Kredi kartı kullananların, belli dönemlerde düzenli olarak kart aidatı ödemeleri gerekiyor.
İçindekiler
BDDK’nın 2014 yılında almış olduğu kararlar neticesinde, bankaların müşterilerden gereksiz olarak aldığı aidat masraflarının önüne geçilmiş oldu. Kredi kartı aidatları ile ilgili alınan ve uygulanan kararları aşağıda bulabilirsiniz:
Son alınan kararlardan önce bankalara gerekli itirazların yapılması durumunda aidat ödemeleri geri alınabiliyordu. Kredi kartı aidat düzenlemesi neticesinde bankaların yönetmelik dışında herhangi bir durumda bulunmaması halinde kart aidatlarını geri ödeme zorunlulukları bulunmuyor.
Müşteri olarak kredi kartı aidatının geri ödenmesini haklı buluyorsanız, yasal olarak işlem başlatabilirsiniz. Mahkemeler de gerekli yönetmelikleri inceledikten sonra iki taraf arasında karar vermekte. 2014 yılından öncesine kadar böyle bir başvuruda bulunulduğunda bankaların aleyhinde kararlar verilmesi söz konusu iken şu anda daha sıkı denetlenerek kanunen aksi bir durum yoksa geri ödeme yapılmıyor.
2014 yılında yapılan düzenlemeler sonucunda bankalar müşterilerini mağdur etmemek adına aidatsız kart seçeneği çıkardılar. İlk başta seçenekleri az olsa da ilerleyen dönemlerde puan toplama, taksitli alışveriş gibi pek çok seçenek aidatsız kartlara da tanımlandı. Sektör içerisinde en çok tercih edilen aidatsız kredi kartı seçeneklerini aşağıda bulabilirsiniz:
Aidatsız Kredi Kartları Hangileri?
Kredi kartı kullanmak büyük bir borç sorununu da beraberinde getirebilir. Buna karşın kontrollü kullanıldığında ve bilinçli bir şekilde harcamalara yön verildiğinde kredi kartının pek çok avantajı bulunabiliyor. Kredi kartının sağlamış olduğu 5 avantajı sizler için derledik:
Kredi kartı alırken sizin için en avantajlı seçenekleri sunan hizmeti tercih etmeniz çok önemli. Bu yüzden öncelikle bankaları iyice araştırmanız gerekiyor. Banka kartınız ya da maaş kartınızın bulunduğu banka size ilk aşamada daha yakın gelse de diğer bankaları da değerlendirerek kredi kartı almanızda fayda var.
Anlaşmalı oldukları alışveriş noktaları, puan ve indirim seçenekleri, ödeme işlemleri gibi seçenekler doğrultusunda hangi bankadan kart alacağınıza karar verebilirsiniz. Aynı zamanda bankaların aidatsız kart seçeneklerini de değerlendirmenizde fayda var.
Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplayın
Kredi kartına başvurduğunuzda bankalar size en yüksek limitte kredi kartı vermeye çalışır. Özellikle kredi notunuz yüksekse size verecekleri kartın limiti, sizin harcama ve ödeme limitinizin çok üstünde olabilir. Dolayısıyla bu aşamada önce kendi ekonominizi belirleyerek, işlemler sırasında kendi belirlediğiniz limit üzerinden işlem yapılmasını sağlayın. Aynı zamanda faiz oranlarına da bir göz atmanızda fayda var.
Borçlarınızı geciktirmeniz kredi notunuzu düşürse de belli ekstra durumlarda yaşanan gecikmeler sonucunda çok yüksek faiz uygulamayan bankaların kredi kartlarını tercih etmenizde fayda var.
Kredi kartı almak için belli şartların sağlanması gerekiyor. Öncelikle yasal işlemlerin uygulanabilmesi için 18 yaşından büyük yani reşit olmanız gerekiyor. Eğer henüz 18 yaşında değilseniz aile bireylerinden biri tarafından kart sözleşmesinin imzalanmış olması şart.
Bir diğer konu ise kredi notunuzun yüksek olması. Kredi notu bankaların gözünde ödemelerinizi düzenli yaptığınıza dair bir güvence sağlar. Özellikle yasal prosedürler neticesinde önünüze engel olacak bir ödeme sorunu varsa kredi notunuz otomatik olarak düşer ve bankalar size kredi vermez.
Temel şartların yanında yüksek limitli kart taleplerinizde de belge talebi isteniyor. Kredi notu üzerinden genel anlamda bir sonuç çıksa da bankaların belirlemiş olduğu limitin üzerinde başvuru yapmanız sonucunda belgelenebilir gelirlerinizin beyan edilmesi istenir.
Kredi kartları ile ilgili olan bütün detayları ilgili Kredi Kartı sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Kredi kartını uzun süredir kullanan kişiler, ödemeleri konusunda ve ödemelerini yapmazlarsa ne olacağı gibi durumlarda bilgi sahibi olabilir. Fakat ilk kez kredi kartı alacak olan kişilerin mutlaka öncelik vermesi gereken konular söz konusu:
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.