hangikredi.com

Trafik Sigortasını Gününden Önce Yenilemek

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 10.10.2016 Güncelleme Tarihi: 12.09.2023

Trafik sigortası, motorlu taşıt sahiplerine zorunlu tutulur.

Trafik Sigortasını Gününden Önce Yenilemek
Yani trafikte yer alan bütün araç sahipleri tarafından yaptırılmalıdır. Karayolları Trafik Kanunu gereği düzenlenen poliçe kapsamında kazada karşı tarafta oluşan maddi hasarlarını sigorta karşılar. Zorunlu trafik sigortasını her yıl yeniden belirlenen limitlerle güncellemelisiniz. Aksi takdirde bazı cezai yaptırımlarla karşılaşırsınız. Sizin için hazırladığımız bu kapsamlı zorunlu trafik sigortası rehberinde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.

Yolculuk Keyfini Artıran Zorunlu Trafik Sigortasının Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortasının en önemli avantajı, zararı karşılamak için hata şartı aramamasıdır. Sigorta şirketiniz, yaptığınız kazalarda siz kusurlu olsanız dahi karşı tarafta meydana gelen maddi hasarları giderir. Aynı zamanda karşı araçtaki kişilerin bedensel olarak aldıkları zararı tazmin eder. Öte yandan, kazada herhangi bir vefat olmasında ortaya çıkan tazminat masrafları da trafik sigortasından ödenir. Yani zorunlu trafik sigortası sayesinde karşı tarafından hem maddi hem bedeni zararlarını poliçenizle karşılayabilirsiniz.

Sürücülerin Dostu Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Trafik sigortası teminatları ve limitleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir. Tüm sigorta şirketleri, bu teminatları karşılamak zorundadır. Trafik sigortası fiyatları ve ödeme koşulları ise sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir. Trafik sigorta genel teminatları aşağıdaki gibidir.

  • Kişi başı vefat ve tedavi teminatı: Hasar durumunda oluşan yaralanmalar vefat durumlarında her bir kişi için ayrı ayrı tazminat ödenir.
  • Kaza başına vefat ve tedavi teminatı: Bir hasar gerçekleşmesi durumunda tazminat ödemesi, kazaya karışan taraflar arasında oransal olarak dağıtılır.
  • Araç ve kaza başına maddi hasar teminatı: Hasar durumunda karşı tarafa verilen maddi zararların karşılanmasıdır.

Zorunlu trafik sigortası, sizde ya aracınızda meydana gelen zararı karşılamaz. Bunun için aracınıza kasko sigortası yaptırmalısınız. Kasko ve trafik sigortası sorgulaması için HangiKredi’den destek alabilirsiniz.

Kasko değer listesi sayfamızdan aracınızın güncel kasko değerini öğrenebilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Nedir?

Kasko ve zorunlu trafik sigortası, sıklıkla birbiriyle karıştırılır. İhtiyari trafik sigortası olarak adlandırılan kasko, kaza durumunda sizin aracınızda açığa çıkan hasarları giderir. Bu iki sigorta türü arasındaki farklar özetle şöyle:

  • Trafik sigortası zorunlu iken kasko isteğe bağlıdır. Dolayısıyla kasko yaptırmasanız da trafiğe çıkabilirsiniz.
  • Zorunlu trafik sigortası kaza durumlarında sadece karşı taraftaki hasarları karşılar. Kasko ise sizin tarafınızda olan hasarları güvence altına alır.
  • Trafik sigortasının tüm teminat ve limitleri resmî kurumlar tarafından belirlenir. Kasko teminat ve limitleri ise kişilerle sigorta şirketleri arasındaki anlaşmaya göre değişiklik gösterebilir.

Zorunlu trafik sigortası, araç sahibinin vefatı ve arabanın perte çıkması gibi durumlarda iptal olur. Kasko ise herhangi bir gerekçe olmaksızın iptal edilebilir. Bu yönüyle kasko, zorunlu trafik sigortasına göre daha esnektir.

Daha detaylı bilgi için kasko ve trafik sigortası farkları konulu içeriğimize göz atın!

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Trafik sigortalarında poliçe süreleri 1 yılla sınırlıdır. Yani poliçenin her sene mutlaka yenilenmesi önemlidir. Ayrıca bu sigortanın trafiğe çıkmadan önce mutlaka yaptırılması gerekir. Sıfır araçlarda alım tarihinde poliçe düzenlenmelidir. İkinci el araçlarda ise 15 günlük süre bulunur. Söz konusu süreler dâhilinde zorunlu trafik sigortası yaptırmayanlara cezai işlem uygulanır.

Günü Gelmeden Zorunlu Araç Sigortası Yapılabilir mi?

Zorunlu araç sigortanızı yeniletmek için son gün, poliçenizin bitiş tarihidir. Araç sahipleri, bu tarihin gelmesiyle poliçesini yeniletir. Fakat bu işlem için son günü beklemeye gerek yoktur. Günü gelmeden sigorta yaptırmak, geçerli olan poliçeyi etkilemez. Çünkü yeni poliçenin başlangıcı, eskisinin bitiş tarihine denk gelir. Örneğin bitiş tarihine 1 ay kalmış bir sigortayı yenilediğinizi varsayalım. Geriye kalan 1 ay boşa gitmez ve bu sürede eski poliçeniz geçerliliğini korur. Özetle, eski sigortanız bittiği an yeni poliçeniz devreye girer.

Trafik Sigortası En Erken Ne Zaman Yapılabilir?

Trafik sigortasının erken yapılması ile ilgili herhangi bir gün sınırı yoktur. Fakat sigorta şirketleri, kendi çalışma prensipleriyle bir sınır belirleyebilir. Örneğin poliçenizi 1 ay önce yenilemek istediğinizde her sigorta şirketinden teklif alamayabilirsiniz. Bazı şirketler ise 15 günden önce size teklif vermez. Bu nedenle poliçenizi, bitiş tarihinden en geç 1 hafta önce yenilemelisiniz.

Güvenli Seyahatler için Trafik Sigortası Fiyatlarını Belirleyen Kriterler Nelerdir?

Trafik sigortası fiyatları, aracın türü, yaşı ve yaşanılan il gibi detaylarla belirlenir. Her ne kadar sabit teminatlar olsa da acenteler, nispeten daha avantajlı zorunlu trafik sigortası fiyatları sunabilir. Ayrıca ödeme planları da değiştiği için sigorta şirketlerinin genel fiyatlarında güncellemeler olabilir. Aracınızın markasına, modeline ve size sunulan taksit seçeneklerine göre sigorta şirketine karar verebilirsiniz.

Teminat limitlerinin yetersiz kaldığı durumlara karşı önlem almak için tamamlayıcı trafik sigortası içeriğimize göz atın!

Zorunlu Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirimi Uygulanır mı?

Zorunlu trafik sigortalarında 1 yıl içinde hiçbir hasar olmadığı tespit edilirse indirim uygulanır. Hasarsızlık indirimi, bir sonraki yılın poliçesini daha uygun hâle getirir. Kademelere göre zorunlu trafik sigortası indirim oranları şöyledir:

  Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları     Hasarsızlık İndirim Oranları     Sürprim* Oranları  
0. basamak - %200
1. basamak - %135
2. basamak - %90
3. basamak - %45
4. basamak - %10
5. basamak %5 -
6. basamak %20 -
7. basamak %40 -
8. basamak %50 -

 

İlk kez trafiğe çıkanlar, 4. basamaktan başlatılır. Sürprim oranları, yıllara göre kademeli olarak artar. Yani poliçenin ilk yılını hasarla kapatırsanız %45 zamlı sigorta yaptırırsınız. İkinci yılda da hasar oluşursa bu sefer poliçenizin fiyatı %90 artırılır.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmamanın Bedeli Var mıdır?

Zorunlu trafik sigortası olmayan kişilerin trafiğe çıkması yasaktır. Trafik sigortasının yaptırılmadığı tespit edildiğinde aracınız kolluk birimlerine ait otoparka götürülür. Ardından belirli tutarlarda zorunlu trafik sigortası cezası ödenir. Ancak sadece cezayı ödeyerek tekrar trafiğe dönmek mümkün değildir. Zira bunun dışında trafikten men cezası da uygulanır. Aracınızı tekrar trafiğe çıkarmak için hem cezayı ödemeli hem de zorunlu sigortayı yaptırmalısınız. Bu süreçte aracınızın otopark masraflarının da sizden alınacağını belirtelim.

Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumları öğrenmek için Bilgi Merkezi içeriğimizi inceleyin!

Zorunlu Trafik Sigortasının Geçerlilik Süresinin Bitmesi Durumunda Ne Olur?

Zorunlu trafik sigortası poliçesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Sigortanızın bitiş tarihi, poliçe üzerinde yazar. Bu süre sona ermeden sigortanızı yenilemelisiniz. Aksi takdirde pek çok problemle karşılaşabilir ve maddi zarara uğrayabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası gecikirse şu riskler ortaya çıkabilir:

  • Aracınız trafikten men edilir.
  • Aracınız bağlanır.
  • Bağlanan araç çekici ile çekilir.
  • Çekilen araç otoparka götürülür.
  • Aracı otoparktan alabilmek için sigorta yaptırılır.
  • Aracınızı alırken çekici ücreti sizden tahsil edilir.
  • Aracın otoparkta kaldığı her gün için ayrıca ücret ödersiniz.

Zorunlu trafik sigortasını geç yaptırdığınızda cezai yaptırım uygulanır. 2023 yılı için ceza bedeli 436 TL’dir. Tıpkı sigorta poliçesi fiyatları gibi bu tutarda her yıl güncellenir.

Trafik Sigortasının Yenilenme Sürecinde Hangi Adımlar İzlenir?

Araç sahipleri, sigorta şirketiyle iletişime geçerek ya da doğrudan acenteye giderek poliçesini yeniletebilir. Mevcut sigorta poliçenizin son günü yaklaşıyorsa bir an evvel bu işlemi yapmalısınız. Zorunlu trafik sigortası yenileme süreci şu adımlarla ilerler:

  • Sigorta şirketiyle dijital kanallar, müşteri hizmetleri ya da fiziki şubeler üzerinden iletişim kurulur.
  • Araca ve sahibine dair bilgilerin güncelliği kontrol edilir.
  • Zorunlu trafik sigortası ödeme şartları belirlenir.
  • Sigorta acentesi tarafından yeni poliçe teklifi sunulur.

Dilerseniz ek teminatlar talep ederek trafik sigortası poliçenizi genişletebilirsiniz. Ancak tüm bu işlemlerin sigorta bitiş tarihinden önce tamamlanması gerektiğini tekrar hatırlatalım. Aksi durumda hasarsızlık indirimlerinizi kaybedebilir, poliçeyi aylık %5 trafik sigortası gecikme cezasıyla yenilemek zorunda kalabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Gününden Önce Yenilenebilir mi?

Eğer motorlu taşıtlar grubuna dâhil olan bir aracınız varsa trafik sigortası yaptırma zorunluluğunuz bulunur. Zorunlu trafik sigortası, düzenli yenileme gerektiren bir sigorta türüdür. Poliçenizi ne zaman güncellemeniz gerektiğini ise bitiş tarihine bakarak görebilirsiniz. Fakat bu işlem, ilgili tarihten önce de gerçekleştirilebilir. Trafik sigortasını gününden önce yenilemek her zaman avantajlıdır. Böylece olası gecikmeleri önleyebilir, dönemsel fiyat artışlarından korunabilirsiniz.

Trafik Sigortasını Gününden Önce Yenilemenin Avantajları Nelerdir?

Araç sigortasını gününden önce yeniletmenin bazı avantajları vardır. Zorunlu trafik sigortası teminatları, sadece poliçenin bitiş tarihine kadar geçerlidir. Dolayısıyla poliçenizin süresi bittiğinde yenisini yaptırana kadar sigortalı sayılırsınız. Örneğin sigortanızın bitiş tarihinin ertesi günü poliçenizi yeniletmek için yola çıktığınızda kaza yaparsanız oluşan hasarı sigorta şirketi karşılamaz. Poliçenizi gününden önce yenilerseniz bu gibi sorunlar yaşamazsınız.

Trafik Sigortasının Gününden Önce Yenilenmesi Fiyatlara Yansır mı?

Zorunlu trafik sigortasını bitmeden yenilemenin özel bir indirimi yoktur. Yani normal şartlarda poliçenizin bitiş tarihindeki ve gününden önce yenilenen fiyatı aynı olur. Zorunlu trafik sigortası fiyatları, pek çok etkene bağlı olarak hesaplanır. Bu noktada sigorta fiyatlarının genellikle hangi dönemlerde güncellendiğine değinelim. Sigorta şirketleri, çoğunlukla yıl başında ya da ayın ilk gününde fiyatları artırır. Söz konusu tarihlerden önce poliçenizi, eski ücret tarifesinden yeniletebilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Otomatik Olarak Yenilenir mi?

Aracınızın trafik sigortası, otomatik olarak yenilenmez. Yenileme işlemi için sigorta acentenizle iletişime geçmelisiniz. Sürekli çalıştığınız acenteden sigortayı yenilemenizi hatırlatmasını isteyebilirsiniz. Pek çok acente, siz talep etmeseniz de bu hizmeti sunar. Böylece yenileme tarihini kaçırma ve çeşitli cezai yaptırımlara maruz kalma gibi sorunlar ortadan kalkar.

Trafik Sigortasını Değiştirmek için İzlenecek Yöntemler Nelerdir?

Türkiye’de aktif olarak hizmet veren ve trafik sigortası yaptırabileceğiniz onlarca sigorta şirketi vardır. Her sigorta şirketi, size standart poliçe teminatlarına ek hizmetler ve buna bağlı olarak farklı fiyatlar sunar. Sigorta yenileme sürecinde mevcut acentenizi değiştirebilirsiniz. Bu aşamada sigorta şirketlerini detaylıca karşılaştırmalı, ardından kapsamlı ve avantajlı poliçe tekliflerine başvurmalısınız. Tüm bu işlemleri, HangiKredi üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Notlar:

*hasar oluşması durumunda yapılan poliçe fiyat artışı

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?