Günümüzde kişisel bütçenizi yönetmek ve harcamalarınızı daha avantajlı hale getirmek için yapabileceğiniz pek çok şey bulunur.
İçindekiler
İlk defa kredi kartı başvurusu yapacaksanız, kafanızda ilk sorunun doğru kredi kartını seçmek üzerine olduğunu tahmin edebiliyoruz. Kredi kartı seçiminizi yaparken hayat tarzınız, yaşadığınız il ve ilçe, finansal düzeniniz, bütçeniz ve alışkanlıklarınız gibi birçok faktörü dikkate almanız gerektiği için, bir kişiye uyan kart sizin için mantıklı olmayabilir. Bu yüzden kredi kartı seçiminizi yukarıdaki maddeleri göz önünde bulundurarak kişisel ihtiyaçlarınız kapsamında yapmalısınız. Detaylı bir karşılaştırma yapmak için ihtiyacınız olan her veriyi aşağıda bulabilirsiniz.
Kredi kartlarını tanımak ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamıza göz atın.
Öncelikle, başvurunuzu farkındalığınız yüksek bir biçimde yapıp kartınız size teslim edildikten sonra kullanım öncesinde kesinlikle geçici şifrenizi değiştirmelisiniz. Yeni bir şifre aldıktan sonra bankanızın ATM’sini kullanarak bu şifreyle işlem yapmalısınız. Yeni alacağınız dört haneli şifrenizin doğum tarihiniz ya da ardışık ve benzer sayılardan meydana gelmemesine özen gösterin. Ara sıra şifrenizi değiştirin. Bu adım, kredi kartınız için güvenli bir ortam oluşturmanızı sağlayacaktır.
Kredi kartı aidatı; taksitlendirmeler, kampanyalar ve diğer bütün süreçler için talep edilen yıllık bedeldir. Kredi kartı aidatı istenmesinin temel nedeni ekstre yenileme, müşteri hizmetleri, kart yenileme gibi hizmetlerdir. Tüm bankaların aidatlı kredi kartı ile beraber mecburi olarak aidatsız kredi kartı hizmeti sunmaları gerekse de, aidatlı kartlar daha geniş hizmetler sunar. İndirim, puan biriktirme, fazladan taksit gibi kredi kartı özellikleri sayesinde kart kullanımınızı daha avantajlı şekle getirmek için aidatlı kredi kartlarını seçmelisiniz.
İlk kez kredi kartı alacaksanız kredi kartı limitiniz; ilk sene için aylık net gelirinizin 2 katını, daha sonraki seneler için gelirinizin 4 katını geçmeyecek şekilde belirlenir. Geliri belirlenemeyen kişiler için ise toplam limit, ilk sene asgari ücretin 2 katı, daha sonraki seneler içinse 4 katı kadar olabilir.
Kredi Kartı Limit Hesaplama Örneği
Aylık net gelirinizin 2.500 TL kabul edecek olursak, bu durumda ilk sene için aylık kredi kartı limitiniz 5.000 TL, takip eden senelerde ise maksimum 10.000 TL olarak netleşecektir. Bununla beraber hesaplanan bu limitler bütün kredi kartlarının toplam limitidir ve kredi notuna göre bu limitler bankalarca azaltılabilir.
Hesap kesim tarihinizi belirlerken, ilk olarak ödeme yapabileceğiniz tarihe karar vermelisiniz. Bu tarihin maaş ve diğer gelir kaynaklarınız mevcut ise bunları aldığınız dönem ile uyumlu olmasına muhakkak özen göstermelisiniz. Bu sayede kredi kartı borcu ödemelerinizde sorun olmaz. Bunun yanı sıra hesap kesim tarihinizi ardışık olmamak kaydıyla 1 sene içinde 2 defa değiştirebilirsiniz.
Nakit avans kullanmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktör, borcu hangi tarihte ödeyebileceğiniz olmalıdır. Çektiğiniz tutarı kısa sürede ödeyebilecekseniz nakit avans kullanımı sizin için mantıklı ve avantajlı olabilir. Fakat borcunuzu uzun zamanda ödeyebilecekseniz bu durumda nakit avans yerine kısa vadeli bir ihtiyaç kredisi kullanmanız daha mantıklı bir adım olacaktır.
Kullanacağınız nakit avansın geri ödemesinin tutarının ne olacağını taksitli nakit avans hesaplama aracımız ile öğrenebilirsiniz.
Kredi kartınızla taksitli alışveriş yapmak ödemelerinizi düzenli olarak yapabiliyorsanız, kısa vadede aylık ödemeniz gereken tutarı azaltacaktır. Fakat ödemeleri düzenli olarak yapamayacaksanız, uzun dönemde devamlı taksitli alışveriş yapmak aylık ödemeniz gereken borcu biriktirmenize yol açar. Bu yüzden kredi kartı kullanımında atılacak olan en doğru adım, aylık gelirinizi dikkate alarak kredi kartı harcaması yapmanızdır.
Kredi kartı kullanımını avantajlı hale getiren ve öne çıkan özelliği taksitlendirmedir. Mobilya, beyaz eşya, elektronik alet gibi yüksek fiyatlı ürünlerin alışverişlerini daha avantajlı hale getiren taksitlendirmede bu ürünler kapsamında bazı sınırlar bulunur. Satın alınacak ürüne göre değişen taksit sınırları BDDK tarafından belirlenir.
Kredi kartınızı internet kullanımına açmak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur. İlk olarak bankanızın şubesine giderek ya da bankanızın çağrı merkezini arayarak kredi kartınızı internet alışverişine açabilirsiniz. Dilerseniz online şube ya da mobil uygulama kullanımıyla da rahatlıkla ve hızlıca kendiniz de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi kartı ekstrenizde yer alan asgari/minimum ödeme tutarı, son ödeme tarihinize kadar kartınızla yaptığınız harcamaların meydana getirdiği aylık borcunuzun ödemesi mecburi olan bölümüdür. Eğer belirtilen asgari ödemeyi yapmazsanız, banka ile yaptığınız sözleşme dolayısıyla gecikmede yer almış olur ve kredi notunuzu anlamlı ölçüde düşürürsünüz.
Kredi kartınızın aylık borcunun yalnızca asgarisini ödediğinizde ise ödemeleriniz gecikme olarak görünmez fakat mevcut borçlarınızın artmasından ötürü kredi notunuz yine az da olsa düşebilir. Bunun haricinde kalan dönem borcunuza uygulanabilecek en yüksek faiz oranı olan akdi faiz uygulanır.
Kart borcunun geç ödenmesi halinde, 2019 yılından itibaren dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan bölümüne, aylık maksimum %1,66 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı haricinde kalan kısmına ise aylık maksimum %1,25 akdi faiz uygulanabilir.
Kredi kartı gecikme faizinin tutarını kredi kartı gecikme faizi aracımız üzerinden hesaplayabilirsiniz.
Kredi kartı borcunuzu üç dönem ardarda ödemediğinizde borcunuz sebebiyle hakkınızda yasal takip başlar. Kredili ürünler kapsamında borçlanmadan ötürü hakkınızda yasal takip başlatılmadan önce banka tarafından size 7 günlük bir müddet verilir. Bu süre zarfında borcunuzun bütününü kapatmazsanız yasal süreç işlemeye başlar. Bu dönemin sonunda çoğunlukla maaş haczi kararı çıkmaktadır. Maaş haczi halinde banka tarafından maaşınızın dörtte birine el konulur.
Kullanıma kapatılan kartınızın tekrar açılabilmesi için bankanızla iletişime geçmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için şubeye gidebilir ya da bankanızın çağrı merkezini arayabilirsiniz. Kartınızın tekrar kullanıma açılmasını talep etmeniz halinde bulunduğunuz adrese yeni bir kart gönderilir. Dilerseniz online şube ya da mobil uygulama kullanarak da yeni kart gönderilmesi talebinizi iletebilirsiniz.
Kredi kartı kullanımının en avantajlı yanlarından biri de ödül sunmaları. Mil biriktirmenizi sağlayan ödül programları ile alışverişlerinizi daha kazançlı kılabilirsiniz. Uçak bileti ve seyahat harcaması yapmanıza imkan tanıyan mil puanlarınızı başka alışverişlerinizde de kullanabilirsiniz. Bu kartlar ile mil kazanabilirsiniz:
Kredi kartlarının ödül programları dahilinde olan bir başka avantaj da puan kazanımı. Yaptığınız alışverişlerden puan kazanarak biriktirebilir, alışverişlerinizi bedavaya getirebilirsiniz. Puan kazanabileceğimiz başlıca kartları listelemizde bulabilirsiniz:
Kart Merkezi (BKM) 1990 senesinde 13 kamu ve özel Türk bankasının bir araya gelmesi ile kurulmuştur. Nakit kullanımına gerek kalmadan ödeme ya da para transferi imkanı sunan sistem, bu imkanları sağlayacak platform ve altyapıları oluşturma, işletme ve geliştirme işlerini yapar. Diğer yaptıklarını sıralamak gerekirse:
Aidatsız kredi kartı bankaların, aidatlı kredi kartlarının yanı sıra sunma zorunlulukları bulunan bir üründür. Kredi kartı kullanmak isterken senelik aidat ödemek istemiyorsanız bu kart seçeneğinden faydalanabilirsiniz. Fakat bu ürünün bir takım dezavantajları mevcut. Kredi kartıyla yapılan harcamalardan biriktirilen puanlar, fazladan taksit imkanları ve indirim kampanyaları birçok aidatsız kredi kartında bulunmuyor. Bu kartlar çoğunlukla bankanın sunduğu en sade kart türüdür. Kredi kartı avantajlarından faydalanmak için aidatlı kartları seçebilirsiniz
Aidatsız kredi kartları ile ilgili detaylı bilgi almak için “Yalın Kredi Kartı Nedir?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.