Taşıt kredisiyle araba aldığınızda, krediye karşılık aldığınız araç banka tarafından ipotek altına alınır.
İçindekiler
Taşıt kredisiyle araba aldığınızda araç, banka tarafından ipotek altına alınır. Bankanın teminat olarak yaptığı bu ipotek, borç tamamen ödendikten sonra kalkar. Acil ödemeler ve finansal güçlüklerden dolayı aracınızı kredi vadesi dolmadan satmak isteyebilirsiniz. Ancak bu noktada aracın üzerinde bankanın ipoteği olduğunu tekrar hatırlatalım. Bu nedenle araba kredisiyle alınan aracın satışı konusunda başvurulabilecek birkaç yol var.
Başvurabileceğiniz yollardan ilki elbette kredi borcunu kapatmak. Yeterli nakit paranız varsa kredi borcunun kalan kısmını kapatarak aracın üzerindeki ipoteği de kaldırabilirsiniz. Bu sayede araç artık tamamen sizin üzerinize kayıtlı olur ve aracı dilediğiniz gibi satabilirsiniz. İpotekli araç satışında izlenecek bir diğer yol da kalan kredi borcunu alıcıya aktarmak. 2.el araç alım satım süreçlerinde sıklıkla başvurulan bu yöntem, esasında ipoteğin devrini ifade eder. Aracı almak isteyen kişi, krediyle beraber ipoteği de üstlenir. Böylece tarafların anlaşmasıyla borcu devam eden aracın satışı gerçekleşir.
Taşıt Kredisi Faiz Oranlarını Görmek İçin Tıklayın!
Bankalar, araç satın almak isteyenlere sıfır ve ikinci el taşıt kredisi imkânı sağlar. Farklı faiz oranları ve vadeleri bulunan bu kredilerle hayalini kurduğunuz aracı almanız mümkün olur. Öte yandan taşıt kredisi borcunu ödemekte zorlananlar için alternatif yöntemler de var. Bunlardan biri, bankaların cazip faiz oranlarıyla sunduğu ihtiyaç kredisi. Eğer taşıt kredisi borcunuzu ödemezseniz aracınız banka tarafından ipotek altında tutulur. İpoteği kaldırmak için elinizde nakit bulunmuyorsa ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz. Tabii bunun için kredi notunuzun yüksek olması ve maddi açıdan yeterli bulunmanız önemli.
Güncel sınırlara göre 48 aya kadar araç kredisi alabilirsiniz. Bu süreçte aracınızı satmak istediğinizde ara ödemeyle kredi borcunuzu kapatmanız mümkün. Yani taşıt kredisi borcunu erken ödeme şansınız bulunur. Böylece daha az faiz ödeme avantajınız olur. Aşağıdaki örnek üzerinden erken ödeme yaparak elde edebileceğiniz kârı daha rahat anlayabilirsiniz.
Toplam Kredi Tutarı | 100.000 TL |
Faiz | %1,89 |
Aylık Ödeme | 9.612,28 TL |
Ödenen Taksit | 6 ay |
Ödenen Faiz | 9.193,93 TL |
Erken Ödeme Kârı | 4.311,28 TL |
Erken Ödemenin Ardından Kredi Tutarı | 111.032,72 TL |
Eğer borç vadesinde tamamlansaydı geri ödenen kredi tutarına 4,311,28 TL daha eklenecekti. Yani bu ödeme yöntemiyle borçlu, son 6 aylık taksite eklenecek faiz oranından kurtulmuş oldu. Bu arada konut kredisi dışında erken ödemede herhangi bir ceza uygulanmadığını da belirtelim. Erken ödemeyle borcunuzu tamamladıktan sonra ipotek kalktığı için banka kredisi ile alınan aracın satışı da mümkün hâle gelir.
Banka ipotekli araç satışı için öncelikle kredi borcunu tamamen ödemeniz gerekir. Taksitler bittikten sonra ipoteği kaldırmak üzere başvuru yapılır. Bu işlemin ardından ilgili aracı satabilirsiniz. Başvurabileceğiniz ikinci yöntem ise aracı kredi borcu ile satmak. Bu noktada kredi borcu ödemeye razı olacak bir alıcı bulmanız gerekir. Alıcı, borcun ödenmiş kısmı için size nakit para verirken geri kalanı aynı şekilde kredi olarak bankaya öder.
Eğer ipoteği üzerine almayı kabul edecek bir alıcı bulursanız öncelikle kredi borcunun devir işlemi gerçekleştirilmeli. Bunun için notere gidilerek sözleşme yapılır. Sözleşmede aracı satın alacak kişi kalan kredi borcunu ödeyeceğini beyan eder ve borç bitiminden sonra aracın bu alıcının üstüne olacağı belirtilir. Noterde ipotekli araç satışı işlemlerinin ardından bankaya başvurulur. Banka onay verdiği takdirde alıcıya kredi ve ipotek aktarımı yapılır.
İpotekli araç satışı hem borcun ödenmesi hem de devredilmesi yöntemiyle gerçekleştirilebilir. Bu yollardan ikisine de başvurulabilse de en iyisi, eğer durumunuz varsa birinci yöntemi tercih etmek. Yani borcu ödeyecek ikinci bir kişi araya sokmadan, bankaya olan borcunuzu kapatıp aracı kendi üstünüze alarak satışını gerçekleştirmek daha kolay bir yöntem. Kimi zaman taraflar arasında anlaşmazlıklar çıkabilir. Aracı satın alan kişinin kredi notunun risk taşıması gibi durumlar da söz konusu olabilir. Dolayısıyla kredi borcunu ödedikten sonra aracınızı satmanızda fayda var.
İpotekli araç satış sözleşmesinde bazı hususlara dikkat etmek son derece önemli. Tıpkı diğer araç alım satım süreçlerinde olduğu gibi ipotekli araca dair işlemler de noterde gerçekleştirilir. Bu kapsamda tüm yasal prosedürlerin tamamlanması gerekir. Bunlar arasında belgelerin eksiksiz olarak notere teslimi de yer alır. Aşağıda araç satışında noterden istenen belgeleri görebilirsiniz.
İpotekli taşıtın satışında karşı tarafla tam anlamıyla anlaşmanız da mühim. Özellikle krediyi devredeceğinizde bu konuyu göz ardı etmemeniz gerekir. Devir işleminin sorunsuz bir şekilde yapılması, alıcının tutarlılığına ve bankanın vereceği karara bağlı. Alıcının kredi borcunu ödeyeceğinden emin olduktan sonra söz konusu yönteme başvurabilirsiniz.
HangiKredi’de en uygun sıfır taşıt kredisini ya da ikinci el taşıt kredisini bulmak çok kolay. Hesaplama araçları sayesinde farklı vadelere göre ödeme planının nasıl değiştiğini görme şansınız olur. Hangikredi.com üzerinden taşıt kredisi hesaplama işlemi gerçekleştirebilir, güncel araç kredisi faiz oranlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca sitemizden online taşıt kredisi başvurusunda bulunmanız da mümkün. Üstelik taşıt ipoteği ile kredi gibi ihtiyaçlarınızı karşılamak için yararlanabileceğiniz diğer finansal ürünleri de görebilirsiniz. Bankalar arasında değişen avantajları ve taşıt kredisi faiz oranlarını görmek için tıklayın!
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.