hangikredi.com

Tarım Kredisi Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.06.2021 Güncelleme Tarihi: 16.07.2024

Mesleğe özel kredilerden biri olan tarım kredisi, zaman zaman devlet tarafından da desteklendiği için avantajlı faiz oranlarına sahiptir.

Tarım Kredisi Nedir?
Tarım kredisi, ülke ekonomisine katkıda bulunan ve ekonomik kalkınmaya destek olan çiftçilere özel olarak tahsis edilen bir bankacılık ürünüdür.

Mesleğe özel kredilerden biri olan tarım kredisi, zaman zaman devlet tarafından da desteklendiği için avantajlı faiz oranlarına sahiptir.

Tarım kredisi, ülke ekonomisine katkıda bulunan ve ekonomik kalkınmaya destek olan çiftçilere özel olarak tahsis edilen bir bankacılık ürünüdür. İhtiyaç kredisi gibi ürünlere göre faiz oranları daha düşük olabilmektedir. Bunun sebebi tarımın ve çiftçilerin ülke çıkarları için önemli bir konumda olmasıdır. Dönemsel kampanyalarla devlet tarafından da desteklenen bu kredi, hemen her bankadan çekilebilmektedir.

Tarım sektörü, ülke ekonomisi için önemli bir yer tutan sektörlerden biridir. Geçimini çiftçilikle sağlayan çiftçilerin ve tarımla ilgilenen tüm esnafların tarım kredisinden yararlanma hakkı vardır. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin en yakın banka şubelerine şahsen başvuru gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda tarımda kullanılacak ilaçlar, aletler ve gerekli olan tüm malzemeler için bu kredi esnaflara da kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca çiftçiler, arsa kredisi fırsatlarından da yararlanabilmektedir.

Kredinin sunduğu birçok avantajda bulunmaktadır. Bu avantajlar arasında yer alan en önemli özelliklerden biride krediyi taksitlendirme ve vade süresini tercihe göre ayarlayabilme işlemlerinin yapılabilir olmasıdır. Bununla birlikte kredinin bazı kullandırma şartları vardır ve çiftçilerin bu şartları karşılamaları gerekmektedir.

Online kredi başvurularınız için HangiKredi’den destek alabilirsiniz.

Tarım Kredisi Nedir?

Tarım kredisi ya da çiftçi kredisi olarak adlandırılan bu kredi, tarımla uğraşan ve geçimini çiftçilik yaparak kazanan emekçilerin tarıma daha verimli katkılar sağlaması, üretimini artırması ve çiftçiliğe devam etmesinin teşvik edilmesi gibi amaçları da içinde barındıran bir bankacılık ürünüdür.

Çiftçilerin tarım için ihtiyaç duyduğu nakit desteği bu kredi ile karşılanır. Krediyi kullanmanın başlıca şartı çiftçi olmaktır fakat bağımsız çiftçiler bu krediden faydalanamamaktadır. Çünkü başvuru sahibi, çiftçi olduğunu gösteren geçerli bir belge ibraz etmek durumundadır.

Tarım Kredisi Nasıl Alınır?

Genellikle tarım sektöründe en az 5 yıl süresince faaliyet göstermiş olan çiftçilerin bu krediden yararlanmaları daha kolay olmaktadır. Tarımsal üretim yapan çiftçiler için ideal bir kredi türüdür ancak eğer çiftçiler tarımsal üretim yapmıyor ve ürünleri ihraç etmiyorsa, tarım kredisi yerine bireysel kredi türlerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Kredi başvurusunun onaylanması ve onaylanan kredinin alınabilmesi için çiftçilerden istenilen evrakların eksiksiz bir şekilde, ilgili bankaya teslim edilmesi gerekmektedir. Her banka, tüketicinin durumuna ve kendi hizmet politikalarına bağlı olarak ek belgeler talep edebilir. Bunun dışında genel olarak şu belgeler talep edilmektedir:

  1. Nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartı
  2. Çiftçi kayıt sistemi belgesi
  3. Tarımsal faaliyetin yapıldığını gösteren kanıtlayıcı nitelikteki belge
  4. Gelir tablosunu gösteren tablo veya belge

Tarım Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Faiz oranının düşük olduğu ve aylık vade tercihinin ihtiyaca göre ayarlandığı tarım kredisi, pek çok çiftçi ve tarım esnafı için avantajlı olmaktadır. Yüksek bir meblağ olmayan bu kredi türünde kredi tutarına, kredinin faiz oranlarına ve kaç ay vadeli olacağına bakılarak kredi hesaplaması yapılmaktadır. Genel olarak düşük faiz oranına sahip olan bu krediler çiftçilerin nakit ihtiyacını karşılamaktadır. Çeşitli ödeme seçenekleri sunan bankaların aylık ödeme planları, kendi belirledikleri faiz tutarlarına göre hesaplanmaktadır. Bu nedenle her bankada farklı bir tutar görmek mümkündür.

Çifti olarak “Gelirime göre ne kadar kredi çekebilirim?” diye merak ediyorsanız, HangiKredi sayesinde aylık gelirinize göre bir hesaplama yapabilirsiniz.

Tarım Kredisi Veren Bankalar

Türkiye’de aktif olarak hizmet veren bankaların çoğu, tarım esnaflarına ve çiftçilere özel kredi paketleri sunmaktadır. Fakat bu noktada devlet bankası bazı durumlarda daha avantajlı olmaktadır. Bununla birlikte çiftçilerin bağlı olduğu birlikler, oda ve kooperatifler de tarım kredisine destek vermektedir. Kredi başvurusu yapılacak bankayı doğru seçmek önemlidir. Çünkü her banka farklı bir fırsat sunabilir. Bu nedenle bankaların teklifleri dikkatle incelenip karşılaştırılması son derece önemlidir. Tarım kredisi veren bankalardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  1. Garanti BBVA
  2. Denizbank
  3. İş Bankası
  4. YapıKredi Bankası
  5. ING Bank
  6. Türkiye Finans Bankası

Tarım Kredisi Faiz Oranları

Faiz oranları, kredi hesaplaması yaparken dikkat edilecekler arasındadır. Kredi faiz oranları bankaların kendi prosedürlerine göre değişiklik göstermektedir. Bankalar kredilerde faiz oranı belirleme konusunda yetkilidir ve her banka, yasal sınırlamalar dahilinde kendi faiz oranını belirleyebilir. Bu durum bir rekabet ortamı oluşturduğu için bankalar, dönemsel kampanyalar dahilinde faizleri düşürüp avantajlı krediler sunabilir. Tarım kredilerinde de bu durum sıklıkla görülmektedir.

Tarım kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişebildiği gibi farklı günlerde de değişik olabilir. Oranların her gün güncellenme ihtimali vardır. Bu nedenle sadece kredinin çekileceği dönemlerdeki oranlar dikkate alınmalıdır. Ayrıca faiz oranlarının kredi tutarı ve vade sayısına göre değişkenlik göstermesi de mümkündür.

Kimler Tarım Kredisi Kullanabilir?

Tarım kredisi oldukça avantajlı bir finansman kaynağıdır. Fakat bu avantajdan isteyen herkes faydalanamamaktadır. Bu kredi çiftçilere ve tarımla ilgilenenlere özeldir. Ayrıca çiftçilerin de tamamı bu krediden faydalanamaz. Çünkü belirli kredi kullandırma şartları vardır. Bununla birlikte çiftçinin kayıtlı çalışıyor olması gerekir. Kredi kullandıran bankalar, başvuru sahibinden Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi talep eder.

Tarım Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nakit ihtiyacı olan çiftçilerin çoğu, düzenli olarak çalıştığı bankalara başvurarak tarım kredisi talep etmektedir. Bununla birlikte kampanya yapan ve avantajlar sunan bankalara da yönelmeleri mümkündür. Bazı durumlarda kredi başvurularının reddedilme ihtimali de vardır. Bu nedenle çiftçilerin kredi notlarını yüksek tutmaları ve gelirlerini belgeleyebilmeleri önemlidir. Tarım kredisi çekerken dikkat edilmesi gereken detaylardan bazıları şöyle örneklendirilebilir:

  • Kredi çekmeden önce ihtiyacınız olan nakit parayı belirlemeniz ve ihtiyacınız kadar çekmeniz daha avantajlıdır.
  • Tarım için çekiyorsanız amacına uygun bir şekilde kullanmalısınız.
  • Kredi tutarını belirledikten sonra vadeli faiz oranlarını da hesaplamalısınız.
  • Çekeceğiniz kredinin toplam ödeme tutarını önceden öğrenmelisiniz.
  • Krediye eklenecek masrafları da hesaba katmalısınız.
  • Vadeyi ne kadar kısa tutarsanız faiz oranı da o kadar az olur.
  • Kredi ödeme günlerinizi maaşınıza denk gelecek şekilde ayarlamanız ödeme kolaylığı sağlar.
  • Çiftçi kredisi için başvuru yapacaksanız başka bir kredi başvurusu yapmamaya özen göstermelisiniz.
  • Kredi çekimlerinizi ve kullanımlarınızı hasat dönemlerinize denk gelecek şekilde ayarlarsanız ödeme yaparken sıkıntı yaşamazsınız.
  • Kredi çekmeden önce HangiKredi üzerinden tarım kredisi faiz oranları için hesaplama yapmalı ve en uygun olan bankayı seçmelisiniz.
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?