Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Arsa ve Tarla Kredisi Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 20.08.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Bankalar tüketicilerin hemen hemen her ihtiyacını karşılayabilecek çeşitli kredili ürünler sunmaktadır.

Arsa ve Tarla Kredisi Nedir?
Pek çok ihtiyaca yönelik özel kredilerin bulunmasının yanında, ayrıca ihtiyaç kredisi de sunulmaktadır. Yatırımcılara özel krediler sunan bankalar, arsa ve tarla almak isteyen kişilere de avantajlı krediler verir.

Bu iki kredide şartlar kimi zaman aynı kimi zaman farklıdır. Gayrimenkulün kullanım amacı, kredi miktarını ve faiz oranlarını etkileyebilmektedir.

Arsa/Tarla Kredisi Nedir?

Arsa kredisi, arsa statüsündeki bir gayrimenkulü satın almak amacıyla kullanılabilen bir kredidir. Tüketici, arsayı üzerine ev yapmak, iş ya da tesis kurmak gibi pek çok farklı amaç doğrultusunda almak isteyebilir. Bu durumda ihtiyaç, konut ya da doğrudan arsa kredisi adı altında sunulan kredileri kullanarak maddi kaynak sağlayabilir.

Arsanın kullanım amacının tarım olması, kredinin türünü de değiştirmektedir. Bankalarda genellikle tarımsal arazi kredisi adı altında kullandırılan bu ürün, tarla kredisi olarak bilinmektedir ve KOBİ bankacılığı kapsamında çiftçilere sunulmaktadır. Hâlihazırda çiftçi olanlar ya da çiftçilik yapmak isteyenler, tarım kredisi çekerek bu konuda bankalardan maddi destek alabilir.

Arsa Kredisi Çeşitleri Nelerdir?

Arsa kredileri, her bankada farklı bir ürün olarak sunulabilir. Fakat genel olarak iki farklı çeşidi olduğu kabul edilir. Bu çeşitlerden biri imarlı, diğeri ise imarsız arsa kredisidir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, krediye konu olan arsanın imar durumuna göre krediler çeşitlenir. Bu durum, kredi şartlarını da doğrudan etkiler.

İmarlı Arsa Kredisi

Bankalar, bir arsaya kredi vermeden önce arsanın niteliklerini inceler. Bazı bankalar, sadece imarlı arsalara kredi verir. İmarlı arsa kredisi, krediye konu olan arsanın imar ile ilgili izinlerinin alınmış olması durumunda verilir. İmarlı arsa üzerine ev, iş yeri ve benzeri binalar inşa edilebilir. Dolayısıyla bu arsalar ya yatırım olarak alınıp satılır ya da üzerine bir yapı inşa etmek için kullanılır. Bankalar kredi verirken bu detaya dikkat eder. Ayrıca imarlı arsa kredisinde, banka tarafından söz konusu arsaya ipotek koyulur.

İmarsız Arsa Kredisi

İmarsız arsa kredisi, alınması daha zor olan bir kredi türüdür. Bankaların bir kısmı, imarsız arsalara kredi vermekten kaçınır. Kredi veren bankalar ise bazı şartlar koyar. İmarsız arsa kredisinde bankalar genellikle, kredi almak isteyen kişiden, kendi adına olan bir gayrimenkulü ipotek ettirmesini ister. Ayrıca kefil istenmesi de söz konusudur. Bunun dışında, eğer imarsız olan arsa bir tarım arazisi ise o zaman farklı bir prosedür uygulanır.

İmarlı ya da imarsız olması fark etmeksizin ihtiyacınız olan kredi seçeneklerine HangiKredi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Arsa/Tarla Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?

Her kredide olduğu gibi arsa ve tarla kredisi başvurularında da belirli şartlar aranır. Tarla ve arsa kredisi hesaplama süreci de başvuru sonrasında başlar. En önemli şart elbette kredi çekmek isteyen kişinin kredi notudur. Kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun güvenli bir seviyede olması gerekir.

Kredi başvurusunda dikkat edilen bir diğer nokta da arsanın imar durumudur. Bazı bankalar imarlı olmasını şart koşarken bazı bankalar imar izni olmayan arsalara da kredi verir. Ayrıca arsanın sahiplik durumu da önemlidir. Hisseli arsalar için çekilen kredilerde, arsada bulunan tüm hisselerin satın alınması şartı bulunur. Bu şartlar her bankada farklılık gösterebilir.

HangiKredi üzerinden güncel kredi hesaplama işlemi yaparak ne kadar arsa ve tarla kredisi kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Tarla Kredisini Kimler Kullanabilir?

Tarla kredisi adı ile bilinen kredi, aslında çiftçileri desteklemek amacıyla verilen bir çeşit girişimcilik kredisidir. Pek çok bankada tarımsal arazi kredisi ve benzeri isimlerle kullandırılır. Dolayısıyla bu krediyi kullanabilmek için çiftçi olma şartı aranır. Başvuru sırasında Ziraat Odası Çiftçi Belgesi, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı ya da bunlara benzer bir belgenin ibraz edilmesi istenir. Başvuru yapan kişinin üretici konumda olması önemlidir.

Bazı bankalar, tarla almak isteyen ama çiftçi olmayan kişilere, ihtiyaç kredisi adı altında tarla kredisi koşulları taşıyan bir finansman sağlar. Dolayısıyla çiftçi olmadan tarımsal arazi kredisi almak da zaman zaman mümkün olabilir.

Hangi Arsalar Krediye Uygun?

Arsa kredisi başvurularında arsalarda uygunluk durumuna bakılır. Bankaların belirli kriterleri vardır ve bu kriterleri karşılayamayan arsalar, krediye uygun kabul edilmez. Bu noktada tarlanın değeri de önemlidir. Bankalar bazı üst limitler belirlemiştir ve arsa değerinin tamamını kredi olarak kullandırmaz. Bu nedenle limitleri aşacak değerde bir arsa için kredi çekmek zor olabilir. Arsaların krediye uygunluğu ile ilgili şu bilgiler verilebilir:

  • Kredi ile satın alınacak arsa, belediye sınırları içerisinde olmalıdır.
  • Arsa imarlı olmalıdır. Fakat imar şartı bankadan bankaya değişmektedir.
  • İmarsız arsalar için bir gayrimenkulün ipotek ettirilebilir olması gerekir.
  • Eğer arsa tapusu hisseli ise bir ya da birkaç hisse için kredi verilmez.
  • Hisseli tapusu bulunan arsalar, ancak hisselerin tamamı alınacaksa krediye uygun olarak değerlendirilir.

Arsa Kredisi Almak İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Var?

Arsa kredisi için online kanallardan başvuru yapılmışsa bu ön başvuru olarak kabul edilir ve bu aşamada herhangi bir evrak kabul edilmez. Fakat ön onay almış bir kredi başvurusunun kesin onayı için birtakım belgeler talep edilir. Söz konusu belgelerden bazıları standart iken bazıları bankalara göre, hatta şubelere göre değişkenlik gösterebilir.

Gerçek Kişilerden Talep Edilen Belgeler
Şube tarafından verilen ve doldurulması istenen başvuru formu
T.C. kimlik kartı (kimlik, ehliyet ya da pasaport) fotokopisi
Arsanın tapu fotokopisi
Çalışma durumuna göre, geliri gösteren (maaş bordrosu vb.) bir belge
Emeklilerden emekliliği gösteren belge
Serbest meslek mensubu olan gerçek kişilerden vergi levhası, bilanço, bağlı bulunan meslek kuruluşundan alınan üyelik belgesi vb.
Tarla (tarımsal arazi) kredisi için çiftçiliği gösteren ÇKS ve benzeri belge
Tüzel Kişilerden Talep Edilen Belgeler
Şube tarafından verilen ve doldurulması istenen başvuru formu
Tüzel kişiyi temsil eden kişiye ait noter yetki evrakı
Vekil kişinin T.C. kimlik kartı (kimlik, ehliyet ya da pasaport) fotokopisi
Arsanın tapu fotokopisi
Ticaret sicil gazetesi
Vergi levhası
Son 3 yıla ait bilanço
İmza sirküleri

Arsa/Tarla Kredisi Veren Bankalar Nelerdir?

Arsa ya da tarla ihtiyacını karşılamak adına kredi kullanılabilecek pek çok banka vardır. Türkiye’de hizmet veren bankaların büyük çoğunluğu, bu türden krediler kullandırmaktadır. Bu noktada arsa ve tarla kredisi hesaplamasının bankalara göre değişebileceği unutulmamalıdır. Bazı bankalar arsa değerinin %50’si kadar kredi verirken bazı bankalarda bu oran %80’e kadar çıkabilmektedir.

Arsa kredisi veren bankalar, arsa kredisi faiz oranlarını belirleme konusunda da yetki sahibidirler. Dolayısıyla faiz oranlarında da değişkenlik görmek mümkündür. Aynı şekilde vade sayısı da faiz oranı gibi değişebilir. Tarla kredisi veren bankalarda prosedür daha farklı olabilir. Çiftçiler için KOSGEB ya da devlet destekli bir tarla kredisi söz konusu ise faiz oranları ve vade sayısı sabitlenebilir.

Arsa/tarla kredisi veren bankalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

25 Oy

-

3,56 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

  • Revalüasyon Nedir? 22.05.2023

    Revalüasyon Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon