Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kur Korumalı Altın Hesabı Nedir? Nasıl İşler?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 2.09.2022 Güncelleme Tarihi: 5.02.2024

Türk parasının dolar karşısında değer kaybını durdurmaya yönelik geliştirilen kur korumalı döviz hesabının ardından altın birikimleri için de benzer bir sistem uygulanmaya başlanmıştır.

Kur Korumalı Altın Hesabı Nedir? Nasıl İşler?
Altın dönüşümlü kur korumalı mevduat hesabı olarak da tanımlanan bu yatırım aracı, yatırımcıya birikimlerini değerlendirme olanağı tanır.

Kur Korumalı Mevduat Sistemi Kapsamında Altın Hesabı Nedir?

Altın dönüşümlü kur korumalı mevduat hesabı olarak da tanımlanan bu yatırım aracı yastık altı olarak tabir edilen bu birikimin ekonomiye kazandırılması hedeflenir.

Altın fiyatlarını incelemek için ilgili sayfamıza göz atın!

Söz konusu sistemde hesabı bulunan yatırımcıların varlıkları, has altın bakiyesi dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir. Ardından kur/fiyat korumalı altın hesabına yatırılır. Söz konusu hesap, vadeli veya katılım niteliğine sahip olabilir. TCMB tarafından yayınlanan tebliğe göre altın fiyatının vade sonu dönüşüm tutarından yüksek olması durumunda aradaki fark, Merkez Bankası tarafından yatırımcılara ödenir. TCMB, söz konusu kur korumalı vadeli altın hesabını belirlenen süre sonunda yenileme hakkı verebilir.

Fiziki Altından Dönüşümlü Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Nasıl İşler?

Yatırımcılar, Altın Kabul Sistemi (AKS) kapsamında bu hesaptan yararlanmak için fiziki varlıklarını anlaşmalı kuyumculara götürür. Ardından bu altınlar, Türk lirasına çevrilerek ilgili hesaba aktarılır. Bu hesap, TL faiz getirisi ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda değer koruması sunarak yatırımcıların altın tutarını güvenli bir biçimde değerlendirmesini sağlar. AKS kapsamında fiziki altından dönüşümlü kur korumalı TL mevduat hesabı, yalnızca bireysel yatırımcıların faydalanabileceği bir üründür. Anlaşmalı kuyumcular tarafından yapılan dönüşüm işlemlerinin ardından fiziki altın kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı otomatik olarak açılır.

Mevduat Faiz Oranlarını İncele

Kur Korumalı Mevduat Sistemi Kapsamında Altın Hesabı Nasıl Açılır?

Kur korumalı altın hesabı nasıl açılır diye merak ediyorsanız atmanız gereken ilk adım bankanızla görüşmektir. Burada mevcut altın hesapları, dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir. Bu işlemin ardından yatırımcılar, bankalarında altın dönüşümlü TL vadeli mevduat hesabı açabilir. Faiz ve stopaj oranları, TCMB tarafından belirlenir. Ayrıca söz konusu hesap, fiziki altından dönüşümlü sistemin aksine hem gerçek hem de tüzel kişiler tarafından açılabilmektedir. Vade sonunda kur değişim tutarı kâr payı miktarından düşük ise yatırımcılara sadece kazanç ödenir. Yüksek olması durumunda da aradaki fark TCMB tarafından karşılanır.

Hangi Bankalarda Kur Korumalı Altın Hesabı Açılabilir?

Kur korumalı altın hesabı hangi bankalarda var sorusu, bu yatırım aracıyla parasını değerlendirmek isteyen bireylerin aklını kurcalar. Söz konusu sistem tebliğ edildikten sonra Türkiye’de faaliyet yürüten pek çok banka, hızlı bir şekilde ürüne entegre olmuştur. Bu bankalar arasında şunlar sayılabilir:

Başta Ziraat Katılım’da olmak üzere pek çok bankada döviz/altın dönüşümlü kur korumalı TL katılma hesabı açılabilir. Bu hesaplar, faiz almadan yatırımlarını korumak isteyenler için idealdir.

Kimler Altın Dönüşümlü Kur Korumalı TL Hesabından Yararlanabilir?

Altın dönüşümlü kur korumalı TL hesabından yurt içinde gerçek ve tüzel kişiler faydalanabilir. Yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, altın cinsinden yatırım fonu bakiyelerini TCMB tarafından saat 10.00 ve 15.00’de açıklanan alış kuru üzerinden Türk lirasına dönüştürebilir. Bazı bankalar, bu saat dilimlerini genişletir. Örneğin TEB 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 ve 15.00’te ilan edilen altın alış fiyatı ile işlem yapar. Yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşlar dâhil ülkemizde kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişiler de bu imkândan yararlanabilir. Ayrıca bu hesap, tasarruf grubunda da açılabilir.

Kur Korumalı Altın Hesaplarının Vade Süresi Nasıldır?

Kur korumalı altın hesaplarını temelde katılım ve vadeli mevduat olarak ayırmak mümkündür. Her iki yatırım türünde de vade süresi hemen hemen aynıdır. 

Vade Sayısı Nedir? 

Vadeli mevduat hesabına sahip bireyler 3,6 ve 12 ay vade seçebilirler. 

Yatırımcılar, diledikleri takdirde vade süresinin bitiminden itibaren yeniden ilgili hesaba katılım yapabilir. Yenilenen hesaplarda ilk açılışta dönüştürülen altın tutarı ve vade sonu fiyat göz önünde bulundurulur. Hesapların yenilenmesine ilişkin şartlar, Merkez Bankası tarafından belirlenir.

Altın Dönüşümlü TL Vadeli Mevduat Hesabı Faizleri Nasıl Hesaplanır?

Kur korumalı altın hesabı faiz oranları, Merkez Bankası’nın kriterlerine göre belirlenir. Buna göre oran, bir haftalık vadeli repo ihale faizinin altında olamaz. Ayrıca TCMB, bankaların söz konusu hesaplara uygulayacağı azami faiz oranını belirlemede de yetkilidir. Altın kur korumalı mevduat faiz oranları, tamamen yatırımcıların korunması göz önünde bulundurularak hesaplanır. Fiziki altın kur korumalı TL vadeli mevduat hesabında TCMB politika faiz oranı + 300 baz puan esas alınarak hesaplama yapılır. Örnek fiziki altın kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı aşağıdaki tabloda görülebilir.

Hesaplama Detayı Tutar - Oran
Yatırımcının Fiziki Altınının Gramı 1000 g
İşlem Günü Altın Alış Kuru 1000 TL
1000 Gr Altının söz konusu zaman diliminde TL karşılığı 1000 x 1000 = 1.000.000 TL
Örnek Gün Sayısı 180
Örnek Faiz Oranı %17,00
180 Gün İlave Getiri Oranı %1,50
İlave Getiri Tutarı 7.400 TL
Anapara + İlave Getiri 1.007.400 TL
Faiz Getirisi 84.456 TL
Anapara + İlave Getiri + Faizli Bakiye 1.091.856 TL

Vade sonunda Merkez Bankası tarafından açıklanan altın alış fiyatının düşük olması durumunda yatırımcıların elde edeceği vade sonu anapara, ilave getiri ve faizden oluşan meblağ korunur. Kur korumalı altın hesabı hesaplama biçimi, pek çok bankanın internet sitesinde yatırımcılarla paylaşılır.

Kur Korumalı Altın Hesabının Avantajları Nelerdir?

  • Kur korumalı altın hesabı, yatırımcılara risksiz kâr elde etme olanağı sunar.
  • Özellikle yastık altında biriken altının ekonomiye kazandırılmasını sağlar.
  • Hem dövize endeksli hem de altına dayalı kur/ fiyat korumalı hesaplar, Türk lirasının değeri açısından da son derece önemlidir.
  • Söz konusu hesapta altın fiyatının düşmesi durumunda arada oluşacak tutar farkı TCMB tarafından ödenir. Bu da hem bankaları hem de bireysel yatırımcıları güçlü kılan bir detaydır.
  • Kur korumalı altın hesabı, avantajlarından ötürü sık tercih edilen bir yatırım aracı olmayı başarır.

İptal Etmek İsteyenler Altın Korumalı Mevduat Hesabını Kapatmak için Hangi Yolları İzlemelidir?

Kur korumalı altın hesabı açma işlemi kadar kapatma süreci de önem arz eder.

  1. Söz konusu hesaplar, vade sonunda elde edilecek faizin aktarılmasıyla kapatılır.
  2. Bu süreçte elde edilen faiz tutarı, vadesiz hesaba geçer.
  3. Belirtildiği gibi vade sonunda yatırımcıların hesaptaki işlemlerini yenileme hakları bulunur.

Pek çok banka, işlem süresi boyunca altın kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarından para çekme ve yatırma işlemlerini kapalı tutar.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?

  • 3D Secure Nedir? 2.09.2024

    3D Secure Nedir?

  • Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? 28.08.2024

    Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Kaldıraçlı İşlem Nedir? 27.08.2024

    Kaldıraçlı İşlem Nedir?