hangikredi.com

Kaskoda Hasar Anında Gerekli Belgeler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.05.2014 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

Sigorta şirketleri arasında kasko başvurusu yapmak için uzun süre kasko hesaplama işlemleri yaptınız ve yaptığınız sigorta hesaplamaları sonucunda size en uygun kasko seçeneğine ulaştınız.

Kaskoda Hasar Anında Gerekli Belgeler
Ancak olası bir hasar anında neler olacağını bilmeden bunlar da tek başına yeterli değil. Merak edilen detayları HangiKredi okurları için derledik.

Araç kullanırken ne kadar dikkatli davransak da kazalardan kaçmak bazen imkânsız olabiliyor. Kasko, sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına almak için yapılır. Dolayısıyla kasko yaptırarak aracınızı ve bütçenizi güvence altına alabilirsiniz. Kasko yaptırmak isteyen ya da hâlihazırda sigortasını yenilemek isteyenler, kasko sigortasında uygulanan indirimlerden yararlanarak olası risklere karşı önlem alabilir.

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Özellikle büyükşehirlerde artan trafik yoğunluğu ile trafik kazaları kaçınılmaz hâle geldi. Sürücü ve yayaların dikkatsizliğine yüksek hız gibi risk barındıran unsurlar da eklenince trafikte yaşanan sorunlarda ciddi bir artış söz konusu olabiliyor. Trafik kazasında yapılması gerekenler şunlardır:

  • İlk olarak kendi aracınızdaki daha sonra kazaya karışan diğer araçtaki kişileri kontrol etmelisiniz. Eğer kazada yaralanan kişiler varsa derhal 154 Alo Trafik ve 112 Acil Servis aranmalıdır.
  • Kazaya karışan araçlar trafiğin akışını bozmayacak bir yere çekilmelidir. Zira trafiğin akışını bozan araçlar zincirleme bir kazaya neden olabilir.
  • Eğer yalnızca maddi hasar söz konusu ise kasko kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Ayrıca fotoğraf çekerek kaza anında araçlarda meydana gelen hasarın nedenini belirlemeyi ve kusur tespiti yapmayı kolaylaştırabilirsiniz.

Kasko kaza tutanağı tutulduktan ve beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Kaza yaptıktan sonra kasko, belgelerin eksiksiz olarak ibraz edilmesi ve hasar tespiti yapılmasının ardından 10 iş günü içerisinde ödemeyi gerçekleştirir. Kasko şirketine ihbar yapıldıktan sonraki 45 gün içerisinde kasko hasar tazminatı ödenir.

Kaskoda Hasar Anında Gerekli Belgeler

Maddi Hasar Anında Kaskoda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sigorta şirketleri, kasko teminat kapsamına giren tüm hasarlarda sizden bazı belgeler isteyeceklerdir. Bu belgelerin yanınızda olması kriz ve hasar anının en az sorunla atlatılmasını sağlar. Peki, hasar anında gerekli belgeler nelerdir? Kasko teminatı kapsamında gerçekleşen hasara göre şu şekilde sınıflandırma yapılabilir:

Çarpma Hasarı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kaza sonucu araçlarda meydana gelen hasarların tutarı bazı durumlarda araç sahiplerine nakit olarak ödenebilir. Hafif kazalarda taraflar kendi aralarında KTT (Kaza Tespit Raporu) tutarak süreci hızlandırılabilir. Eğer aracınız kazadan sonra kullanılamaz hâle geldiyse pert durumunda kasko sigortasından yararlanabilirsiniz. Kaza sonrası hasarın zorunlu trafik sigortası ya da kasko tarafından karşılanması için şu belgeler gerekli:

  • Kaza tespit tutanağı, yoksa yazılı kasko kaza beyanı
  • Hasarlı kısımları gösteren fotoğraflar, tahmini hasar miktarının ibrazı
  • Sigortalının ehliyet/ruhsat fotokopisi
  • Cam hasarı varsa bu belgeler haricinde ayrıca fatura, ödeme yapılan bankanın ve hesabın bilgiler

Sigorta şirketleri, kaza durumunda kasko işlemlerine uygun şekilde tutanak tutulmayan durumlarda meydana gelen maddi hasarı karşılamaz. Dolayısıyla tarafların kasko kazanağı tutması oldukça önemlidir.

Bu noktada işlerinizi kolaylaştıracak kaza tespit tutanağı örneği için Bilgi Merkezi içeriğimizden destek alabilirsiniz.

Park Halindeyken Hasar Sonucu Gerekli Belgeler Nelerdir?

Park hâlindeki bir araca çarpma durumunda öncelikle araç sahibine ulaşılmalıdır. Araç sahibi olay yerine gelene kadar herhangi bir değişiklik yapmadan beklemek gerekir. Bazı durumlarda araç sahibi ile anlaşarak trafik polisi çağırmaya gerek kalmadan kaza tespit tutanağı tutulabilir. Park hâlindeyken oluşan hasarlar için şu belgeler gerekli:

  1. Karakoldan tutulan polis tutanağı ya da detaylı bir beyan
  2. Ruhsat fotokopisi
  3. Hasarlı aracın fotoğrafları
  4. Araç eğer anlaşmalı olmayan bir serviste tamir edilecek ise fatura ve ödemenin yapılacağı banka, şube ve IBAN no bilgileri

Park hâlindeki bir araca çarpma durumunda araç sahibine ulaşmadan olay yerinden ayrılmamak gerekiyor. Bu gibi durumlarda araçların fotoğrafı çekilerek hasar gören aracın sahibine size ulaşabileceği iletişim adreslerini bırakabilirsiniz.

Kasko Sorgulaması İçin HangiKredi'den Destek Alın!

Araba Çalındığında Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aracınızın çalındığında fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken durumu en yakın polis karakoluna veya Emniyet Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliğine bildirmektir. Sonrasında tüm hasar durumlarında olduğu gibi durumu sigorta şirketine bildirmeniz gerekir. Araba çalındığında gerekli belgeler şöyle:

  • Karakoldan tutturulmuş polis tutanağı
  • Temiz kâğıdı (vergi makbuzları, borç olmadığına dair belge)
  • Aracın trafikten kaydının silindiğine dair belge
  • Asayiş Şube Müdürlüğünden bulunamadı yazısı
  • Aracın asil ve yedek anahtarları
  • Ruhsat aslı
  • Banka, şube ve IBAN no bilgileri

Aracınızın çalınması durumunda gerekli prosedürleri yerine getirmeniz ve poliçede belirtilen kurallara uygun hareket etmeniz yeterlidir. Gerekli belgeleri eksiksiz ibraz ettiğiniz takdirde kasko sigortasından yararlanabilirsiniz. Her an meydana gelebilecek olumsuz durumlar karşısında hazırlıklı olmak için yanınızda kasko kaza beyan örneği bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bu noktada ibraz süresini aşmamaya özen göstermelisiniz. Kasko hasar karşılama şartları hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Daimi Maluliyet ve Vefat Durumlarında Kaskodan İstenen Belgeler Nelerdir?

Vefat ve daimî maluliyet, zorunlu trafik hasar ödemeleri kapsamında değerlendirilen durumlardır. Kaza sonucunda meydana gelen yaralanma ve ölüm gibi durumlarda tüm tedavi ve hastane masrafları kasko kapsamında karşılanır. Bu tür kazalarda ibraz edilmesi gereken belgeler birbirinden farklı olabilir.

Kazada Vefat Durumunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Vefat ile sonuçlanan kazalar, kasko kapsamında karşılanır. Ölümle sonuçlanan kazalarda şu belgeler temin edilmelidir:

  • Kaza raporu veya mahkeme kararı
  • Vefat eden kişinin savcılık onaylı otopsi ve muayene raporları
  • Veraset ilamının tasdikli sureti
  • Defin ruhsatı,
  • Hak sahibinin banka ve hesap numarası bilgileri
  • Ruhsat fotokopileri,
  • Sürücülerin ehliyet fotokopileri
  • Vefat eden kişinin gelir durumunu gösteren evrak

Kişinin kaza sonucu vefat etmesi durumunda kasko sigortası tüm hak ve borçlarıyla yasal mirasçılarına devredilir. Kasko sigortası, kişinin satın aldığı ve faydalanmaya devam edilebilen bir hizmettir. Vefat eden sigortalının aracının mirasçılarına devretmesi durumu kasko sigortası için de geçerlidir.

Daimi Maluliyet Durumunda Gerekli Evraklar Hangileridir?

Trafik kazası sonucu meydana gelen maluliyet durumunda kasko kapsamında tazminat ödenir. Bunun için gerekli belgelerin eksiksiz şekilde temin edilmesi gerekir. Maluliyet durumunda gerekli evrak şunlardır:

  • Yetkili kurumlarca düzenlenmiş, maluliyet durumunu gösteren sağlık raporu
  • Mağdurun kimlik fotokopisi
  • Kaza raporu ya da mahkeme kararı
  • Epikriz raporu
  • Kaza tarihinden itibaren malul kişinin gelir durumunu gösteren belge
  • Yapılan tedavilere ilişkin tüm evraklar ve adli muayene raporu
  • Hak sahibine ait banka ve hesap numarası gibi bilgiler
  • Kazaya sebep olan aracın ruhsat fotokopisi.

Ferdî kaza sigortası, yaralanma ya da maluliyet gibi durumlarda maddi destek sunar. Bu sayede zor zamanlarda maddi sorunlar ile mücadele etmenize gerek kalmaz. İstenmeyen kazalara karşı sizin ve ailenizin geleceğini garanti altına almak için kasko yaptırmanızı öneririz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?