hangikredi.com

Sigorta Poliçesi Nasıl Düzenlenir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 15.01.2015 Güncelleme Tarihi: 30.03.2023

Sigorta; hastalık, kaza, hırsızlık gibi maddi ve bedeni hasara yol açan beklenmedik durumlarda sizi yüksek meblağlar ödemekten kurtaran bir sistem.

Sigorta Poliçesi Nasıl Düzenlenir?
İhtiyacınız olduğu anlarda her türlü giderinizi karşılayan sigorta sistemi, her ne kadar resmi evraklarla desteklense de karşılıklı güvene dayalı bir sistemdir.

Sigorta poliçesi, sigortalı ile sigorta şirketi arasında imzalanan bir sözleşmedir ve rizikonun gerçekleşmesi durumunda tarafların hangi haklara sahip olduğunu gösterir.

Sigorta şirketi ile sigortalanacak kişi arasında sigorta güvencesinin kurulabilmesi ve bu ilişkinin sürdürülebilmesi için bir poliçe hazırlanır, yani sözleşme yapılır. Sigorta poliçesi, sigorta şirketi ve sigortalının hak ve yükümlülükleri ile birlikte şirket tarafından sağlanacak teminatları ve sigortanın koşullarını da içerir. Sigortalanacak kişi, poliçe hazırlanırken kendisi ile ilgili doğru bilgileri vermekle yükümlüdür.

Sigorta, maddi hasara yol açan beklenmedik durumlarda sizi yüksek meblağlar ödemekten kurtaran bir sistemdir. Malınızda ya da bedeninizde hastalık, kaza, hırsızlık gibi etkenler sonucu meydana gelebilecek hasarlarla ilgilidir. Sigortalanma halinde, hizmeti sunan şirket bazı riskleri teminat altına alırken bunlara karşılık olarak aylık prim ödemeleri tahsil eder. Söz konusu işlem, sözleşme yerine geçen ve poliçe adı verilen evrakla resmiyete dökülür. Bu evrak, şirket ve sigortalı hakkında detaylı bilgiler içerir.

Sigorta Poliçesi Düzenlenirken Gerekli Unsurlar Nelerdir?

Poliçeler, yasal mevzuatlar doğrultusunda hazırlanır ve bu belgeye, zorunlu bilgiler ile birlikte opsiyonel bilgiler de eklenir. Hazırlanan sigorta poliçesi sigorta genel şartlarının hepsini içermek zorundadır. Bunlara ek olarak sigorta poliçesine başka özel koşullar ve riskler de eklenebilir.

Sigorta Şirketi ve Sigorta Sahibinin İsim ve İletişim Bilgileri

Sigorta poliçesi bir sözleşme olarak kabul edildiği için bu sözleşmenin tarafları hakkında detaylı bilgileri içermelidir. Taraflar ise sigortalı ve sigorta şirketidir. Tarafların tam isimleri ve iletişim bilgileri eksiksiz bir şekilde poliçeye eklenmelidir. Ayrıca şirketi temsil eden acentenin bilgileri de bulunmalıdır.

Sigorta İşleminin Konusu

Trafik, sağlık, konut ve hayat gibi çok sayıda sigorta türü vardır. Dolayısıyla hazırlanan poliçede sigorta konusu ve evrakın hangi ürüne ait olduğu açıkça belirtilmelidir. Her şirket kendine özel bir tasarım seçerek farklı görünümlere sahip poliçe hazırlasa da her halükârda sigorta konusuna yer verilmelidir. Ayrıca sigorta poliçesi iptali gibi durumlar hakkında da bilgi verilmelidir.

Sigorta Poliçesinin Kapsadığı Güvenceler

Sigorta poliçesinin en kritik detayı teminatlardır. Bu teminatlar, poliçenin hangi güvenceleri kapsadığını gösterir. Bu nedenle her poliçede teminatlara ve teminatların kapsadığı güvencelere açık ve anlaşılır bir biçimde yer verilmelidir. Şirket bu güvenceleri sağlayacağını, sigortalı ise sadece söz konusu güvenceleri sigorta ettirdiğini kabul eder.

Sigorta Poliçesinin Başladığı ve Sonlanacağı Tarih

Poliçeler genellikle 1 yıllık dönemler için hazırlanır. Bazı sigorta türlerinde bu süre değişkenlik gösterebilir. Poliçenin geçerli olduğu süreci, başlama ve bitiş tarihi olarak belge üzerinde belirtmek zorunludur. Sigortalı taraf teminatlardan sadece bu tarihler arasında faydalanabilir.

Primin Ödenme Koşulları

Teminatlar dahilinde belirlenen prim limitleri ile birlikte bu primlerin hangi şartlarda ödeneceği de belgeye yazılmalıdır. Poliçe üzerinde belirtilen şartların meydana gelmesi hâlinde sigortalı ödeme almaya hak kazanırken şirket bu ödemeyi yapmak durumunda kalır. Ayrıca sigorta poliçesi fiyatları da belge üzerinde gösterilebilir.

Sigorta Poliçesinin Düzenlendiği Tarih

Sigorta poliçesi düzenleme tarihi, başlama ve bitiş tarihinden bağımsızdır. Özellikle yenilenen poliçelerde düzenleme tarihi önemlidir. Çünkü kimi zaman erkenden yenileme söz konusu olabilirken kimi zaman da gecikme meydana gelebilir. Gecikme durumunda, sigorta türüne göre ceza yansıtma uygulaması ile karşılaşılabilir.

Sigorta Poliçesini Kim Hazırlar?

Sigorta poliçesi, şirketin yetkilendirdiği bir acente bünyesinde çalışan ve sigorta ürünleri satma konusunda yetkisi bulunan teknik personeller tarafından hazırlanır. Türk Ticaret Kanunu’na göre sigorta şirketi ya da yetkili acente tarafından hazırlanan bu poliçe, hazırlandığı andan itibaren yirmi dört saat içinde yetkili kişiler tarafından imzalanmış ve sigorta sahibine verilmiş olmalıdır. Poliçenin verilmemesi ya da gecikmesi gibi durumlardan doğacak zararlardan sigorta şirketi sorumludur..

HangiKredi üzerinden sigorta poliçesi sorgulama işlemlerinizi yapıp en avantajlı sigorta tekliflerini alabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?