hangikredi.com

Senetle Kredi Nasıl Verilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.11.2022 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

Ticari faaliyetler her zaman nakit para ile gerçekleştirilmez ve senetler, nakit para yerine en çok kullanılan kıymetli belgeler arasındadır.

Senetle Kredi Nasıl Verilir?
Nakde çevrilebilme potansiyeli olduğu için sıklıkla tercih edilir ve acil nakit ihtiyaçlarında kredi çekmek için kullanılabilir.

Senetle kredi almak, oldukça yaygın bir kredi çekme yöntemidir. Bankalar, senetleri teminat olarak kabul edebildikleri için kolayca kredi verirler. Bu sayede işletmeler, kendilerine finansal bir kaynak yaratmış olurlar. Peki senetle kredi nasıl alınır, şartlar nelerdir, başvuru nereye yapılır?

Senetle Kredi Nasıl Verilir?

Bankalar ve bazı finans kuruluşları, senet karşılığı kredi vererek tüketicilerin nakit ihtiyaçlarını karşılarlar. Özellikle bankalar, geniş bir ürün yelpazesi sunarak daha fazla tüketiciye hitap etmeye çalışır. Senetle kredi ürünü de bu amacın bir sonucudur. Bankalardan kredi alamayan kişilerin başvurduğu kredilendirme ve faktoring kuruluşları da senetle kredi uygulamasını nakit yaratma yöntemi olarak kullanır. Senet karşılığı kredi verme işleminde, tüketici ile banka arasında senet imzalanmaz. Bu uygulamada kredi başvurusu yapan kişi, elinde bulundurduğu ve vadesi gelmemiş olan bir senedi bankaya ibraz eder. Banka da senet üzerindeki tutara göre bir kredi kullandırır. Kredi vadesi boyunca da senet üzerine rehin koyar. Bu bir çeşit senet bozdurma işlemi olarak da kabul edilebilir. Kısaca banka, ibraz edilen seneti teminat olarak kabul ederek kredi kullandırır.

Kimler Senetle Kredi Verebilir?

Kredi ihtiyaçlarını karşılamak adına ilk tercih her zaman bankalar olmaktadır. Fakat bankalar tek tercih değildir. Bankalarda her türden kredi ürünü bulunabilir fakat bankaların şartları, bazı tüketiciler için karşılaması zor seviyede olabilir. Böyle durumlarda da kredilendirme ve faktoring şirketleri tercih edilir.

Şirketler

Senetle kredi veren yerler arasında finans, kredilendirme ve faktoring şirketleri bulunmaktadır. Senetle kredi veren şirketlerin sık sık tercih edilmesinin sebebi ise bankaların her seneti kabul etmemesidir. Bankalar tüketiciye güvenebilmek adına seneti teminat olarak kabul eder fakat bu işlemde senetin de güvenilir olması gerekir. Bankanın kredi kullandırmama ihtimalinin bulunduğu durumlarda, faktoring ya da kredilendirme şirketlerine başvuru yapılabilir.

Bankalar

Bankalar, her gruptan tüketicinin her türlü finansman ihtiyacını karşılamaya çalışır. Senet karşılığı kredi veren bankalar da acil nakit ihtiyacı bulunan işletme sahiplerine finansman sağlamayı amaçlar. Bu süreçte senetle kredi veren bankaları tespit ederek şartları gözden geçirmek gerekir. Senet karşılığı kredi yöntemini her banka uygulamaz ve bu nedenle bankalar arasında bir araştırma yapmak gerekir. Her bankanın sunduğu faiz oranları ve şartlar da farklılık gösterebilir.

Senetle Kredi Veren Bankalar
Vakıfbank Anadolubank Akbank
Halkbank Denizbank Alternatifbank
T.C. Ziraat Bankası Türkiye İş Bankası Garanti BBVA

Senetle Kredi Alabilmenin Şartları Nelerdir?

Senet kredi alabilmenin en önemli şartlarından biri, seneti düzenleyen kişinin finansal geçmişi ve kredi geçmişidir. Bankalar ve kredilendirme kuruluşları, başvuru sahibinden önce seneti düzenleyen kişi ya da kurumun geçmişini inceler. Seneti düzenleyen tarafın kredi notu riskli seviyede olmamalıdır. Bir diğer şart da senetin vadesinin geçmemiş olmasıdır. Senet karşılığı kredi almak için gereken şartların taşınması ile birlikte talep edilen belgelerin de eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Bankaların kredi başvurularını değerlendirirken en çok dikkat ettiği detay kredi geçmişidir.

Kredi Geçmişimiz Bankalar İçin Neden Önemli?” sorusu için ilgili yazımız üzerinden cevaplar alabilirsiniz.

Senetle Kredi Almak İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Senetle kredi başvurusu yapmak için doğrudan şubeye gitmek gerekmektedir. Elinde seneti olan kişi ya da kurum yetkilisi, başvuru yapılacak bankanın ya da finansal kuruluşun fiziksel şubesine bizzat gitmelidir. Senetin ibrazı ile başvuru yapılır ve senetle kredi verecek banka ya da şirketin talep ettiği belgeler hazırlanarak ibraz edilir. Kredinin onaylanması hâlinde taraflar arasında bir sözleşme imzalanır. Borç süresi boyunca borçlu ve alacaklı tarafların hak ve sorumlulukları, bu sözleşme doğrultusunda belirlenir.

Senetle Kredi Alırken Gerekli Evraklar Nelerdir?

Senetle kredi alırken ibraz edilmesi gereken belgeler, başvurunun yapıldığı kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Bankalar, kredilendirme kuruluşları, finans kurumları ve faktoring şirketlerinin her biri, farklı bir prosedür izleyebilir. Bu nedenle söz konusu kurumların bazı özel talepleri olabilir. Dolayısıyla aşağıdaki belgeler her zaman gerekli olmayabilir ya da bu belgelere ek olarak farklı birtakım evraklar sunulması da istenebilir. Senetle krediye genellikle işletmeler başvurduğu için istenen başlıca belgeler şu şekildedir:

  • Krediye konu olan senet
  • Senetle kredi başvuru formu
  • Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İşletmenin adresini gösteren belge
  • Noter onaylı imza sirküleri
  • Ticaret sicil gazetesi
  • Güncel vergi levhası
Senetle Kredi Nasıl Verilir?

Senetle Kredi Almak Güvenli midir?

Senetle kredi dolandırıcılığı ile ilgili bazı haberler olduğu için pek çok tüketici, bu yöntemle kredi kullanmaktan çekinmektedir. Fakat senetle kredi almak son derece güvenli bir yöntemdir. Bu aşamada önemli olan, krediyi güvenilir bir kurumdan almaktır. Senetle kredi kullandırmak yasaldır fakat krediyi kullandıran kurumun, bu işlemi yapmaya yetkisinin bulunması gerekir. Piyasada senetle kredi veren fakat kredilendirme ya da faktoring şirketi olmayan bazı kurumlar da vardır. Bu kurumların avantajlı tekliflerini değerlendirmek yerine yasal olarak yetkisi bulunan kurumlara ve bankalara başvuru yapmak, senetle kredi almanın en güvenli yoludur. İhtiyaç, konut ya da taşıt türü ne olursa olsun kredi alırken bazı detaylara mutlaka dikkat edilmelidir.

Kredi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” başlıklı sayfamızda bu konu ile ilgili detaylı bir içerik yer almaktadır.

Senetle Kredi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Senetle kredi alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detay, başvurunun yapılacağı kurumdur. Senet karşılığında kredi alınması gerekiyorsa, ilk olarak bankalar tercih edilmelidir. Bankalar bu konudaki en güvenilir kurumlardır. Eğer bankanın kredi vermeyeceği bir senet söz konusu ise BDDK tarafından yetkilendirilmiş olan ve gerekli belgeleri bulunan şirketler tercih edilmelidir. Kredi hangi kurumdan alınırsa alınsın, sözleşmenin tüm detaylarına dikkat edilmelidir. Sözleşmeye imza atılmadan önce her bir madde gözden geçirilmelidir. Sözleşme üzerindeki tüm bilgilerin doğru olduğu teyit edildikten sonra imzalar atılmalıdır. Sözleşmenin iki nüsha olması ve her iki tarafta bulunması da son derece önemlidir. Senetle kredi için uygulanacak faiz oranlarına dikkat etmekte de fayda vardır. Kredi bankalardan alınacaksa, başvuru öncesi bankaların faiz oranları karşılaştırılmalıdır. Banka dışındaki kurumların daha yüksek faiz oranı sunabileceği unutulmamalıdır. Bu aşamada da şirketlerin faiz oranları ve teklifleri değerlendirilmeli, en avantajlı kurum tespit edilerek kredi kullanılmalıdır.

Senetle Alınan Kredinin Ödemesi Nasıl Planlanır?

Senetle alınan kredilerde ödeme planı, bankaların ve kurumların prosedürlerine göre farklılık gösterebilir. Genellikle kısa vadeli ve düşük tutarlı nakit ihtiyaçları için uygulanan bir yöntem olduğu için, borcun tek seferde ödenmesi de söz konusu olabilmektedir. Bazı bankalar ise ödemeleri üçer aylık dönemler hâlinde tahsil eder. Bununla birlikte ödemelerin vadesinden önce yapılabilmesi de mümkündür.

Senetle Alınan Kredi Ödenmezse Ne Olur?

Senetle alınan kredinin ödenmemesi hâlinde krediyi kullanan kişinin senet üzerindeki hakkı tamamen kaybolur. Bununla birlikte yasal takip süreci başlar. Yasal takibin başlaması, borçlunun gelecekteki finansal işlemleri için ciddi bir problem yaratır. Ayrıca senetle alınan kredilerde borçlu genellikle işletme olur. Ödenmeyen krediler ise doğrudan işletmenin olumsuz etkilenmesine sebep olur. Yasal takip sürecinde borcun bir varlık yönetim şirketine devredilmesi de söz konusudur. Yasal takip süreci dahilinde tanınan zaman içerisinde ödenmeyen borçlar için haciz kararı çıkması da muhtemeldir. Bankaya olan borcunuzu, başka bankadan alacağınız bir kredi ile ödemeniz mümkündür. Fakat bunun için bazı şartları karşılamanız gerekir.

Söz konusu şartlar ve diğer detaylar, “Bankalara Borcum Varken Yeni Kredi Alabilir miyim?” başlıklı sayfamızda yer almaktadır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?