hangikredi.com

Konut Kredisi Alırken Doğru Ödeme Planı Yapmak

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 1.12.2016 Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

Bir ev sahibi olmak herkesin hayali ve pek çok kişi bu hayali gerçekleştirmek için konut kredisi çekiyor.

Konut Kredisi Alırken Doğru Ödeme Planı Yapmak
Uygun faiz oranlı ve doğru ödeme planı yapılmış bir kredi, herkesi kira öder gibi ev sahibi yapıyor.Peki konut kredisi için doğru ödeme planı nedir ve nasıl yapılır? 

Konut Kredisi Ödeme Planı Nedir?

Herhangi bir ihtiyacınızı karşılamak üzere kredi çekmek istediğinizde size farklı vergi oranı, vade ve faiz seçenekleri sunulur. Almak istediğiniz kredinin türüne göre belirlenen bu unsurlar, ödeme planını yani borcunuzu hangi düzende ifa edeceğinizi gösterir. Ev almak için bankalardan talep ettiğiniz konut kredisinin ödeme planında da aynı durum geçerlidir. Lakin konut kredisi ile ev almak vergi muafiyeti kapsamında olduğu için ilgili plana bu oranı dâhil etmenize gerek kalmaz.

Ödeme Planı Seçenekleri Hangi Bilgilere Göre Belirlenir?

Konut kredisi geri ödeme planı hesaplamasında öncelikle alınacak toplam tutar belirlenir. Ardından faiz oranı ve vade gibi bilgiler incelenir. Bu noktada borcunuzu hangi aralıklarla ödemek istediğinize doğru karar vermeniz son derece önemlidir. Zira uzun vadeli bir konut kredisi aldığınızda aylık taksit tutarı daha az olsa da geri ödeyeceğiniz toplam meblağ artar. Bu durumun aksine vadeyi kısa tuttuğunuzda her ay nispeten daha yüksek taksit bedeliyle karşılaşırsınız. Sizi finansal açıdan zorlamayacak konut kredisi aylık ödeme planını, vade ve taksit arasındaki bu zıt yönlü ilişki doğrultusunda yapabilirsiniz.

Kredi Alırken Doğru Ödeme Planı

Konut Kredisi Çekerken Doğru Ödeme Planı Yapmak için Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Konut kredisi, ev almak için ihtiyaç duyduğunuz finansal desteği sağlar. Ancak bu kredinin düzenli bir şekilde geri ödenmesi önemlidir. Aksi takdirde kredi notunuzun düşmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Doğru konut kredisi ödeme planıyla bu süreci sorunsuz bir şekilde yürütmeniz mümkündür.

Aşağıda ödeme planı yaparken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar yer alır.

Kriterler Açıklamalar
Kredi Peşinat Oranı  Bankalar, BDDK ve SPK lisanslı bağımsız değerleme firmalar aracılığıyla satın almak istediğiniz ev için ekspertiz raporu hazırlar. Belirlenen değere göre de bir peşinat oranı tespit eder. Alacağınız evin değerinin %20’sini peşinat olarak isterken %80’i için kredi verir. 
Kredi Puanı Daha önce aldığınız krediler, ödeme alışkanlıklarınız ve borçlarınız gibi kriterlere göre bir puanınız olur. Bu notun yüksek olması hâlinde konut kredisi esnek ödeme planı gibi avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Ödeme Planı Seçenekleri Bankalar arasında konut kredisi ödeme seçenekleri değişiklik gösterir. Örneğin yıldan yıla azalan ve artan taksitli ödeme planı gibi alternatifler bulunur. Ödeme planı tercihini yaparken bu olanakları göz önünde tutabilirsiniz.

Kredi notunuz ve geliriniz yüksekse evin bedelinin en fazla %90’ına kadar konut kredisi çekme şansınız vardır. Evin peşinatını ödemek için yeterli bütçeniz olmadığında ise başvurabileceğiniz bazı yollar bulunur. Bankalar, ihtiyaç kredisi gibi imkânlarla bu ödemeyi gerçekleştirmenize olanak tanır. HangiKredi üzerinden peşinat ödemesi için düşük faiz oranı fırsatları sunan bankaları inceleyebilirsiniz.

Konut Kredilerini Karşılaştırın!

Size Uygun Doğru Konut Kredisi Vadesini Belirleyin

Doğru bir ödeme planı oluşturmak için öncelikle doğru vadeyi belirlemelisiniz. Vade süresine göre kredinin toplam ödemesi de aylık taksit tutarları da değişmektedir. Her ne kadar vade uzadıkça aylık ödeme tutarı azalıp, toplam ödeme tutarı artsa da bütçenize göre vade belirlemek kredinizi zorlanmadan ödemenizi sağlar.

Doğru vadeyi belirlemek için öncelikle aylık giderlerinizi kalem kalem hesaplayarak bir ayda konut kredisi için ne kadar taksit ödeyebileceğinizin hesabını yapmanız gerekir. Ödeyeceğiniz aylık taksit tutarını belirlerken en fazla ödeyebileceğiniz miktardan ziyade ortalama bir miktar belirlemek daha doğru olacaktır çünkü her ne kadar aylık giderlerin hesabını yapsanız da bütçenizi etkileyen aksaklıklarla karşılaşmanız da olası.

Bankaların Sunduğu Ödeme Planlarını Değerlendirin

Doğru bir ödeme planı yapmak için ilk adım vadeyi belirlemekti. İkinci adımda bankaların sunduğu farklı ödeme planları yer alıyor. Konut kredileri genellikle aydan aya taksit ödemeli verilse de bankalar tüketiciler için farklı seçenekler de sunabilmekte. Bu seçenekler arasında üç ayda bir ödeme, artan taksitli, azalan taksitli, ara ödeme gibi seçenekler var. Maaşınız düzenli değilse ya da mevsime göre değişiklik gösteriyorsa (mesela çiftçiyseniz) ara ödemeli kredi seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Ya da ilerleyen yıllarda gelirinizin artacağını düşünüyorsanız artan taksitli ödeme planını tercih edebilirsiniz.

Bankaların bütçenizin şimdiki ve ilerideki durumuna göre sunduğu bu seçeneklerle kredinizi zorlanmadan geri ödeyebilirsiniz. Konut kredisi hesaplaması yaparak en uygun konut kredisi seçeneğini bulmak için HangiKredi konut kredisi hesaplama aracından destek alabilirsiniz.

Bankalar Arasındaki Faiz Oranlarını İnceleyin

Konut kredisi faiz oranı, aylık taksit tutarını belirlemeyi sağlar. Öncelikle ilgili oranın toplam kredi meblağıyla çarpılması gerekir. Her ay ödemeden sonra yeniden yapılan bu işlemin ardından çıkan sonucun vadeye bölünmesiyle de eşit taksitler belirlenir.

Aşağıda toplam 200.000 TL tutarında, 120 ay vadeli örnek kredi taksit hesaplamasını görebilirsiniz.

Banka   Aylık Faiz Oranı (%)  Vade (Ay) Aylık Taksit Tutarı (TL) Toplam Geri Ödeme (TL)
Akbank %2,05 120 4.493,58 TL 543.855 TL
İş Bankası  %2,05 120 4.493,58 TL 545.255 TL
Yapı Kredi %2,05 120 4.493,58 TL 544.431 TL

(Tabloda yer alan örnek hesaplamalar içeriğin yayınlanma tarihinde geçerli olan oranlara göre yapılmıştır.)

Konut kredisi faiz oranı, geri ödeyeceğiniz tutarı belirlediği için son derece önemlidir. İlgili oranın arttığı dönemlerde konut kredisine ve buna paralel biçimde ev satışlarına olan talebin azalması da bahsi geçen durumdan kaynaklanır. Ekonomik koşullara ve bankalara göre değişiklik gösteren faiz oranlarına göz atarak doğru konut kredisi tercihini yapabilirsiniz.

Aylık ve Yıllık Gelir ve Giderlerinizi Hesaplayın

Sizi finansal açıdan etkilemeyecek konut kredisi ödeme planı oluşturmak için gelir ve giderlerinizi hesaplamanız mühimdir. Böylece aylık taksit ödemelerini zorluk yaşamadan gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada ekspertiz ve Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ücreti gibi konut kredisi masraflarını da es geçmemenizde fayda var. Hem aylık hem de yıllık bazda yapacağınız hesaplamalarla peşinat ve konut kredisi ödemeleri gibi ekstra masraflar için de hazırlıklı olabilirsiniz.

Konut Kredisi Ödeme Planları için Banka Araçlarından Faydalanın

Bankalar, sunmuş oldukları faiz ve vade seçenekleriyle düşük gelirlinin konut kredisi çekmesini mümkün hâle getirir. Bu sayede birikiminiz bulunmasa dahi kendinize ait bir eve sahip olabilmenize imkân verir. Farklı bütçelere uygun konut kredisi yıllık ödeme planı alternatifleriyle hayalini kurduğunuz evi satın alma şansı bulabilirsiniz. HangiKredi, hesaplama araçlarıyla en uygun konut kredisi veren bankaları karşılaştırmanıza yardımcı olur. Bankalar arasında değişen faizleri, ödeme kolaylıklarını ve çok daha fazlasını detaylarıyla aktarır.

Ödeyebileceğiniz aylık taksit tutarını belirledikten sonra sitemizden konut kredisi hesaplaması yaparak bankaların güncel faiz oranlarına ve bu faiz oranına göre yapılmış kredi hesaplama sonucuna ulaşabilirsiniz.

Konut kredisi hesaplamak için HangiKredi'den destek alın!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?

  • Konkordato Nedir? 16.10.2024

    Konkordato Nedir?