödeniyorsa, zamanla hesapların birbirine karışması muhtemeldir. Çalıştığınız bankalardan biri, diğer bankalara olan borçlarınızı kapatabileceğiniz kadar krediyi size kullandırır ve bu sayede hesapların karışması önlenir. Peki borç kapatma kredisi kimlere verilir?

Borç kapatma kredisine, bankalara borcu olan herkes başvuru yapabilir. Fakat elbette bankalar tüm başvuruları kabul edemez. Belirli başvuru şartları vardır ve ancak bu şartları karşılayabilen kişilerin başvurusu kabul edilir. Başvurunun yapıldığı kanala göre bir ön değerlendirme süreci de olabilir. Başvuru sonucu ise en fazla birkaç gün içinde tüketiciye bildirilir.

HangiKredi borç kapatma kredisi hesaplama aracı ile çekebileceğiniz kredi tutarını ve faiz oranlarını görebilirsiniz.

Faizsiz Nakit Avans Fırsatlarını İncele

Borç Kapatma Kredisi Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Her kredi için, söz konusu krediye özel birtakım şartlar bulunmaktadır. İhtiyaç kredisinin bir alt türü olarak kullandırılan bu kredi, doğrudan tüketiciye verilmez. Amacının dışında kullanılmaması için, borç kapatma kredisi alınan banka tarafından, diğer bankalara olan borçlar ödenir. Ödenen toplam miktara faiz eklenerek tüketiciden tahsil edilir. Bu şarkı kabul eden tüketiciler, aşağıdaki şartları da karşıladıkları takdirde borç kapatma kredisi alabilirler.

  1. Kredi notu çok riskli seviyelerde olmamalıdır.
  2. Diğer bankalara olan borçlar belgeler ile ispat edilmelidir.
  3. Ödenecek borçların vadesi (konut kredisi hariç) 36 aydan az olmalıdır.
  4. Devam eden bir yasal takip olmamalıdır.
  5. Geliri gösteren resmî bir belge ibraz edilmelidir.
  6. Talep edilen kredinin bir taksidi, aylık gelirin yarısını geçmemelidir.
  7. Gerekli görülürse ipotek edilecek bir gayrimenkul gösterilmelidir.
  8. Kişi evli ise ipotekli kredilerde eşin yazılı rızası da alınmalıdır.

Borç Kapatma Kredisi Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kredi başvurusu yapmak için farklı kanallar kullanılabilir ve eğer şubeden değil de dijital kanallardan başvuru yapılıyorsa, ilk aşamada bir belge talep edilmez. Çünkü dijital kanallardan genellikle ön başvuru alınır ve ön onaydan sonra şubeye davet edilen tüketiciden gerekli belgeler de istenir. Bununla birlikte, kişinin çalışma durumuna göre ve ilgili bankanın prensiplerine göre belgelerde farklılıklar olabilir.

Kamu Çalışanı Özel Sektör Çalışanı Vergi Levhalı Kurum Emekli
Maaş bordrosu Maaş bordrosu Bilanço ve gelir tablosu Emekli aylık dökümü
Varsa ek gelir belgesi Varsa ek gelir belgesi Varsa ek gelir belgesi Varsa ek gelir belgesi
Mevcut borçları gösteren belge Mevcut borçları gösteren belge Mevcut borçları gösteren belge Mevcut borçları gösteren belge
İkametgâh belgesi İkametgâh belgesi Vergi levhası İkametgâh belgesi
SGK dökümü Oda kayıt belgesi
İşyeri imza sirküsü İmza sirküsü

Borç Kapatma Kredisi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Borç kapatma kredisi kullanıldığında, mevcuttaki toplam borca bir miktar faiz eklenir. Dolayısıyla totalde ödenecek borç artmış olur. Fakat bu krediyi kullanmanın avantajları dikkate alındığında, söz konusu artış kabul edilebilir seviyededir. Bu krediyi kullanmanın bazı avantajları şöyle sıralanabilir:

  • 36 aya kadar vade imkânı olduğu için ödenecek aylık borç miktarı azalır.
  • Tüm borçlar tek bir noktada toplandığı için takip kolaylaşır.
  • Ödeme süreci daha basit ve kolay olur.
  • Kolay ödeme sayesinde yasal takibe düşme riski olmaz, ekstra masraf çıkmaz.
  • Gecikmiş borçlar da krediye dahil edilir ve yüksek gecikme faizleri ortadan kalkar.
  • Daha düzenli bir ödeme alışkanlığı doğacağı için kredi notu artar.

Borç Kapatma Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bankalar, borç kapatma kredisi başvurularını da tüm kanallardan kabul ederler. Dolayısıyla şubeye gitmek, internet sitesine girmek ve mobil uygulamayı kullanmak suretiyle, farklı kanallar üzerinden başvuru yapmak mümkündür.

Bunların dışında HangiKredi üzerinden de ihtiyaç kredisi hesaplama ve başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Başvuru sonrası, ortalama 1 iş gününde banka tarafından dönüş yapılır.

Borç Kapatma Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Borç kapatma kredisi veren bankalar arasında devlet bankaları da dahil olmak üzere çok sayıda banka vardır. Türkiye’de hizmet veren bankaların çoğu tüketicilere bu krediyi kullandırır. En çok tercih edilenler arasında Ziraat Bankası borç kapatma kredisi vardır. Halk Bankası borç kapatma kredisi de yine devlet bankalarından sıklıkla alınan bir kredidir.

İhtiyaç kredisinin alt ürünü olarak sunulsa da her bankada bu tür bir kredi olmayabilir. Bazı bankalar ise tüm borçlar için ayrı, kredi kartı borçları için ayrı bir kredili ürün sunmaktadır. Borç kapatmak için kredi çekilebilecek bankaların bazıları şöyledir:

Borç Kapatma Kredisi Faiz Oranları Nasıldır?

Kredilerde faiz oranı belirlemek, bankanın yetkisi dahilinde olan bir durumdur. Bu nedenle borç kapatma kredisi faiz oranları bankalar tarafından belirlenir. Her bankanın kendine ait bir çalışma politikası ve prensibi olduğu için, söz konusu faizlerin değişiklik göstermesi de mümkündür.

Bankalar, kendi aralarındaki rekabetten dolayı faizleri belirli bir aralıkta tutar. Faizleri ortalamanın üzerinde tutan bankalar tüketiciler tarafından tercih edilmediği için oranlar birbirine çok yakın seviyelerdedir. Her bankada farklı bir faiz oranının var olması ile birlikte bu faiz oranlarının sık sık değişebileceği de unutulmamalıdır.

Size en uygun kredi başvurusu için HangiKredi’yi ziyaret edebilir, 20’den fazla bankanın tekliflerini karşılaştırarak başvuru yapabilirsiniz.

Borç Kapatma Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Borç kapatma kredisi hesaplanırken, kredinin alınacağı banka, diğer bankalardaki borçların toplam tutarını dikkate alır. Bankalar sistem üzerinden bu borçların toplamını görebilse de tüketiciden bunun belge ile ibraz edilmesini ister. Toplam borç tutarının üzerine faiz ve tahsis ücreti, sigorta bedeli gibi masraflar da eklendikten sonra hesaplama tamamlanır. Ayrıca konut kredileri için erken kapatma cezası da söz konusudur. Taksitlendirme ise tüketicinin aylık gelirinin yarısını geçmeyecek şekilde planlanır.

HangiKredi’nin kredi hesaplama aracı ile tüm kredi türleri için hesaplama yapabilmek mümkündür.

Borç Kapatma Kredisi ile İhtiyaç Kredisi Birleştirilebilir mi?

Normal şartlarda borç kapatma kredisi ve ihtiyaç kredisi, iki farklı türden kredilerdir. Fakat borç kapatma kredilerinde, hesaplanan kredi tutarı, doğrudan diğer bankalara gönderilir ve sadece bankalara olan borçlar ödenir. Banka dışında farklı kurumlara da borcu olan tüketiciler için de bankaların bir çözümü bulunmaktadır.

Eğer tüketicinin kredi notu ve genel müşteri limiti yeterli ise borç kapatma ile birlikte ihtiyaç kredisi de aynı anda tahsis edilebilir. Bu hizmet bankanın insiyatifinde olup her banka tarafından uygulanmamaktadır.

Borç Kapatma Kredisi ile Hangi Tür Borçlar Ödenebilir?

Borç kapatma, bankalara olan borçların kapatılmasını konu edinen bir kredi türüdür. Öyle ki amacının dışında işlem görmemesi için nakit olarak tüketiciye verilmez ve doğrudan borçların bulunduğu diğer bankalara aktarılır. Bu doğrultuda, söz konusu kredinin kullanımı ile ödenebilecek borçlar şu şekildedir:

  1. Konut, taşıt, ihtiyaç vb. kredi borçları
  2. Kredi kartı borçları
  3. Kredili mevduat hesabı (KMH, artı para, eksi hesap) borçları
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?