Gelirlerinizde ya da ekonomik durumunuzda yaşayabileceğiniz olumsuz değişimler, kredi borcu ödeme konusunda zorlanmanıza neden olabilir.
İçindekiler
Bankalar, kredi taleplerini başvuran kişilerin mevcut durumlarına göre değerlendirir. Şartların uygun olması hâlinde talep edilen krediyi vermeyi uygun bulur. Fakat ekonomik şartlar her zaman öngörüldüğü gibi devam etmeyebilir. Bu tür beklenmedik durumlar, alınan kredilerin ödenmesini oldukça zor hâle getirebilir. Bu durumda bankalar, zarara uğramamak adına bir yasal bir süreç başlatır. Bu sürecin nasıl işlediğini bilmek sadece kredi borcu olanlar için değil, herhangi bir amaçla kredi almayı düşünenler için de oldukça faydalıdır. Bu sürecin detaylarına ilk olarak kredi borcu için hukuki sürecin ne zaman başlayacağından bahsederek geçebiliriz.
Almış olduğunuz krediyi, ilk kez zamanında ödemeyememeniz durumunda banka sizinle iletişime geçer, mevcut ödeme şartlarınız hakkında bilgi alır ve sözleşme şartlarına göre belirlenmiş olan ödemeyi yapmanızı talep eder. Bu aşama, henüz kredi borcu ödeme sorunlarına bağlı olarak hukuki bir süreç başladığı anlamına gelmez. Kredi borcunu 1 ay geç ödeme hâlinde bankanın sizinle bu konu hakkında iletişime geçmesi, sadece o kurumun iç kayıtlarında tutulur. Bu kayıt, ödeme kabiliyetinizin takibini banka için kolaylaştırmak adına alınır.
Kredi borcuna dair hukuki süreç, arka arkaya iki taksidin bankaya ödenmemesi durumunda başlar. Bu süre zarfında ödeme alamayan banka, borçluya bir ihtarname göndererek 30 gün içerisinde ilgili tutarın ödenmesi gerektiğini bildirir. Bu süre, Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 18. maddesi ile belirlenmiştir.
Kredi borcu yasal takip süreci, ödeme süresinin üzerinden 90 gün geçmesinin ardından başlar. Başka bir ifade ile kredi borcu takip süresi 90 gündür. Bu süre, kredi borcu ödeme konusundaki 2 aylık, yani 60 günlük gecikmenin ardından, bankanın çektiği ihtarname ile tanıdığı 30 günlük sürenin toplamından ileri gelir. Bu sürenin dolmasının ardından, yani 91. günde banka kredi borcu yasal takip süreci başlatma hakkını hukuki olarak kazanır. Bu aşamada, bankaların izleme bölümleri borçlu ile ödeme durumlarına dair görüşmeler yapar.
Takip Süresi | Takip Durumu |
---|---|
30. Gün | 1. Taksit ödemesi gerçekleşmedi |
60. Gün | 2. Taksit ödemesi gerçekleşmedi |
90. Gün | Bankanın tanıdığı ödeme süreci doldu |
91. Gün | Yasal takip süreci başlar |
Kredi borcu ödeme sorunu yaşıyorsanız bankanızla görüşüp bir yapılandırma talep edebilirsiniz. Bu, kredi borcu erteleme için oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Bu işlemde kalan toplam borcunuz hesaplanır ve üzerine bir faiz eklenir. Bu faiz ilk aldığınız kredinin faizinden daha farklı olarak, yapılandırma işleminin faizidir. Talebinizin banka tarafından kabul edilemesi ile yapılan kredi borcu yapılandırma planında borç vadesi uzarken taksit başına aylık olarak ödeyeceğiniz miktar azalır. Yapılandırılan kredi borcu ödenmezse ne olur? sorusunun detaylı cevabını bu konuya dair yazımızda bulabilirsiniz.
Kredi borcu ödeme sorunları ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri borçlunun maaşa haciz gelip gelmeyeceğidir. Bankalar, yasal olarak maaşa haciz koyma hakkına sahiptir. Bu hak bankalara İcra İflas Kanunu’nun 83. maddesi ile verilmiştir. Bu kanuna göre haczedilecek miktar maaşın dörtte birinden az olamaz ve bu miktarı konu ile ilgili icra memuru belirler.
Kredi borcuna karşılık olarak konuta haciz gelebilmesi yasal olarak mümkündür. Fakat yaşanan mağduriyetleri en aza indirmek adına son dönemde bu işlemin gerçekleşme sıklığı ciddi anlamda azaltılmıştır. Konutun yanında kişinin sahip olduğu taşıtlara da haciz işlemi uygulanabilir.
Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Genellikle sözleşmelerin kapsamında belirtilen bu oran, alınan kredi faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Yani %2’lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60’lık bir gecikme faizi ilave edilebilir. Bu konuda daha fazla örnek için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
Alınan Kredi Faizi | Uygulanabilecek Maksimum Gecikme Faizi |
---|---|
%1 | %1,30 |
%1,50 | %1,95 |
%2,20 | %2,86 |
Yasal olarak konutlara haciz gelebilmesinin mümkün olduğunu belirtmiştik. Konuta ek olarak, icra ekiplerinin eve gelerek çeşitleri eşyaları haczetmesi de hukuken mümkün kılınmıştır. Borçlu kişinin haciz edilebilecek bir maaşı yok ise evine icra işlemi başlatılır. Ama bu işlem için gözetilen kimi kurallar vardır. Bu kurallara göre haciz işlemi asgari yaşam koşullarını engellemeyecek şekilde yapılır. Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü, koltuk takımı, bulaşık makinesi ya da halı gibi eşyalar zaruri ihtiyaçları karşılamaları dolayısıyla haczedilemezler. Haciz ve haciz sorgulama işlemi konusunda daha detaylı bilgi için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
Yukarıda kredi borcu ödeme gecikmelerini takiben başlayan süreçten bahsetmiştik. Ödemenin yapılmadığı 90. günün ardından bankanın izleme bölümünün borçlu ile yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kalması durumunda dosya avukatlara aktarılır. Banka avukatları, borçlunun durumunu 2,5-3 sene boyunca takip eder. Bu süre zarfında borcun banka tarafından tahsil edilememesi hâlinde, dosya bir varlık yönetim şirketine devredilir. Bu aşamadan itibaren borçlunun muhatabı banka değil, borcu devralan varlık yönetim şirketidir.
Ödenmeyen kredi borçlarının takibine dair bahsettiğimiz tüm süreç, o krediye kefil olan kişi içinde geçerlidir. Çünkü kefil, kredi borcundan yasal olarak sorumludur. Dolayısıyla iki taksidin ödenmemesini takiben geçen 30 günün, yani toplamda 90 günün ardından yasal süreç kefil için de başlatılabilir. Bu nedenle bir yakınınızın size kefil olacağı bir borcu altına girmeyi planlıyorsanız “kredi öderken zorlanmamak için ne yapılmalı?” sorusu daha da önemli hâle gelir. Bu konuya gereken özeni göstererek yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçebilirsiniz.
Kredi borcu kapatma konusunda zorlanan birçok kişi, yeniden kredi çekme yoluna başvurmaktadır. Bu konuda herhangi bir yasal engel yoktur. Yani bir bankaya kredi borcunuz varsa, o borcu başka bir bankadan daha uygun şartlarla alacağınız kredi ile kapatabilirsiniz. Kredi borcu kapatma kredisi olarak tanımlanabilecek bu talebe yönelik inceleme, gelir durumunuz ve kredi notunuz üzerinden yapılır. Şayet bu yola başvurmayı düşünüyorsunuz kredi borcu planlaması konusunda özen göstermeniz gelecekte bir sorun yaşamamanız adına önemlidir. Buradan, kredi borcunuzu ödememenizin kredi notunuzu nasıl etkileyeceğine geçebiliriz.
Kredi borcunun ödenmemesi durumu kredi notunu ciddi anlamda olumsuz etkiler. Hakkında yasal takip başlatılmış bir kredi borcu kara listeye alınmanıza neden olur. Kara listeye girmenizin ardından 5 yıl boyunca herhangi bir bankadan kredi alamazsınız. Benzer şekilde yaptığınız kredi kartı başvuruları da reddedilir. Bu süreçte ekonomik durumunuzda yaptığınız düzeltmeler, bu listeden çıkmanızı sağlamaz.
Kredi borcu zaman aşımı süresi 20 yıldır. Yasal işlemlerin ve icra süreçlerinin ardından karşılığı alınmadığı düzenlenen aciz vesikası ile resmileşen kişinin kredi borçları, 20 yılın ardından zaman aşımı uğrar.
Merhaba Osman, Mutlaka borçlu olduğun banka ile görüşerek yapılandırma talep etmeni tavsiye ederiz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.