İçindekiler
Türkiye’de 1952 yılında Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereği Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifleri kurulmuş, daha sonrasında bu kurum Kooperatifler Kanunu kapsamında bugüne kadar gelmiştir. Bu kurumun kuruluş amaçları arasında kooperatife ortak olan esnaf ve sanatkarların mesleki faaliyetlerini devam ettirmesi için ihtiyaçları olan krediyi sağlamak ya da kredi ve banka teminat mektubu alacak şekilde kefil olmak yer alıyor.
Esnaf kefalet kredisi, esnafların ihtiyaçlarını karşılamaları için oldukça önemli. Bu kurum ve amaçları üzerinden çıkan esnaf kefalet kredisi de belli şartlar ve seçenekler doğrultusunda esnaf ve sanatkarlara sunulan en iyi seçenekler arasında yerini alıyor.
Gelir durumunuz ve aylık vadelerinizin faiz oranlarına göre hesaplama yaparak ödeme planı çıkarmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.
Kooperatif çalışmaları doğrultusunda başvurulabilen esnaf kefalet kredisinin belli başlı şartları bulunmaktadır. Bu şartları şu şekilde şu şekilde sıralamak mümkün:
Belirtilmiş olan tüm şartların sağlanmasının ardından hızlı bir şekilde esnaf kefalet kredisine başvurabilir ve geri dönüş alabilirsiniz.
Ayrıca bir Kobi sahibiyseniz ve daha önce hiç kredi almadıysanız Kobi (Esnaf) kredisi nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.
Esnaf kefalet kredisi faizleri hemen hemen her yıl güncellenmekte. Ekonomik durum ve vade miktarına göre değişiklik gösteren faiz oranları 2020’de de güncel bir şekilde müşterilerin karşısına çıkıyor. Öncelikle esnaf kefalet kredisinin bir üst limiti olduğunu belirtmek gerekiyor. 2020 yılında belirlenen rakamlara göre kredi için kişi üst limiti 200 bin TL.
Kredi vadesinin sınırı ise maksimum 4 yıl olarak belirlenmiş durumda. Faiz oranlarındaki değişiklikler ise vadelerin süresine göre değişiklik gösteriyor. Bir yıla kadar ya da bir yıldan daha uzun şeklinde vade sürelerinin belirlenmesi üzerinden faiz oranları belirleniyor. Yine 2020’de alınan güncel karar doğrultusunda 1 yıla kadar vadede faiz oranı yüzde 7, 1 yıldan daha uzun vadeye göre faiz oranı ise yüzde 8 oranındadır.
Esnaf kefalet kredisinin belli aşamaları bulunuyor. Hem kooperatif hem de banka tarafına bağlı olarak gerçekleşmesi gereken kredi süreci aşağıdaki gibidir:
Esnaf kefalet kredisinin aşamalarının yanında, bu kredi türünün sadece Halk Bank üzerinden gerçekleştiğini de belirtmekte fayda var. Diğer bankalar ya da kurumlar üzerinden esnaf kefalet kredi kullanma seçeneği bulunmuyor.
Esnaf kredisi hakkında ayrıntılı bilgi için ilgili sayfamıza göz atın.
Her kredi başvurusunda olduğu gibi esnaf kefalet kredisi için de belli belgeler gerekiyor. Aşağıda bu belgeleri bulabilirsiniz:
Esnaf kefalet kredisi için sadece başvuran kişiden değil kefil olacak kişi ya da kişilerden de belge talep edilmektedir. Kefil sayısı ise kredinin miktarına göre 1-3 arasında değişiklik gösterir. Kefiller için gerekli olan belgeler aşağıdaki gibidir:
Krediyi kullanacak kişiler kefil yerine ipotek de gösterebilirler. Bunun için de ipotek olarak gösterilecek gayrimenkule ait tapunun fotokopisinin belgeler arasına eklenmesi gerekiyor.
Esnaf kefalet kredisini kullanabilmek için ilgili kooperatiflerinden birine üye olmak gerekiyor. Kooperatifin bir üyesi değilseniz, mesleğiniz ne olursa olsun bu krediye başvurma imkanı ortadan kalkıyor. Şartları sağlamanız durumunda bile krediyi alabilmek için bir kefile ihtiyaç duyuluyor. Genel kredilerde gelir düzeyi yeterli olan hemen hemen herkes kefil olabilirken, esnaf kefalet kredisine kefil olacak kişilerin de aynı kooperatife üye olması gerekiyor. Aksi durumda kefalet kredisini almak için gerekli işlemler tamamlanamıyor.
Bir dönem çok konuşulan eş rızası da en çok merak edilen konular arasında. Türk Borçlar Kanunu tarafından düzenlenen madde gereğince kooperatif üyelerine kullandırılan kredilerde eşinin rızasını almak zorunlu değil.
Esnaf kefalet kredisinin faizleri vadelerine göre değişiklik gösteriyor. 12 aylık süreç içerisinde kredi kullanacak kişiler için geri ödemede yüzde 7, 12-60 ay arasında kredi kullanacaklar için ise bu oran yüzde 8 üzerinden hesaplanmakta. Faiz oranlarında olduğu gibi kredi üst limiti de kooperatifin bulunduğu risk grubuna göre değişiklik gösterir. 60 ay vade ile alınan kredilerde ödeme seçenekleri aylık, 3 aylık ve 6 aylık şeklinde planlanabilir.
Esnaf kefalet kredisine başvuran kişilerin pek çok avantajı bulunuyor. Bankaların kredi başvurularında istedikleri belgeler ve faizler düşünüldüğünde, bu durumları minimuma indirecek seçeneklerin bulunması çok büyük avantaj. Özellikle hizmet veren esnafların mağdur olmadan kullanabilecekleri kredi seçeneklerinden en karlı olanı esnaf kefalet kredisidir. Esnaf kefalet kredisinin 5 önemli avantajı:
Esnaf kefalet kredisinin avantajları arasında bahsettiğimiz masrafların azlığı en önemli tercih sebeplerinden oluyor. Belli başlı masraf oranları şöyle sıralanabilir:
Her kredi türünde olduğu gibi esnaf kefalet kredisinin ödenmeme durumunda da belli yaptırımlar uygulanıyor. Bu sefer krediyi bağlı olarak aldığınız kooperatif de ödememe durumundan sorumlu tutuluyor. Bunun neticesinde de herhangi bir ödeme yapmama durumunda, kooperatifin de size belli bir yaptırım uygulama ve mağduriyetini giderme hakkı var.
Esnaf kredisinin ödenememesindeki ilk durum, ödenmeyen taksit tutarının faizi ile birlikte bağlı bulunan kooperatiften temin edilmesidir. Eğer kooperatif gerekli ödemeyi yaparsa, kişinin kredi sicilinde herhangi bir bozulma söz konusu olmaz. Borç ödenmesine rağmen kişinin de belli bir yaptırım süreci söz konusu. Krediyi alan kişi, kooperatifin ödediği kadar borcu yine faizi de dahil olmak üzere geri ödemek durumunda. Borcun ödenmesi tarih geçtikçe kooperatif de kişiye her alacağı ay için faiz uygular.
Kooperatifin ödemiş olduğu kredi taksiti tutarını geri istemesi 90 gün gecikebilir ya da hemen işleme konabilir. Kişinin zor durumda kalmaması için kooperatifin 90 güne kadar ek süre tanıması mümkün. Fakat aynı şekilde hemen icra işlemlerini başlatma hakkı da bulunuyor. İcra takibinin başladığı süreçlerde kooperatif borcu olan kişi ya da diğer kefillere ellerindeki gayrimenkulü sattırarak parasını alabilir ya da kendi üzerine ipotek ettirebilir. Borç karşılığında kooperatifin kendi üzerine almış olduğu mallar varsa, bir avantaj olarak 6 ay boyunca hiç kimseye ya da hiçbir kuruma satılamaz. Bu 6 ay içinde borçların tamamen ödenmesi halinde tüm mallar sahibine geri verilir.
Genel olarak belirtilen tüm şartların uygulanması ve verilen ödeme kurallarının uygulanması neticesinde ödemelerin düzenli bir şekilde yapılması ile esnaf kefalet kredisinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.