Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kentsel Dönüşüm Kapsamında Bina Güçlendirme Kredisi

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 17.01.2017 Güncelleme Tarihi: 17.03.2023

Depremden etkilenen ilçelerin yeniden yapılanma sürecinde finansal destek paketleri ve krediler açıklanmaya başladı.

Kentsel Dönüşüm Kapsamında Bina Güçlendirme Kredisi
Deprem riski taşıyan yerlerde yaşayanlara konutlarını güçlendirmeleri için 240 bin liraya kadar kredi sağlanabiliyor. 

Eski binanızın kentsel dönüşümle yenilenebilmesi için genellikle bir müteahhitle anlaşmanız gerekiyor. Oturduğunuz binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi için bankaların sunduğu kentsel dönüşüm kredilerinden faydalanabilirsiniz.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında sunulan kentsel dönüşüm kredisi afet riski altındaki riskli yapılar için verilir.

Kentsel Dönüşüm ve Bina Güçlendirme Kredisi

Bina güçlendirme kredisi oturduğunuz binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi için bankaların sunduğu bir kredi türüdür. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında sunulan bina güçlendirme kredisi afet riski altındaki riskli yapılar için verilir.

Konut Kredisi Hesaplama

BDDK’nın 7 Şubat 2023 tarihli kararında, kredi ve kredi kartları ile ilgili tavsiye karar belirlendi. Bu karara göre deprem bölgesindeki illerde yeni krediler veya yeniden yapılandırma amacıyla alınacak kredilerde kredi vadelerinin, ödemesiz dönemlere de imkân verilebileğine yönelik tavsiye karar alındı. 

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Sadece deprem bölgesi değil; deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayanlar da Bina Güçlendirme Kredisi'nden faydalanabilir. Yaklaşık 3 yıldır sistemde olan bina güçlendirme kredisi için öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından riskli yapı raporu alınıp, bankaya başvurulması gerekiyor. Kredi, düşük faiz oranlarıyla, 2 sene geri ödemesiz ve 10 yıla kadar vadelerle alınabiliyor. 

Bina Güçlendirme Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Bina güçlendirme kredisi riskli yapılar için veriliyor. Bunun belirlenebilmesi için yapının riskli alanda yer alması ya da riskli yapı olduğunun raporla tespit edilmesi gerekiyor. Bu krediden,

  • Riskli yapıda en az bir yıldır oturan kiracılar,
  • Sınırlı ayni hak sahipleri,
  • Riskli konut sahibi olup farklı bir konut almak isteyenler faydalanabiliyor.

Kentsel Dönüşüm ve Bina Güçlendirme Kredisi Arasında Fark Var mı?

  • Binanın risk raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşa başvurmalısınız.
  • Riskli Yapı Tespit Raporu ile binanızın riskli olduğu tespit edilirse binadaki hak sahipleri ile ortak dönüşüm kararı almanız gerekir. Bu noktada üçte iki oy çoğunluğu dönüşüm kararı için yeterli olacaktır.
  • Dönüşüm kararından sonra bütün hak sahiplerinin ortak kararı ile bir müteahhit firma belirlenmeli ve sözleşme imzalanmalıdır.
  • Tüm bu işlemlerden sonra yenileme için sizin de para koymanız gerekirse bankaların sunduğu avantajlı faiz oranlarına sahip kentsel dönüşüm kredi seçeneklerine başvurabilirsiniz.

Deprem sonrası bankacılık ve sigortacılık faaliyetlerine ilişkin detayları öğrenmek için Bilgi Merkezi içeriklerimize göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

2 Yorum

Emrah tunç
Emrah tunç 10.02.2020 • 00:00

Merhabalar kentsel dönüşüm kredisi kullanımı için SGK vb. veya çalışıyor olma gibi şart aranıyor mu .örnegin benim iş aktim fesh edildi işsizlik maaşı alıyorum. Kentsel dönüşüm kredisi kullananabilirmiyim.

Yanıtla Beğen(0)
ikon
Hangikredi.com 13.02.2020 • 00:00

Merhaba Emrah, Kredi kullandırımında tek bir kriter yoktur. KKB puanı, mevcut borç durumu, resmi gelir belgesi vb etmenler durumunuzu etkiler. Bu nedenle başvuru yaparak bankaların size dönüş yapmalarını bekleyebilirsiniz. İyi günler dileriz.

Beğen(0)

Son Eklenen İçerikler

  • Deprem Sonrası Konut Fiyatları Ne Olacak? 27.03.2023

    Deprem Sonrası Konut Fiyatları Ne Olacak?

  • Gram Altın ile İlgili Bilmeniz Gerekenler 23.03.2023

    Gram Altın ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

  • 5G Teknolojisinin Fintech Üzerindeki Etkileri 20.03.2023

    5G Teknolojisinin Fintech Üzerindeki Etkileri

  • e-Ticaret Nedir? Ödeme Yöntemleri Nelerdir? 17.03.2023

    e-Ticaret Nedir? Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon