Birikim yapmanın, mevcut olanları değerlendirmenin ya da yatırım yapmanın çeşitli yolları vardır.
Türkiye’de geleneksel hâle gelmiş olan altın birikimini ve yatırımını artık bankalar aracılığıyla yapmak da mümkündür. Peki, altın hesabı nedir?
Altın hesabı, bankaların tüketicilere sunduğu, vadeli ya da vadesiz olarak açılabilen bir mevduat çeşididir. Bu hesabın özelliği içerisinde mevduat olarak para değil altın olmasıdır. Hesaptaki mevduat çeyrek, yarım ya da tam cumhuriyet altını olabileceği gibi yüzük, bilezik, kolye ve benzeri ziynet eşyaları şeklinde de bulunabilir. Mevcut altın ve ziynet eşyalarının yanı sıra TL ya da döviz cinsinden para yatırarak ve bu tutarın karşılığı kadar altın almak suretiyle de hesap kullanılabilir.
“Altın hesabı nasıl açılır?” sorusunun cevabı her bankada değişiklik gösterse de temel olarak aynı ya da benzer bir prosedür izlenir. Müşterisi olduğunuz bir bankada altın hesabı açtırmak istiyorsanız bunun en kolay yolu mobil uygulamayı kullanmaktır. Eğer müşterisi olmadığınız bir bankada altın hesabı açtıracaksanız yine mobil uygulama üzerinden ya da şubeye giderek bankanın müşterisi olabilir ve ardından hesabınızı açtırabilirsiniz.
Hesap açma sürecinin ilerleyişindeki asıl detay mevduatın türüdür. Fiziksel olarak var olan çeyrek, cumhuriyet, yüzük, kolye, bilezik ve benzeri eşyalar ile açılacak olan bir hesap için şubeye gidilmesi gerekir. Çünkü bu eşyalar önce banka eksperi tarafından değerlendirilmelidir.
TL ya da dolar, euro gibi dövizler ile ödeme yapıp karşılığında altın alarak hesap açtırılacaksa, bu işlem için şubeye gitme zorunluluğu yoktur. Mobil uygulama ya da internet bankacılığı, altın hesabı açmak için yeterli olur.
Bankaların altınlar için sunduğu mevduat ürünleri 24 ayar, cumhuriyet ya da gram altın hesabı gibi çeşitli isimlerle adlandırılabilir. Bazen bankalar bu hesaplara özel isimler de tanımlayabilir. Fakat altın hesapları vadeli ve vadesiz olmak üzere iki ana ürün çeşidine sahiptir.
Vadeli Altın Hesabı | Vadesiz Altın Hesabı |
---|---|
Faiz geliri sağlar | Faiz geliri sağlamaz |
Vade dolmadan yatırma-çekme yapılamaz | Her zaman yatırma-çekme yapılabilir |
Altın fiyatı artışından kazanç sağlanır | Altın fiyatı artışından kazanç sağlanır |
Faiz geliri için %15 stopaj ödenir | Ücretsizdir |
Vadeli altın hesabı, normal bir vadeli mevduat hesabı mantığıyla işler. Kişinin sahip olduğu ya da satın aldığı altınlar gram olarak hesaba aktarılır. Altınlar, tüketicinin belirleyeceği bir vade süresi boyunca, banka tarafından belirlenen bir faiz oranı üzerinden değer görür. Vade sonunda tüketici, altınlarını faizi ile birlikte geri alarak gelir sağlamış olur.
Vadeli altın hesaplarının vadeli mevduat hesapları ile arasındaki fark ise daha fazla kazanç sağlama ihtimalidir. Çünkü altın hesaplarında sadece bankanın verdiği faizden değil altının değer artışından da gelir elde edilebilir. Vade sonunda altınlar paraya dönüştürülürken, eğer altın fiyatları artmışsa, bu artıştan da kazanç sağlanır. Tüm bu kazançlar için sadece %15 oranında bir gelir vergisi ödenir. Kalan kısım tüketicinin kazancı olur.
Vadesiz altın hesapları, altın biriktirmek ya da alım satım yapmak için kullanılabilen mevduat çeşididir. Bu hesap da normal bir vadesiz hesap mantığıyla çalışır. Hesap işletim ücreti ve gelir vergisi gibi herhangi bir ödemenin doğması söz konusu değildir. Tüketici dilediği zaman hesabı açıp dilediği zaman kapatabilir. Fakat bu süreçte bir faiz geliri kazanamaz.
Hesaptaki altınların alındığı tarih ile satıldığı tarih arasında altın fiyatları yükselmişse, bu satıştan bir gelir elde etmek mümkün olur. Tüketiciler normal hesaplarında bulunan para ile altın alıp bu hesaba aktarabilir. Bu hesaptaki altınları satarak karşılığındaki parayı da yine normal banka hesaplarına aktarabilirler.
Bankalar en güvenli ve risksiz yatırım alanlarından biri olarak kabul edilir. Çünkü pek çok üründe risk yoktur. En kötü ihtimal yatırılan paranın aynı değerde kalmasıdır. Fakat altın hesaplarında durum biraz daha farklıdır. Altın değeri değişebilen bir maden olduğu için bu hesaplarda garanti bir kazanç yoktur. Fiyat dalgalanmaları sonucunda tüketiciler maddi kayıp yaşayabilir. Bu durumun banka ile de bir alakası yoktur. Kayıp yaşamamak için piyasa iyi takip edilmeli ve alım satım tarihleri iyi belirlenmelidir.
Yatırım dışında mevcut altınların muhafazası için bir banka hesabı açmak ise her zaman güvenlidir. Kolye, bilezik, yüzük, çeyrek gibi altınları evde saklamak yeterince güvenli değildir. Bu eşyaları takmak ve kullanmak da kaybolma riskini artırır. Fakat banka hesabına yatırılan bu altınların kaybolması söz konusu değildir. Devlet güvencesi altında olan altın hesapları bu konuda güvenlidir. Fakat bu altınların değeri de altın fiyatlarındaki dalgalanmalardan dolayı düşebilir.
Altın hesapları tüketicilere pek çok avantaj sunar. Altın hesabının avantajları arasında ilk sırada faiz geliri vardır. Evde muhafaza edilen altınlar piyasa değeri dışında herhangi bir kazanç sağlamaz. Fakat vadeli bir hesaba yatırılan altınlardan faiz geliri elde edilebilir. Böylece altının değeri düşse bile faiz geliri ile kayıp karşılanır. Altın fiyatlarının artması ise ekstra kazanç anlamına gelir.
Altın hesaplarının sunduğu bir başka avantaj da altınların hem ücretsiz hem de güvenli bir şekilde muhafaza edilmesidir. Elde bulundurulan altınları evde saklamak risklidir. Güvenli bir şekilde saklanması için banka kasası kiralanabilir. Fakat bu durumda kasaya kira ödemek gerekir. Eğer bir altın hesabı açılırsa tüm altınlar ücretsiz bir şekilde bankada saklanır. Herhangi bir güvenlik riski olmaz.
Yatırım ve gelir elde etme amaçlı vadesiz altın hesabı açmanın da faydaları vardır. Altın fiyatları anlık olarak değişir ve altın alıp satarak kazanç elde etmek isteyenler, anlık işlemler yapmak durumunda kalır. Bankada altın hesabı olan kişiler ise bankanın uygulaması üzerinden anında altın alıp satabilirler. Bu sayede altınları satmaya gitmek için zaman kaybetmeye gerek kalmaz ve mümkün olan en yüksek seviyeden satış yapma fırsatı olur.
Altın hesabının durumunu takip etmek, özellikle alım satım yapanlar için, son derece önemlidir. Bankaların mobil uygulamaları bu takip işlemi için son derece kullanışlıdır. Mobil uygulamalarda altın fiyatları da güncel olarak gösterilir. Bu doğrultuda altın hesaplarının takibi de kolayca yapılabilir. Yine mobil uygulama üzerinden alım satım yapmak da mümkündür.
Altınlarınızdan ne kadar gelir elde edeceğinizi öğrenebilmek adına, HangiKredi üzerinden güncel altın fiyatları sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Altın hesabı bankaların sunduğu standart hizmetlerden biri hâline gelmiş durumdadır. Bu nedenle Türkiye’de hizmet veren bankaların neredeyse tamamından hesap açabilmek mümkündür. Bu süreçte bankaların şartlarını ve faiz oranlarını incelemekte fayda vardır. Altın hesabı açılabilecek bankalardan bazıları şunlardır:
Altın hesabı faiz oranları son derece değişken değerlere sahiptir. Her banka, kendi hizmet politikası doğrultusunda bir faiz oranı belirleyebilir. Değer konusunda net bir ölçütü olmayan altınlar için, bankalar da çok fazla riske girmek istemez. Çünkü altın fiyatlarının her an düşme ihtimali de vardır. Bu nedenle altın hesabı faiz oranları, TL cinsinden bir hesabın faiz oranlarına göre biraz daha düşüktür.
Faiz oranları hesaba yatırılan altın miktarına ve vade süresine göre de değişkenlik gösterebilir. Ortalama faiz oranları %0,15 ile %0,50 arasında değişmektedir. Bu oranlar sürekli güncellenir ve zamanla daha düşük ya da daha yüksek bir seviyeye ulaşabilir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.