Araç kasko sigortası yaptırmak istediğinizde bir yetkili sigorta acentesine gitmeniz yeterlidir.
Aracınız için trafik sigortası yaptırmak, yasal bir yükümlülüktür. Fakat kasko isteğe bağlıdır ve bazı istisnalar haricinde kasko yaptırmak zorunda değilsinizdir. Yine de kasko yaptırmak size her zaman avantaj sağlar. Bu özel poliçeyi almak için yetkili sigorta acentesine gittiğinizde sizden aracın ruhsatını talep eder. Çoğu zaman ekstra bir belge talep edilmez.
Ülkemizde zorunlu olarak yaptırılması gereken trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafta oluşan maddi hasarları karşılamaya yöneliktir. Kaza durumunda sizin tarafınızda oluşan maddi hasarların karşılanması için aracınıza kasko yaptırmak gerekir. Kasko sigortası çeşitli teminatlarla aracınızı maddi zararlara karşı koruma altına alır ve olası kaza durumları için çekici ve ikame araç gibi ekstra hizmetler de sunar.
Kasko hasarı durumlarında, sigorta şirketlerinin işlemleri başlatması için bazı belgelere ihtiyacı vardır. Bu belgeleri sizin temin edip sigorta şirketine ibraz etmeniz gerekir. Evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz, sürecin hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Eksik belge ibrazında süreç uzun sürer ve ödeme geç yapılır. Bu nedenle gerekli evrakları bilmenizde ve hasar anında zaman kaybetmeden temin etmenizde fayda vardır.
İstenen evraklar, yapılan kazanın durumuna ve niteliklerine göre farklılık gösterebilir. Ayrıca sigorta şirketleri de ekstra belgeler talep edebilir. Bunların dışında, hasar durumunda istenen evraklar çoğunlukla şu şekildedir:
HangiKredi’den en avantajlı kasko tekliflerini görüntüleyebilirsiniz.
Sigorta ya da kasko şirketi olarak hizmet veren firmalar, farklı kullanıcılar için farklı poliçeler sunarlar. Bu poliçe türlerinin her birinde farklı teminatlar ve tazminat limitleri yer alır. Poliçe üzerinde, hangi hasara karşı ne kadar ödeme yapılacağı detaylı bir şekilde belirtilir. Bununla birlikte poliçe yaptırdığınız yetkili sigorta acentesinden de bilgi alabilirsiniz.
Olası bir hasar durumunda, söz konusu hasar ile ilgili poliçede teminat varsa sigorta şirketi zararınızı karşılar. Fakat ne kadar ödeme yapacağı konusunda yine poliçeye bağlı kalmak durumundadır. Hasarı onardığınızda bir fatura kesilir ve fatura tutarı, poliçedeki teminat limitleri dahilinde karşılanır. Limitlerin aşılması durumunda aradaki farkı sizin ödemeniz gerekir.
Ayrıca kasko poliçeleri, aracınızın pert olması durumuna karşı da teminat sunar. Bir kaza sonucu aracınız kullanılamaz ve onarılamaz hâle gelirse, sigorta şirketi aracın değeri kadar bir tutarı size ödemek zorundadır. Böyle durumda ödenecek tutar, aracınızın marka ve modeline göre değişir ve araç kasko değer listesine bakılarak belirlenir.
Sigorta şirketinden ödeme almanızı gerekitren bir durum doğduğunda, gerekli belgeleri teslim edip beklemeniz gerekir. Şirket, poliçede şartlarında beyan edilen kasko hasar ödeme süresi dahilinde ödemeyi yaparak hasarınızı karşılar.
Trafik kazalarında eğer büyük hasarlar, yaralanma, ölüm gibi durumlar yoksa, trafik polisi genellikle kaza ile ilgilenmez. Böyle durumlarda taraflar aralarında kaza tespit tutanağı tutarak sigorta şirketlerine iletirler. Değerlendirme sonucunda, zorunlu trafik sigortası kapsamında hatalı bulunan tarafın sigorta şirketi, hatasız olan tarafın hasarını öder. Eğer kaskonuz varsa ve kaza geçirdiyseniz, hatalı olup olmanız fark etmeksizin sigorta şirketine başvurabilirsiniz. Bu başvuruda kaza tespit tutanağı da sizden talep edilir.
Trafik sigortaları sadece trafik kazalarında geçerli iken kasko poliçeleri, trafik kazası dışında oluşabilecek hasarları da öder. Örneğin aracınızın çalınması ya da bir doğal afet sonucunda hasar görmesi, sigorta şirketinden ödeme alabilmeniz için geçerli sebepler olabilir.
Kasko sigortasının hangi zararları karşılayacağı, poliçe türüne göre değişkenlik gösterir. Farklı kapsamlar içeren dört farklı kasko türü vardır. Bu kasko türleri kısaca şöyledir:
Bu poliçe türlerinden hangisine sahip olduğunuz, hangi zararlara karşı ödeme alacağınızı belirler. İlgili poliçede karşılanacak zararlara da kalem kalem yer verilir. Bu dört poliçe türünün birinde ya da birkaçında bulunabilen ve sigorta şirketi tarafından karşılanan zararlardan bazıları şunlardır:
Kasko yapılırken sigorta şirketi tarafından pek çok kriter göz önünde bulundurulur ve risk durumuna göre bir fiyat teklifi sunulur. Eğer sigorta şirketi aracı ya da araç sahibini çok riskli bulursa, çok yüksek bir fiyat vererek bu poliçeyi yapmaktan kaçınabilir. Bu risk genellikle hasar geçmişine bağlı olarak belirlenir.
Poliçeye konu olan araçla daha önce büyük hasarlar yaratan bir kaza yapılmışsa o araca kasko yapmak neredeyse imkânsızdır. Bununla birlikte poliçede sigortalı olarak yer alacak olan araç sahibi geçmişte başka araçlarla büyük hasarlı kazalar yapmış ve soruşturma geçirmişse bu kişinin sahip olduğu araçlara da kasko yapılmaz.
Sigorta şirketlerinin belirlediği ve her şirket için geçerli olan bir diğer şart aracın yaşıdır. Bu konuda Türkiye Sigortalar Birliği de bir araç yaşı sınırı getirmiştir. Birliğe göre kasko yapılacak aracın 15 yaşından büyük olmaması gerekir. Bununla birlikte sigorta şirketleri, kendilerine göre de bir sınır belirler. Çoğu sigorta şirketi 10 yaşından büyük araçlara kasko yapmaz. Eğer araç 10 yaşını geçmeden önce düzenli olarak kaskolanıyorsa ve riskli bulunmuyorsa poliçenin yenilenmesine devam edilebilir.
Aracınız kasko yapılamayan gruplardan birinde yer alıyorsa tek güvenceniz zorunlu trafik sigortasıdır. Trafik sigortası teklifi almak için HangiKredi’den faydalanabilirsiniz.
Eğer bir aracınız yoksa ya da arızalıysa araç ihtiyacınızı rent a car firmalarından karşılayabilirsiniz. Bu durumda kiralık araç ile trafiğe çıktığınızda pek çok sorumluluğunuz olur. Fakat trafik sigortası ve kasko bu sorumluluklarınız arasına dahil değildir. Kiralık araçların sigorta ve kasko işlemleri, rent a car firması tarafından yürütülür. Rent a car firmalarının, kiralık olarak müşterilerin hizmetine sundukları araçlara kasko ve sigorta yaptırmaları gerekir.
Kasko yaptırmanın zorunlu olduğu nadir durumlardan biri, söz konusu aracı taşıt kredisi ile almaktır. Taşıt kredisi ile araç almak istediğinizde, banka kredi vermek için size kasko yaptırma şartı koyar.
Aracınıza kasko yaptırmadan önce bilmeniz gereken en önemli detay, kasko fiyatlarının her şirkette farklı olabilme ihtimalidir. Bu nedenle tek bir şirkete yönelmek yerine ulaşabildiğiniz tüm sigorta şirketlerinden teklif almanız, en avantajlı fiyata ulaşmanızı sağlar.
Bilmeniz gereken bir diğer detay da poliçeler arasındaki farktır. Daha ekonomik olan kaskolarda teminat limitleri düşük olabilir ya da muafiyet uygulaması mevcut olabilir. Muafiyet uygulaması varsa aracınızdaki hasarın bir kısmını sizi ödersiniz. Bu nedenle kasko yaptırmadan önce poliçe detaylarını okumalısınız.
Aracınıza kasko yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı detaylar şöyle örneklendirilebilir:
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.