hangikredi.com

Banka Kredisiyle Alınan Bir Aracın Satışı Nasıl Olur?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 3.10.2016 Güncelleme Tarihi: 14.08.2023

Taşıt kredisiyle araba aldığınızda, krediye karşılık aldığınız araç banka tarafından ipotek altına alınır.

Banka Kredisiyle Alınan Bir Aracın Satışı Nasıl Olur?
Bankanın teminat olarak yaptığı bu ipotek borç tamamen ödendikten sonra kalkar. Bu nedenle araba kredisiyle alınan aracın satışı konusunda başvurabilecek birkaç yol var. 

Taşıt kredisiyle alınan arabanın satışı konusunda başvurabileceğiniz birden fazla yol vardır. Vadesi henüz bitmemiş taşıt kredisiyle alınan otomobillerin satışı için tercih edebileceğiniz yollar şöyledir:

  • İpotek altındaki otomobilin satışı için başvurulabilecek yöntemler
  • Bankaya olan borcun tamamını kapatmak
  • Aracı kredi borcuyla kabul eden bir alıcı bulmak

Bu yöntemlerden hangisi size uygunsa onu tercih edebilirsiniz. Böylelikle bankanın ipotek altına aldığı otomobilinizi en doğru adımları atarak satmanız mümkün hâle gelir. Bu süreçte başvurabileceğiniz yöntemler hakkında daha detaylı bilgiler almak için yazımızın kalanını okuyabilirsiniz.

Borcun tamamını kapatın

Taşıt kredisiyle alınan otomobilin satışını rahatça yapabilmek için öncelikle aracı tamamen üzerinize geçirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bankanın ipoteği altında bulunan otomobillerin satışını yapmanız için taşıt kredisinden herhangi bir borcunuzun kalmaması gerekir. Bu durumda rahatlıkla otomobil satışı yapmak için başvurabileceğiniz yollardan ilki kredi borcunu kapatmaktır.

Kenarda biriktirdiğiniz yeterli miktarda nakit paranız varsa kredi borcunun kalan kısmını kapatmayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde aracın üzerindeki ipoteği de kaldırmanız mümkün hâle gelir. Borcunuzu kapattığınız takdirde araç artık tamamen sizin üzerinize kayıtlı olur ve sorgusuz sualsiz satabilirsiniz.

Taşıt kredisi borcu nasıl kapatılır?

Bankalar, araç satın almak isteyenlere sıfır ve ikinci el taşıt kredisi imkânı sağlar. Farklı faiz oranları ve vadeleri bulunan bu kredilerle hayalini kurduğunuz aracı almanız mümkün olur. Öte yandan taşıt kredisi borcunu ödemekte zorlananlar için alternatif yöntemler de var. Bunlardan biri, bankaların cazip faiz oranlarıyla sunduğu ihtiyaç kredisi. Eğer taşıt kredisi borcunuzu ödemezseniz aracınız banka tarafından ipotek altında tutulur. İpoteği kaldırmak için elinizde nakit bulunmuyorsa ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz. Tabii bunun için kredi notunuzun yüksek olması ve maddi açıdan yeterli bulunmanız önemli.

Güncel sınırlara göre 48 aya kadar araç kredisi alabilirsiniz. Bu süreçte aracınızı satmak istediğinizde ara ödemeyle kredi borcunuzu kapatmanız mümkün. Yani taşıt kredisi borcunu erken ödeme şansınız bulunur. Böylece daha az faiz ödeme avantajınız olur. Aşağıdaki örnek üzerinden erken ödeme yaparak elde edebileceğiniz kârı daha rahat anlayabilirsiniz.

Toplam Kredi Tutarı 100.000 TL
Faiz %1,89
Aylık Ödeme 9.612,28 TL
Ödenen Taksit 6 ay
Ödenen Faiz 9.193,93 TL
Erken Ödeme Kârı 4.311,28 TL
Erken Ödemenin Ardından Kredi Tutarı 111.032,72 TL

Eğer borç vadesinde tamamlansaydı geri ödenen kredi tutarına 4,311,28 TL daha eklenecekti. Yani bu ödeme yöntemiyle borçlu, son 6 aylık taksite eklenecek faiz oranından kurtulmuş oldu. Bu arada konut kredisi dışında erken ödemede herhangi bir ceza uygulanmadığını da belirtelim. Erken ödemeyle borcunuzu tamamladıktan sonra ipotek kalktığı için banka kredisi ile alınan aracın satışı da mümkün hâle gelir.

Kredi ile Alınan Araç Satışı Nasıl Olur

Taşıt kredisi bitmeden araç satılabilir mi?

Banka ipotekli araç satışı için öncelikle kredi borcunu tamamen ödemeniz gerekir. Taksitler bittikten sonra ipoteği kaldırmak üzere başvuru yapılır. Bu işlemin ardından ilgili aracı satabilirsiniz. Başvurabileceğiniz ikinci yöntem ise aracı kredi borcu ile satmak. Bu noktada kredi borcu ödemeye razı olacak bir alıcı bulmanız gerekir. Alıcı, borcun ödenmiş kısmı için size nakit para verirken geri kalanı aynı şekilde kredi olarak bankaya öder.

Eğer ipoteği üzerine almayı kabul edecek bir alıcı bulursanız öncelikle kredi borcunun devir işlemi gerçekleştirilmeli. Bunun için notere gidilerek sözleşme yapılır. Sözleşmede aracı satın alacak kişi kalan kredi borcunu ödeyeceğini beyan eder ve borç bitiminden sonra aracın bu alıcının üstüne olacağı belirtilir. Noterde ipotekli araç satışı işlemlerinin ardından bankaya başvurulur. Banka onay verdiği takdirde alıcıya kredi ve ipotek aktarımı yapılır.

Kredi ile alınan araç satışında hangi yöntem tercih edilir?

İpotekli araç satışı hem borcun ödenmesi hem de devredilmesi yöntemiyle gerçekleştirilebilir. Bu yollardan ikisine de başvurulabilse de en iyisi, eğer durumunuz varsa birinci yöntemi tercih etmek. Yani borcu ödeyecek ikinci bir kişi araya sokmadan, bankaya olan borcunuzu kapatıp aracı kendi üstünüze alarak satışını gerçekleştirmek daha kolay bir yöntem. Kimi zaman taraflar arasında anlaşmazlıklar çıkabilir. Aracı satın alan kişinin kredi notunun risk taşıması gibi durumlar da söz konusu olabilir. Dolayısıyla kredi borcunu ödedikten sonra aracınızı satmanızda fayda var.

Kredi ile alınan aracın satışı yapılırken nelere dikkat edilmeli?

İpotekli araç satış sözleşmesinde bazı hususlara dikkat etmek son derece önemli. Tıpkı diğer araç alım satım süreçlerinde olduğu gibi ipotekli araca dair işlemler de noterde gerçekleştirilir. Bu kapsamda tüm yasal prosedürlerin tamamlanması gerekir. Bunlar arasında belgelerin eksiksiz olarak notere teslimi de yer alır. Aşağıda araç satışında noterden istenen belgeleri görebilirsiniz.

  • Nüfus cüzdanı
  • Araç ruhsatı
  • Trafik belgesi
  • Satış sürecini başkaları yürütecekse vekâletname

İpotekli taşıtın satışında karşı tarafla tam anlamıyla anlaşmanız da mühim. Özellikle krediyi devredeceğinizde bu konuyu göz ardı etmemeniz gerekir. Devir işleminin sorunsuz bir şekilde yapılması, alıcının tutarlılığına ve bankanın vereceği karara bağlı. Alıcının kredi borcunu ödeyeceğinden emin olduktan sonra söz konusu yönteme başvurabilirsiniz.

Aracı kredi borcuyla satabilirsiniz

Taşıt kredisi aracılığıyla otomobil alan kişilere genellikle satış için borcun tamamını kapatmak tavsiye edilir. Bunun temel sebebi, söz konusu yöntemin araç satışını en kolay hâle getiren metot olmasından kaynaklıdır. Ancak yeteri kadar birikiminiz yoksa ve kredi borcunu kapatamıyorsanız araç satışı için farklı yollara başvurmalısınız. Bu noktada başvurabileceğiniz ikinci yöntem arabayı kredi borcuyla satmaktır.

Otomobilinizi bu yöntem aracılığıyla satmayı planlıyorsanız borcu ödemeye razı olacak bir alıcı bulmalısınız. Alıcı, borcun ödenmiş kısmı için size nakit para verir ve geri kalanı da aynı şekilde kredi olarak bankaya öder. Bunu kabul edecek bir alıcı bulursanız kredi borcunun devir işlemini gerçekleştirilmelisiniz. Devir işlemleri için notere giderek sözleşme yaptırmanız gerektiğini de belirtelim. Sözleşmede aracı satın alacak kişi, arabanın kalan kredi borcunu ödeyeceğini beyan eder. Ayrıca borç bitiminden sonra aracın bu alıcının üstüne olacağı da sözleşmede belirtilir.

Bahsettiğimiz bu yollardan ikisine de başvurabilirsiniz. Ancak yine de en iyi yöntem, maddi durumunuz elverişliyse birinci yolu seçmektir. Yani borcu ödeyecek ikinci bir kişi araya sokmadan, bankaya olan borcunuzu kapatıp aracı kendi üstünüze alabilirsiniz. Bu şekilde otomobil satışını gerçekleştirmek çok daha kolay bir yöntem olur.

En uygun sıfır ya da ikinci el taşıt kredisini bulmak için HangiKredi’nin hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz. Sitemizden taşıt kredisi hesaplama işlemi gerçekleştirerek araç kredisi faiz oranlarını incelemeniz mümkündür. Ayrıca sitemizden online taşıt kredisi başvurusunda da bulunabilirsiniz. Siz de taşıt kredisi faiz oranlarını görmek için tıklayın!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?