hangikredi.com

Kaskoda Teminat Dışında Kalan Haller Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 13.12.2016 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Kasko, aracınız için en önemli sigorta türlerinden biridir.

Kaskoda Teminat Dışında Kalan Haller Nelerdir?
Aracınızın başına gelecek pek çok zararda kasko sayesinde kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Yine de belli oranlarda ve durumlarda kısıtlamalar olduğunu belirtmekte fayda var. 

Kaskoda teminat dışında kalan haller nelerdir, kasko sigortası nedir, kasko sigortasının ana teminatları nelerdir, kasko sigortasının çeşitleri nelerdir, kasko nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Kaskoda Teminat Dışında Kalan Haller Nelerdir?

  1. Aracın kaza sonrasında oluşan masrafları sigorta tarafından karşılansa da aracın içinde uyuşturucu madde ya da sınırın üzerinde alkollü kişi varsa zararlar teminat dışı kalır.
  2. Kaskodan alınacak olan değerin farklı amaçlar için kullanılması söz konusu olabiliyor. Bu durumda da aracın sahibi ya da yakınları kasten zarar verebiliyor. Böyle bir durum tespit edildiği zaman zararların hiçbiri kasko tarafından karşılanmaz.
  3. Kaskolu olan araç teknik ve yasal olarak yapılan denetlemeler sonucunda ruhsatta yazan sınırdan daha fazla yük ve yolcu taşırken zarar gördüyse teminat dahilinde değildir.
  4. Terörle Mücadele Kanununda yer alan maddeler gereği terör eylemleri ya da eylemlerden doğacak olan sabotaj girişimlerinde oluşan zarar, aynı zamanda bu eylemlerde savunma amaçlı olarak yetkililerin kullandığı maddelerden zarar görme durumlarında kasko herhangi bir teminat içermez.
  5. Terörle birlikte, savaş, ihtilal, iç savaş, istila, ayaklanma gibi durumlarda da araca gelen zararlar teminat dışında kalır.
  6. Aracın ehliyeti olmayan kişiler tarafından kullanılırken zarar görmesi direkt olarak teminat dışında bırakır.

Kasko seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili tüm detaylı bilgiler için içeriğimizden destek alabilirsiniz.

Kasko Sigortası Nedir?

Kasko sigortası araç sahibi olmak isteyen ya da araç sahibi olanların mutlaka bildikleri konular arasında. Trafik sigortasıyla sürekli karıştırılsa da tamamen bağımsız ve belli farkları olan bir güvence türü.

Trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkmanız mümkün değilken, kasko tamamen size kalmış durumda. Kasko yapılan limitler ve teminatlar üzerinden çarpma, çalınma, yanma gibi çok temel risklere karşı çekici hizmeti, ikame araç ve trafik sigortasının teminatlarının dışında kalan zararların karşılanmasını sağlar. Trafik sigortası herhangi bir kaza durumunda karşı tarafı korurken, kasko tamamen sigorta sahibini korumaya yönelik işlem uygular.

Kasko Sigortasının Ana Teminatları Nelerdir?

Sigorta şirketleri ile yapacağınız poliçeler ve özel olarak eklettiğiniz maddelere göre teminatlar değişiklik gösterebilir. Buna karşın her kasko sigortası için mutlaka genel teminatlar yer alıyor. Aşağıda genel ve standart olarak verilen teminatları bulabilirsiniz:

  1. Aracın karayollarında kullanılabilmekte olan motorlu ya da motorsuz araçlarla çarpışması
  2. Aracın hareket ya da durma halinde olması fark etmeksizin ani ve harici etkiler sonucunda sabit ya da hareketli bir cismin çarpması, düşmesi, yuvarlanması ya da devrilmesi
  3. Aracın herhangi bir sebeple yanması
  4. Üçüncü kişilerin kötü niyetle vermiş oldukları zararlar
  5. Aracın çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi

Kasko Sigortasının Çeşitleri Nelerdir?

Kasko sigortasının içinde yer alan teminatların değişiklik gösterebileceğini belirtmiştik. Ek olarak özel ilave edilen maddeler olduğu gibi, paket halinde sunulan kasko çeşitleri de mevcut. Kasko sigortası çeşitlerini aşağıda bulabilirsiniz:

  1. Dar Kasko: Sadece ana teminatların bir kısmını içeren, en basit ve fiyat olarak da en uygun kasko türü.
  2. Kasko: poliçede yer alan teminatların tamamını kapsayan, klasik kasko türü.
  3. Genişletilmiş Kasko: Kasko sigortasının içinde yer alan tüm teminatlarla birlikte, oluşabilecek diğer riskler için de ek maddelerin konduğu poliçe türü.
  4. Tam Kasko: Kasko poliçesinde yer alan tüm genel şartların yanında aynı zamanda ek maddelerin de tamamının yer aldığı sigorta türü.

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Eğer aracınız sigorta yaptıracağınız zamana kadar hiçbir hasar almadıysa belli oranlarda indirimler söz konusu olabilir. Özellikle araca iyi baktığınızın teminatı olan hasarsızlık konusu sayesinde, kolaylıkla bu indirimden faydalanmanız mümkün. Hasarsızlık basamaklarına göre alabileceğiniz indirimleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

Süre İndirim Oranı Hasarsızlık Basamağı
İlk kez kasko alınıyorsa %0 0
İlk 1 yıllık kaskonun süresi dolduktan sonra kazasız yenilemede %30 1
İkinci 12 aylık kaskonun süresi dolduktan sonra kazasız yenilemede %40 2
Üçüncü 12 aylık kaskonun süresi dolduktan sonra kazasız yenilemede %50 3
Dördüncü 12 aylık kaskonun süresi dolduktan sonra kazasız yenilemede %60 4

Kasko Sigortası Nasıl Yapılır?

Kasko yaptırmak için bu hizmeti sunan bütün sigorta şirketleriyle çalışabilirsiniz. Genel maddelerin yanında ek teminat özellikleri de sunan sigorta şirketlerinin paketleri sayesinde kendinize en uygun poliçelerden uygun fiyatlarda yararlanmak mümkün.

Sigortanın mantığı sizden alınan poliçe ödemeleriyle kaza durumunda size yardımcı olmak olduğu için poliçenizin değeri ve bulundurduğu maddeler oldukça önemli. Kasko yaptırırken kendi cebinizi düşündüğünüz gibi aynı zamanda güvencenizi de düşünmeniz gerekiyor. Ani kaza durumlarında kaskonun kapsamadığı bir olayın yaşanması, herhangi bir güvenceniz olmadığı anlamına gelir. Dolayısıyla şirketleri en iyi şekilde değerlendirerek size en uygun fiyatlarla en çok teminat sunan poliçelere imza atmanızda fayda var. 

Kasko sigortası fiyat hesaplanırken sadece sizin istekleriniz değil, aracınızın özellikleri de önemli. Araç sahibi olan kişinin kaza geçmişi, aracın resmi kasko değeri ve aracın bulunduğu il kaskonun fiyatındaki esas belirleyiciler. Aracın kasko değeri kasko değer listesi aracılığı ile öğrenilebilir. Genel teminatlarla birlikte verilen bilgiler üzerinden sunulan fiyatlar, ek maddeler ile yükselecektir. Dolayısıyla öncelikle aracınızın bilgilerine göre genel bir fiyat almanız, sonrasında ise istediğiniz maddeleri ekleterek poliçeyi oluşturmanız gerekiyor.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?