hangikredi.com

Birikim Hesabı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 12.07.2016 Güncelleme Tarihi: 18.07.2024

Birikimlerinizi değerlendirmek ve yön vermek için kullanabileceğiniz farklı bankacılık hizmetleri var.

Birikim Hesabı Nedir?
Bunlardan biri de birikim hesabı.

Standart banka hesabından daha farklı işleyen birikim hesabı ile tasarruflarınızdan gelir elde edebilirsiniz.

Birikimlerinizi değerlendirmek ve yönetmek için kullanabileceğiniz farklı bankacılık hizmetleri var. Bunlardan biri de birikim hesabıdır. Bir mevduat hesabı türü olan birikim hesabı ile tasarruflarınızı hem güvende tutabilir hem de gelir sağlayabilirsiniz. Bankadan bankaya değişiklik gösterebilen birikim hesabı faiz oranları, tasarruflarınız doğrultusunda günlük olarak işler.

Birikim hesabı, vadeli mevduat hesabına benzeyen fakat faiz ve vade konusunda farklı özelliklere sahip olan bir hesap türüdür. Türk lirası ya da döviz olarak, var olan mevduat hesabınız üzerinden birikim hesabı açmanız mümkündür. Paranız, birikim hesabında bankanız tarafından belirlenen faiz oranına göre, yine bankanın belirlediği ya da bazı bankalar için sizin belirlediğiniz vadede değer kazanır.

Birikim Hesabı Nasıl Açılır?

Müşterisi olduğunuz bankadan birikim hesabı açmak istiyorsanız mobil bankacılık hizmetlerini kullanarak kendi birikim hesabınızı açabilirsiniz. Bu hesaba düzenli olarak para transfer edebilir ve birikim yapabilirsiniz. Mobil bankacılık hizmetlerini kullanmıyorsanız bankanızın herhangi bir şubesinden ya da telefonla bankacılığı hizmetinden destek alabilirsiniz.

Herhangi bir bankanın müşterisi değilseniz ya da müşterisi olmadığınız bir bankadan birikim hesabı açtırmak istiyorsanız, hesap açtırmak istediğiniz bankaya ait bir şubeye nüfus cüzdanınızla giderek talepte bulunabilirsiniz. Şubesiz bankacılık hizmeti veren bankaları tercih ederseniz şubeye gitmenize gerek kalmaz ve banka yetkilileri sizin belirlediğiniz saatte, sizin belirlediğiniz yere gelerek işlemleri gerçekleştirirler.

Düzenli Birikim Hesabı Seçenekleri Nelerdir?

Her banka, kendine özel farklı birikim hesabı seçenekleri sunar. Bu farklı hesap türleri sayesinde birikimlerinizin hangi yöntemle değerlendirileceğine karar verebilirsiniz. Böylece bankanın sunduğu faiz oranları dışında, farklı kaynaklardan da gelir elde edebilirsiniz. Özellikleri, şartları ve isimleri bankadan bankaya değişen düzenli birikim hesabı seçeneklerinden bazıları şöyledir:

  1. Standart Birikim Hesabı: Yatırılacak tutarı ve vade süresini isteğinize göre belirleyebildiğiniz, ihtiyaç hâlinde faiz geliri kaybı yaşamadan vade öncesi para çekebileceğiniz hesap.
  2. Mevduat Birikim Hesabı: Belirli bir vade belirleyip alt ve üst limitler dahilinde aylık ödemelere yapmak kaydıyla para biriktirebilirsiniz.
  3. Kumbara Hesabı: Düzenli ödeme talimatı vererek hesabınızın otomatik olarak birikim yapmasını sağlayabilirsiniz.
  4. Yatırım Fonu Hesabı: Birikim hesabınıza yatırdığınız paranın yatırım fonlarında değerlendirilmesi için kullanabileceğniz bir hesap.
  5. Altın Hesabı. Nakit paranızı altına çevirip altın olarak birikim yapabileceğiniz ve gelir elde edebileceğiniz birikim hesabı türü.

Birikim Hesabı Nasıl İşler?

Birikim hesabının işleme şekli, hesabın türüne göre ve bankaların sunduğu imkânlara göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin 5 yıl vade ile açılan birikim hesaplarında faiz geliri, yıllık dönemlerle hesabınıza eklenir. 1 yıllık vadede ise faiz, aylık olarak yansıtılır. Vade sözü verilen hesaplarda bulunan paranın süre dolmadan çekilmesi ile vade bozulur ve faiz getirisi sağlanamaz. Fakat bankaların çoğunda birikim hesaplarında günlük faiz uygulaması vardır. Günlük faiz yönteminde kazancınız her gün hesabınıza eklendiği için istediğiniz zaman, faiz kazancınız da dahil olarak paranızı çekebilirsiniz.

Birikim Hesabı mı Vadeli Hesap mı Tercih Edilmeli?

Birikim hesabı ve vadeli mevduat hesapları arasında, özellikle faiz konusunda ciddi farklar bulunur. Birikim hesabınızda bulunan paranızı her an çekebilme hakkına sahip olduğunuz için, yansıtılan faiz oranı düşük olur. Vadeli mevduat hesabında ise bakiyeniz vade süresi boyunca banka tarafından işletilir, bu yüzden de faiz oranı daha yüksektir. Hesaba yatıracağınız paraya vade öncesi ihtiyaç duyma ihtimalinizi göz önünde bulundurarak tercihinizi yapabilirsiniz.

Birikim Yapmak İçin Hangi Bankalar Kullanılabilir

Birikim yapmak için tercih edeceğiniz banka, kazanacağınız gelire doğrudan etki eder. Çünkü her bankanın faiz oranı ve vade şartları farklıdır. Bazı bankalar düzenli ödeme yapmanızı ister ve bu durumda birikim boyutunun kontrolü sizde olmaz. Fakat ödeme zorunluluğu, birikim yapma alışkanlığı kazanmanızı sağlar. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur tanımlanan faiz oranlarıdır.

Birikim hesabı faiz oranları ve bankaların sunduğu teklifler hakkında HangiKredi üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Birikim Hesabının Avantajları Nelerdir?

Birikim hesaplarını diğer mevduat hesaplarından ayıran bazı detaylar mevcuttur. Bu detaylar, birikime odaklı hesapları daha avantajlı hâle getirir. Söz konusu hesapların sıklıkla tercih edilmesine sebep olan avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Vade seçme özgürlüğü vardır.
  • Günlük faiz uygulaması ile sürekli kazanç elde edilir.
  • Birikimler altın, döviz ve yatırım fonu araçlarında değerlendirilebilir.
  • Vade ortasında para çekebilmek mümkündür.
  • Vade dolmadan çekilen paralar üzerinden faiz kaybı yaşanmaz.
  • Otomatik ödeme talimatı ile düzenli birikim yapılabilir.

Yatırım Araçları” sayfamıza göz atarak birikimlerinizi değerlendirebileceğini alternatif yatırım ve mevduat araçları hakkında bilgi alabilir, faiz hesaplaması yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?