hangikredi.com

Bankalara Borcum Varken Yeni Kredi Alabilir miyim?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 19.09.2016 Güncelleme Tarihi: 27.11.2023

Kredi ya da kredi kartı borcunuz varken finansmana ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bankalara Borcum Varken Yeni Kredi Alabilir miyim?
Bu durumda bankalara başvurabilirsiniz ve gerekli şartları karşılıyorsanız banka size kredi kullandırır. Fakat öncelikle kredi notunuza, gelirinize ve geçmişteki finans davranışlarına göz atar. Söz konusu detaylar için olumlu bir konumda olmanız gerekir.

Ödemesi devam eden kredi kartı ve kredi borcunuzun olması, yeni bir kredi çekmeniz için engel değildir. Ama yeni kredi almanızı engelleyebilen pek çok faktör vardır. Bunlardan birisi elbette kredi notudur. Kredi notunuz tüm bankacılık işlemlerinizde önem arz eder. İkinci detay ise gelirinizdir. Kullanabileceğiniz kredi miktarı geliriniz üzerinden hesaplanır.

En önemli ve belirleyici unsurlardan biri de mevcut borcunuzun ne durumda olduğudur. Bankalara olan borçlarınızdan herhangi birini 90 gün boyunca ödeyemediyseniz ve yasal takibe girdiyseniz herhangi bir bankadan yeni bir kredi almanız mümkün değildir.

Kredi Notunuz Yüksek mi?

Kredi notunuz, bankalar ile olan ilişkinizin ne durumda olduğunu gösterir. Ödeme davranışlarınız üzerinden KKB tarafından puanlanırsınız ve bu puan sizin ödeme konusundaki güvenilirliğinizi ortaya koyar. Bu puan kredi ve kredi kartı ödeme düzeni, borç ve bakiye durumu, kredi kullanma yoğunluğu gibi pek çok detay dikkate alınarak hesaplanır.

Bankalara borcunuz varken yeni bir kredi almak istiyorsanız notunuz yüksek olmalıdır. Söz konusu not aralıkları ise şöyledir:

  • 0 - 699 (Çok Riskli)
  • 700 - 1099 (Orta Riskli)
  • 1100 - 1499 (Az Riskli)
  • 1500 - 1699 (İyi)
  • 1700 - 1900 (Çok İyi)

Kredi Notu Ne Kadar Olmalı?

Kredi puanları risk durumuna göre gruplara ayrılır. Bankalara kredi için başvuru yaptığınızda bu puanlara bakarak sizin risk durumunuzu değerlendirirler. Hâlihazırda borcunuz varken yeni bir kredi istediğinizde ancak risksiz bir grupta iseniz başvurunuz onaylanır. Bunun için kredi notunuzun en az 1500 olması gerekir.

Bazı bankalar gelir durumunu da göz önünde bulundurarak az riskli grupta bulunan müşterilere de kredi kullandırır. Bu durumda kredi başvurunuzun onaylanması için puanınız 1100’ün üzerinde olmalıdır.

Kredi Notuna Nasıl Bakılır?

Puanınızın kredi almaya yetip yetmediğini öğrenmek için kredi notu sorgulama hizmeti alabilirsiniz. BDDK’nın hizmete açtığı Findeks internet sitesinden ve mobil uygulamasından kredi notunuzu öğrenmeniz mümkündür. Ayrıca çalıştığınız banka da bu hizmeti size verebilir. Kredi başvurusu yapmadan önce notunuzu öğrenmeniz, kredi alabilme durumunuzla ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlar.

HangiKredi Finansal Raporu ile Kredi Sağlığınızı Öğrenin!

Geliriniz Yeni Kredi için Yeterli mi?

Kredi kartlarınızın limitleri ve kullanabileceğiniz kredi miktarları belirlenirken gelir durumunuz dikkate alınır. Geliriniz ödeme gücünüzü doğrudan etkilediği için bu detay önemlidir. Bankalara borcunuzun olup olmadığı fark etmeksizin gelir durumunuza bakılır. Bu doğrultuda yasal olarak aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir toplam hane gelirinin %50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenir.

Hane gelirine, resmî olarak aynı adreste ikamet eden tüm bireylerin kayıtlı gelirleri de dahil edilir. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz dikkate alınır. Yeni bir kredi çekmek istiyorsanız hanenizdeki toplam gelirin %50’sini hesaplamalısınız. Bu miktardan hâlihazırda ödediğiniz aylık taksitleri çıkarmalısınız. Kalan tutarı yeni alacağınız kredinin aylık ödemesi olarak düşünüp kredi başvurunuzu bu doğrultuda yapmalısınız.

Bankalara Borcum Varken Yeni Kredi Alabilir miyim?

Aynı Anda İki Farklı Bankadan Kredi Çekilebilir mi?

Finans ihtiyaçlarınızı tek bir bankanın verdiği kredi ile karşılayamadığınız durumlarda farklı bir bankadan da kredi alabilirsiniz. Aynı anda iki farklı bankadan kredi çekilmesi ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu süreçte bankalar sizi yine kredi notunuza ve gelir durumunuza göre değerlendirir ve uygunsanız iki banka da size kredi kullandırır.

Aynı Anda 3 Kredi Çekilebilir mi?

Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur. Hem kredi notunuzun hem de gelirinizin yüksek olması hâlinde aynı anda 3 ya da daha fazla bankadan kredi çekebilirsiniz. Söz konusu bankalara aynı gün içinde başvuru yapmanız da mümkündür. Bu noktada nihai karar bankalardadır. Puanınız ve geliriniz yüksek olmasına rağmen, birden fazla bankadan kredi aldığınız için bazı bankalar size kredi kullandırmayabilir.

Kredi Borcu Nasıl Sorgulanır?

Kredi borcu sorgulama işlemleriniz için bankanızla iletişime geçebilirsiniz. Çalıştığınız bankanın müşteri hizmetlerini arayıp yönergeleri takip ederek kredi borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Kredi borcunuzun miktarını ve taksitlerini öğrenmek için internet bankacılığını ve bankanızın mobil uygulamasını da kullanabilirsiniz. Ayrıca ödeme planını da bu kanallardan görüntüleyebilirsiniz.

Borç Transferi Kredisi

Bankalara borcunuz varken yeni bir kredi almanızın mümkün olduğu gibi birden fazla bankaya olan borçlarınızı tek bir noktada toplamanız da mümkündür. Borç transferi kredisi adı verilen uygulama ile tüm borçlarınızı tek bir bankaya aktarabilir, her ay tek bir ödeme yaparak borcunuzu ödeyebilirsiniz. Bu hizmetten faydalanmadan önce borç transfer kredisi faiz oranlarına göz atmanız ve en avantajlı yöntemi seçmeniz önerilir. Borçlarınızı tek çatı altına toplamanız ise finans durumunuzu takip etmenizi kolaylaştırır.

Borç transferi kredisi almanız mümkün değilse mevcut borcunuzu yapılandırarak ödemelerinizi kolaylaştırabilirsiniz. “Kredi Yapılandırma Hesaplama Aracı” ile yapılandırma sonrası ödemeniz gereken taksit tutarlarını öğrenebilirsiniz.

Borç Transfer Kredisi Şartları Nelerdir?

Borç transfer kredisi şartları bankaya göre değişebilse de bazı ortak şartlar vardır. Bu şartlar, diğer tüm bankacılık işlemlerinde olduğu gibi kredi notu ve gelir durumudur. Eğer yasal takibe düşmüş bir banka borcunuz varsa, borç transferi kredisinden yararlanmanız mümkün olmaz. Bu kredi, yasal takibe düşmemiş ve ödemesi devam eden kredileri kapsar.

Kredi hesaplama araçlarımız ile borç transfer kredisi hesaplaması yapabilir, size en uygun krediyi bularak online başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?