Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Taşıt Kredisi Başvuru Süreci

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.06.2017 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Bütçenize uygun taksitlerle araç sahibi olmak istiyorsanız nakit desteği almak için taşıt kredisi başvurusu yapabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Başvuru Süreci
Araç kredisi, tüketicilerin araç satın almasını kolaylaştırmak için hizmete sunulmuş bir bankacılık ürünüdür. Bu kredi ürününü sadece araç satın alırken kullanabilirsiniz.

Taşıt kredisi çekip aldığınız parayı farklı bir amaç için kullanmanız mümkün değildir. Başvuru sürecinde sizden, satın alacağınız aracın bilgileri de istenir. Ön onay almanızın ardından kesin onay için talep edilen evraklarla şubeye gitmeniz gerekir.

Taşıt kredisi kullanmak, araç satın alımlarında yaygın bir şekilde kullanılan bir finansal yöntemdir. Aracın değerine göre bir kredi kullandırılır ve sonrasında faiz de dahil olmak üzere taksitle tahsil edilir. Otomobil kredisi faiz oranlarını bankalar belirler. Dolayısıyla her banka farklı bir faiz oranı ile teklif yapar. Avantajlı bir şekilde kredi çekmek için bankalar arasında karşılaştırma yapmanızda fayda vardır.

Taşıt Kredisi Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?

Ön başvuru onaylandıktan sonra bankanın istediği belgelerle birlikte şubeye gitmeniz gerekir. Belgelerle birlikte yaptığınız başvuru genel müdürlük onayından geçerse krediniz onaylanmış olur. Taşıt kredisi ipotekli bir kredi ürünü olduğundan dolayı taşıt kredisini kullanabilmeniz için, krediye konu olan araca ipotek konulur. İpotek işlemlerinden sonra süreç tamamlanmış olur ve kredinizi alarak aracın alış işlemini tamamlayabilirsiniz.

HangiKredi aracılığıyla bankaların kredi tekliflerini karşılaştırabilir, araba kredisi başvurusu yapabilirsiniz.

Bankalara Göre Taşıt Kredisi Başvuru Koşulları Nelerdir?

Taşıt kredisi başvuru şartları, bankadan bankaya değişebileceği gibi kredinin türüne göre de değişebilir. Birden fazla taşıt kredisi ürünü bulunmaktadır. Pek çok banka bu kredi türlerinin hemen hepsini kullandırır. Genellikle otomobil için kullanılan bu kredi, farklı taşıtlar için de çekilebilir. Başvuru koşulları farklılık gösteren banka taşıt kredisi çeşitleri şöyle sıralanabilir:

  • Sıfır araç kredisi
  • İkinci el araç kredisi
  • Ticari araç kredisi
  • Tekne kredisi
  • Motosiklet kredisi

Taşıt kredilerinde en temel şartlardan biri, kullanılacak kredi tutarının araç kasko değeri üzerinden hesaplanmasıdır. Taşıt satın almak için kredi başvurusu yaptığınızda kullanacağınız kredinin limiti genellikle banka tarafından belirlenir. Banka, araç kasko değerinin belirli bir kısmını ya da tamamını karşılayabilir. Genel olarak her bankada karşılaşabileceğiniz taşıt kredisi başvuru koşulları ise şöyledir:

  1. Alınacak taşıtın üzerinde herhangi bir rehin ya da ipotek olmaması
  2. Başvuruyu yapan kişinin 18 yaşından büyük olması
  3. Kredi notunun yeteri kadar yüksek olması
  4. En az 6 aylık, aktif bir SGK kaydının olması
  5. Gelir düzeyinin kredi tutarına göre yeterli seviyede olması

Taşıt Kredisine Başvurduktan Ne Kadar Süre Sonra Başvuru Sonuçlanır?

Başvurunun sonuçlanma süresi, her bankaya göre değişiklik gösterebilir. Süreyi etkileyen unsurlar arasında tüketicinin profili ve başvurduğu kredinin türü de vardır. Sıfır araç kredisi başvurusu yapabildiğiniz gibi ikinci el araba kredisi başvurusu yapmak da mümkündür. Bu iki farklı durum, değerlendirme süresini değiştirebilir. Taşıt kredisi başvuruları çoğu zaman 3 iş gününde sonuçlanır. Aynı gün sonuçlanması ya da sürenin bir haftaya kadar uzaması da mümkündür.

Taşıt Kredisine Online Başvurulur mu?

Dijital bankacılık, her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır. Banka şubelerinde yapılabilen işlemlerin büyük çoğunluğu, internet bankacılığından ya da mobil uygulamadan yapılabilmektedir. Bu durum taşıt kredisi başvuruları için de geçerlidir. Krediyi kullanmak istediğiniz bankanın internet sitesinden, mobil uygulamasından ya da HangiKredi üzerinden online taşıt kredisi başvurusu yapabilirsiniz. Bu noktada onaylanan başvurunuz için şubeye gitmeniz gerekebileceğini unutmamalısınız.

Taşıt kredisi sorgulama işlemlerinizi HangiKredi üzerinden yapabilir, hesaplama araçlarımız ile en uygun taşıt kredisi tekliflerine ulaşabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Taşıt kredisi başvurusu gerekli evrakların teslim edilmesi sonrası kesin onay alır. Kimlik, ikametgâh kaydı, üzerinize kayıtlı ve adres gösterir fatura, başvuru yapmak için gereken evraklar arasındadır. Bunun dışında gelir ve sigorta belgesi de olması gerekir. Eğer sıfır araç alınacaksa proforma faturayı ibraz etmeniz istenir.

Alabileceğiniz kredi tutarı proforma fatura üzerinden belirlenir. Taşıt kredisinin vade süresi ise nihai fatura bedeli 100 bin TL’ye kadar olan araçlar için 60 ay, 100 bin TL’nin üstünde olan araçlar için 48 ay olarak uygulanır. İkinci el taşıt kredisi almak istiyorsanız aracın ruhsatı ile başvuru yapmanız gerekir.

Çalışma şekliniz ve geliriniz, bankaların çok önem verdiği detaylar arasındadır. Bu nedenle çalışma şeklinize göre sizden ekstra belgeler istenebilir. Söz konusu belgelerden bazıları şunlardır:

  • Kamu Çalışanları: Aracın ruhsatı ya da faturası, maaş bordrosu, varsa ek gelir belgesi
  • Özel Sektör Çalışanları: Aracın ruhsatı ya da faturası, maaş bordrosu, iş yeri imza sirküsü, ikametgâh belgesi, varsa ek gelir belgesi
  • Esnaf vb. Vergi Levhası Sahipleri: Aracın ruhsatı ya da faturası, güncel vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, bilanço ve gelir tablosu, oda kayıt belgesi
  • Emekliler: Aracın ruhsatı ya da faturası, emekl aylığı dökümü, varsa ek gelir belgesi

Taşıt Kredisine Başvurmak İçin Alt Yaş Sınırı Kaçtır?

Bankalara kredi için başvurmak ve kredili ürün kullanabilmek için bazı yasal şartları karşılamak gerekmektedir. Bu yasal şartlar her bankada aynı şekilde geçerlidir. En temel şart ise yaş sınırıdır. Bankacılık işlemlerinin büyük çoğunluğunda olduğu gibi taşıt kredisi başvurusunda da alt yaş sınırı vardır. Bu nedenle 18 yaşından küçükler kredi başvuru yapamaz.

Başvurunuz Reddedilince Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Araç satın almak için kredi başvurusu yaptığınızda, başvurunuzun reddedilme ihtimali de vardır. Bankalar başta kredi notu ve gelir düzeyi olmak üzere pek çok kriteri göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapar. Bankanın kredi kullandırma şartlarına uygun değilseniz, başvurunuz onaylanmaz. Fakat bu gelecekte de başvurularınızın reddedileceği anlamına gelmez. Birkaç detaya dikkat ederek bir sonraki başvurunuzun onaylanmasını sağlayabilirsiniz. Bu detaylar şöyle örneklendirilebilir:

  1. Kredi notunuzu yükseltmeye çalışın
  2. Farklı bankalara da başvuru yapın
  3. Ek gelir sağlayarak gelir düzeyinizi yükseltin
  4. İşe yeni başladıysanız en az 6 ay geçmesini bekleyin
  5. Gecikmiş borçlarınız varsa en kısa zamanda ödeyin
  6. Kredi ve kredi kartı borçlarınızı gecikmeye girmeden ödeyin
  7. Olumsuz yanıt sonrası tekrar tekrar başvuru yapmayın
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

4 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

  • Revalüasyon Nedir? 22.05.2023

    Revalüasyon Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon