hangikredi.com

Banka Hesabı Nasıl Açılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.06.2020 Güncelleme Tarihi: 14.12.2023

Günümüz şartlarına ve ekonomi devrine ayak uydurmak için bir banka hesabının olması şarttır.

Banka Hesabı Nasıl Açılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Bankalarla çalışmayı tercih etmediğiniz süreç, en fazla ücretli bir işe başlayana kadar devam edebilir.

En geç işe başlama tarihiniz itibariyle maaşınızı alabilmeniz ve sigorta girişinizin yapılabilmesi için bir banka hesabı zorunludur.

Dolayısıyla hiçbir şekilde banka sisteminin içine girmek istemeseniz bile hayatınızın bir noktasında mutlaka banka hesabı açmak hatta aktif kullanmak durumunda kalırsınız. Bunun için de banka hesabı nasıl açılır ve nelere dikkat etmek gerekir gibi konularda bilgi sahibi olmanızda fayda vardır.

Şubeye Gitmeden Banka Müşterisi Ol

Bireysel Banka Hesabı Nedir?

Bireysel banka hesabı; kullanıcıların para yatırıp çekebildiği, isterse başka hesaplara para aktarımı yapabildiği bir sistem. Her banka için hesap açma işlemi temel hizmetler arasında yer almaktadır. 18 yaşını doldurmuş her bireyin dilediği banka üzerinden hesap açabilmesi mümkündür.

Bankaların müşterilerine sunmuş olduğu iki çeşit banka hesabı vardır; vadeli banka hesabı ve vadesiz banka hesabı. Vadeli banka hesabı, kullanıcıların paralarını yatırdıktan sonra belli bir faiz oranı ile para biriktirmelerine yarayan sistemdir ve bu işlemden sonra para çekmek için vade tarihinin gelmesi beklenmelidir.

Vadesiz hesap ise klasik tüm işlemlerin gerçekleştirilebileceği, kullanıcıların belli bir kurala bağlı olmadan para çekme, gönderme, yatırma işlemlerini yapabildiği seçenektir. Birikimlerinizi değerlendirip üzerinden faiz geliri elde etmek istiyorsanız vadeli, sadece paranızı muhafaza etmek, alışveriş yapmak ve para göndermek istiyorsanız vadesiz hesabı seçebilirsiniz.

Ayrıca bir vadeli hesap açabilmek için önce vadesiz banka hesabı açtırmanız gerekir. Vadeli hesap, bu hesaba bağlı olarak açılır. Gelişen teknolojiler ve artan hizmetler sayesinde şubeye gitmeden, dijital yöntemlerle de bu hesapları açabilmeniz mümkündür.

Banka Hesabı Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Banka hesabı açmak ilk aşamada kredi kartı ya da kredi gibi çok araştırılması gereken bir konu olarak algılanmayabilir. Fakat işlemlerinizi sorunsuz, kesintisiz, kolay ve uygun seçeneklerle gerçekleştirmek için banka hesabı açarken de dikkatli olmanız gerekir. Banka hesabı açarken dikkat edilmesi gereken noktalar ATM ve şube sayısı, EFT ve havale işlemleri, yıllık hesap işletim ücreti ve kampanyalar şeklinde sıralanabilir.

ATM ve Şube Sayısı

Her bankanın şube ve ATM’lerinin sayısı çok fazla gözükse de bu alanda öne çıkan bazı bankalar vardır. Acil bir sorun yaşadığınızda ya da işlemlerinizi gerçekleştirmek istediğinizde, bulunduğunuz bölgede tercih ettiğiniz bankanın ATM ya da şubesi yoksa büyük sorunlar meydana gelebilir. Bu yüzden banka hesabını açacağınız bankanın size iyi hizmet verebilmesi için şube ve ATM sayısını dikkate almanızda fayda vardır.

EFT ve Havale İşlemleri

Banka hesabı olan kişilerin ATM ya da mobil uygulama üzerinden en çok gerçekleştirdiği işlemler arasında EFT ve havale, yani para transferi işlemi bulunur. EFT başka bir başka bir bankanın hesabına, havale ise aynı bankaya ait farklı bir hesaba para aktarma anlamına gelir. Havale işlemlerinde genelde bankalar işlem ücretlerini düşük tutsa da işin içine EFT girdiğinde çok yüksek ücretlendirmeler olabiliyor. Her bankada bu ücretler farklı olduğu için karar vermeden önce mutlaka para transfer işlem ücretini de incelemelisiniz.

Yıllık Hesap İşletim Ücreti

Aslında günümüzde, mevduat yani banka hesaplarında yıllık hesap işletim ücreti uygulaması yok. Yapılan bir yasal düzenleme sonrası bankaların böyle bir ücret talep etme hakkı ortadan kaldırıldı. Bankalar bu ücret yerine farklı ücretli hizmetler sunarak tüketicinin hesabından kesinti yapabilmektedir. Bu nedenle hesap açarken tüm detayları banka personeline danışmalı ve sözleşmeyi dikkatle okumalısınız. Hesabı, tamamen ücretsiz olduğundan emin olarak açtırmalısınız.

Kampanyalar

Bankaların kampanyaları sadece kredi kartları için geçerli değildir. Banka kartlarını da alışverişte kullanan müşteriler için pek çok kampanya ve indirim fırsatı sunulur. Aynı zamanda kredi kartında olduğu gibi banka kartında da puan biriktirme sistemi ön plandadır. Hesap açtırmadan önce ilgili bankanın internet sitesi üzerinden banka hesaplarına özel kampanyalarını görebilirsiniz. Sizin için en avantajlı bankayı bulup hesabınızı orada açtırmalısınız.

Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Banka hesabı açtırmak, en basit bankacılık işlemlerinden biridir. Çünkü kredi ya da kredi kartı gibi spesifik şartlar aranmaz. Başvuru yapan hemen herkes bir banka hesabına sahip olabilir. Bankaların hizmet verdiği tüm kanallardan hesap açma başvurusunda bulunabilirsiniz. Çalışmakta olduğunuz bankadan hesap açmanız sadece birkaç dakikalık bir işlemdir. Yeni müşterisi olacağınız bir banka için de Digital Onboarding (Uzaktan Müşteri Edinimi) seçeneğini kullanırsanız şubeye gitmenize gerek kalmaz. Tabloda bazı banka hesabı açma yöntemleri yer almaktadır.

Başvuru Kanalı İşlem Açıklaması
Şube Gerekli evraklar hazırlanır ve en yakın banka şubesine gidilir.
Mobil Uygulama Çalışılan bankanın mobil uygulamasında yer alan ilgili menüden açılır.
İnternet Bankacılığı Çalışılan bankanın internet sitesinde yer alan ilgili menüden açılır.
Digital Onboarding İlk kez müşterisi olunacak bankanın uzaktan müşteri edinimi hizmetine başvurulur ve görüntülü görüşme sonunda evraksız bir şekilde açılır.

Bu kanallar üzerinden kredi başvuru yapabilmeniz de mümkündür. En uygun kredi başvurusu için ise HangiKredi’den destek alabilirsiniz.

İnternetten Banka Hesabı Açılabilir mi?

İnternet bankacılığı ve mobil uygulamalar bu kadar popüler hale gelmeden önce banka ile ilgili işlemlerinizin tamamını şubeden tamamlamanız gerekiyordu. Telefon üzerinden gerekli talimatlar ve başvurular yapılsa bile işlemlerin son aşamaya gelmesi ve hesabınızı aktif olarak kullanmanız mümkün değildi. Özellikle son yıllarda aktif bir şekilde kullanılan dijital bankacılık işlemleri sayesinde internet bankacılığı ve mobil uygulama üzerinden anında banka hesabı başvurusunda bulunabilirsiniz.

Sizden istenen belgeleri mail ya da bankanın talep ettiği diğer yollarla ilettikten sonra hesabınız açılacak, vermiş olduğunuz adrese kartınız gönderilecektir. Eğer çalıştığınız bankada hesap açacaksanız, belgeleriniz bankada olduğu için yeniden talep edilmez. Bu nedenle internette banka hesabı açma son derece pratik bir yöntemdir.

Banka Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Banka hesabı açmak için gerekenler arasında en önemlisi belge ibrazıdır. Bankaların sistemlerine sizi kayıt etmeleri ve ilerleyen dönemlerde işlemlerinizi kusursuz gerçekleştirmeniz için talep edilen belgeleri teslim etmeniz gerekir.

Başvurunuzun ardından istenen belgelerinizi tamamlamamanız hesap açma işlemlerinizi aksatır. Banka kartı herhangi bir borç ya da ödeme üzerine kurulu olmadığı için gelir belgesi zorunlu değildir. Yine de sistemlerine kaydetmek için gelir belgesi talep eden fakat bunu zorunlu tutmayan bankalar da bulunur. Banka hesabı açmak için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • e-Devlet üzerinden de kolaylıkla alınabilen ikametgah belgesi
  • Açık adres ve iletişim bilgileri
  • Varsa sabit bir telefon numarası, yoksa bankanın size ulaşabileceği bir cep telefonu numarası
  • Bilgilerinizin tamamlanması için zorunlu olmaksızın mesleki bilgiler ve gelir belgesi

Gelir belgesi talep edilmesinin en önemli sebebi belli fırsatlarla kredi kartı seçeneğinin de sunulmasıdır. Bunun dışında banka hesabı açmak için illa sabit bir geliriniz ya da gelir belgeniz olmasına gerek yok.

Banka hesabınızı belgelerle uğraşmadan ve şubeye gitmeden açmak istiyorsanız, uzaktan müşteri edinimi hizmeti bulunan bankaları tercih edebilirsiniz. Bu bankalar sizinle görüntülü arama üzerinden iletişim kurar ve hesabınızı evrak gerekmeden açar.

Banka Hesabı Açmak İçin Yaş Sınırı Var mı?

Banka hesabı açma konusunda yaş sınırı yasal bir kriterdir. Eğer 18 yaşından büyük değilseniz, banka hesabı açmak da dahil olmak üzere hiçbir işlem yapmanız mümkün değildir. Devletin ve resmî kurumların gözünde hâlâ aileye bağlı ve onların vekaleti ile işlem yapmanız uygun olduğundan banka hesabı açmak da aynı kurallara bağlı. Yasal olarak 18 yaşının doldurulmasının hemen ardından herhangi bir banka üzerinden hesap açabilirsiniz.

18 yaşının altında kullanıcılar için banka hesabı açmak mümkün değil gibi gözükse de vasisi üzerinden bu işlemin yapılabildiği durumlar söz konusudur. Reşit olmayan kişinin adına hesap açılacaksa, resmi vasisinin belgeleri üzerinden bu işlem yapılabilmektedir. Reşit olan bir bireye banka hesabı açmaktan daha çetrefilli bir iş olduğu için bankalar özelinde farklı prosedürler uygulanabiliyor. Bunun için de hesap açma talebinden önce banka ile görüşülmesinde fayda vardır.

Banka Kartıma Ne Kadar Sürede Sahip Olabilirim?

Banka hesabı açmanın en son aşaması kartınızın size ulaştırılması ve aktif hale gelmesidir. Banka hesap açma süreleri oldukça kısadır. İşlemleriniz için gerekli belgeler kayda alındıktan sonra anında size hesap bilgileriniz verilir. Fakat kartınızın elinize ulaşması uzun sürebilir. Kartınızın hazırlanması, size özel hali ile aktif hale gelmesinden sonra sizin elinize geçmesi için genelde 14 gün gibi bir süre verilmektedir. Banka taleplerinin çokluğuna ya da kargo şirketlerinin yoğunluğuna istinaden verilen bu süre uzun sürebileceği gibi birkaç günde de kart elinize ulaşabilir.

Hesap açma işleminizin ardından kartınızı ister şubeye isterseniz de adresinize talep edebilirsiniz. Kartınızı aldıktan sonra ATM, telefon bankacılığı ya da internet bankacılığı üzerinden şifre belirleyerek kartınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için “Banka Kartı Nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?