Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Nasıl Seçilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.06.2017 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Trafik sigortası, tüm araç sahiplerinin yapmakla yükümlü olduğu bir sigorta türüdür.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Nasıl Seçilir?
Trafik sigortası seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli detay, poliçe teminatlarının kapsamıdır. Poliçeniz her kazayı, her durumda karşılamaz ve bazı şartlar vardır.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir ve Hangi Durumlarda İşe Yarar?

Zorunlu trafik sigortası olarak bilinen poliçenin tam adı “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” şeklindedir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında zorunlu tutulan bu sigorta poliçesi, poliçeye sahip olan kişinin trafikteki sorumluluklarını güvence altına alır. Kazalarda mağdur olan tarafın poliçe kapsamına dahil edilen tüm zararları, suçlu olan tarafı sigortalayan sigorta şirketi tarafından ödenir.

Sıfır ya da ikinci el fark etmeksizin bir motorlu araç aldığınızda, trafik tescil işlemleri için öncelikle sigorta yapılması talep edilir. Aracınızı ilk aldığınızda yaptırmanız gereken bu sigortayı her yıl yenilemeniz ve araç sahibi olduğunuz sürece ömür boyu aktif tutmanız gerekir. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan kişilere cezai yaptırım uygulanır ve araç bağlanır. Ciddi bir önem taşıyan bu poliçeyi yaptırırken dikkat etmeniz gereken pek çok detay bulunmaktadır.

Tüketiciler Trafik Sigortası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Trafik sigortası seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli detay, poliçe teminatlarının kapsamıdır. Poliçeniz her kazayı, her durumda karşılamaz ve bazı şartlar vardır. Sigorta şirketi, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları kapsamında belirtilen durum ve şartlara göre hasar ödemesi yapar. Şirketin sorumluluğunda olan tüm detaylar poliçede belirtilir. Bu nedenle poliçenizi detaylı bir şekilde inceleyerek sahip olduğunuz hakları öğrenmelisiniz.

Olası bir trafik kazasında doğacak masrafların tamamının sigorta şirketi tarafından karşılanmayacağını da unutmamalısınız. Bu detayı da poliçede belirtilen teminat ve tazminat limitlerini inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Seçtiğiniz sigorta şirketine ve poliçeyi yaptırdığınız acenteye de dikkat etmelisiniz. En kaliteli ve sorunsuz hizmet sunan, bununla birlikte ulaşılması kolay ve iletişimi güçlü bir sigorta şirketi seçmenizde fayda vardır. Herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına, şirket ile sizin aranızda aracılık eden sigorta acentesinin yetkili olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.

Zorunlu trafik sigortanızı yaptırıp poliçenizi aldığınızda, aldığınız poliçede yer alan birtakım bilgilerin doğru olup olmadığını bakmalısınız. Herhangi bir bilginin yanlış yazılmış olma ihtimali vardır. Bilgilerin yanlış olması, poliçenin devre dışı kalmasına neden olabilir. Bu nedenle, başta aşağıda belirtilen detaylar olmak üzere kendinize, aracınıza ve sigortanıza ait tüm bilgileri doğrulamanız gerekir.

  • Adınız, soyadınız ve T.C. kimlik numaranız
  • Cep telefonu numarası ve e-posta adresi gibi iletişim bilgileriniz
  • Aracınızın plakası
  • Aracınızın markası, modeli, tipi ve kullanım şekli
  • Poliçenin başlangıç ve bitiş tarihi
  • Başlangıç ve bitiş tarihi arasındaki sürenin 365 gün olması
  • Ödediğiniz ücret ile poliçe üzerindeki tutar
  • Poliçede muafiyet ya da müşterek sigorta uygulaması olup olmadığı

Trafik Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Zorunlu trafik sigortası fiyatlarına en çok etki eden faktörlerden biri, hangi hasarsızlık basamağında olduğunuzdur. Kaza yapmadığınız sürece sigorta şirketleri için daha güvenli bir müşteriye dönüşürsünüz ve bu durum sonucunda belirli bir hasarsızlık indirimi kazanırsınız. Kaza yapmanız ise hasarsızlık indiriminin devre dışı kalmasına ve sigorta poliçesine daha yüksek bir ücret ödemenize neden olur.

Hasarsızlık indirimi 7 farklı basamağa göre hesaplanır. İlk kez trafik sigortası yaptırıyorsanız 4. basamakta olursunuz ve indirimin ya da zammın olmadığı bir ücretle poliçenizi yaptırırsınız. Basamaklar, hasar kaydı yaşanan her yıl aşağıya, hasarsız geçen her yıl içinse yukarıya doğru ilerler. Hasarsızlık indirimi basamakları ve her bir basamağın ne anlama geldiği aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Basamak Seviyesi Açıklama
1. Basamak 3 yıl üst üste hasar kaydının olması anlamına gelir. Sigorta ücreti %60 oranında artar.
2. Basamak 2 yıl üst üste hasar kaydının olması anlamına gelir. Sigorta ücreti %40 oranında artar.
3. Basamak Poliçenin ilk yılında hasar kaydı olması anlamına gelir. Sigorta ücreti %20 oranında artar.
4. Basamak Başlangıç seviyesidir. Herhangi bir zam ya da indirim uygulanmaz.
5. Basamak Poliçenin ilk yılında hasar kaydı olmadığı anlamına gelir. Sigorta ücreti %10 oranında azalır.
6. Basamak 2 yıl üst üste hasar kaydı olmadığı anlamına gelir. Sigorta ücreti %15 oranında azalır.
7. Basamak 3 yıl ve daha fazla süre hasar kaydı olmadığı anlamına gelir. Sigorta ücreti %20 oranında azalır.

İndirim ve artırım oranları genellikle tablodaki gibidir. Hazine Müsteşarlığı tarafından düzenlenen yönetmelik doğrultusunda bu oranlar, sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenebilmektedir.

Trafik sigortası fiyatlarını etkileyen tek unsur hasarsızlık indirimi değildir. Aracın özellikleri ve araç sahibinin nitelikleri de fiyatı doğrudan etkileyen unsurlardır. Bununla birlikte sabit bir fiyat yoktur ve her sigorta şirketi farklı bir fiyat teklifi sunar. Sigorta şirketlerinin teklif sunarken dikkat ettiği detaylar arasında genel olarak şunlar vardır:

  1. Hasarsızlık indirimi basamağı
  2. Araç sahibinin cinsiyeti ve yaşı
  3. Aracın kullanım türü (otomobil, motosiklet, kamyonet, kamyon vs.)
  4. Aracın yaşı (kaç model olduğu)
  5. Poliçe yenileme tarihi (gecikmelerde fiyat artar)
  6. Aracın kullanıldığı ya da tescil edildiği şehir (adres ya da plaka)

HangiKredi üzerinden tüm bu detaylar doğrultusunda trafik sigortası teklifi almanız mümkündür.

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Zorunlu trafik sigortasına sahip olduğunuzda poliçeniz, sizi trafikte bir araca ya da kişiye zarar vermeniz hâlinde korur. Sorumluluk sigortası olduğu için diğer poliçeler gibi doğrudan sizin göreceğiniz zararı güvence altına almaz. Yani aracınızda bir hasar olduğunda bu hasar, sizin trafik sigortanız dahilinde karşılanmaz. Eğer trafik kazasında haklı taraf sizseniz, karşı tarafın sigortası sizin zararınızı öder. Hatalı olduğunuzda ise sizin poliçeniz, karşı tarafa verdiğiniz zararı karşılar. Dolayısıyla trafik kazasının yaşanmadığı bir durumda aracınızda hasar oluşursa zararı sizin ödemeniz gerekir.

Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapar?

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası poliçesini hangi şirketten yapmış olursanız olun, yasal mevzuatlar kapsamında belirlenen genel teminatlar, belirli limitler dahilinde karşılanır. Trafik sigortasının ödeme yaptığı durumlar şöyledir:

  1. Maddi Zararlar: Zarar gören aracın onarım giderleri.
  2. Sağlık Giderleri: Trafik kazası sonucunda sağlığını kaybeden kişilerin hastane ve tedavi masrafları.
  3. Sakatlık: Kaza sonrası kalıcı sakatlığın olduğu durumlarda yaşanan maddi kayıplar.
  4. Vefat: Trafik kazasında vefat eden kişinin yasal varislerine ödenecek olan tazminat.

Bazı sigorta şirketleri poliçelerde ek teminatlara da yer verir. Bu ek teminatların verilmesi zorunlu değildir fakat sigorta şirketleri, daha kapsamlı bir hizmet sunmak için bu yöntemi tercih eder. Sigorta şirketine göre değişkenlik göstermekle birlikte poliçede yer alabilecek bazı teminatlar şunlardır:

  1. Hasar kaydı oluşturmayan mini onarım teminatı
  2. Kaza anında yol yardım ve çekici hizmeti teminatı
  3. Sigara yanığı gibi dolaylı zararlar ile ilgili teminat
  4. Hukuksal koruma hizmeti teminatı

Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Zorunlu trafik sigortası poliçesine dahil edilmeyen ve meydana gelmesi hâlinde sigorta şirketi tarafından ödenmeyen bazı zararlar da mevcuttur. Sigorta şirketinin sorumluluğu altında olmayan ve ödeme yapmayı gerektirmeyen durumları bilmeniz önemlidir. Poliçenizdeki detayları okuyarak bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Sigorta şirketinin ödeme yapmadığı durumların arasında aşağıdaki detaylar yer alır.

  • Aktif olarak trafikte bulunmayan araçlarda meydana gelen hasarlar
  • Poliçe sahibinin tazminat talepleri
  • Sigortalının ya da yakınlarının mal varlıklarına gelen zararlar
  • Bagaj ya da römork kısmındaki eşyaların zarar görmesi
  • Sigortalı ya da mağdur tarafından talep edilen manevi tazminatlar
  • Karayolları Trafik Kanunu’na aykırı davranılması
  • Araç üzerinde değişiklik yapılırken ya da bakım, onarım, alım - satım gibi süreçlerde meydana gelen hasarlar
  • İzinli olup olmaması fark etmeksizin aracın bir yarışa katılıp kaza yapması, hasar görmesi ya da yaratması
  • Aracın terör olaylarına karışıp zarar görmesi
  • Dolaylı yollardan meydana gelen hasarlar
  • Hasar ihbar süresi geçtikten sonra başvuru yapılması

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Sorgulanır?

Zorunlu trafik sigortası sorgulama işlemi sigorta şirketleri, yetkili acenteler ve trafik polisleri tarafından bağlı bulunan kuruma özgü kanallardan sorgulanır. Poliçeniz yanınızda olmasa bile hem sigorta acenteleri hem de trafik polisleri aracınız hakkında online sorgulama yaparak sigortalılık durumunuzu görebilir.

Aracınızın mevcut sigorta durumunu öğrenmek istiyorsanız e-devlet hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından, e-devlet üzerinden sunulan Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama hizmeti sayesinde trafik sigortanızı sorgulayabilirsiniz. İlgili sayfaya gidip e-devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra sadece plakanızı yazarak sorgulama yapmanız mümkündür.

Başta zorunlu trafik sigortası olmak üzere tüm sigortacılık ürünleri hakkında bilgi ve teklif almak için HangiKredi “Sigorta” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Zorunlu trafik sigortası hesaplaması yapılırken her sigorta şirketi, pek çok farklı kriteri dikkate alır. Genel olarak aynı detaylara dikkat edilse de her sigorta şirketi farklı bir kriteri ön planda tutar. Örneğin bazı sigorta şirketleri aracın tescil edildiği şehre, yani plakaya bakarken bazı şirketler aracın kullanıldığı şehri, yani araç sahibinin ikamet adresini dikkate alır. Zorunlu trafik sigortası yaptıracağınızda ya da poliçenizi yenileyeceğinizde sigorta şirketleri, poliçe tutarınızı otomatik olarak hesaplar ve acente aracılığıyla size iletir.

Yeni bir araç satın almak için finansal kaynağa ihtiyacınız varsa HangiKredi üzerinden taşıt kredisi hesaplaması yapabilir, bankalardaki faiz oranlarını görebilirsiniz.

Trafik Sigortası Yoksa Ne Olur?

Aracınıza sigorta yaptırmanız zorunludur ve yaptırmadığınız takdirde çeşitli cezai yaptırımlara maruz kalırsınız. Zorunlu trafik sigortası yenileme işlemini her yıl gerçekleştirmekle yükümlüsünüz. Zamanında yenilemediğiniz poliçeniz için gecikme cezası ödemeniz gerekirken sigortasız bir şekilde yakalandığınızda trafik cezası da kesilir. Zorunlu trafik sigortası ödemesi yapmamanız hâlinde karşılaşabileceğiniz problemler şöyledir:

  1. Trafik sigortası yaptırmadığınız için trafik cezası yersiniz.
  2. Trafik cezasını zamanında ödemezseniz üzerine faiz biner.
  3. Aracınız trafikten men edilir ve bağlanarak otoparka çekilir.
  4. Otoparka çekilen araç için çekici ücreti ödemeniz gerekir.
  5. Aracınızın otoparkta kaldığı her bir gün için otopark ücreti de size yansıtılır.
  6. Bağlanan aracı alabilmeniz için sigorta yaptırmak zorunda kalırsınız.
  7. Sigortanızı geç yenileyeceğiniz için normalde daha fazla ücret ödersiniz.

Trafik sigortası olmayan bir araç trafikte yakalandığında kesilecek cezanın tutarı 2021 yılı için 144 TL’dir. 15 gün içinde ödenen trafik cezalarına %25 indirim uygulanır ve bu uygulama sigortasızlık cezaları için de geçerlidir. Cezanın indirimli tutarı 108 TL’dir. Belirtilen tarihlerde ödenmeyen trafik cezalarına aylık periyotlarla gecikme zammı yansıtılır.

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Aracınız için yaptırdığınız trafik sigortasının kapsamı yasal olarak belirlenmiştir ve her sigorta şirketi, belirlenen teminatları kapsayacak bir sigorta poliçesi sunmak zorundadır. Poliçenin ana teminatları maddi zararlar, sağlık giderleri, sakatlık ve vefat şeklindedir. Ek teminatlarla poliçe kapsamının genişletilmesi mümkündür.

Zorunlu trafik sigortası teminatları ve rizikoların gerçekleşmesi hâlinde sigorta şirketinin ödeyeceği tazminat tutarları için üst limitler, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir. Bununla birlikte belirli aralıklarla güncellenmektedir ve her araç sınıfı için farklı bir limit geçerli olmaktadır. 2021 yılı için trafik sigortası teminat limitleri tablodaki gibidir.

Araç Sınıfı Maddi Zararlar Sağlık Giderleri Sakatlanma ve Vefat
Kaza Başı Araç Başı Kaza Başı Kişi Başı Kaza Başı Kişi Başı
Otomobil 86.000 43.000 2.150.000 430.000 2.150.000 430.000
Motosiklet 86.000 43.000 1.290.000 430.000 1.290.000 430.000
Kamyonet 86.000 43.000 4.300.000 430.000 4.300.000 430.000
Kamyon 86.000 43.000 4.300.000 430.000 4.300.000 430.000
Traktör 86.000 43.000 2.150.000 430.000 2.150.000 430.000
Minibüs 86.000 43.000 4.300.000 430.000 4.300.000 430.000
Otobüs (18-30 koltuk) 86.000 43.000 7.740.000 430.000 7.740.000 430.000
Otobüs (31 ve üzeri koltuk) 86.000 43.000 13.330.000 430.000 13.330.000 430.000
Çekici 86.000 43.000 4.300.000 430.000 4.300.000 430.000
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?