hangikredi.com

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 17.09.2020 Güncelleme Tarihi: 11.12.2023

Bireyler, işletmeler, firmalar, büyük kurumlar hatta devletler bile finansal ihtiyaçlarını karşılamak, yatırım yapmak ve gelişebilecek durumlara karşı kullanmak için krediye başvurabilir.

Kredi Çekme Şartları Nelerdir?
Eğer gerçekten ihtiyacınız olduğuna karar verdiyseniz doğru kullanılmış bir kredi finansal hayatınızı düzene sokmaya yardımcı olabilir. Yine de kredi çekmeden önce tasarruf etmeye, birikim yapmaya çalışmalısınız. Bunun dışında gelişen tüm durumlar için de kendi finansal gerçeklerinizi bilerek, aylık ödemeleri, toplam ödemeyi hesaplayarak kredi kullanmak için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. 

18 Yaşını Doldurmuş Olmak

Bildiğimiz gibi ülkemizde reşit (ergin) olmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekli. Bankalardan kredi çekebilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. İhtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve KOBİ kredisi çekebilmek için mutlaka bu şartı sağlıyor olmalısınız.

Kredi yaş sınırı ile ilgili daha detaylı bilgi için "Kredi Çekmek İçin Yaş Sınırı Nedir?" içeriğimizden destek alabilirsiniz.

Yeterli Kredi Notuna Sahip Olmak

Bir diğer konu kredi notunuz. Finansal geçmişinize göre şekillenen kredi notunuz ne kadar yüksek olursa, kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali de o kadar yüksek olur. Kredi ve kredi kartı borçlarınızı zamanında ödediyseniz, mevcut kredi ya da kredi kartı borçlarınızı düzenli ödüyorsanız, gecikmeden dolayı yasal takibe düşmediyseniz kredi notunuz yüksek çıkacaktır.

HangiKredi'nin dijital gücü ile oluşan HangiKredi Notu'nuzu hemen öğrenin!

Yeterli Bir Gelire Sahip Olmak ve Bu Geliri Belgeleyebilmek

Bankaların taleplerine göre şartlar değişebilir ama genellikle çekilen kredinin aylık taksitinin 2 katı kadar gelire sahip olmanız gerekir. Yani 1000 TL aylık taksiti olan bir kredi çekebilmek için en az 2000 TL gelire sahip olmanız gerekir. Ayrıca başka bir kredinizin ödemesi devam ediyorsa, bu durum aylık gelirinizin daha yüksek olmasını gerektirebilir. Yani geliriniz 2000 TL ise ve bir de 900 TL aylık ödemesi olan bir kredinin ödemesi devam ediyorsa, bu durum çekeceğiniz ikinci kredinin verilme ihtimalini ve bu kredinin miktarını etkileyecektir. Ek olarak, aylık gelirinizi maaş bordrosu gibi geçerli bir belge ile belgelemeniz gerekecektir.

Kredi faiz oranları için HangiKredi’den sorgulama yapabilirsiniz.

Yeterli Bir Süre Sigortalı Olarak Çalışmış Olmak

Kredi çekebilmek için yeterli olan sigortalı olarak çalışma süresi, genel olarak bankaların değerlendirmesine göre değişir. Ancak şöyle bir genelleme yapılabilir:

  • SGK’lı olarak çalışan birisi son iş yerinde en az 3 ay (bazı bankalar için 6 ay), toplamda ise en az 12 ay sigortalı olarak çalışmış olmalı.
  • Vergi levhalı olarak çalışan birisinin ise vergi levhasında kâr gözükmeli ve söz konusu işletmenin kuruluşunun üzerinden 1 yıldan fazla bir süre geçmiş olmalı.
  • Memur olarak çalışan yada emekli olan birisinden ise genelde belirli bir süre çalışmış olması istenmez. Ancak bu kişileri değerlendirirken kredi notu daha önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca emekli aylığına sahip olan kişi aldığı bu gelire ek olarak başka bir yerde de çalışıyor ve gelir elde ediyorsa, çalıştığı yerden elde ettiği aylık geliri belgelemesi gerekebilir.

İpotek Verilecekse Eş Rızasının Yazılı Olarak Bankaya Verilmesi

Kredi çekerken aile konutunuzu ipotek olarak verebilmeniz için eşinizden yazılı izin/onay (eş muvafakatnamesi) almanız gerekir. Ayrıca kefil göstermek zorunda kalırsanız, kefilden de eş rızası almanın yasal bir zorunluluk olduğu da belirtilmektedir.

Banka İsterse Kefil Olacak Bir Kişinin Bulunması

Kredi başvurusunda kefil, bankanın inisiyatifindedir. Banka gerekli görürse bir kişinin kefil olmasını isteyebilir. Kredide kefillik konusu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için "Kefilsiz Kredi Nedir?" adlı içeriğimizden destek alabilirsiniz.

Kredi Çekmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kredi çekmek için başvurulduğunda genel olarak istenebilecek belgeler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Özel Sektör Çalışanları Kamu Çalışanları Emekliler Vergi Levhalılar
Nüfus cüzdanı ya da kabul edilebilecek bir kimlik belgesi Nüfus cüzdanı ya da kabul edilebilecek bir kimlik belgesi Nüfus cüzdanı ya da kabul edilebilecek bir kimlik belgesi Nüfus cüzdanı ya da kabul edilebilecek bir kimlik belgesi
SGK Dökümü İkamet belgesi İkamet belgesi İmza sirküleri
Maaş bordrosu Maaş bordrosu Emekli aylık dökümü ya da emekli hesabı cüzdanı Oda kayıt belgesi
İş yeri imza sirküsü Araç ruhsatı veya faturası (Taşıt kredisi için) Tapu fotokopisi (Konut kredisi için) Güncel vergi levhası
İkamet belgesi Tapu fotokopisi (Konut kredisi için) Araç ruhsatı veya faturası (Taşıt kredisi için) Ticaret sicil gazetesi
Araç ruhsatı veya faturası (Taşıt kredisi için) Ek gelir belgesi (Varsa) Ek gelir belgesi (Varsa) Bilanço ve gelir tablosu
Tapu fotokopisi (Konut kredisi için) Araç ruhsatı veya faturası (Taşıt kredisi için)
Ek gelir belgesi (Varsa) Tapu fotokopisi (Konut kredisi için)

Tapu fotokopisi sadece konut kredisi başvuruları için talep edilir. Taşıt kredisi ile 0 araç alacaksanız aracın proforma faturası, ikinci el taşıt kredisi alacaksanız aracın ruhsatı ile başvurmalısınız. Maaş müşterisi olduğunuz bankadan kredi çekecekseniz, gelir belgesi götürmenize gerek yoktur.

Kredi Çekmek için Gereken Şartlara Nasıl Uygunluk Sağlarsınız?

Öncelikle belirtmeliyiz ki belgelenebilir geliriniz yoksa kredi çekemezsiniz. Kredi çekmenize engel durum kredi notunuz ise kredi çekebilmek için mutlaka kredi notunuzu yükseltmeniz gerekir. Kredi Notu Yükseltme adlı içeriğimizden bu konuyla ilgili destek alabilirsiniz.

Genel olarak özetleyecek olursak kredi çekmek için şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kredi notunun ya da kredi puanının yeterli olması (kredi notunuz 1500-1900 arasında ise kredi çekebilme ihtimaliniz yüksektir)
  • Yeterli bir gelire sahip olmak ve bu geliri belgeleyebilmek (yani geçerli bir belge ile bankaya gösterebilmek)
  • Yeterli bir süre sigortalı olarak çalışmış olmak (bu süre bankaların isteğine göre değişiklik gösterir)
  • İpotek verilecekse eş rızasının yazılı olarak bankaya verilmesi
  • Banka isterse kefil olacak bir kişinin bulunması

En avantajlı krediyi bulmak için HangiKredi’den kredi hesaplama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?