hangikredi.com

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 1.09.2020 Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

Mülk edinmek, geleceğe yatırım yapmak için büyük bir adımdır.

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Kendi evinizi satın alarak barınma ihtiyacınızı karşılayabilir ve birikimlerinizin değerini koruyabilirsiniz. Bütün yatırımlarda olduğu gibi mülk alımlarında da dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur. Ev seçiminde doğru kararları vererek birikimlerinizi en makul şekilde değerlendirebilirsiniz. Bu içeriğimizde konut satın almak isteyen kişilere yardımcı olacak bazı noktalardan bahsettik.

Ev Almanın Yolları Nelerdir?

Finansal durumunuza göre önünüzde ev almak ya da kira ödemek olmak üzere iki ayrı seçenek var. Genellikle kirada yaşamak yerine her ay üstüne bir miktar para daha koyarak ev taksiti ödemek daha mantıklı bulunuyor. Siz de ev sahibi olmak istiyorsanız öncelikle birikimlerinizi ve kazancınızı göz önünde tutarak bir plan yapmalısınız.

Birikmiş paranız ya da yüksek tutarda borç alabileceğiniz kimseniz yoksa ev sahibi olmanın en kolay yolu bankadan kredi çekmek. Banka kredisi ile ev alabilmek için alacağınız konutun satış bedelinin %20’si kadar peşinatınız olmalı. Peşinat tutarını, hanenizde birden fazla çalışan varsa ve toplam geliriniz yeterli bulunursa ihtiyaç kredisiyle karşılayabilirsiniz.

Ne Kadar Konut Kredisi Çekilebilir?

Konut kredisi taksit tutarı, hane halkının aylık toplam gelirinin %50’sinden fazla olamaz. Eğer hane halkının toplam geliri hem konut kredisinin hem de ihtiyaç kredisinin taksidine yetiyorsa peşinat için bu imkânlardan yararlanabilirsiniz. Toplam geri ödemesi en düşük konut kredisini tercih etmek, ev satın alma sürecinizi kolaylaştırır. Konut kredisi hesaplamak ve bütçenize uygun finansal desteği kolaylıkla bulmak için HangiKredi'den destek alabilirsiniz.

Konut Kredisi Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir?

Konut kredisi ile ev almak için bankaların sunduğu şartlara dikkat etmelisiniz. Bankalar, evin ekspertiz değerinin %80’i oranında kredi verir. Geri kalan %20’lik kısım ise peşinat olarak ödenir. Peşinat miktarının birikimlerinizi aşmaması, finansal istikrarınız açısından son derece önemli. Ayrıca konut satın alırken bütçenize ve kredi olanaklarınıza uygun tercihlerde bulunmalısınız. Bu seçimleri yapmak için farklı finans kuruluşlarının sunduğu kredi imkânlarına bakabilirsiniz.

Ev Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Temel Noktalar Nelerdir?

Ev seçiminde öncelikle bu işlemin adım adım gerçekleştiğinin farkında olmalısınız. Bu nedenle ilk evinizi alırken standartlarınızı biraz düşürmenizde fayda var. Çünkü beklenti arttıkça fiyat da bir o kadar yükselir. İlk ev için daha az odalı ve merkeze nispeten uzak bir evi tercih edebilirsiniz. Böylece sizi mali açıdan zorlayacak şartlarla karşılaşmadan ev sahibi olursunuz. Evin borcu bittikten sonra hayallerinizdeki yaşam alanına sahip olmak için yeni bir sürece adım atabilirsiniz.

Bütçe, ev satın alırken dikkat etmeniz gereken faktörler arasındadır. Daha uygun fiyatla ev almak için çeşitli projelere göz atabilirsiniz. Henüz tamamlanmamış inşaatlarda satışa çıkarılmış evler, daha uygun fiyatlara sahip olabilir. Ayrıca mülkün satış fiyatının piyasa değerine uygun olması da son derece önemli. Bu konuda emin olmak için aynı muhitte bulunan ve benzer özellikler taşıyan dairelerin fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

Güvenlik ise ev alırken dikkat etmeniz gereken en temel konu. Depreme dayanıksız bir binada mülk edinmek, pek çok açıdan risk almak anlamına gelir. Konut satın almadan önce binanın depreme dayanıklılık raporunu talep edebilirsiniz. Ayrıca bölgedeki deprem riskini de göz önünde bulundurmalısınız.

Konut Alırken Titizlikle İncelenmesi Gereken Faktörler Nelerdir?

Satış ilanlarında yayımlanan fotoğraflar, size cezbedici gelse de bazen yanıltıcı olabilir. Yalnızca bu görsellere bakarak ev satın almak pek iyi bir fikir değil. Yeni mülkünüzü satın almadan önce bizzat gidip görmelisiniz. Bu sayede evin özellikleri ve muhiti gibi konut fiyatlarını etkileyen faktörleri yerinde inceleyebilirsiniz.

Evin resmî durumu da dikkat edilmesi gereken konular arasında. Mülkün tapuda nasıl göründüğü ve iskânının olup olmadığı gibi durumlar konut kullanımını etkiler. Örneğin iskânı bulunmayan bir ev satın aldığınızda elektrik ve suyu normalden daha pahalı fiyatlarla kullanırsınız. Dolayısıyla konut satın alma kararı vermeden önce tüm bu detaylardan emin olmalısınız.

Tapu İşlemlerinde Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Tapu dairesine gitmeden önce bütün belgeleri hazırlamalısınız. Satışa konu olan konutun fiyatı ve özellikleriyle ilgili tüm bilgiler doğru olmalı. Tapu devri sırasında konut sahibinden bazı belgeleri talep edebilirsiniz. Taşınmaz malların satışında DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) poliçesi zorunludur. Ayrıca ilgili evin üzerinde herhangi bir vergi borcunun olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

Doğru Bütçe Planlaması

Konut satın alırken öncelikle ekonomik durumunuzu düşünmelisiniz. Elinizdeki birikimin tamamını tek bir amaç için kullanmak iyi bir fikir olmayabilir. Bunun yerine kredi kullanmak, ev satın alırken verimli bir bütçe planı yapmanıza yardımcı olur. Bu noktada bütçenize uygun krediyi belirlemenin önemi ortaya çıkar. HangiKredi üzerinden bankaların farklı faiz oranları ve vadelerle sunduğu avantajlı kredi seçeneklerine ulaşabilirsiniz.

Detaylı Konut İncelemesi

Ev satın alırken aceleci davranmamanızı tavsiye ederiz. Bu konuda yanlış bir karar verdiğinizde telafisi zor olabilir. Bu sebeple kesin kararınızı vermeden önce ilginizi çeken evleri dikkatlice incelemelisiniz. Örneğin ev alırken cephe seçimi, yakıt tasarrufu açısından önemlidir. Evin konumu ulaşım masraflarını, kaç yıllık olduğu ise tadilat giderlerini etkiler. Bu bağlamda gerekli incelemeleri yaparak bütçenize ve yatırım amacınıza en uygun alternatife yönelebilirsiniz.

Satışta Aracı Durumunu Araştırma

Satışta aracı olması, fiyatı doğrudan etkiler. Emlakçılar, kanunlar kapsamında satış fiyatı üzerinden %2 ve üzerinde komisyon alır. Komisyoncu, bu ücreti hem alıcı hem de satıcıdan talep edebilir. Söz konusu komisyonlara KDV de dâhil edilir. Dairenizi emlakçıdan alırken masraflarınızı, vergi dâhil komisyonla birlikte hesaplamalısınız. Bu masraftan tamamen kurtulmak için sahibinden satılık ev ilanlarına bakabilirsiniz.

Evin Krediye Uygunluk Koşulları

Krediye uygunluk koşulları, evin değeri hakkında bilgi verir. Bu şartları taşımayan bir konut satın almak, ilerleyen dönemlerde zaman ve bütçe kaybına sebep olabilir. Krediye uygun bir ev satın alarak bahsedilen risklerden korunabilirsiniz. Finansman koşullarına uygun bir konutun sahip olması gereken kriterler şunlardır:

  • Konutun kat irtifakı* ve mülkiyeti bulunmalıdır.
  • Yeni yapılmış bir ev ise çoğu banka için en az %80 oranında bitmiş olmalıdır.
  • Sonradan evin projesi dâhilinde olmayan değişiklikler barındırmamalıdır.
  • Konutun tapusu hisseli ise bütün hissedarlar paylarının satışını gerçekleştirmiş olmalıdır.

Yukarıdaki maddelere ek olarak konut tapusunda mesken ibaresi olması da son derece önemli. Bazı mal sahipleri, arsa veya işyeri niteliğindeki mülkleri ev olarak satışa sunabilir. Fakat tapusunda mesken yazmayan evler, kredi için uygun şartları taşımaz.

Bankaların Kredi Ürünleri Karşılaştırması

Konut kredileri, ev alma süreçlerinde bütçe kontrolünü kolaylaştırır. Bankaların sunduğu kredi ürünleri, avantajları ve koşulları bakımından farklıdır. Kredi maliyet oranı, bu seçenekleri en doğru şekilde karşılaştırmanızı sağlar. Bu ölçümde kredi kullanımında çıkan masraflar, faiz oranına eklenir. Maliyet oranını hesaplayarak ilgili kredinin finansal durumunuza uygunluğunu belirleyebilirsiniz.

Ödeme Planı

Ev satın alırken ekonomik koşullarınızı düşünmelisiniz. Ev kredisi çekmek istediğinizde sizi finansal açıdan zorlamayacak bir ödeme planınız olmalı. Kredi taksitlerinin bütçenize uygun olması, her ay düzenli ödeme yapmanızı kolaylaştırır. Söz konusu taksitleri aksatmadan ödediğinizde kredi puanınız da olumlu etkilenir. Dilerseniz farklı ödeme planlarıyla öne çıkan Sarı Panjur konut kredisi ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Piyasa Fiyatı Karşılaştırması

Her evin belli bir piyasa değeri vardır. Evin piyasa değeri; özelliklerine, bulunduğu binaya, konuma ve yakın olduğu imkânlara göre belirlenir. Bütçenizi doğru değerlendirmek için satış rakamının mülkün gerçek değerini yansıttığından emin olmalısınız. Satın almak istediğiniz konutun aşağıdaki özelliklerini muadilleriyle karşılaştırarak piyasa fiyatını bulabilirsiniz.

  • Metrekare (Net ve brüt)
  • Bina yaşı
  • Bina olanakları (Asansör, güvenlik, ortak alanlar vs)
  • Evin bulunduğu konum
  • Evin ulaşım hatlarına uzaklığı
  • Oda sayısı ve toplam kullanım alanı
  • Evin bulunduğu kat

Konut fiyatını, kira bedeli üzerinden belirleyebilirsiniz. Bunun için muadil konutların kira bedeli ortalaması, 204-220 ay arasında değişen sürelerle çarpılır. Söz konusu işlemi yaparak evin piyasa değerine yakın bir sonuç elde edebilirsiniz.

İpotek ve Haciz Araştırması

İpotekli ve haciz kaydı devam eden mülkün devri mümkün değildir. Banka tarafından ipoteklenen evlerde tapu devri yapılabilir. Böyle bir durumda ipotek bedelini ödeyip yasal tedbiri ortadan kaldırmanız yeterlidir. Kuruluş ve şahıslar tarafından yapılan ipotek işlemlerinde ise aynı imkân bulunmaz. Bu kapsamdaki ipotekli evlerde konut kredisi ile alım yapılamaz.

Konuya dair detaylı bilgi için evin ipoteğini kaldırma konulu içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Ulaşım İmkânları ve Sosyalleşme Olanakları

Bir evin değeri, bulunduğu çevreden bağımsız olarak tespit edilemez. Şehrin imkânlarına ve sosyal olanaklara yakın konutlar, nispeten daha yüksek fiyatlıdır. Barınma ve yatırım amaçlı doğru bir tercih yapmak için bu özelliği taşıyan konutlar son derece ideal. Kültürel faaliyetlere, sosyal olanaklara ve kent yaşamına yakın bir konut alarak bütçenizi doğru değerlendirebilirsiniz.

Apartman Kuralları ve Komşu Araştırması

Toplu konut alanlarında belli başlı kurallar bulunabilir. Barınma amacıyla bir ev satın alıyorsanız bu kuralların sizin yaşam tarzınızla örtüştüğünden emin olmalısınız. Apartmanınızda ve çevrede oturan insanların sizinle aynı değerlere sahip olması son derece önemli. Bu konuya dikkat ederek muhtemel tartışmalardan korunabilir ve huzurla yaşayacağınız bir eve sahip olabilirsiniz.

Kira Sözleşmesi Araştırması

Kiracının haklarını koruyan kanunlar, satış durumunda da geçerli. Mülkün kiracı tarafından kullanım koşulları, eski ev sahibi tarafından yapılan sözleşme bittiğinde değiştirilebilir. Sözleşmenin bittiği tarihe kadar eski koşullar geçerlidir. Kiracının yeni satılan evden çıkmak için 6 aylık hakkı bulunur. Mülk sahibinden kira sözleşmesini talep ederek konutun kullanım koşulları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sigorta ve Dosya Masrafları Hesaplaması

Sigorta maliyeti, bankanın kendisini ve kredi çeken müşteriyi korumak için talep ettiği ödemeleri içerir. Söz konusu ödeme, kullandırılan kredi üzerinden tahsil edilir. Ayrıca bankalar, kredinin binde beşi oranında dosya masrafı talep eder. Ev alırken yapılan masraflar, ilerleyen dönemlerde geri alınabilir. Söz konusu maliyetleri belirlemek için sigorta ve dosya masrafları hesaplaması yapabilirsiniz.

Gerekli Belgelerin Hazırlanması

Konut devrinin sorunsuz gerçekleşmesi için bütün belgeler eksiksiz bir biçimde hazırlanmalı. Belgelerin eksik veya yanlış olması, devir işlemlerinin aksamasına sebebiyet verir. Ev satışlarında talep edilen belgeler şunlardır:

  • Tarafların kimlik belgeleri ya da vekâletlerinin aslı
  • Tarafların vesikalık fotoğrafları
  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Gayrimenkulün bağlı olduğu belediye tarafından verilen rayiç bedel
  • Evin tapu aslı
  • Kredi kullanılacaksa banka ipotek belgeleri

Konut alırken başka birine vekalet verebilirsiniz. Vekaletname çıkarmak için ilgili kişinin bilgileriyle notere başvurmalısınız. Böylece konut alış işlemlerini bir başkasının sizin adınıza gerçekleştirmesi mümkün olur.

Fiyatın Doğru Beyan Edilmesi

Mülk satışı için ödenen bedel, tapu işlemlerinde resmî olarak belirtilen miktarla aynı olmalı. Farklı bir fiyat üzerinden yapılan mülk devri, alıcı ve satıcı açısından suç teşkil eder. Böyle bir durumda her iki tarafa da cezai işlem uygulanır. Beyanın eksik ya da yanlış olması hâlinde ise yüksek miktarlarda vergi ziyaı cezası kesilir. Bu cezalardan kaçınmak için satış bedelini doğru beyan etmelisiniz.

Tapu Harcı Ödemesini Yapacak Tarafın Belirlenmesi

Konut intikali, tapu harcı ödemeyi gerektirir. Tapu dairesine gitmeden harç konusunda mülk sahibiyle konuşmanız tavsiye edilir. Ev alırken tapu masrafını satıcıyla ortaklaşa ödeyebilirsiniz. Bu ödemeyi kimin yapacağı kararlaştırıldıktan sonra devir işlemini gerçekleştirilir. Ayrıca söz konusu masrafa dair detaylar için “Tapu Harcı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Ev Almak için Doğru Zaman Nasıl Belirlenir?

Ev alma yöntemleri kadar doğru zamanı belirlemek de oldukça önemli. Zira bazı dönemlerde ve koşullarda konut fiyatlarında artış gözlemlenir. Örneğin enflasyonun artması, konut piyasasında da aynı etkiyi yaratır. Benzer şekilde bahar ve yaz aylarında fiyatlarda yükselmeler olur. Bahsi geçen şartları göz önünde bulundurarak ev almak için en ideal zamanı tespit edebilirsiniz.

İdeal Dönemde Alım Yapın

Bahar ve yaz aylarında hayata dair büyük ve önemli kararlar almaya eğilimi artar. Pek çok kişi, bu dönemlerde ev almaya karar verir. Konut talebin yükseldiği bahar ve yaz aylarının evini satmak isteyenler için ideal olduğunu söyleyebiliriz. Ancak aynı durum, alıcılar için söz konusu değil. Özetle, sonbahar ve kış aylarında daha uygun fiyata ev satın alabilirsiniz.

Konut Projelerini Araştırın

Konut projelerini takip ederek bütçenize hitap eden evler bulabilirsiniz. Özellikle henüz inşaat aşamasında olan konut projeleri, bitmiş hâlinden daha uygun fiyatlarla satışa çıkarılır. Bu tür projeleri takip ederek finansal durumunuza uygun bir fırsat yakalayabilirsiniz. Ev almak için uygun zamanda olduğunuzu düşünüyorsanız HangiKredi üzerinden konut kredisi faiz oranlarını incelemeyi unutmayın!

Notlar:

*yapım aşamasında olan bir taşınmaz üzerindeki haklar

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?