İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde kentsel dönüşüm son hız devam ediyor; evi, kentsel dönüşümle yenilenecek olanların ise aklında birçok soru işareti var.
İçindekiler
Kentsel dönüşüm kira yardımı günümüzde güncelliğini koruyan ve pek çok kişinin bilgi almak istediği konulardan biridir. Kentsel dönüşüm kira yardımı; 6306 numaralı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da tanımlanmıştır. Buna göre afet alanında bulunduğu tespit edilen gayrimenkuller, kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılarak yeniden inşa edilebilir. Bu süreçte gayrimenkul sahibi ve kiracıların süreçten mağdur olmaması için kentsel dönüşüm kira yardımı desteği sunulmaktadır.
Kentsel dönüşüm kira yardımı almak için birçok yol bulunur. Bu yardıma ilgili müdürlükler aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Müdürlüklere gitme imkânınız bulunmuyorsa, cep telefonunuz veya bilgisayarınızı kullanarak internet üzerinden de başvuruda bulunabilirsiniz.
Kendi adınıza en uygun seçenekleri belirledikten sonra başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. Sonrasında ise gerekli diğer aşamalar gerçekleştirilerek başvuru tamamlanabilir.
İnternet üzerinden işlem yapmak istiyorsanız, E-Devlet üzerinden kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Ardından karşınıza çıkan pencere üzerinden "Uygulamaya Git" sekmesine tıklanmalıdır. “Uygulamaya Git” bölümü seçildikten sonra ekranda bir uyarı metni açılacak ve burada kişisel bilgilere erişim izni istenecektir. Bilgilendirme metninde yer alan listeyi inceleyip, onaylamanız hâlinde işleme devam edebilirsiniz. Bu ekran üzerinden gerekli bilgiler kontrol edildikten sonra kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama ve başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Kentsel dönüşüm kiracı taşınma yardımı 18 aya kadar yapılmaktadır. Riskli görülen bölgelerde 36 aya kadar yapılabilen bu yardım, günümüzde 48 aya kadar uzatılabilmektedir. Taşınma masraflarının ödenmesi ise bölge riskine bağlı olarak 5 ile 12 ay arasında değişir. Kentsel dönüşüm kira yardımını gerçekleştiren kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘dür.
Riskli ilan edilen bölgelerde konutların “Riskli Yapı Raporu” alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu raporu alınmadığı takdirde kira ödeme dönemi uzatılamaz. Bu bölgelerin tanımlanıp raporlanmasının sebebi ise yardım süresinin hesaplanmasıdır. Böylece genel süreçte hızlanma hedeflenir.
Kentsel dönüşüm kira yardımı farklı periyotlarla yapılabilir. 2000 ila 3500 TL arasında değişen kira yardımı, risk durumuna göre 18 ay süre ile verilir. Bölgenin kentsel dönüşüm kapsamına girmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Bu başvurunun kabul edilmesi hâlinde kira yardımı alınabilir. Süreç içerisinde hak sahiplerinin, belge ve talep formlarını doldurulmaları gerekir. İşlemlerin devam edebilmesi için bu belgelerin tamamlanması zorunludur. Belgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurduktan sonra başvurular değerlendirilmeye alınır.
Kira yardımları,
İstanbul'da 5 bin 250 TL,
Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3 bin TL,
Diğer büyükşehirlerde 2 bin 500 TL,
Kalan diğer illerde 2 bin TL’dir.
Bu tutar şartlar dâhilinde farklılık gösterir. Çünkü kira yardımı bedeli, yer aldığı bölgenin risk durumuna bağlıdır. Yüksek riskli bölgenin, az riskli bölgeye göre alacağı miktar birbirinden farklı olacaktır. Talepte bulunacak kişilerin devletten kentsel dönüşüm yasası kapsamında kira yardımı alabilmesi için bulundukları bölgenin mutlaka “Riskli Yapı” raporuna sahip olması gerekir. Bu belge olmadan işlem başlatılamayacağı için hesaplama da yapılamaz. En az 1 yıl boyunca başvuru sahiplerinin yani ev sahibinin ya da kiracının bölgede ikametgâh etmiş olması gerekir.
Dönem şartları ve alım gücüne göre çeşitli ürün ve hizmetlerin ücretlendirmesinde değişikliğe gidilir. Kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeniden değerlendirme yapması sonucunda güncellenebilir. Kentsel dönüşüm kira yardımı zam haberlerine dair güncel bilgilere bakanlıktan iletilen bildiriler ya da yayınlanan haberlere göz atarak öğrenebilirsiniz. Ancak yardım tutarında yapılacak artışın da konutun yer aldığı bölgeye göre farklılık göstereceği unutulmamalıdır.
Yardımı alabilmek için uygun şartları sağlıyorsanız başvuru için gerekli belgeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. Çünkü gerekli belgelerin derlenerek iletilme zamanı bu süreç için belirleyicidir. Talepte bulunacak kiracının veya ev sahibinin istenilen belgeleri tamamlayarak başvurularını gerçekleştirmesinin ardından işlemler başlar. Risk hesaplaması yapıldıktan sonra belirlenen oran ile yardım başlatılır.
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar şöyle sıralanabilir:
Bu evraklar ile kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu yapıldıktan sonra süreç başlatılabilir.
Bu hizmetten faydalanabilmek için belirli koşullar bulunur. Kentsel dönüşüm kira yardımı alma şartları hakkında bilgi sahibi olmak, başvuru süresinde oldukça faydalıdır. Bu sayede hazırlayacağınız belgeler ve yapacağınız işlemlere hâkim olursunuz.
Kentsel dönüşüm kira yardımı koşulları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Evleri yeniden yapılandırılmaya girecek herkes kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusunda bulunabilir. Bununla ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Her iki tarafın da kentsel dönüşüm kirasından faydalanabilmesinin yanı sıra yeni düzenleme ile birlikte eskiden aranan ikametgâh şartı da ortadan kalktı.
Bu süreçte “Yeni eve taşınma sürecinde nelere dikkat edilmelidir?” sorusu cevaplanarak başlangıç yapılabilir.
Eski uygulamanın güncellenmesiyle artık yapılan başvurularda ikamet şartı aranmamaktadır. Böylece başvuruyu yapan kişi orada oturmasa bile kentsel dönüşüm kira yardımı için işlem başlatabilir.
İkamet şartı ile birlikte kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusunda bulunanlar için varisleri adına makul bir tüketimi bulunan elektrik, su, doğal gaz, internet gibi fatura gösterme zorunluluğu bulunuyordu. Ancak bu uygulama da yakın zamanda değişmiştir. Artık bu faturaların gösterilmesine gerek kalmadan işlemler başlatılabilir.
Son olarak konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı için yapıda ikamet etmek şartı yalnız sınırlı ayni hak sahiplerinde aranır. Bunun dışında kalanlarda böyle bir şart geçerli değildir. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların malikleri ve kiracıları bu koşul olmadan diğer tüm başvuranlar gibi kira yardımından yararlanabilir.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sadece belirtilen süreler boyunca ödenmektedir. Bu sürenin dolmasının ardından taşınmaz tamamlanmasa dahi bakanlık tarafından yapılan kira yardımı kesilir.
Kentsel dönüşüm bölgelerinde özellikle de yüksek riskli bölgeler için birçok çözümü aynı anda üretmek gerekebilir. Böyle durumların yaşanmaması için konut kredisi kullanarak farklı seçenekler değerlendirilebilir. Konut kredisi hakkında bilmeniz gerekenler bu süreç hakkında karar verebilmeniz faydalı olabilir. Bunun yerine dilerseniz kentsel dönüşüm kredisi tercih edebilirsiniz.
Kentsel dönüşüm kredisi hakkında daha fazla bilgi için “Kentsel dönüşüm kredisi nedir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kentsel dönüşüm kira yardımının avantajlarından biri sürecin istenilen zamanda başlatılabiliyor olmasıdır. Bir diğer avantaj ise başvurana dair yapılan tanımlamaların güncellemelerle genişletilebilmesidir.
İllere göre belirlenen yardım miktarları sayesinde belirlenen miktarın aşağısında bir ödeme ile karşılaşılmaz. Bu ve bunun gibi daha birçok avantaj ile kentsel dönüşüm kira yardımı başvuranlar için oldukça faydalı olacaktır.
Kentsel dönüşüm kira yardımı bakanlık tarafından geri ödemesiz bir şekilde yapılır. Bölgenin durumuna göre belirlenen sürenin tamamında bakanlık ödeme yaptığında bir sınırlama olmadan olmaksızın yardım devam eder. Dolayısıyla tamamını veya belli bir noktadan sonrasını ödemek gerekmez. Bu da kentsel dönüşüm kira yardımı ile ilgili avantajlardan biri olarak değerlendirilebilir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.