Bankadan kredi çektiğinizde, hemen her kredi ürünü için sizden hayat sigortası yaptırmanız talep edilir.
İçindekiler
Kredi hayat sigortası, yasal bir zorunluluğu bulunmayan fakat bankanın size kredi kullandırma şartı olarak sunabildiği bir poliçedir. Bankanın bu poliçeyi istemesinin amacı, size verdiği krediden doğan alacaklarını garanti altına almak istemesidir. Sigorta poliçesi, borcu ödemenizi engelleyecek pek çok durumu teminat altına alır ve bu durumların gerçekleşmesi hâlinde borcu sizin yerinize öder. Yine de bu poliçeyi yaptırmanız zorunlu değildir.
Eğer anında kredi ürünlerinden birini kullanmıyorsanız çektiğiniz kredi için banka sizi şubeye çağırır. Şubeye giderken bazı evraklar ibraz edersiniz ve kredinizi alırsınız. Fakat çektiğiniz kredi tutarı ile elinize geçen miktar aynı değildir. Çünkü birtakım masraflar krediniz size gelmeden önce kesilir. Kesintilerden biri de hayat sigortasıdır. Eğer aksine bir talebiniz olmadıysa banka sizin adınıza hayat sigortası yaptırır. Ama kredi hayat sigortası cayma hakkı olan bir sigorta ürünüdür ve hayat sigortası iptali talep edebilirsiniz.
Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak bankaya olduğu gibi size de pek çok avantaj sağlar. Bu avantajlardan faydalanmak için söz konusu poliçeyi satın alabilirsiniz. Fakat sigorta yaptırma zorunluluğunuzun bulunmadığı gibi yaptırmanız hâlinde bankaya bağlı kalma zorunluluğunuz da yoktur. Bankanıza sigorta istemediğinizi, hayat sigortasını farklı bir kurumda yaptıracağınızı söylemeniz mümkündür ve hayat sigortası farklı yerlerde yaptırılabilir.
Hayat sigortasını farklı bir sigorta acentesinde yaptırmak size fiyat ve teminat konularında avantaj sağlar. Bankada tek bir poliçe mevcuttur fakat diğer sigorta şirketlerini ziyaret ederek birden fazla teklif alabilir ve farklı poliçe ürünlerini inceleyebilirsiniz. Böylece hem bütçe hem de teminat kapsamı olarak kendinize en uygun sigortayı yaptırmanız mümkün olur.
HangiKredi üzerinden tüm sigorta firmalarının tekliflerini görebilir, özel sağlık sigortası seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Ortalama bir hayat sigortası poliçesi hem banka için hem de sizin için faydalıdır. Aslında poliçe sizin adınıza yapılır ve tüm teminatlardan siz faydalanırsınız. Fakat bu teminatlar arasında, bankaya olan kredi borcunuz da vardır. Olası bir trafik kazası, iş kazası ya da hastalık gibi durumların sonucunda bu sigorta işe yarar. Poliçe dahilindeki sigortalının vefat etmesi, sakat kalması, iş göremez ya da malül durumda olması, kredi borcunu riske atar.
Bu gibi rizikolar gerçekleştiği takdirde poliçeyi yapan sigorta şirketi, sizin bankaya olan kredi borcunuzu öder. Bu nedenle kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak sizi güvence altına alıyor olsa bile bankanın parası da garanti altında olur. Sigortanız olmazsa ilgili durumlar yaşandığında borcunuzu ödeyemezsiniz ve yasal takip başlar. Ardından haciz tehlikesi ile karşılaşırsınız. Bununla birlikte vefat hâlinde borç mirasçılara kalır.
Kredi için hayat sigortası yaptırmayı kabul ederseniz, ücreti sizin ödemeniz gerekir. Bu ücret sizden ekstra tahsil edilmek yerine size kullandırılan krediden masraf olarak da kesilebilir. Poliçenin fiyatı ise kredi harici yaptırılan diğer sigorta ürünlerinde olduğu gibi değişkenlik gösterir. Bu değişkenliğin bağlı olduğu pek çok kriter vardır ve bir bakıma poliçe tutarı kişiye özeldir. Kredi için yaptırılan hayat sigortasının fiyatlarını etkileyen unsurlardan bazıları şöyledir:
Konut, taşıt ya da ihtiyaç kredisi gibi bankacılık ürünlerinden faydalandığınızda, banka tarafından sizin adınıza yaptırılmış olan sigortayı da iptal ettirebilirsiniz. Poliçenin yapılmış olması, kullanmak zorunda kalmanız anlamına gelmez. Sigorta istemiyorsanız ya da farklı bir yerden yaptırmak istiyorsanız kredili hayat sigortası iptali için başvuruda bulunabilirsiniz. Banka poliçeyi iptal etmeyi kabul etmezse başvurunuzu bir dilekçe ile Tüketici Hakem Heyeti’ne ulaştırabilirsiniz. Ayrıca prim iadesi için gerekli şartlar mevcutsa hayat sigortasına ödediğiniz parayı geri almanız da mümkündür.
Poliçenin iptalinden sonra kredi hayat sigortası iadesi almanız mümkün olabilir. Fakat bunun için birtakım şartlar aranmaktadır. İptal edilen her poliçe için prim iadesi yapılmamaktadır. Örneğin kredi borcunuz bittikten sonra devam eden bir sigorta poliçesinden iade alabilirsiniz. Kredinin bitiş tarihinden poliçenin bitiş tarihine kadar olan süreye denk gelen primler hesaplanır ve ilgili tutar size iade edilir.
Söz konusu sigortaya ödenen ücretin iadesine neden olacak bir başka durum da poliçenin bilginiz dışında yapılmasıdır. Bankalar genellikle standart prosedürleri uygularken poliçenizi yaptırır ve ücreti sizden tahsil eder. Konu ile ilgili size banka tarafından bir bilgi verilmediyse ve kredi şartlarını içeren sözleşmede sigorta yaptırmak ile ilgili bir detay yer almıyorsa, banka, sigorta için tahsil ettiği ücreti size iade etmek zorunda kalır.
Genellikle 1 yıl süre ile yapılan hayat sigortaları, başınıza gelebilecek doğal ve öngörülemez riskleri teminat altına alır. Yani kasıtlı olarak kendinizi maluliyet durumuna düşürmeniz, poliçe kapsamı dışında kalır. Eğer sigorta yapılırken sahip olduğunuz ciddi bir hastalık varsa bu hastalığı sigorta şirketine bildirmek zorundasınızdır. Bu bilgiyi vermez ve söz konusu hastalık sonucunda tazminat almaya hak kazanırsanız, bununla birlikte sigorta şirketi hastalığın sizde önceden var olduğunu tespit ederse tazminat ödemesi yapmaz.
İntihar, sigorta poliçesine kapsamına dahil edilip edilmemesi tartışma konusu olan bir durumdur. İntihar eden sigortalıların uğrayacağı zararı karşılamak ile ilgili net bir prosedür yoktur. Sigorta şirketleri çoğu zaman bu detaya poliçede yer verir. Sigortalının intihar sonucu vefat etmesi, sakat kalması ya da herhangi bir sağlık sorunu yaşaması durumunda ödeme yapmak, sigorta şirketinin inisiyatifindedir.
Hayat sigortalarının kapsamı hem sigorta şirketine hem de poliçeye göre değişir. Her sigorta şirketinin farklı tazminat limiti ve teminat kalemi sunması olağandır. Bununla birlikte sigorta şirketleri, hayat sigortası adı altında birden fazla poliçe türü sunabilir. Bazı poliçelerde teminat ve tazminatlar sınırlı iken bazı poliçeler, standart kalemlerin dışında ek teminatlar da içerebilir. Kredi çekerken yaptırdığınızda kredi borcunuz güvence altında olur fakat sigorta şirketinin ödeme yaptığı farklı durumlar da vardır. Ortalama bir hayat sigortasının kapsadığı detaylardan bazıları şunlardır:
Merhaba Zehra, Hayat sigortası olmadığından borcu mirasçılarına geçecektir. Konuyla ilgili bir hukukçudan destek almanızı tavsiye ederiz.
Sayın Ahmet, Kredi çekerken bireysel emeklilik yaptırma zorunluluğu yoktur.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.