hangikredi.com

Kredi ve Kredi Kartları İle İlgili Yeni Düzenleme Resmi Gazetede!

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 27.09.2016 Güncelleme Tarihi: 7.03.2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından gerçekleştirilen kredi ve kredi kartları ile ilgili düzenlemelerin ilanı Resmi Gazete’den yapılır.

Kredi ve Kredi Kartları İle İlgili Yeni Düzenleme Resmi Gazetede!
Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeleri HangiKredi okurları için derledik.

Kredi ve Kredi Kartı Düzenlemeleri Nedir?

Ülkeler, finansal sistemindeki dengeleri koruyabilmek adına dönemin koşulları doğrultusunda bazı yeniliklere başvurur. Bu kapsamda bireysel ve kurumsal anlamda yaygın bir borçlanma aracı olan kredilerde de düzenlemeler yapılır. Böylece kredi sisteminin aksamadan işlemesi ve bankalarda istikrar sağlanması mümkün olur. Kredi düzenlemeleriyle vade, asgari ödeme tutarı ve risk ağırlığı gibi konularda değişikliklere gidilir. Bu yeniliklerle kredi kullanım oranının ve bankalara olan borcun azaltılması gibi hedeflere ulaşılır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından gerçekleştirilen kredi kartı yenilikleri de bu kapsamda yer alır. Kurum, 9 Haziran 2022 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığının sitesinde yeni kredi düzenlemesinin detaylarının yer aldığı bir basın açıklaması yayınlamıştır. Bu açıklamaya göre BDDK’nın aldığı 1022 sayılı Karar ile tüketici kredilerinde vade sınırı değiştirildi. Ayrıca kredi kartı limiti doğrultusunda ödenecek yeni asgari tutarlar da belirlendi.

Kredi ve Kredi Kartları İle İlgili Yeni Düzenleme

Kararlaştırılan Düzenlemeler Ne Zaman Yürürlüğe Girer?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun kredi kartı alma şartları ve vade süreleri gibi konularda verdiği kararlar, iki ayrı yöntemle yürürlüğe girer. Kurumun bazı değişiklikleri, resmî gazetede yayımlandıktan sonra uygulanmaya başlar. Öte yandan, resmî gazete üzerinden duyurulmadan yürürlüğe giren ve genele şamil karar olarak adlandırılan yönetmelikler de bulunur. Yeni kredi düzenlenmesi, bu kapsamdaki değişiklikler arasındadır. Bu bilgiler doğrultusunda kredilere yeni düzenleme getiren kararın, kuruluş birliklerine bildirildikten ve kurumun internet sitesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdiği söylenebilir.

Kredi Kartı Kullanım Düzenlemelerini Hangi Kurum Gerçekleştirir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ülkedeki kredi kartı süreçlerine dair tüm şartları belirler. Mevcut finansal duruma bağlı olarak çeşitli yönetmelikler çıkarır. Bu doğrultuda kredi kartı yaş sınırı gibi yasal koşulları belirler. Ayrıca kurum, bankacılık sisteminde istikrar sağlar ve tasarruf sahiplerinin haklarını korur. Bu görev ve sorumluluklarını ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde bağımsız bir şekilde yerine getirir.

Kredi Kartı Alışverişlerinde Taksit Değişikliği

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yönetmelik değişikliğine göre kredi kartıyla yapılan alışverişlerde en uzun taksit süresi 12 ay oldu. Fakat maksimum 12 ay taksit olanağı her harcama için geçerli değil. BDDK’nın 8198 sayılı Karar doğrultusunda 12 ay taksit imkânının geçerli olmadığı alanlar şöyle:

Taksit Süresi   Kapsamı
3 Ay Basılı ve külçe olmayan kuyumla ilgili harcamalar, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklama içeren yurt dışı harcamaları
4 Ay Fiyatı 5 bin TL'nin altında olan televizyonlar hariç elektronik eşya alımları
6 Ay Tablet alımları, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler
9 Ay Fiyatı 5 bin TL'ye kadar olan televizyon alımları, sağlık ürünleri, mobilya harcamaları
18 Ay Hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayı içeren yurt dışı harcamaları

Bunlara ek olarak kurumsal kredi kartları aracılığıyla yapılan mal ve hizmet alımlarında en fazla 18 aya kadar taksit şartı getirildi. Bu süreye ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil edilir. Ayrıca harcamanın bu sürede geri ödenmesi için nakit çekim şeklinde gerçekleştirilmesi de gerekir.

Taksit Seçeneği Kaldırılan Ürünler ve Hizmetler

BDDK tarafından duyurulan kredi kartlarında yeni düzenlemede taksitten muaf olan harcamalara da yer verildi. Yönetmelikte daha önce de yer aldığı gibi bundan sonra da kredi kartı ile yapılan şu harcamalar için taksit uygulanmayacak:

  • Telekomünikasyon
  • Doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar
  • Yurt dışında yapılan harcamalar
  • Yemek, gıda ve alkollü içecek alımları
  • Akaryakıt alışverişi
  • Kozmetik alışverişi
  • Ofis malzemeleri alışverişi
  • Hediye kartı, hediye çeki vb.

BDDK yeni kredi düzenlemesinde bazı ayrıntıları gözden kaçırmamakta fayda vardır. Örneğin altın alımlarında yapılan taksitlerde külçe ve basılı olmama şartı aranır. Yani külçe hâlindeki ve basılı formdaki altınlarda taksit seçeneği yoktur.

Borç Yapılandırmada Yeni Vade Sınırı

Kredi kartı başvurusu yapmadan önce vade ve yapılandırma süresi gibi detayları öğrenmek isteyebilirsiniz. Kredi ve kredi kartı yapılandırmasında maksimum 12 aya kadar vade sınırı bulunur. Buradan hareketle geçmiş dönemde 36 aydan 72’ye kadar çıkarılan sürelerin yeni kredi kartlarında geçerli olmadığı söylenebilir. Kredi ya da kredi kartı borcundan dolayı doğan yapılandırma taleplerinde 12 aya kadar yeniden taksitlendirme yapılabilecek.

İhtiyaç Kredilerinde Yeni Vade Süresi

Kredi kartı alacakların dikkat etmesi gerekenler arasında yapılandırma süresini uzatma şansı veren alternatifler yer alır. Mevcut düzende en fazla 12 aya kadar olan kredilerin vadeleri, ihtiyaç kredileri aracılığıyla yükseltilebilir. İhtiyaç kredisinde maksimum vade 36 aya kadar çıkarılabilir. Bu sayede çekmek istediğiniz kredi tutarı daha fazla takside bölünür ve ödeyeceğiniz aylık taksit azalır.

Yeni Düzenlemede Gerçekleşen Tüm Değişiklikler Nelerdir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) hem vadeler hem de asgari ödeme tutarları konusunda bazı düzenlemelere gitti. Bu kapsamda kredi kartı ödemeleri için bazı alt ve üst limitler belirledi. Kurumun yaptığı değişikler şöyledir:

  • Tutarı 50 bin ila 100 bin TL arasındaki tüketici kredilerine vade 24 ay oldu.
  • 100 bin TL’nin üzerindeki tüketici kredilerinde vade 12 ay olarak belirlendi.
  • Limiti 25 bin TL’nin altındaki krediler için asgari ödeme tutarı limiti dönem borcunun %20’si oldu.
  • Limiti 25 bin TL’nin üzerindeki krediler için limit, dönem borcunun %40’ı olarak değiştirildi.

BDDK’nın kredi borçlarına yeni düzenlemeler kapsamındaki çalışmaları devam ediyor. Kurum, konut kredilerinde değer oranının farklılaştırılması gibi yenilikler getirebilir. Ayrıca süreç içerisinde ticari kredilerin ihracata yönlendirilmesi gibi adımlar da atılabilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?