hangikredi.com

Eğitim Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 22.06.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Eğitim harcamaları çoğu ailenin bütçesinde önemli bir yer kapladığı için zaman zaman eğitim kredisi ile desteklenmesi gerekebiliyor.

Eğitim Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?
Eğitim kredisi, öğrencinin eğitim masraflarını karşılayan aile bireylerine ya da düzenli olarak eğitim giderlerini üstlenen garantöre, eğitim harcamaları için verilen kredi çeşididir.

Eğitim Kredisi Kullandıran Bankalar

Eğitim kredisi başvurusu yapabileceğiniz bankalardan bazıları ve kredi limitleri aşağıdaki gibidir:

Banka Kredi Tutarı Vade
Garanti BBVA Eğitim Kredisi 100.000 TL 36 Ay
Yapı Kredi Eğitim Kredisi 100.000 TL 36 Ay
Halkbank Eğitim Kredisi 60.000 TL 36 Ay
İNG Eğitim Kredisi 50.000 TL 36 Ay
İş Bankası Eğitim Kredisi 50.000 TL 36 Ay
QNB Finansbank Eğitim Kredisi 50.000 TL 36 Ay
Ziraat Bankası Eğitim Kredisi 100.000 TL 36 Ay
Vakıfbank Eğitim Kredisi 40.000 TL 36 Ay
Albaraka Eğitim Kredisi 100.000 TL 36 Ay

Eğitim için kullandırılan krediler, ilgili yönetmelik kapsamında 36 aya kadar vadelendirilebilir.

Eğitim Kredisi Nasıl Alınır?

İlk olarak bankadan eğitim kredisi başvurusu için eğitim kurumundan alınan fatura ya da öğrenim ücretini gösteren bir belge istenir. Eğer kredi ödemesini eğitim kurumuna yapmak yerine başka bir kuruma yapacaksanız ya da bir kısmını yurt, farklı ülke ya da şehirde yaşama masrafı gibi farklı bir kalem için kullanacaksanız eğitim kredisi yerine bireysel ihtiyaç kredisine başvurmak daha mantıklı olabilir. Bunlara ek olarak, her iki krediye başvururken de reşit olmalısınız ve gelir belgeleyebiliyor olmalısınız. Reşit olmayan çocuklar için ebeveynin başvuru yapması gerekiyor.

Eğitim Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğitim kredisi başvurunuzu banka şubelerinden ya da bankaların online bankacılık hizmetleri üzerinden yapabilirsiniz. Kredi alımı ve ödeme döneminde en çok özen göstermeniz gereken konu ise aylık kredi ödemelerinin aile bütçenize uygun olması ve mantıklı rakamlarda yapılmasıdır. Bu yüzden kredi başvurusu yapmadan aylık ödeyebileceğiniz maksimum ödeme miktarını net olarak belirleyip ödeme planınız yapmanız faydalı olur. Bütçe oluşturmak konusunda yardıma ihtiyacınız varsa "Bütçenizi Yönetmek İçin: 50-30-20 Kuralı" içeriğimizden destek alabilirsiniz. 

Eğitim Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğitim Kredisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Eğitim kredisi hesaplaması için HangiKredi’den destek alabilirsiniz. Genel olarak bu hesaplama çekmek istediğiniz tutar, vade ve bankanın güncel faiz oranına göre yapılır. Bankanın güncel faiz oranı ile yapılacak hesaplamanın yanı sıra tüketicilerin alabileceği kredi limitli olduğundan hesaplamayı buna göre yapmakta fayda var. 

Yasal olarak, belgelenebilir gelirin maksimum %50’sine kadar kredi çekilebilir. Örnek vermek gerekirse, aylık kayıtlı gelir tutarı 4 bin TL olan bir kişi, bu hesaba göre en fazla aylık 2 bin TL kredi ödeyebilir. 

Kredi alımı sürecinde bireyin kredi notu da kredi alımında oldukça önemlidir. Buna ek olarak eğitim kredisi hesaplama işlemini belirlediğiniz miktar, vade ve faiz oranına göre Eğitim Kredisi sayfamızdan hemen yapabilirsiniz.

Öğrenciler Kredi Alabiliyor mu?

İlk olarak kredi almak için reşit olmak, sigortalı olarak çalışmak, aylık ödemeler için yeterli ve düzenli bir gelirinizin olması gerekir. Bu koşulları karşılamayan öğrencinin kendisi için eğitim kredisi kullanması mümkün değildir. Bunun için aile bireylerinden bu şartları taşıyan bir kişi, eğitim kredisine başvurabilir.

Öğrenci Kredisine Başvuru Koşulları

• 18 yaşında olunması (birçok banka için alt yaş sınırı 20),
• Gelirin resmi geçerliliği olan belge ile beyan edilebilmesi,
• Kredi ve kredi kartı ödemelerinizin aksatılmadan yapılması,
• İpotek kullanılacaksa eşin rızasının yazılı olarak beyan edilmesi,
• Eğitim kurumunda öğrenim bedelini gösteren belgenin bulundurulması

Bunlara ek olarak kredi notunuz düşükse ve yükseltmek istiyorsanız, “Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?” yazımızdan yararlanabilirsiniz. 

Eğitim Kredisi Faiz Oranları 

Bankaların eğitim kurumu özelinde bir anlaşması yoksa, eğitim kredisinin faiz oranları ihtiyaç kredisi faiz oranlarına nazaran daha düşük olmuyor. Tüm kredilerde piyasanın genel faiz oranları uygulanıyor. Buna ek olarak kredilerin kolay alınması, uzun vadeli olması ya da üst sınırları bankadan bankaya farklılık gösteriyor.  

En Uygun Eğitim Kredisini Nasıl Bulurum?

En uygun öğrenci kredisini bulmak için sitemizden sorgulama ve karşılaştırma yapmanız mümkün. Eğitim kredisi sayfamız üzerinden istediğiniz tutar ve vade için araştırma yaparak bankaların eğitim kredisi faiz oranlarına ulaşabilir, şubeye gitmenize gerek kalmadan online eğitim kredisi başvurusu yapabilirsiniz. İhtiyaç kredisinin bir alt çeşidi olan eğitim kredisi, okulların kayıt döneminde öne çıkan bir kredi türü olduğu için, kayıt dönemlerinde daha fazla eğitim kredisi kampanyasıyla karşılaşabilirsiniz.

İpotekli Eğitim Kredisi Alma Koşulları 

Eğitim kredisi almak için gelir belgeleyememe durumunda ya da daha yüksek miktarlı kredi almak istiyorsanız bankaların sunduğu ipotekli ihtiyaç kredisi imkanlarından faydalanmanız mümkün. Bir gayrimenkulü bankaya ipotek ettirerek alabileceğiniz bu kredi çeşidinde kredi borcu bitene kadar gayrimenkul ipotek altında olur. Borcunuzu bitirdiğinizde ise ipotek kaldırılır. İpotek dışında ipotekli eğitim kredisi almak koşulları, standart eğitim kredisi koşulları ile aynıdır. 

İpotekli kredi ile ilgili detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Eğitim Kredisi İçin Okulların Banka ile Anlaşması Bulunur mu?

Eğitimin kurumunun inisiyatifinde olan bu durum için bankalarla özel anlaşma sağlanabiliyor. Buna ek olarak bir bankanın bir eğitim kurumuyla anlaşmasının bulunması daha cazip kredi imkanları sağlanması anlamını da taşımıyor. Çünkü krediler her zaman piyasa faiz oranları ile veriliyor. Bu anlamda okulun eğitim kredisi için anlaşmalı olduğu bir banka mevcutsa, direkt olarak o bankadan kredi almadan önce piyasa faiz oranlarını ve diğer seçenekleri sorgulamak yararlı olabilir.

Bankalarla Anlaşması olan Eğitim Kurumları:

• Kolejler (anaokulu, ilkokul ve lise)
• Özel üniversiteler
• Pilotluk okulları
• Aşçılık okulları

Eğitim Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Özel Sektör Çalışanı Kamu Çalışanı Emekli Vergi Levhalı
Maaş bordrosu / Ek gelir belgesi Maaş bordrosu Emekli aylık dökümü Vergi levhası
SGK dökümü İkametgah İkametgah İmza sirküsü
İkametgah  Varsa ek gelir belgesi Varsa ek gelir belgesi
İş yeri imza sirküleri

Başvurulan banka için güncel çalışma statüsüne göre bazı belgeler talep edilmez ya da gerekli görülmesi halinde ek evraklar istenebilir. Bunun yanı sıra kesin onaylı olarak kredi kullandıran bankalar da vardır. Bununla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için "Kesin Onaylı Kredi" yazımıza göz atabilirsiniz.

Öğrenci Kredi Kartı Alabilir mi?

18 yaşından küçük olanların da almasının mümkün olduğu öğrenci kredi kartı seçenekleri, eğitim masraflarını karşılamak için olmasa da öğrenci bütçesine destek için kullanılabilecek bir ürün. Bankaların gençler için verdiği bu kartlar, bütçe yönetimi ve kolay ödeme amaçlarına ek olarak belli sektörlerde indirim ve kampanya olanakları da sunabiliyor.

Öğrenci kredi kartlarından bazıları:

İş Bankası - İşte Üniversiteli
Akbank - Exi26
TEB - ÜniversiTEB
Yapı Kredi - Play
Vakıf Bankası - Like
Ziraat Bankası - Genç Bankkart

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?