Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Altın Hesabı Nedir ve Nasıl Açılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.07.2020 Güncelleme Tarihi: 19.04.2024

Birikim yapmanın ve mevcut varlıkları yatırımla değerlendirmenin çeşitli yolları vardır.

Altın Hesabı Nedir ve Nasıl Açılır?
Bu yöntemlerden biri de altın hesabıdır. Altın hesabı, yatırımcıların nakit paralarını kıymetli madene çevirdikleri ya da ziynetlerini aktardıkları bir hesap türüdür. Hem bireysel ve kurumsal yatırımcılar hem de küresel piyasalar tarafından rağbet görür. Bu yazımızda varlıklarının değerini korumak ve artırmak isteyenler için altın hesabına dair detayları açıkladık.

Altın Hesabı Nedir?

Altın hesabı, birikimlerini değerlendirmek isteyenlerin tercih ettiği yatırım yöntemlerinden biridir. Kısaca, kişilerin nakit paralarını gram altın olarak değerlendirdikleri bir hesap türüdür. Yatırımcılar; gümüş, platin, çeyrek, cumhuriyet gibi her türlü varlık ile altın hesabı açabilir. Ayrıca sahip olduğunuz kolye, yüzük ve bilezik gibi eşyalar da kabul edilir. Bankanın eksperleri, bunların kontrolünü yapar ve ardından altın hesabınız açılır. “Altın Çeşitleri Nelerdir?” yazımızı okuyarak yatırıma çevirebileceğiniz altın türlerini öğrenebilirsiniz.

İşlem Kolaylığı Sunan Altın Hesabı Nasıl Açılır?

Altın hesabı, bankaların fiziki ya da internet şubelerinden kolayca açılabilir. Altın hesabı açmadan önce sizin için en uygun bankayı belirlemelisiniz. Bu noktada kâr payı ve faiz oranlarını gözetmeniz önemli. Bankanın müşterisi olmadan hesap açabilmek için mutlaka şubeye gitmelisiniz. Ancak hâlihazırda müşterisi olduğunuz bankalara, dijital kanallar üzerinden de başvurabilirsiniz.

Altın hesabı açma süreci, mevduatın türüne göre de değişir. Fiziki çeyrek, cumhuriyet, yüzük, kolye, bilezik ve benzeri altınlarla açılacak hesap için şubeye gidilir. Çünkü bu kıymetli eşyalar, önce banka eksperi tarafından değerlendirilir. TL, dolar, euro gibi para birimleri üzerinden altın alarak hesap açtırılacaksa bankaya gitmenize gerek yoktur. Bankanın mobil uygulamasından ya da internet şubesinden altın hesabı açabilirsiniz.

Altın Hesabı Açmak Güvenli midir?

Bankalar en güvenli ve risksiz yatırım alanlarından biridir. Çünkü pek çok finansal üründe değer kaybı riski yoktur. En kötü ihtimal, yatırılan paranın aynı değerde kalmasıdır. Ancak altın, değeri değişebilen bir madendir. Bu nedenle altın hesaplarının kazanç garantisi yoktur. Fiyat dalgalanmaları sonucunda tüketiciler maddi kayıp yaşayabilir. Maddi kayba uğramamak için piyasa iyi takip edilmeli ve alım satım tarihleri doğru belirlenmelidir.

Mevcut altınların muhafazası için bir banka hesabı açmak ise her zaman güvenlidir. Kolye, bilezik, yüzük, çeyrek gibi altınları evde saklamak yeterince güvenli değildir. Bu eşyaları takmak ve kullanmak da riskleri artırır. Devlet güvencesi altında olan altın hesaplarıyla çalınma ve kaybolma gibi sorunları önleyebilirsiniz.

Birikimlerinizin değerini korumak ve artırmak için riski en düşük yatırım aracı konulu içeriğimize göz atın!

Altın Hesabı Açabileceğiniz Bankalar Hangileridir?

Altın hesabı, bankaların sunduğu standart hizmetlerden biridir. Bu nedenle Türkiye’de hizmet veren bankaların neredeyse tamamından altın hesabı açabilirsiniz. Altın hesabı açılabilecek bankalardan bazıları şunlardır:

Bankalar arasında seçim yaparken bazı detayları göz önünde bulundurmalısınız. Bu süreçte bankaların şartlarını ve faiz oranlarını incelemeniz önemlidir. HangiKredi’den altın hesabına en yüksek getiri sağlayan bankalara ulaşabilir ve başvurabilirsiniz.

Bankaların Altın Fiyatları Avantajlı mıdır?

Altın satın alma işleminizi; döviz büroları, kuyumcular ve bankalar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bankaların altın fiyatları, makas farkından ötürü değişebilir. Makas farkı, alış ve satış fiyatları arasındaki ayrımı gösterir. Herhangi bir bankadan altın alacağınız zaman bankaların makas aralığının yüksek olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Altın Hesabı Çeşitleri Nelerdir?

Birikimlerini altın hesabı açarak değerlendirmek isteyen kişilerin karşısına farklı seçenekler çıkar. Kendi ihtiyaçlarınıza ve planlarınıza uygun olan banka altın hesabını belirlemek için bazı detayları bilmelisiniz. Birikimlerinizi değerlendirebileceğiniz altın hesabı çeşitleri şunlardır:

Vadeli Altın Hesabı Vadesiz Altın Hesabı
Faiz geliri sağlar Faiz geliri sağlamaz
Vade dolmadan yatırma-çekme yapılamaz Her zaman yatırma-çekme yapılabilir
Altın fiyatı artışından kazanç sağlanır Altın fiyatı artışından kazanç sağlanır
Faiz geliri için %15 stopaj ödenir Ücretsizdir

Altın hesabı açmak isteyenlere yönelik farklı seçenekler de bulunur. Örneğin faiz getirisiz altın katılma hesapları, belirlenen vadelerde kâr payı elde etmenizi sağlar. Hesaba yatırılan gram altın, reel sektör* koşullarına göre değerlendirilir. Buradan ulaşılan kâr payı, hesabınıza altın olarak yansır.

Vadesiz altın hesabında masraf ödemeden alım-satım yapılır. Vadesiz altın hesabı ile TL veya döviz cinsinden altın alınabilir veya satılabilir. Bu hesap türü, bankaya vade beyanında bulunmadan birikim yapmak ve gram olarak altın alıp satmak isteyenler tarafından tercih edilir. İşlemler sırasında hesapta fiziki anlamda herhangi bir altın teslimatı olmaz. Satışın ardından altın miktarına denk gelen nakit parayı farklı hesaplara aktarabilirsiniz. Bozdurduğunuz altınlar için tarafınızdan herhangi bir vergi veya ücret tahsil edilmez.

Vadeli altın hesabı, seçtiğiniz süre boyunca belli bir faiz oranı üzerinden kazanç sağlar. Bu hesabı, bankalara göre değişmekle birlikte en az 10 gr altınınız varsa açabilirsiniz. Vade sonunda faiz kazancı üzerinden %15 stopaj kesilir. Ayrıca altınlarınız, 150.000 TL’lik nakit bedeline kadar devlet güvencesine alınır. Vadeli altın hesabı ile faiz gelirine sahip olursunuz. Altın fiyatlarının yükselmesi durumunda ekstra kazanç sağlarsınız. Birikimlerinize anlık altın fiyatları üzerinden değer biçilir. Bu nedenle vade dolduğunda gram üzerinden miktar değişir. Vadeyi bozdurduğunuzda hesaptaki altının eksper tarafından biçilen değerini alırsınız.

Birikimlerinizin güvenliği için “Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?” başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Vadeli Altın Hesabı Nasıl İşler, Avantajları Nelerdir?

Vadeli altın mevduat hesabı, iki farklı şekilde avantaj sunar. Vadeli altın hesabı hem belirlenen faiz oranına hem de piyasadaki altın fiyatlarının artışına göre getiri sağlar. Ancak hesabınıza anlık altın fiyatları üzerinden değer biçileceği için vade dolduğunda gram üzerinden miktar değişir.

Diyelim ki 10 cumhuriyet, 5 yarım, 15 adet çeyrek altınınız var. Eksperler tarafından değerlendirilen altınlarınız, banka hesabınızda tekabül ettiği gram cinsinden görünür. Vadeyi bozmak isterseniz altının eksperler tarafından biçilen değeri kadarını alırsınız. Ayrıca vadeli mevduat hesaplarının hepsinde geçerli olan, %15 oranındaki faiz getirisi stopaj kesintisini de tekrar hatırlatalım.

Kredi kartı ile altın almak konusunda detaylı bilgi için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Paranızı Değerinde Saklayan Altın Hesabının Avantajları Nelerdir?

Paranızın değerini korumak için altın hesabı açabilirsiniz. Altın hesabı avantajları arasında ilk sırada güvenli birikim imkânı yer alır. Varlıklarınızı bu hesaba aktararak çalınma ve kaybolma gibi risklere karşı önlem alırsınız. Ayrıca altın hesabı kâr getirisinden yararlanarak yatırım yapabilir, birikimlerinizi artırabilirsiniz. Altın hesabının enflasyondan korunma, kesintisiz erişim, devlet garantisi ve miktar özgürlüğü gibi avantajları da bulunur.

Faiz Geliri ile Enflasyondan Korunma

Piyasadaki değişimler ve enflasyondan dolayı para zamanla değer kaybedebilir. Ancak altında böyle bir durum yaşanmaz. Uzun vadeli yatırım yapmayı düşünüyorsanız paranızı altına çevirip biriktirebilirsiniz. Altın tasarruflarının ayar ve gram cinsinden saklanabilmesine imkân tanıyan banka hesaplarına çeşitli oranlarda faiz işler. Yatırımcılar, tasarrufunu altın hesabına yönlendirerek faiz geliri elde eder ve enflasyon kaynaklı risklere karşı korunur.

Türk Lirası cinsinden varlıklarınızın döviz karşısındaki değerini korumak için kur korumalı altın hesabı içerikli yazımıza göz atın!

Hesabınıza Kesintisiz ve Kolay Ulaşım İmkanı

Altın hesabı, yatırımcıya ulaşılabilirlik açısından avantaj sağlar. Çünkü yatırımcı; mobil uygulama, internet ve telefon şubesi aracılığıyla dilediği zaman alım-satım yapabilir. Bu işlemler, bankaların ATM’leri ve şubeleri üzerinden de gerçekleştirilebilir. Yatırımcılar, hesaplarındaki varlıkları kolayca nakde çevirebilir. Altın hesabı açmak, bu anlamda fiziki altın alım satımına kıyasla daha mantıklıdır.

Devlet Garantili Yatırım Aracı

Altın hesabı, devlet garantisi altındadır. Bu güvence, Resmî Gazete’de yer alan “Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca Tahsil Olunacak Primlere Dair Yönetmelikmevzuatı kapsamındadır. Bu hükümler çerçevesinde devlet, altın hesabındaki tutarı 150 bin TL’ye kadar güvenceye alır. Altın hesabı açmanın bir diğer avantajı da bankaların fiziki teslimat seçeneğidir. Bankalara göre değişebilen bu hizmet, 5 kilogram ve üzeri ağırlığa sahip altınların tarafınıza teslim edilmesini sağlar.

İstenilen Miktarda Yatırım Yapma Özgürlüğü

Fiziki altın alımında külçe, yarım, çeyrek ve gram seçeneklerinden biri tercih edilebilir. Bu altın çeşitlerinin sabit gramları bulunur. Örneğin 1 yarım altının mevcut değeri kadar nakit paranız olmalıdır. Altın hesaplarında böyle bir dezavantaj bulunmaz. Yatırımcılar, diledikleri tutarı karşılayacak şekilde gram altın alabilir. Yatırımcıların ellerinde sarı altın ve beyaz altın gibi farklı altın türleri de bulunabilir. Arzu ederseniz “Sarı Altın ve Beyaz Altın Arasındaki Fark Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Altın Hesabının Faiz Oranları Ne Kadardır?

Altın hesabı faiz oranlarının ne kadar olduğuna dair net rakamlar söylenemez. Çünkü faiz oranları, çeşitli etkenlere bağlı olarak sürekli değişir. Vadeli hesap açtığınızda bu süreç boyunca gram altının faiz oranları üzerinden kazanç elde edersiniz. Örneğin senelik %0,20 faiz oranının olduğu bir dönemde 100 gr üzerinden hesap açarsanız yılda brüt 0,2 gramlık altın değerinde kazanç sağlarsınız. HangiKredi hesaplama araçlarıyla altın hesabınızdan elde edeceğiniz faiz gelirini öğrenebilirsiniz.

Faiz Oranı Neye Göre Değişir?

Merkez Bankası, faiz oranlarını enflasyon hedefleri ve tahminlerine göre belirler. Enflasyonu etkileyen en temel unsurlar; bekleyişler, üretim açığı, kurlar, kamu fiyatları, uluslararası piyasalardaki petrol ve diğer minerallerin fiyatları olarak sıralanabilir. Tüm bu etkenler, altın hesabı faiz oranlarının değişmesine neden olur. Ayrıca finansal kuruluşların kararları ve bankaların politikaları da bu oranları etkiler.

Bankalarda Altın Hesabı Açmak Ücretli midir?

Bankaların büyük bir kısmında altın hesapları için herhangi bir açılış maliyeti yoktur. Ayrıca hesap işletim ücreti gibi masraflar da bulunmaz. Üstelik altın tasarruflarını bankada saklayan yatırımcılar, kasa hizmet bedeli ödemekten kurtulur. Böylece hem ücretsiz hesap açılışı hem hizmet bedelsiz altın tasarrufu avantajından yararlanabilirsiniz.

Altın Hesabından Para Kesilir mi?

Vadeli altın hesaplarında faiz getirisiyle tasarruflarınızı değerlendirebilirsiniz. Vadeli hesaplarda vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz hesaplardan ise stopaj vergisi alınmaz. Yani vadesiz hesapta doğrudan brüt faiz kazancı elde edebilirsiniz.

Altın Hesabı Vergisi Ne Kadardır?

Kambiyo işlemlerinden Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi alınır. 30 Eylül 2020’de yayımlanan Resmî Gazete’ye göre kambiyo işlemlerine ilişkin BSMV oranı binde 2’dir. Altın alımlarında devlete karşı vergiyi ödemekle yükümlü olan taraf bankalardır. Altın satışı sırasında ise BSMV ödenmez.

Altın Hesabı Nasıl Kapatılır?

Altın hesabını kapatmak için gerekli işlemler banka şubelerinden yapılır. Ayrıca banka şubesine gitmeden, dijital kanallar üzerinden vadeli ve vadesiz tüm altın hesaplar kapatılabilir. Bu işlemi gerçekleştirmeden önce hesabınızdaki altınları nakde çevirebilir ya da fiziki olarak teslim alabilirsiniz.

Notlar:

*ulusal ekonomide üretici ve tüketici kesiminin finansal tasarrufları

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma! 27.09.2024

    Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma!

  • Ciro Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır? 26.09.2024

    Ciro Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  • Alacak Tahsil Süresi Nedir, Nasıl Hesaplanır? 23.09.2024

    Alacak Tahsil Süresi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

  • Kredi kartlarında yeni dönem başlıyor! 20.09.2024

    Kredi kartlarında yeni dönem başlıyor!