Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Konut Kredisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 8.03.2016 Güncelleme Tarihi: 16.03.2023

Eğer belirli bir birikiminiz yoksa ev almak ve geleceğe yatırım yapmak için önce borçlanmak sonra sefasını sürmek gerekecektir.

Konut Kredisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ev almaya karar verdikten sonra, size uygun kriterdeki ilanları Emlakjet’ten inceleyebilir, ardından bu ilanların fiyatlarına göre konut kredilerini araştırmaya başlayabilirsiniz.

Kira ödemek yerine, kredi ödemeyi tercih edeceğiniz yeni bir yaşam biçimine geçerken, biraz konut kredisinin detaylarına inelim.

Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü.  Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvurmanız gerekecektir. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor. Uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin  %70-75’ine kadar konut kredisi verilebiliyor. Evin kalan %25’lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Konut Kredisi Hesaplamak için HangiKredi'den destek alın!

Kredi Alabilmek İçin Gereken Belgeler

Yaptığınız kredi başvurusu ön onay aldığında ikinci adım olarak gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredisi için banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç temel belge talep edilir. Düzenli bir geliriniz olması halinde başvurunuzun onaylanması ihtimali oldukça yüksektir. Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamazlar.

Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için kefil istenmez. Eğer başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebilir.

Hangi Evler Konut Kredisine Uygundur?

Ev kredisi alabilmek için satın almak istediğiniz konutun kat mülkiyet tapusu olması gerekir. İnşaat ya da projeden satın alınan konutlar içinse kat irtifakı tapusu olması şartı aranır.

Konut kredisiyle aldığınız eviniz, banka tarafından ipotekli olduğu için kredi ödemesi tamamlanmayan dairenizi ancak üzerindeki ipotekle satabilirsiniz.

Çoğu vergiden muaf olan konut kredisi avantajlı bir kredi türü. Alacağınız krediyi kısa vadede ödemek size daha az faiz ödemenizi sağlar. Kredinin ödeme günlerini kendinize ve gelir durumunuza göre belirlemelisiniz, bu aynı zamanda vadeyi de belirlemiş olacaktır. Eğer başka bir ev için yine bir konut kredisi çekmek isterseniz mümkündür, ancak bu durum banka taktirine göre değişiklik gösterir.

Hangi Durumlarda Konut Kredisi Kullanılamaz?

  • Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekmektedir. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmemektedir.
  • Alınacağınız konut kanun ve yönetmeliklere uygun yapılmadıysa konut kredisi çekemezsiniz. Kat mülkiyetine sahip olması bu sebeple önemlidir. Öte yandan konutun kat irtifakı var ise de Yapı Kullanma İzin Belgesi sahip olması gereklidir.
  • Akrabanızdan konut almak istiyorsanız, konut kredi çekemezsiniz. Bunun nedeni yapılan satışın finansman olarak görülmesidir. Bankalar çözüm olarak Bireysel Finansman Kredisi sunmaktadır.
  • Konutun değerlendirilmesi için gönderilen gayrimenkul değerlendirme uzmanı evin tamamlanıp tamamlanmadığına da bakacaktır. Raporda konutun tamamlanmış olarak gösterilmesi konut kredisi kullanımı için önemlidir. Alınacak konut en az %80 tamamlanmış olması gereklidir. Tamamlanma deyimi çatı, dış kaplama, kapı ve pencerelerinin takılmış olması olarak ifade edilebilir.

Hayal ettiğiniz ev www.emlakjet.com’da, evinizi satın alabilmeniz için en uygun kredi seçenekleri ise www.hangikredi.com’da sizi bekliyor!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

6 Yorum

İsmail kılınç
İsmail kılınç 14.07.2020 • 00:00

Konut exsperi daireye geldikten sonra neye nereye bakar neye kac puan veriyor

Yanıtla Beğen(0)
ikon
Hangikredi 16.07.2020 • 00:00

Merhaba İsmail, Eksper, krediye konu olan gayrimenkul ile ilgili metrekare, oda sayısı, adres bilgisi, yapı malzemesi, tamamlanma durumu gibi detaylı bilgileri derler.

Beğen(0)
B_k
B_k 18.08.2019 • 00:00

Evimizi müteahhite yaptirdik tapuyu üstümuzden devretmedigimiz icin kredi cekemedik. Elden odeme yapiyoruz ama sorun yasamaya basladik. Akrabamiz olmayan birine tapuyu devretsek belli bi zaman sonra evi geri almak icin kredi kullanabilirmiyiz. Bankalar bunu gorur mu kredi verir mi? Ne kadar sure beklenmeli?

Yanıtla Beğen(0)
ikon
Hangikredi.com 5.09.2019 • 00:00

Sayın B_k, Konuyla ilgili bir hukukçu ile iletişim kurmanızı tavsiye ederiz.

Beğen(0)
Daha Fazla Yorum

Son Eklenen İçerikler

  • Varant Hisse Nedir? 1.06.2023

    Varant Hisse Nedir?

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Hiperenflasyon Nedir? 2.06.2023

    Hiperenflasyon Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon