hangikredi.com

Kamu Çalışanları Ne Kadar Kredi Çekebilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 27.08.2020 Güncelleme Tarihi: 16.07.2024

Kredi kullandırımı tamamen bankaların inisiyatifinde olsa da gelir, kredi notu ve sigortalılık süresi değerlendirme sürecinde öne çıkan başlıklar oluyor.

Kamu Çalışanları Ne Kadar Kredi Çekebilir?
Kredi notunu bir yana bırakacak olursa gelir belgeleme ve sigorta konularında devlet memurlarının avantaja sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Kredi kullandırımı tamamen bankaların inisiyatifinde olsa da gelir, kredi notu ve sigortalılık süresi değerlendirme sürecinde öne çıkan başlıklar oluyor. Kredi notunu bir yana bırakacak olursa gelir belgeleme ve sigorta konularında devlet memurlarının avantaja sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Memurların kullanabileceklerini kredi miktarını, hangi kredi türlerinden faydalanabileceklerini, memurlara kredi veren bankaları, kredi notu durumlarını, faizsiz memur kredisi sunan bankaları ve masraflar gibi önemli konuları yazımızın devamında detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. 

Memurlara Ne Kadar Kredi Çıkar?

Memurların kredi miktarları için net bir rakam söylemek mümkün değil. Alınabilecek kredi tutarı temelde gelire bağlıdır. Gelirin sadece belli bir kısmına kadar kredi verilir. Yasalara göre aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı belgelenebilir gelirin %50’sini geçemez. Bu, sizin alabileceğiniz maksimum kredi limitini gösterir ancak bu limitin tamamına kredi alamayabilirsiniz. Kredi notunuz düşükse talep ettiğiniz yüksek tutarlı kredi başvuruları onaylanmayabilir.  

Kredi, Memur Maaşına Göre Belirlenir mi?

Gelir düzeyi alınabilecek maksimum kredi miktarının belirlenmesinde oldukça etkili. Bu yüzden memur maaşlarının da belirleyici bir kriter olduğunu belirtmekte fayda var. Az önce de belirttiğimiz gibi aylık taksitler, maaşın yarısını geçmeyecek şekilde düzenleniyor. Bu bilgi ışığında farklı vadelere göre ne kadar kredi alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Dilerseniz bu hesaplamayı Ne Kadar Kredi Çekebilirim? adlı hesaplama aracımız üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.   

Kamu Çalışanlarına Ne Kadar Konut Kredisi Çıkar?

Konut kredisi, ev sahibi olmak isteyenlerin en çok tercih ettiği seçenekler arasında yerini alıyor. Ev hakkında yapılan inceleme sonucunda uzmanın vermiş olduğu değerin yüzde 90’ına kadar verilen konut kredisi sayesinde, kira öder gibi ev almak mümkün.

Memurların konut kredisinden yararlanabilmeleri için herhangi bir engelleyici genel durum söz konusu değil. Memur olarak çalışıyorsanız ve kredi notunuz yeterliyse, ev satın almak istediğiniz durumlarda direkt olarak konut kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz. Konut kredisi sayfamızdan güncel faiz oranları ile hesaplama yaparak aylık taksit ve toplam ödeme bilgilerine ulaşabilirsiniz.  

Memur Kredisi İçin Gerekli Olan Koşullar Nelerdir?

Memur kredisi almak için bankaların sunduğu farklı seçenekler olsa da genel bazı şartları mevcut. Aşağıda ilk aşamada gerekli olan koşulları bulabilirsiniz: 

  • Yasal ya da idari olarak herhangi bir takip sürecinin bulunmaması
  • Resmi olarak memuriyet hayatının başlamış olması
  • İpotekle kredi alınacaksa evlilik durumunda eşin rızasının önceden alınmış olması 

Memura Özel Kredi Veren Bankalar Hangileri? 

Bankaların büyük çoğunluğu memurlar için kredi seçenekleri sunuyor. Faiz oranları ve ödeme seçeneklerinde değişiklikler söz konusu olsa da genel anlamda tüm bankalarda sunulan ürünler olduğunu söyleyebiliriz. Bankaların özel olarak memurlara sunduğu, en çok tercih edilen seçenekleri aşağıda görebilirsiniz:

Banka Kampanyası Kredi Tutarı Vade Süresi
Maaş Alan Kamuya Özel Kredi 100.000 TL 36 Ay
Akbank Kamuya Anında Kredi 10.000 TL 36 Ay
DenizBank Kamu Çalışanlarına Özel Kredi 10.000 TL 36 Ay
Halkbank Kamu Çalışanlarına Kredi 100.000 TL 36 Ay

Yeni Memurların Kredi Almasına Engel Var mı?

Atanmış memurlar ilk maaşını aldıktan sonra kredi başvurusunda bulunabilir. Karşılarına çıkacak olan tek engel kendi kredi notlarının düşük olması ya da gelirlerinin istediği kredi miktarına yetmemesi olabilir. Aynı zamanda maaşı henüz yatmamış olan ama ataması tamamlanmış olan memurlar da kredi notları yeterli ise krediye başvurabilir.

Memur Kredisi İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Memurların kredi alabilmesi için belli başlı belgeleri hazır bulundurması gerekiyor. Başvurulan bankaların belge talepleri belli durumlarda değişiklik gösterse de genel olarak istenen evraklar maaş bordrosu, ikametgah belgesi, konut kredisi kullanılacaksa alınacak olan konutun tapu fotokopisi, taşıt kredisi kullanılacaksa ruhsat fotokopisi ya da fatura, varsa ek gelir belgesi olarak sıralamak mümkün.

"Kredi için Gerekli Belgeler" için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atabilirsiniz.

Memur Kredisi İçin Masraf Ödenir mi?

Memur kredisindeki temel masraf kalemlerini aşağıdaki gibi 3 maddede toplamak mümkün:

  1. Dosya masrafı maksimum kullanılan kredinin binde 5’i oranında hesaplanır. Bankaların inisiyatiflerine göre bu rakam maksimum oranı geçmeyecek şekilde yeniden belirlenebilir.
  2. Bankanın zorunlu tutması durumunda hayat sigortası ya da ferdi kaza sigortası işlemleri yapılır.
  3. Konut kredisi için ya da gayrimenkul ipoteklenerek yapılacak ihtiyaç kredileri için ekspertiz masrafı ya da ipotek masrafı temin edilir.

Memur Kredisinin Alınmasında Kredi Notunun Değeri Nedir?

Kredi başvurusunda bulunmadan önce kesin bir şekilde olumlu sonuç alınacağını söylemek mümkün olamaz. Yine de kredi notu en önemli kriterler arasında yer aldığı için baştan bir tahmin yürütmek mümkün oluyor. Aşağıdaki tabloda risk durumlarını ve kredi çıkma ihtimalini görebilirsiniz:

Kredi Notu Risk Grubu Kredi Kullanma İhtimali
1-699 En Riskli Çok Düşük
700-1099 Orta Riskli Düşük
1100-1499 Az Riskli Gelire Göre Değişken
1500-1699 İyi Yüksek
1700-1900 Çok İyi Çok Yüksek
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?