Ev sahibi olmak isteyen herkesin bilmesi gereken yasal işlemler bulunmakta.
Ev sahibi olma sürecini kolaylıkla tamamlayabilmek için yasal işlemlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.
Ev satın almak, pek çok zorlukları içeren bir süreçtir. Söz konusu zorluklar, ilgili yasal işlemlerin tamamlanması ile birlikte kolaylaşır ve hızlanır. Talep edilen evrakların tamamını, herhangi bir eksiklik içermeyecek şekilde teslim etmeniz hâlinde kısa sürede evin yeni sahibi olursunuz.
Yeni bir konut almak isteyen herkesin bilmesi gereken yasal işlemler bulunmaktadır. Süreci tamamladığınızı düşündüğünüzde, gözünüzden kaçan küçük detaylar varsa önünüze büyük sorunlar çıkabilir. Birtakım yasal işlemlere dikkat ederek bir sorunla karşılaşma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.
Ev satın alma süreci başladığında, satın alacağınız evin bağlı olduğu belediyeden rayiç bedeli belirletmek, yapmanız gereken ilk işlemdir. Piyasadaki arz-talep dengesine göre hesaplanan rayiç bedel, satın alınacak malın alım-satım değerini ifade eder.
Belediyedeki yetkili, eviniz için bir metrekare fiyatı belirler. Böylece evin satın alma bedeli resmî olarak belirlenmiş olur. Tapu işlemlerinde alıcı ve satıcı, ayrı ayrı %2 oranında tapu harcı öder. Tapu harcının ne kadar olacağı rayiç bedele bağlıdır. Söz konusu harç, belediyenin belirlediği rayiç bedelin %2’si üzerinden hesaplanır.
Konut kredisi güncel faiz oranları
Rayiç bedel düşük gösterilirse ödenecek tapu harcı da daha az çıkar. Daha az tapu harcı ödemeyi planlayıp rayiç bedeli olması gerektiğinden düşük gösterdiğinizde yasa dışı bir iş yapmış olursunuz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alım-satımda uygunsuz durumun tespit edilmesi hâlinde ise soruşturma başlatılarak cezai işlem uygulanır.
Gelir İdaresi Başkanlığı farklı yöntemlerle yaptırım uygulasa da genellikle aradaki farkın cezası, yasal faiz ve yanıltıcı beyan cezası ile beraber ödetilir. Bu nedenle belediyeye giderek evin rayiç bedelini hesaplatmalısınız. Bu şekilde bedelin doğru beyan edilmeme ihtimalini ortadan kaldırırsınız ve ağır ceza ve vergi ödemek zorunda kalmazsınız.
Rayiç bedel belirleme işleminin tamamlanmasının ardından tapu işlemleri başlar. Hesaplanıp size bildirilen ve ödemekle yükümlü olduğunuz tapu harcının ödemesini yaptıktan sonra, tapunun çıkış işlemleri için başvuruda bulunmanız gerekir. Tapu işlem süreci için gerekli belgeleri eksiksiz hazırlamalısınız.
Hazırladığınız evrakları tapuya teslim ettikten sonra işlemler devam eder. Başvurduğunuz bölgeye ve yoğunluğuna bağlı olarak aynı gün ya da ortalama 2 gün içerisinde işlemlerinizi tamamlamış olursunuz. Randevu sistemi ile çalışan müdürlüklerden önceden randevu alarak işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.
Ek olarak satın alınacak evin tapuda birden fazla sahibi varsa tapu işlemleri sırasında bizzat bulunmaları ya da vekâletname vermeleri gerekir. Çünkü ortaklı mülklerde satıcı yalnızca kendi payının satış işlemlerini gerçekleştirme yetkisine sahiptir.
Satın alma ve devir süreçleri resmî olarak ilerleyeceği ve kayıt altına alınacağı için birtakım belgelerin ibraz edilmesi gerekir. Söz konusu evrakları, ilgili kurumlara başvurarak temin edebilirsiniz. Gerekli belgeler şu şekildedir:
HangiKredi’de yer alan araçlar ile konut kredisi hesaplama işlemi yapabilir, bankaların konut kredisi faizlerine göz atabilirsiniz.
Satın alacağınız evin üzerinde ipotek olabilir. Böyle bir durumda evin satış işleminin gerçekleşmesi için sizin ipoteği kabul etmeniz gerekir. Üzerinde ipotek olan bir evi satın almak riskli olduğundan bazı koşulları onaylamış kabul edilirsiniz. İpotekli bir evi almayı kabul ettiğinizde, evle beraber ipoteğe sebep olan borcu almayı da kabul etmiş olursunuz. Bu nedenle satın alacağınız ipotekli ev hakkında, tapu dairesinde size yazılı ve sözlü olarak ipotek durumu beyan edilir ve onayınız alınır.
İpotek kaldırma işlemleri hakkında detaylı bilgilere ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.