hangikredi.com

Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.04.2015 Güncelleme Tarihi: 12.09.2023

Banka kredi hesaplama sürecinde genellikle yalnızca faiz oranı dikkate alınır.

Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Faiz oranlarının yanında dosya masrafı, yıllık maliyet oranı ve varsa diğer ilave giderler de toplam geri ödeme tutarını belirler. Banka kredi faiz oranları hesaplamasında vade seçeneklerine de önem vermelisiniz. Kesin bir kural olmamakla birlikte vade kısaldıkça faiz oranı da düşer. 

Bireysel İhtiyaç Kredisi Hesaplama

Faiz oranı, bireysel ihtiyaç kredisi hesaplamasında temel unsurdur. Bununla birlikte dosya masrafını da kontrol etmelisiniz. Son yasal düzenleme ile dosya masrafı, kullanılan kredi tutarının binde 5’i ile sınırlandırılmıştır. Yani 10.000 TL’lik bir ihtiyaç kredisi hesaplamasında 50 TL dosya masrafı ortaya çıkar. Maliyet oranları ise bankalar arasında değişebilir. Aşağıdaki örnekte 12 ay vadeli bir ihtiyaç kredisinin yıllık maliyetini görebilirsiniz.

Kredi tutarı 20.000 TL
Vade 12 ay
Faiz %1,99
KKDF 405,49 TL
BSMV 270,32 TL
Tahsis ücreti 100 TL
Toplam ödenen faiz 2.703,38 TL
Kredinin maliyeti 405,49 TL + 270,32 TL + 100 TL + 2.703,38 TL = 3.479,19 TL

KKDF (Kaynak Kullanım Destekleme Fonu), ana tutardan %15 oranında kesilir. BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) kesintisi ise %5 oranında gerçekleştirilir. Yapılan işlemlerin ardından 20.000 TL’lik ihtiyaç kredisinin toplam geri ödemesi, 23.479,24 TL olarak hesaplanır. Dilerseniz ihtiyaç kredisi hesaplama aracımızdan bu işlemi saniyeler içerisinde yapabilirsiniz.

Kredi Hesaplaması Yapın!

Konut Kredisi Hesaplama

Konut kredisi hesaplamasında ekspertiz ücreti ve komisyon bedeli olmak üzere ekstra maliyet kalemleri bulunur. Ekspertiz ücreti, komisyon bedeli ve dosya masrafı, kullanılan kredi tutarına ve bankaya göre değişir. Genellikle uzun vadeli kullanılan konut kredilerinin faiz oranları oldukça önemlidir. Zira bu oranlardaki küçük farklılıklar dahi toplam geri ödemenize önemli ölçüde yansır. Ev kredisinde en yüksek kredilendirme miktarı ise gayrimenkul değerinin %80’i kadardır. Örneğin 1.000.000 TL’lik bir ev için maksimum 800.000 TL konut kredisi çekebilirsiniz.

Konut kredisi hesaplama ve karşılaştırma süreçlerinde HangiKredi'den destek alın!

Taşıt Kredisi Hesaplama

Taşıt kredisi hesaplamasında aracın sıfır mı yoksa ikinci el mi olduğu dikkate alınır. Sıfır ve ikinci el taşıt kredilerinin faiz oranlarında önemli farklılıklar bulunmaz. Ancak ikinci el otomobillerde en fazla 10 yaşına kadar kredilendirme yapılır. Taşıt kredisinde banka, ilgili aracı borç bitimine kadar rehin altında tutar. İkinci el araba kredilerinde maksimum tutar ise araç kasko değerinin %70’idir.

KOBİ Kredisi

KOBİ ya da esnaf kredisi, işletmesini büyütmek ve ticari faaliyetlerini geliştirmek isteyenlere finansman sağlar. KOBİ kredisi hesaplamasında oranlar ve masraflar son derece değişkendir. Bu unsurlar; işletmenin büyüklüğüne, sektörüne, kredi başvuru nedenine ve siciline göre belirlenir. Esnaf kredisi hesaplaması yaparken işletmenizin bütçesini ve ihtiyaçlarını dikkate almalısınız. Böylelikle ticari faaliyetlerinizi ileriye taşıyan KOBİ kredisinin borçlarını, sizi mali açıdan zorlamayan bir ödeme planıyla tamamlayabilirsiniz.

Kredi Geri Ödemede Dikkate Alınması Gereken Faktörler Nelerdir?

Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun kredi seçeneğine ulaşmak için başvuru aşamasından önce detaylı bir araştırma yapmalısınız. Kredi hesaplama işlemlerinde kullanıcılar, daha çok faiz oranları ve dosya masrafı gibi kalemleri dikkate alır. En doğru krediyi belirlemek için bunların yanı sıra taksitler, vadeler, vergiler ve maliyet oranlarını da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Kredi Taksitleri ve Vadeleri

Bankalar, müşterilerinin taleplerine göre azalan ya da artan taksitli gibi kredi ödeme seçenekleri sunabiliyor. Ancak en sık tercih edilen yöntem, her ay aynı tutarda ödeme yapılan sabit taksitli kredilerdir. Kredi taksitleri ve vadeleri, ödeme planını belirler. Aşağıda 10.000 TL tutarlı ve %2,28 faizli bir kredinin farklı vade sürelerine göre aylık taksit tutarını görebilirsiniz.

Vade Aylık taksit
3 ay 3.525,11 TL
6 ay 1.836,81 TL
9 ay 1.275,37 TL
12 ay 995,65 TL

Vade uzadıkça aylık taksit tutarı azalır. Ancak bu durumda faiz oranları da belirleyici olur. Güncel kredi faiz oranlarıyla hesaplama yapmak için HangiKredi’den yararlanabilirsiniz.

Kredi Anapara Ödemesi ve Kalan Anapara

Kredi anapara ödemesi, borcun faizler ve vergiler eklenmemiş hâlidir. Ödediğiniz taksit tutarı kadar düşerek vade sonunda sıfırlanır. Bir diğer ifadeyle, borçlandığınız ana tutarı yani elinize geçen nakdi gösterir. Kalan anapara ise çektiğiniz kredi tutarından her ay düzenli olarak yaptığınız ödemeler çıkarıldıktan sonra ortaya çıkan borcunuzdur. Bu parametreleri hesaplayarak çektiğiniz krediye dair detaylara hâkim olabilirsiniz.

Kredi Vergileri

Kredi vergileri, finansal ürünler üzerinden alınan yasal ödemelerdir. Kullandığınız kredi türlerine göre değişen çeşitli vergiler bulunur. Örneğin kredilerden %15 oranında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) alınır. Ayrıca %5 oranında Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) kesintisi de yapılır. Konut kredileri, söz konusu kesintilerden muaftır. Ancak konut kredisinde tahsis ücreti ve konut ekspertiz bedeli gibi maliyet kalemleri bulunur.

Kredi Maliyet Oranları

Maliyet oranları, kredi hesaplama süreçlerinin en önemli adımıdır. Çünkü kredi masrafı, bankaların sunduğu avantajlı kampanyalar arasında seçim yapmayı kolaylaştırır. Kredi başvurusu yaptığınızda toplam faiz maliyeti, kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, hukuki hizmet bedeli ve sigorta gibi birçok masraf kalemi karşınıza çıkar. Bankalar tarafından aylık ve yıllık olarak açıklanan bu maliyetleri, kredi faiz hesaplama gibi işlemlerde mutlaka göz önünde tutmalısınız.

HangiKredi üzerinden en avantajlı ihtiyaç kredisi veren bankalar gibi pek çok bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?

  • Konkordato Nedir? 16.10.2024

    Konkordato Nedir?