Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Konut Kredisi Ekspertiz Süreci

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 11.01.2017 Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

Ev sahibi olmak herkesin hayali.

Konut Kredisi Ekspertiz Süreci
Günümüzde ev sahibi olmanın en kolay yolu ise konut kredilerinden geçiyor.

Konut Kredisi Ekspertizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Gerekli belgeleri tamamlayıp bankaya kredi başvurusu yapmak için gittiğinizde konut kredisi ekspertiz sürecini başlatırsınız. Ekspertizin ne olduğunu öğrenmeden önce konut kredisinin bazı özelliklerine göz atmak faydalı olabilir. Konut kredisi, kredi kullandırım oranına sahiptir. Bu, alınmak istenen ürünün belirli bir yüzdesine kadar kredi onayı verilebileceği manasına gelir. Konutlarda bu oran %80’dir. Almak istediğiniz evin fiyatı ise konut kredisi ekspertiz sürecinden sonra belirlenir.

Bu süreç, anlaşılan bağımsız kuruluşlar tarafından gerçekleştirilir. Lisanslı konut değerlendirme veya gayrimenkul uzmanları tarafından evin piyasa fiyatı belirlenir. Bu belirleme işlemi, satın almak istediğiniz evin sahip olduğu özelliklere bağlıdır. Bu özellikler çerçevesinde belirlenen piyasa fiyatının %80’i oranında bir konut kredisi, kullanıcılar tarafından alınabilir.

Konut Kredisi Ekspertiz Süreci Nasıl İlerler?

Satın almak istediğiniz evin ve bunun için gerekli kredi başvurusunun evrakları ile bankaya müracaat edilir. Başvuru sonucunda, evin piyasa fiyatını belirlemek için birtakım lisanslı profesyonellerin yardımı alınır. Bankadan tamamen bağımsız bir şekilde çalışan bu gayrimenkul veya konut değerlendirme uzmanları, evin sahip olduğu belli başlı nitelikleri inceleyerek fiyat belirler.

Konut Kredisi Ekspertizi Nedir?

Yapılan değerlendirme işlemi genel olarak tahmine dayalıdır. Bu işlem sırasında uzmanların dikkat ettiği konular arasında yapım maliyeti ve arsa değeri gibi maddi etkenler yer alır. Ayrıca ürünün inşaatında kullanılan malzemelerin kalitesi, binanın bulunduğu konum ve aynı konumdaki binaların piyasa değeri gibi farklı noktalar da uzmanlar tarafından dikkate alınır. Tüm bu gözlem ve tahminlerin sonucunda ortaya çıkan konut kredisi ekspertiz oranı doğrultusunda bir kredi miktarı belirlenir.

Bu süreç sırasında dikkat etmeniz gereken bir nokta da satın almak istediğiniz konutun özellikleridir. Herhangi bir kısıtlayıcı ipotek hakkı, yıkım kararı veya mimari projeye aykırı bir durum söz konusu değilse ve bu durumdan haberdar iseniz süreç içerisinde bir problem yaşamazsınız. Ancak satıcının size eksik veya yanlış bilgi vermesi durumunda, ekspertiz sürecinin sonucu olumsuz olabilir ve krediniz iptal edilebilir.

Konut Kredisi Ekspertiz Raporu Nasıl Oluşur?

Konut kredisi almak için yapılan başvuru sonucunda bağımsız uzmanlar tarafından bir takım ekspertiz işlemleri gerçekleştirilir. Bu işlemler süresince, satın almak istediğiniz gayrimenkulun yaşı, inşaatı sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi, bulunduğu lokasyon ve bunun gibi birtakım nitelikleri incelenir. Konutun özelliklerinin irdelenme süreci tamamlandıktan sonra piyasa değerine karar verilir. Konut kredisi ekspertiz işlemlerinin sonucunda ise kredi için gerekli olan rapor hazır hâle gelir.

Konut kredisi ekspertiz raporunun alınabilmesi için öncelikle bankaya konut kredisi başvurusunda bulunmak gerekiyor. Kredi başvurusu için elinizde olması gereken evraklar, şunlardır;

  • Nüfuz Cüzdanı Fotokopisi
  • İkametgâh Belgesi
  • Gelir Belgesi
  • Serbest Meslek Çalışanları İçin Vergi Levhası

Konut Kredisi Ekspertiz Raporu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bankanın doğru bir kredi miktarı belirleyebilmesi için gerekli olan konut kredisi ekspertiz süreci yaklaşık 4 ila 7 iş günü içerisinde sona erer. Sürecin sonunda oluşan rapor, direkt olarak bankanıza iletilir. Rapor, bankaya iletildikten sonra istenilen kredi için diğer adımlara geçilmelidir. Ekspertiz raporunu direkt olarak bankanıza iletildiği için sorgulama işlemini yine bankanız ile iletişime geçerek yapabilirsiniz.

Konut kredisi ekspertiz süreci, krediler ve ev alımında yasal işlemler hakkında detaylı bilgi edinmek için HangiKredi’nin internet sitesine göz atabilirsiniz. Bankacılık ve krediler hakkında müşterilere rahat ulaşılabilir bilgiler ve hizmetler sağlayan HangiKredi sayesinde kendinize uygun seçeneği bulabilirsiniz. Böylece kendinize ait bir evinizin olmı ihtimalini yükseltebilir, bankacılık konusunda deneyimli kişilerden yardım alabilirsiniz.

Konut Kredisi Ekspertiz Raporu Süresi Dolunca Ne Yapılmalıdır?

Alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan konut kredisi ekspertiz raporunun sonucunda almak istediğiniz evin piyasa değeri belirlenir. Bu değer, konut kredisi ekspertiz raporu ile belgelenir ve bankanız bu rapordaki fiyat doğrultusunda size bir kredi önerisinde bulunur.

Konut kredisi ekspertiz süresi hakkında kanunlar tarafından belirlenmiş bir hüküm yoktur. Yine de banka belirli bir süre geçtikten sonra raporun yenilenmesini talep edebilir. Bu süre genellikle 6 ay ila 1 yıl arasındadır. Banka tarafından böyle bir talep gelmesi durumunda konut kredisi ekspertiz süreci baştan başlar ve yeni bir piyasa fiyatı belirlenir.

Konut Kredisi Ekspertiz Raporu Yanlış ise Ne Yapılır?

Konut kredileri, kredi kullandırım oranına sahip olduğu için satın almak istediğiniz gayrimenkul hakkında bankaların bir fiyat bilgisi olması gerekir. Bu fiyatın belirlenmesi için ise bankadan bağımsız bir biçimde çalışan konut değerlendirme uzmanlarına danışılır. Uzmanlar, binanın özelliklerini göz önünde bulundurarak bir piyasa fiyatı belirler ve buna dair bir rapor hazırlar.

Uzmanlar tarafından oluşturulan konut kredisi ekspertiz raporunun yanlış olduğu düşünüldüğünde ise mahkeme yoluyla raporun iptali istenebilir. Bunun için tüketici hakem heyetine başvuru yapmanız gerekir. Başvuru sonrasında mahkeme tarafından gönderilen ekspertiz uzmanları yeni bir rapor hazırlar. Bu yeni rapor incelenir ve tarafların haklılığına dair bir karar verilir.

Konut Kredisi Ekspertiz Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar Nelerdir?

Bu süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken ana nokta, raporu hazırlayacak ekspertiz firmasıdır. Hizmet için gerekli olan konut kredisi ekspertiz süreci, bağımsız bir firma tarafından gerçekleştirilir. Bu hizmet ister banka veya müşteri tarafından temin edilebilir ancak her koşulda ekspertiz hizmeti sağlayacak olan firmanın SPK lisansının olmasına dikkat edilmelidir.

Bir konut kredisi almak istediğinizde sahip olduğunuz kredi notu büyük önem arz eder. Bu, ödeme gücünüzü ve alışkanlıklarınızı tanımlayan bir puan sistemidir. Eğer kredi notunuz düşükse ekspertiz sonucundan bağımsız olarak bankanız yaptığınız başvuruyu iptal edebilir. Gelir durumunun da bu tip kredilerde belirleyici rol oynaması nedeniyle başvuruda bulunmadan önce bu konu hakkında araştırma yapmanız faydanıza olacaktır. Kredi konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için HangiKredi üzerinden “Konut kredisi ile ev alırken bilmeniz gerekenler nelerdir?” başlıklı yazıyı okuyabilir, ilgili konular hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti Ne Kadardır?

Bu süreçte bahsi geçen uzmanların, banka ile bir ilişiği yoktur. Konut kredisi ekspertiz süreci, bağımsız bir firma tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle fatura, ekspertiz firması tarafından kesilir.

Ev kredisi ekspertiz ücreti ne kadar sorusunun cevabı firmadan firmaya değişkenlik gösterebilir. Bu ücret 600 ila 1200 Türk Lirası arasında bir değere sahip olabilir. Bazı firmalar, direkt bir ücret istemek yerine 1 aylık taksit imkânı da sunabilir. Eğer ücret ekspertiz firması değil de banka tarafından kesilmişse müşteriler bu karara itiraz edebilirler.

Konut Kredisi Ekspertiz Oranı Nasıldır?

Bankalardan talep edeceğiniz ve gayrimenkul alımı amacıyla kullanılacak olan krediler, kredi kullandırım oranına sahiptir. Bu nedenle alacağınız konutun tam fiyatı kadar bir kredi verilmez. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen konut kredisi ekspertiz süreci sonucunda satın almak istediğiniz evin piyasa fiyatı belirlenir. Banka tarafından verilebilecek maksimum konut kredisi ise belirlenen fiyatın %80’i kadardır.

Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Kredi başvurunuzun onaylanması için gerekli olan konut kredisi ekspertiz süreci başladıktan sonra bu işlem için alınan ücret iade edilmez. Bu nedenle işlem ücreti olarak gösterilen tutarı kaybetmemek için başvuru yapmadan önce araştırmanızı iyi yapmanız önemlidir. İşlem sırasında evi almaktan vazgeçer veya farklı bir nedenden ötürü fikrinizi değiştirirseniz ödediğiniz ekspertiz ücreti geri verilmez.

Yapılan ekspertiz işlemi için ödeyeceğiniz fiyatta bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız bu konu hakkında bir dilekçe yazarak ilgili birimlere probleminizi iletebilirsiniz.

Konut Kredisi Ekspertiz İtirazı Nasıl Yapılır?

Konut kredisi eksper süreci bittiyse ve uzmanların evin değerini belirlerken bir hata yaptığını düşünüyorsanız bu karara itiraz etme hakkınız bulunur. Piyasa değerinin üzerinde bir fiyat belirlendiyse veya bankanız, sizden yüklü miktarda ücret talep ettiyse yapmanız gereken bir itiraz dilekçesi kaleme alıp yetkili makamları bu konu hakkında bilgilendirmektir.

Tüketici hakları hakem heyetine göndereceğiniz bir itiraz dilekçesi ile konut kredi eksper sürecinin iptal edilmesini talep edebilirsiniz. Talebiniz kabul edildiği takdirde söz konusu evin piyasa değeri mahkeme tarafından gönderilen uzmanlar tarafından belirlenir. İncelemelerin ardından önceki konut kredisi ekspertiz sürecinin sonucundan bağımsız, yeni bir rapor hazırlanır. Böylece tüketici mağdur olmadan kredi işlemlerini başlatabilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma! 27.09.2024

    Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma!

  • Ciro Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır? 26.09.2024

    Ciro Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  • Alacak Tahsil Süresi Nedir, Nasıl Hesaplanır? 23.09.2024

    Alacak Tahsil Süresi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

  • Kredi kartlarında yeni dönem başlıyor! 20.09.2024

    Kredi kartlarında yeni dönem başlıyor!