Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.04.2015 Güncelleme Tarihi: 14.02.2023

Kredi türleri arasında fark olmaksızın, bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun kredi seçeneğine ulaşmak için kredi başvurusu öncesi ciddi ve detaylı bir süreçten geçmek gerekiyor.

Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Kredi hesaplama işlemleri söz konusu olduğunda kullanıcılar daha çok kredi faiz oranları ya da kredi dosya masrafı (kredi tahsis ücreti, vs) gibi kalemlere dikkat ederler.

Hangikredi.com olarak tüm kredi türlerinde en uygun kredi seçeneklerini, anlık faiz güncellemeleri ile sizin kredi hesaplaması yapmak istediğiniz tutar ve vadelerde ekranınıza getirmekle birlikte kredi hesaplama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli bilgileri ve tanımları da açıklamak istedik.

Kredi hesaplaması nasıl yapılır” sorusuna bu yazıda hem bankaların çerçevesinden, hem de tüketicinin çerçevesinden bakarak cevap bulmaya çalıştık. Gelelim bu bilgilere ve aşamalara…

Kredi Hesaplaması Yapın!

Kredi Taksitleri ve Vadeleri

Öncelikle belirtelim ki kredi ödeme süreçlerinde bankalar artık azalan taksitli, ya da artan taksitli gibi seçenekler sunabiliyor. Ancak halen en popüler seçenek sabit taksitli kredi seçenekleri ve biz de bu örnekte bu seçeneği dikkate aldık. Buradaki taksitler, söz konusu dönemler, yani aylar içerisinde gerçekleşen faiz ödemeleri ve anapara ödemelerinin toplamını gösteriyor. Her kredi vadesi geldiği zamanlarda, ödeme yapmanız durumunda kalan anaparadan bu tutar düşülüyor.

Kredi Anapara Ödemesi ve Kalan Anapara

Kredi anapara ödemesi, aylık taksit miktarından, söz konusu dönemler içerisinde ödenecek olan faizler ve vergiler düşüldükten sonra ortaya çıkan kalemdir. Ödediğiniz taksit tutarı kadar düşerek bir sonraki aya devam eder.

Kalan anapara ise her vade döneminde çektiğiniz kredi tutarından anapara ödemesi düşüldükten sonra kalan yeni tutar, yani kalan borcunuzdur. Anapara denmesinin sebebi, “kredilendirme” işleminden ötürüdür.

Kredi hesaplaması yaparken nelere dikkat etmeli? diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi içeriğimize göz atabilirsiniz!

Kredi Vergileri

Kredi vergileri, kullandığınız kredi türlerine göre değişen ve yasal olarak tabi olunan vergi ödemelerinin söz konusu olduğu kalemdir. Krediye göre değişen vergiler söz konusudur. Örneğin yüzde 15 oranında alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5 olarak alınan Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) gibi vergiler ihtiyaç kredileri için geçerliyken konut kredilerinde teşvik amaçlı vergiler yoktur. Ama bununla birlikte konut kredisi tahsis ücreti ve konut ekspertiz ücreti gibi kalemleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

Kredi Maliyet Oranları

Kredi maliyet oranları, aslında kredi hesaplama süreçlerinin en önemli kalemidir çünkü kredi masrafınız, faiziniz ve kredi kampanyaları ile size sunulan avantajlar ne olursa olsun bir kredinin en uygun kredi olup olmadığını maliyet oranları belirler, diyebiliriz.

Kredi başvurusu yaptığınızda toplam faiz maliyeti, kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, hukuki hizmet bedeli, sigortalar ve benzeri birçok maliyet söz konusu oluyor ve bunların toplamı da bir orana tekabül ediyor. Aylık ve yıllık olarak bankaların size açıklamak zorunda olduğu bu maliyetleri, kredi karşılaştırma işlemlerinde mutlaka göz önüne alın.

Kredi karşılaştırma yaparken diğer kalemlere dikkat etmekle birlikte maliyet oranlarına öncelik verin zira kredi faiz oranları düşük olduğunda kredi masrafları artacaktır ve maliyeti daha yüksek olacaktır. Ya da tam tersi örneği de aynı şekilde düşünebiliriz.

En uygun krediler için tüm kredi türlerinde hesaplama işlemlerinizi Hangikredi.com kredi hesaplama sayfamızda en güncel ve güvenilir verilerle, ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Deprem Sonrası Konut Fiyatları Ne Olacak? 27.03.2023

    Deprem Sonrası Konut Fiyatları Ne Olacak?

  • Gram Altın ile İlgili Bilmeniz Gerekenler 23.03.2023

    Gram Altın ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

  • 5G Teknolojisinin Fintech Üzerindeki Etkileri 20.03.2023

    5G Teknolojisinin Fintech Üzerindeki Etkileri

  • e-Ticaret Nedir? Ödeme Yöntemleri Nelerdir? 17.03.2023

    e-Ticaret Nedir? Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon