hangikredi.com

Hayat Sigortası Nedir ve Nasıl Yaptırılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 8.11.2016 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Hayat sigortası, bireylerin geleceğini güvence altına alır, hayat sigortası olanlar, vefat gibi durumlarda ailesindeki bireyleri maddi açıdan korur.

Hayat Sigortası Nedir ve Nasıl Yaptırılır?
Hayat sigortasında hastalıkların tedavi giderleri karşılanır. Bununla birlikte sigortalının maluliyet ve sakatlık hâllerinden dolayı finansal olarak mağduriyet yaşaması önlenir. Yazının devamında hayat sigortasının ne olduğu ve hangi faydaları sunduğunu detaylarıyla açıkladık.

Hayat Sigortası Nedir?

Hayat sigortası, karşılaşabileceğiniz risk durumlarında sizi ve aile bireylerinizi güvence altına alır. Hastalık, işsizlik ve ölüm gibi durumlara karşı önlem alma şansı verir. Hayat sigortası fiyatları, teminat kalemleri ve ödenecek tazminatlar dikkate alındığında farklı bütçelere hitap eder. Bu sigorta poliçesini sigorta şirketleri, yetkili acenteler ve bankalardan temin edebilirsiniz.

Hayat sigortasında yaşamını yitiren kişilerin yakınlarına yönelik teminatlar içeren poliçe seçenekleri bulunur. Bu poliçelere göre banka ya da sigorta şirketi, belirlenen teminat limitleri doğrultusunda mirasçılara nakit desteği verir. Hayat sigortası, özellikle kredi çekildiğinde yaptırılır. Zorunlu olmasa bile pek çok banka, kredi kullandırırken bu poliçeyi talep eder.

Banka, bu sigorta poliçeleriyle alacaklarını garanti altına alır. Kredi çekerken hayat sigortası yaptıran tüketicilerin vefat etmesi durumunda borç, sigorta şirketi tarafından bankaya ödenir. Bu sayede hem banka alacaklarını tahsil etmiş olur hem de borçlunun yasal mirasçıları maddi bir yük altına girmez.

Hayat Sigortasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Hayat sigortasının gerekli olup olmadığına siz karar vermelisiniz. Sigorta poliçesi kapsamında birçok teminat kalemi olduğu için farklı durumlarda ayrı avantajlar sizi bekler. Hayat sigortası avantajlarından bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Yaşayacağınız herhangi bir maluliyet durumunda hayatınızı kolaylaştırmaya ve bu şekilde devam ettirmenize olanak tanır.
  • Beklenmeyen bir anda oluşan tehlikeli bir hastalık durumunda size maddi anlamda destek sağlar.
  • Vefat durumunda aile bireylerinizin yaşam standartlarının düşmesini engelleyecek tutarlarda tazminat ödemesi yapar ve eğitimi devam eden çocuklarınız varsa eğitimlerinin tamamlanması için destek sunar.
  • Olası kazalardan sonra doğan tedavi masrafları ve sağlık giderleri de poliçedeki teminat limitleri dâhilinde ödenir.
  • Size özel hayat sigortası poliçeleri ile sağlık ve eğitim gibi alanlarda ücretsiz hizmet ve indirimlerden yararlanma şansına sahip olursunuz.
  • Anlaşmalı sağlık kuruluşlarındaki belirli hizmetleri ücretsiz alırsınız.

Bireysel ve özel bir poliçe olan hayat sigortasını yaptırmak zorunda değilsiniz. Fakat bu sigorta türünün beraberinde getirdiği pek çok avantaj vardır. Örneğin sigorta poliçesine hastalık ve vefatın yanı sıra işsizlik teminatı da eklenebilir. Bu teminat sayesinde işsiz kalmanız hâlinde tazminat alırsınız ve maddi sıkıntılar yaşamazsınız.

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Yaptırmak Şart mı?

Kredi çektiğiniz bankaların neredeyse tamamı, sizden hayat sigortası talep eder. Bankalar genellikle bu sigortayı, kredi çekme şartları arasında gösterir. Ancak bu konuda herhangi bir yasal zorunluluk bulunmaz. Bankanın bu konuda ısrarcı olmasının sebebi, verdiği krediyi güvence altına almaktır. Böylece banka, kredi borcunu ödemenizi engelleyen durumlarda parasını sigorta şirketinden tahsil eder.

Kredi kullandırılırken yapılan sigortalar, tüketiciye yansıtılır. Bu nedenle eğer banka size bilgi vermeden sigorta yaparsa poliçeyi iptal edebilirsiniz. Ayrıca kredi hayat sigortası iadesi kapsamında ödenmiş primleri de geri alırsınız. Bankaların talep ettiği tek sigorta bu değildir. Kredilerde ihtiyaç duyulan sigortalardan birkaçını aşağıda görebilirsiniz.

Bu sigortalardan bazılarının yapılması zorunludur. Bunlar arasında trafik sigortası ve DASK yer alır. İsteğe bağlı sigortalar ise size kredi kullandırma şartı olarak sunulur. Bankanızla görüşerek ilgili finansal üründe hangi sigorta poliçesinin zorunlu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Hayat Sigortası için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sigorta dilekçesi hazırlanırken sizden genellikle ekstra belgeler talep edilmez. Bu durum, sigorta şirketine ve bankaya göre değişkenlik gösterebilir. Sigorta şirketi, rizikolardan* biri gerçekleştiğinde ödeme yapar. Tazminat ödemesi gerektiren durumlarda sigorta şirketinin talep edeceği belgeler ise şöyle:

Rizikolar İstenen Belgeler
Vefat Ölüm belgesi, talep formu, veraset ilamı, adli olay varsa iddianame tutanakları, kaza varsa kaza tespit tutanağı.
Daimi maluliyet Heyet raporu, tedavi ile ilgili belgeler, maluliyetin gerçekleşme sürecini belirten yazılı ve imzalı beyan.
Tedavi Tedaviye sebep olan durumu anlatan yazılı ve imzalı beyan, tedaviye ait faturalar.
İşsizlik İşten ayrılma bildirgesi, İŞKUR kayıt belgesi, işsizlik beyan formu, 4A hizmet dökümü, işverenin imza sirküsü.

Sayılan belgelerin neredeyse tamamına, e-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bunun için öncelikle T.C kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme giriş yapmalısınız. Ardından arama butonuna ilgili belgenin adını yazarak istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Hayat Sigortasının Teminatları Neler?

Hayat sigortası poliçesinde ana güvenceler yani vefat teminatı yer alır. Sigortalının vefat etmesi durumunda kanuni varislere, sigorta poliçesinde belirtilmiş olan tutarda teminat ödenir. Özel hayat sigortaları, ölüm gibi durumların yanı sıra aşağıda sıralanmış olan ek teminatları da içerir.

  • Sigorta yaptırmış olan kişinin kazara ölüm teminatı
  • Kaza sonucu tedavi için gerekli masraflar teminatı
  • Hastalık, kaza sonucu maluliyet teminatı
  • Tehlikeli hastalıklar için hastalık teminatı
  • Dönüşümlü işsizlik teminatı
  • Günlük oluşabilecek risk durumlarında hastalıklara istinaden ödenen sigorta teminatı
  • Sigortalı olan kişi veya kişilerin işsiz kalmaları durumunda işsizlik için alabilecekleri poliçe teminatları
  • Ev hanımları, öğrenciler için kaza ve hastalık sonucunda destek sağlayacak gündelik hastane tazminat teminatı,
  • Profesyonel meslek sahipleri için kaza veya hastalık sonucunda destek sunacak geçici iş göremezlik teminatı

Bu teminatlar, sigorta şirketine ve poliçe türüne göre değişkenlik gösterebilir. Sigorta poliçeleri arasında karar verirken teminat kapsamlarını, limitlerini ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurabilirsiniz.

Hayat Sigortası Ne Kadar Öder?

Sigorta poliçelerinin içerdiği teminat limitleri, sigorta şirketlerine ve satın alınan poliçenin türüne göre değişir. Sigorta şirketi, gerçekleşen her bir riziko için farklı tutarda ödeme yapar. Her bir teminatın kendine özel limiti vardır. Bu limitler, yasal mevzuatlara göre sigorta şirketleri tarafından belirlenir. Daha ekonomik poliçelerde düşük limitli tazminatlara yer verilir. En yüksek ödemeyi, tam kapsamlı poliçeler yapar.

Hangi Durumlarda Hayat Sigortası Ödemelerinden Yararlanamayız?

Sigorta poliçesindeki şartlar doğrultusunda gerçekleşen tüm rizikolar için tazminat ödenir. Fakat bu şartları karşılamayan durumlarda sigorta şirketi sorumlu değildir. Dolayısıyla hayat sigortasının ödeme yapmadığı durumlar da bulunur. Bu durumlar şöyle örneklendirilebilir:

  • Sigortalı olan kişinin kaza ve hastalık gibi durumlarda mirasçı olan yakınlarına miras bırakmak amacıyla intihar vb. vefat süsü vermesi ya da planlı bir ölüm gerçekleştirmesi durumunda ödeme yapılmaz.
  • Poliçeye konu olan kişi veya kişilerin, kasıtlı olarak öldürülmesi durumunda olay adli vaka olarak değerlendirileceği için sigorta teminatları devre dışı kalabilir.
  • Yolculuğun kaçak olarak yapılması esnasında kişilerin havada, karada veya denizde seyahat etmeleri durumundaki kazalar sonrası doğan vefat, sakatlık ve hastalıklar için maddi destek sunulmaz.
  • Kişilerin savaş anında ölmesi durumunda ödeme yapılmaz. Ancak poliçeye dâhil edilen maddelerle ve ek tutar ödemesi yapılarak bu durum sağlanabilir.
  • Nükleer, kimyasal vb. gibi saldırılar sonucunda yaşamını yitiren kişilerin mirasçılarına ödeme yapılmaz.

Özetle, hayat sigortası ödemesi için kişinin doğal yollarla ve öngörülemez şekilde vefat etmesi gerekir. Ayrıca kaza ve hastalık durumunda iş göremezlik şartı aranır. Yani sigortalı, geçimini sağlayacak kadar çalışamadığında ödeme alabilir.

Hangi Bankalar Hayat Sigortası Yapar?

Devlet bankaları ve özel bankaların neredeyse tamamında sigortacılık hizmeti verilir. Bu hizmet banka adı altında değil, ilgili kuruluş bünyesindeki sigorta şirketleri üzerinden sunulur. Örneğin Akbank’tan yapılan bir sigorta, aslında Aksigorta şirketine bağlıdır. Tercih ettiğiniz bankaya göre size sunulan poliçe teklifleri değişiklik gösterir. HangiKredi’den hem bankaların hem de özel sigorta şirketlerinin hayat sigortası tekliflerini detaylıca karşılaştırabilirsiniz.

Bankanın Yapmış Olduğu Hayat Sigortası İptal Ettirilebilir mi?

Kredi alırken yaptırdığınız hayat sigortasını, daha sonra iptal ettirebilirsiniz. Fakat hayat sigortası iptali için bazı şartlar vardır. Eğer krediyi kullanırken sigorta sizin isteğiniz dışında yapıldıysa ve toplam tutara yansıtıldıysa Tüketici Hakem Heyeti’ne dilekçeyle başvurmalısınız. Ancak bankanın talebini kabul ederek sigorta yaptırdıysanız bu poliçeyi iptal edemezsiniz.

Notlar:

*tazmin gerektirecek riskler

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?