Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Konut Kredisi ile Ev Alırken Bilmeniz Gerekenler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 2.06.2020 Güncelleme Tarihi: 23.12.2021

Her yaştan insanın hayalidir bir ev sahibi olmak.

Konut Kredisi ile Ev Alırken Bilmeniz Gerekenler
Her birimiz kira ödeme derdine son vererek kendi evimizde oturmak isteriz. Günümüzde bir ev satın almak istediğinizde, ilk akla gelen seçenek ise konut kredisi oluyor. 

Birçok banka uygun kredi faizleri ve kolay ödeme koşullarıyla ev sahibi olmak isteyenlere çeşit fırsatlar sunuyor. Fakat bu noktada bilinmesi gereken bazı önemli hususlar var. Bu yazımızda, ev kredisi almak konusundaki püf noktalarına değinerek nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Konut kredisi alırken öncelikle dikkat etmeniz gereken faizlerin hangi oranlarda sunulduğunu ev kredisi faizleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Yasal İşlemleri Her Detayıyla Öğrenin

Kredi çekerek ev satın alınmak istendiğinde herkesin aklına konut kredisi faiz oranları, kredi vadesi, peşinat miktarı gibi konular geliyor. Fakat en az bunlar kadar önemli olan bir konu da ev satın alırken gerçekleşen yasal işlemler. Bu nedenle, eğer krediyle ev alacaksanız veya uzun vadede böyle bir planınız varsa, "Ev alırken gerçekleşen yasal işlemler" yazımızı mutlaka okumalısınız.

Bütçenizi Kontrol Edin

Kredi ile ev satın almak maddi anlamda belirli bir süre fedakârlık yapmayı göze almayı gerektirir. Alacağınız evin tutarı ne olursa olsun, normal kira tutarından bir miktar fazla ödeme yapabilecek durumda olmalısınız. Bunun için de kısa ve uzun vadeli gelirlerinizi gözden geçirmenizde fayda var. Varsa yan gelirlerinizi, maaşlı çalışan biriyseniz yıllık maaş zamlarını ve bu gibi değişen parametreleri hesaba katarak bir bütçe planı oluşturabilirsiniz.

Kredi Notunuz Ne Durumda?

Birçok insanın ile ev alırken yaşadığı en büyük sorunlardan biri de düşük kredi notudur. Kredi taksiti ödeyecek durumda olsanız bile, eğer kredi notunuz yeterli değilse, bankalardan kredi almanız zorlaşır. Bu noktada kredi, kredi kartı ve diğer ödemelerinizi düzenli yapıyor olmanız, kredi notunuzu yükselterek ihtiyacınız olan tutarda kredi almanızı kolaylaştırıyor.

Ev İçin Gerekli Peşinatınız Hazır mı?

Konut kredisi ile ev almaya karar verildiğinde, çok sık karşılaşılan engellerden biri de peşinat tutarıdır. Geçtiğimiz aylarda yapılan Koronavirüs Değerlendirme Toplantısı sonucunda bankaların verdiği kredi oranı %80’den %90’a çıkarıldı. Bu da, geriye kalan %10’luk kısmı, sizin peşin olarak ödemeniz gerektiği anlamına geliyor. Örneğin, 500 bin TL’lik bir ev satın almayı düşünüyorsanız, en az 50 bin TL peşinatınız olmalı. Bu tutarı düzenli birikim yaparak oluşturabilir veya yine borçlanarak temin edebilirsiniz. Her durumda, uzun vadeli plan yapmanızı ve ödemekte güçlük çekeceğiniz kredi borçlarına girmemenizi tavsiye ederiz.

Konut Kredi Faiz Oranlarını Araştırın

Kredi ile ev alırken kredi faizleri çok kritik bir rol oynuyor. Çünkü faiz oranları dönemsel olarak değişebiliyor. Bugün, neredeyse bütün bankalar, bu konuda sizlere yardımcı olabiliyor. Fakat faiz oranları, vade süresi, kredi taksiti ve diğer işlem masrafları bankalar arasında farklılık gösteriyor. Bunun için her bankanın sunduğu imkânlarını olabildiğince değerlendirmelisiniz.

Bankaların sağlayabildiği minimum ve maksimum kredi tutarları ve geri ödeme süreleri de oldukça değişken. Genellikle maksimum 10 yıl olarak belirlenen vade süresini bazı bankalar 20 yıla kadar çıkarabiliyor. Aynı şekilde maksimum kredi tutarı genellikle 500 bin TL olurken, 1 milyon veya 2 milyon TL’ye kadar veren bankalar da mevcut.

Konut kredisi faiz oranları, bu noktada en önemli hususlardan biri. Çünkü bu konu, aylık kredi taksitlerinizi ve toplam borçlanma sürenizi yakından ilgilendiriyor. 2020 yılının ikinci çeyreği itibariyle faizlerinin %0.90–0.95 bandında olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bazı bankalar bu oranı %0.79’a kadar düşürürken, bazı bankalarda %1.2’ye kadar çıkarabiliyor.

Alacağınız Evi İyi Araştırın

Ev satın almak gerçekten de ciddi bir yatırım olarak görülmeli. Özellikle yüksek miktarlarda ev kredisi çekerek böyle işe girişiyorsanız bütün detaylara dikkat etmelisiniz. Evin iç ve dış tasarımı kadar evin güvenliği, sağlamlığı, yasal olarak herhangi bir sorun teşkil etmemesi gibi konular da önem taşıyor. Tüm bunların yanı sıra eğer konut kredisi ile ev alacaksanız evin konut kredisine uygun olup olmadığını araştırmalısınız.

Ev kredisi çekerek alacağınız bir evin bulunduğu konumu, evin yapımında kullanılan malzemelerin kalitesini, zamanla oluşabilecek bakım giderlerini iyi tespit etmenizde fayda var. Daha sonrasında sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, evin tapusu ile ilgili de bir sorun olmadığını teyit etmelisiniz. Evde kendiniz oturacak olsanız da, kiraya verecek olsanız da su ve gaz kaçağı tespiti, deprem testi gibi kontrolleri mutlaka önceden yaptırmalısınız.

Ödeme Seçeneklerini Uzun Vadeli Olarak Belirleyin

Konut kredisi seçeneklerinden biri de sabit ödemelerin yanı sıra banka tarafından ara ödeme, balon ödeme gibi farklı ödeme seçeneklerinin de sunulmasıdır. Her banka olmasa da bazı bankalar, üç aylık, altı aylık veya senelik gibi toplu ödeme yapılacak şekilde bir kredi planlaması yapabiliyor. Eğer sizin gelirleriniz de yılın belirli dönemlerinde artış gösteriyorsa bu fırsatları değerlendirebilirsiniz. Böylelikle toplam ödeme süresi ciddi oranda kısalabilmekte.

Evin Değerine Dikkat Edin

Evin Değerine Dikkat Edin Konut kredisi ile ev satın alırken, satıcı ve banka dışında tapu müdürlükleri ile de muhatap olmanız gerekiyor. Bu noktada, tapu harcı ödemesiyle ilgili önemli bir konuyu belirtmekte fayda var. Tapu harcı, söz konusu evin, beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanır. Eğer, evin değerini düşük gösterirseniz ödemeniz gereken tapu harcı bedeli düşük çıkacaktır. Fakat bu durumun çok da avantaj sağlamadığını  bilmelisiniz. Zira tapu harcı konusu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından özellikle son yıllarda sıkı bir şekilde takip edildiğinden evi satın aldığınız zaman olmasa bile ilerleyen yıllarda sorun yaşayabilirsiniz.

Hem evin yeni sahibi olarak siz hem de evi size satan kişi ceza ödemek zorunda kalabilir. Bu noktada size önerimiz, evin bedelini en az belediyenin rayiç bedeli üzerinden göstermeniz. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda vergi borcu ödemek zorunda kalabilirsiniz. Zaten konut kredisi alabilmek için de kullandığınız kredi tutarının üzerinde bir rayiç bedeli olmak zorunda.

Evi Satın Aldığınız Kişi İle İyi İlişkiler Kurmanızda Fayda Var

Evi bir şahıstan, bir emlak ofisinden veya kurumsal bir inşaat firmasından satın almanız fark etmeksizin, her durumda satın aldığınız kişi ya kurumla iyi ilişkiler kurmalısınız. Özellikle, henüz tamamlanmamış bir projeden ev satın aldıysanız, bunun önemi daha da artıyor. Çünkü bu durumda, çekip taksit ödemeye başlıyorsunuz fakat satın aldığınız eve taşınmanız zaman alıyor. Bu nedenle, projeyi yürüten firma yetkilileriyle sürekli iletişim halinde olmanız ve çalışmayı yakından takip etmeniz faydanıza olacaktır.

Alacağınız Evde Kiracı Var mı?

Satın alınan evde bir kiracı olması, ev alım satımında sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer siz de böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, kiracıyı evden çıkarma hakkınız olduğunu unutmayın. Bunun için kendisiyle konuşabilir veya noter aracılığıyla kiracıya ihtarname gönderebilirsiniz. Eğer satın aldığınız evi, hemen kiraya vermeyi düşünüyorsanız, evde oturan kiracı ile konuşup yeni bir kontrat da yapabilirsiniz.

Kabul Edilebilir Riskler Alın

Günümüzde ev satın almak için kullanmak en yaygın yöntemlerden biridir. Fakat kredi sürelerinin ortalama beş yıl olduğunu, hatta on yıllık kredilerin artık sıkça tercih edildiğini söylemek mümkün. Bu bağlamda, ödemenin uzun bir zamana yayıldığını ve bunun için uzun vadeli plan yapmanız gerektiğini bilmeniz gerek.

Bu süre zarfında hayatınızda başka planlar yapmanız gerekebilir veya acil paraya ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle, her zaman kabul edilebilir riskler almalı ve bütçenizi çok fazla zorlamayacak bir kredi planı yapmalısınız. Kendi evinize kavuşmanız dileğiyle..

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

4 Oy

-

4,75 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Deprem Sonrası Konut Fiyatları Ne Olacak? 27.03.2023

    Deprem Sonrası Konut Fiyatları Ne Olacak?

  • Gram Altın ile İlgili Bilmeniz Gerekenler 23.03.2023

    Gram Altın ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

  • 5G Teknolojisinin Fintech Üzerindeki Etkileri 20.03.2023

    5G Teknolojisinin Fintech Üzerindeki Etkileri

  • e-Ticaret Nedir? Ödeme Yöntemleri Nelerdir? 17.03.2023

    e-Ticaret Nedir? Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon