Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Vadesi Uzatılabilir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 22.06.2018 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Kredi ödemelerinde öne çıkan konulardan biri de vade sayısıdır.

Kredi Vadesi Uzatılabilir mi?
Her kredinin maksimum bir vadesi olsa da tüketiciler bazen bu süreyi uzatmak isteyebiliyor. Peki kredi vadesini uzatmak mümkün mü?

Kredi çekerken başvurudan önce dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunur. Tüm bu faktörlere gereken dikkat gösterdiğiniz takdirde hem borçlarınızı kapatmış hem de kredinin ödemesini kolaylaştırmış olursunuz.

Kredi Vadesi Nedir?

En genel ifadeyle kredi vadesi, borcun tamamının ödenebilmesi için tanınan süredir. Borçlu kişi, kredi çektiği bankaya düzenli aralıklarla ödeme yapar. İşte bu ödemelerin yapıldığı her gün bir vade dolumunu işaret eder. Kimi durumlarda kişinin vade sayısınca borcu tamamlayabilmesi mümkün olmaz. Bu da kredi vadesi uzatma konusunu akla getirir.

Kredi Vadesi Uzatılabilir mi?

Kredi Vadesini Uzatmak Mümkün mü?

Kimi durumlarda başvuru öncesinde kredi vadesi hesaplaması yapmış olsanız bile ödeme konusunda zorlanabilirsiniz. Bütçenizde beklenmedik sarsıntılar yaşanması hâlinde vadeyi uzatma imkânından faydalanabilirsiniz. Bu imkân hem kartlar hem de krediler için geçerlidir. Kredi vade değişikliği yaparak banka tarafından size ilk tanınan süreyi uzatmak mümkündür. Çeşitli yöntemlere başvurarak kredi borcu erteleme işlemi yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra vade sayısını uzatıp taksit tutarını düşürebilmeniz de ihtimaller arasında yer alır.

Kredi Vadesi Uzatma Yöntemleri Nelerdir?

Kredi vadesi uzatmak isteyen kişiler, birden fazla yöntemle bu arzularını gerçekleştirebilir. Bu yöntemlerden biri ve sıklıkla tercih edileni yapılandırma işlemleridir. Vergi borcu yapılandırma, bu yönteme örnek olarak gösterilebilir. Tıpkı vergi borcunda olduğu gibi farklı durumlarda da yapılandırmanın sağladığı ödeme kolaylıklarından faydalanabilirsiniz. Vergilerin yanı sıra çalışanların Bağ-Kur yapılandırmasından yararlanabilmesi de mümkündür. Bağ-Kur yapılandırmada olduğu gibi kredide de bu hizmetten yararlanarak vade uzatabilirsiniz.

Kredi Yapılandırma ile Vade Uzatma

Kredilerde vadeyi uzatmanın yolu kredi yapılandırmadan geçiyor. Kredi borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız yapılandırma ile vadeyi uzatarak taksit tutarlarını düşürebilir ve daha kolay ödeme yapabilirsiniz. Kredi yapılandırma, mevcut kredinizin kapatılıp güncel yapılandırma faiz oranı üzerinden size yeni kredi açılması anlamına gelir. Özellikle konut kredisi yapılandırma işlemi bankalar tarafından sıklıkla gerçekleştirilir. Yapılandırma sayesinde kalan borç tutarınız kullandığınız kredi ürünün maksimum vadesine yeniden bölünür ve bu sayede aylık taksitlerinizin tutarı düşer. İhtiyaç kredisi, konut kredisi ve taşıt kredisi borçlarınız için bankanızla görüşerek yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.

Kredi Yapılandırma Hesaplayın!

Borç Transferi ile Vade Uzatma

Başvurabileceğiniz yöntemlerden biri de borç transferidir. Aslında yapılandırma ile benzer bir yöntem olan borç transferinde borcunuzu başka bankaya taşırsınız. Borcunuzu taşıdığınız banka, borçlarınızı kapatmak kaydıyla size yeni bir kredi açar. Bu krediyi maksimum vadeden alarak taksitlerinizin tutarını azaltabilirsiniz. Bankaların sunduğu bir yöntem olan borç transferi de çoğu durumda oldukça avantajlıdır.

Kredi Vadesi Nasıl Hesaplanır?

Kredi vadesi; günlük, aylık ya da yıllık olarak hesaplanabilir. Sıklıkla tercih edilen türü ise ay üzerinden yapılan hesaplamalardır. Bankadan 12 ay vadeli kredi çekilmesi bu sürece örnek olarak gösterilebilir. Bu, 12 ay boyunca bankaya ödeme yapılacağı anlamına gelir. Hesaplamanın daha da pekişmesi için aşağıdaki tabloda 6 ay vadeyle ve %1,89 faiz oranıyla çekilen 5000 TL’lik bir kredinin geri ödemesini inceleyebilirsiniz.

Dönem   Taksit tutarı (TL)   Anapara (TL)   Faiz (TL)   KKDF (TL)   BSMV (TL)   Kalan anapara (TL)  
1 901 787,32 94,50 14,18 4,73 4.212,68
2 901 805,18 79,62 11,94 3,98 3.407,51
3 901 823,44 64,40 9,66 3,22 2.584,07
4 901 842,11 48,84 7,33 2,44 1.741,96
5 901 861,21 32,92 4,94 1,65 880,74
6 901 880,74 16,65 2,50 0,83 0,00

(Tabloda yer alan örnek hesaplamalar içeriğin yayınlanma tarihinde geçerli olan oranlara göre yapılmıştır.)

Yukarıdaki tabloyu inceleyerek vade hesaplaması hakkında detaylı fikir sahibi olabilirsiniz. Siz de kredi borcunuzu çeşitli sebeplerden dolayı ödemekte zorlanıyorsanız yapılandırma veya borç transferi aracılığıyla bütçenizi rahatlatabilirsiniz. Her koşulda kullanıcılarına en avantajlı bankacılık ürünlerini sunan HangiKredi’nin hesaplama araçlarından faydalanmanız da mümkündür. 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

31 Oy

-

3,06 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

3 Yorum

Özer Öztürk
Özer Öztürk 1.05.2020 • 00:00

Evet beş yıl bende bekledim önemli olan düzenli ödeme yapmak asgari ödemesinin üstünde ödeme yapmak yada tamamını ödemek lazım kartların varsa kredi ödemesi falan yapılandırma yada zamanında ödemek lazım yoksa vermiyorlar bankayla çalışmanın önemini o zaman anladım o yüzden her şeyi hatta zamanından önce ödemesini yapıyorum.

Yanıtla Beğen(5)
ferhat
ferhat 19.04.2020 • 00:00

slm bnde kiredi cekmek istiyorum findeks puanm 1129 ve sadece bireysel devlet destekli kiredi onalandi suan kullaniyorm ama ihtiyacimi gormuyor baskda hic bi bnka kiredi vermedi ne yaplayim borclrim vardi kapattim 6 ay oldu odiyeli takibe dusmuştm ve kredi bas vuru yaptigm net gelir belgesi istiyor ne yapliyim

Yanıtla Beğen(6)
ikon
Hangikredi 21.04.2020 • 00:00

Merhaba Ferhat, Kredi borcundan dolayı yasal takibe girdiğinizde kredi siciliniz bozulur. Kredi sicili beş senede bir yenilendiğinden borç ödendikten sonra ortalama 5 yıl beklemek gerekir. Bu süreçte kredi verip vermemek tamamen bankanın inisiyatifinde olsa da düşük bir ihtimaldir.

Beğen(6)

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?