hangikredi.com

Trafik Sigortasında Hasar İhbar Süresi

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.11.2016 Güncelleme Tarihi: 10.07.2024

Trafik sigortası, ülkemizdeki her aracın yaptırmakla yükümlü olduğu bir zorunlu sigorta türü.

Trafik Sigortasında Hasar İhbar Süresi
Herhangi bir kaza durumunda, hatasız olmanıza rağmen sizin tarafınızda hasar meydana gelirse bu hasarın tazmini kazaya neden olan kişinin trafik sigortasından karşılanıyor.

Trafik sigortası, hatalı bir şekilde trafik kazası yapmanız hâlinde, sigorta şirketinin sorumlulukları devralmasını sağlar. Fakat bunun için hasar bildirimi zamanında yapılmalıdır.

Trafik kazası yaptığınızda kaza tespit tutanağı tutup bu belgeyi sigorta şirketine ibraz etmelisiniz. Değerlendirme süreci bu ve birkaç farklı belgenin incelenmesi ile ilerler. Bu nedenle gerekli belgeler ile birlikte, geç kalmadan hasar ihbarı yapmalısınız. Yasal ihbar süresini aşmanız hâlinde haklarınızı kaybedebilirsiniz.

Trafik sigortası, Türkiye’de her aracın yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu bir sigorta türüdür. Herhangi bir kaza durumunda, hatasız olmanıza rağmen sizin tarafınızda hasar meydana gelirse, bu hasarın tazmini kazaya neden olan kişinin trafik sigortasından karşılanır. Trafik sigortasından faydalanabilmek için hasar ihbar süresini aşmadan ihbarda bulunmanız gerekir.

Trafik Sigortasında İhbar Süresi Ne Kadar Sürüyor?

Trafik kazası sonrası doldurduğunuz kaza tespit tutanağı ve ilgili diğer belgelerle birlikte vakit kaybetmeden sigorta şirketine ya da ilgili acenteye başvuru yapmanız gerekir. Kazadan sonra ilgili belgelerle sigorta şirketine başvurmanız için sınırlanan süre poliçe genel şartlarında şu şekilde ifade edilmiştir: “Rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde hasarın, sigorta şirketine bildirilmesi gerekir.” Bu madde doğrultusunda hasar gerçekleştikten sonra, trafik sigortası poliçesi hasar tazmini için beş iş günü içinde ihbarda bulunmanız gerekir.

Zorunlu trafik sigortası hesaplama işlemlerinizi HangiKredi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Hasar İhbarı Yapmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Kaza sonucu karşılaştığınız maddi kaybın sigorta şirketi tarafından ödenmesi için hasar ihbar dosyası hazırlayıp ihbarı gerçekleştirmelisiniz. Belgelerin tamamını eksiksiz bir şekilde dosyaya eklediğinizden emin olmalısınız. Hasar ihbarı yapmak için şu belgelere ihtiyacınız vardır:

  • Acente ve poliçe no
  • Hasar tarihi ve detaylarını içeren kaza tespit tutanağı
  • Tahmini hasar miktarı
  • Sigorta poliçesinin fotokopisi
  • Alkol raporu
  • Görgü tespit tutanağı
  • Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri
  • Hasara ait fotoğraflar
  • Aracın rehinli ve ipotekli olması durumunda bankadan alınacak belge

Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Yaşadığınız hasarı bildirmenizin birden fazla yöntemi vardır. Bu yöntemlerden birini, yasal ihbar süresi dahilinde uygulayarak mağduriyetinizi en kısa sürede giderebilirsiniz. Pek çok sigorta şirketi anlaşmalı servisler üzerinden hasar ihbarı kabul eder. Poliçeyi düzenleyen yetkili sigorta acentesi de size bu konuda yardımcı olur. Ayrıca internet üzerinden ve telefon ile de ihbar yapmak mümkündür.

Trafik kazası geçirdiğinizde mağdur olmamak için “Hasar Anında Yapılması Gerekenler” başlıklı yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

Hasar İhbar Numarasından Arayarak

Poliçenizde hem zorunlu trafik sigortası teminatları hem de ihbar sürecinde destek alınabilecek iletişim kanalları hakkında bilgiler içerir. İhbarın yapılacağı sigorta şirketinin hasar ihbar numarasına ulaşarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Hasar İhbar Sayfasını Ziyaret Ederek

Sigorta şirketleri, müşterilerinin işlerini kolaylaştırmak adına pek çok işlemin online ortamda gerçekleştirilmesine olanak tanır. Bu doğrultuda konu ile ilgili hemen her şirketin hasar ihbar sayfası mevcuttur. İlgili sayfadaki gerekli yönergeleri izleyerek zaman kaybı yaşamadan hasar ihbarı yapabilirsiniz.

Sigorta Hasar Dosyası Kaç Günde Sonuçlanır?

Her sigorta şirketinin belirli bir hasar ihbarı değerlendirme süreci vardır. Sürecin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için öncelikle sizin en kısa sürede ihbar yapıp belgeleri eksiksiz teslim etmeniz gerekir. Eksik bir belge olması süreci uzatır. Bununla birlikte hasarın boyutu ve kazanın oluşum şekli de ihbar değerlendirme süresini etkileyen faktörlerdendir. Hasar dosyası sonuçlanma süresi değişkenlik göstermekle birlikte ortalama yedi gündür.

Kasko Hasar Ödeme Süresi Ne Kadardır?

Zorunlu trafik sigortası poliçesinde olduğu gibi kasko poliçelerinde de hasar ödeme süresi söz konusudur. Kasko hasar ödeme süresi Türk Ticaret Kanunu’nun 1427. maddesi doğrultusunda belirlenmiştir. Yasaya göre sigorta şirketi, söz konusu hasarı en geç 45 gün içinde ödemekle yükümlüdür.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?