Olası hasar durumlarında karşı tarafı güvence altına almaya yönelik trafik sigortasına karşılık kasko, sizin tarafınızda oluşacak hasarları güvence altına alır.
Muhtemel trafik kazaları ve dış etkenler sonucu yaşanacak hasarlar, araç kasko sigortası tarafından ödenirken poliçe şartları doğrultusunda kesinti yapılabilir.
Özel bir mal sigortası olan kasko, trafik kazaları ile birlikte poliçede belirtilen durumlar sonucunda oluşan hasarların tümünü öder. Büyük maddi kayıplar yaşamamak adına daha küçük ücretlerle satın alabileceğiniz bu sigorta ürünü, ödeme konusunda bazı kesintiler yapar. Poliçede belirtilmesi hâlinde sigorta şirketinin yasal hakkı olan bu kesintiler, sigortalı tarafa yansıtılır.
Olası hasar durumlarında karşı tarafı güvence altına almaya yönelik trafik sigortasına karşılık kasko, sizin tarafınızda oluşacak hasarları güvence altına alır. Olası hasarlara karşı kasko sigortası aracınızı güvence altına alsa da hasar sonucu oluşan tüm masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanmaz. Sigortalı olarak poliçede yer alan herhangi bir riskle karşılaştığınızda, bazı kesintilerin sizin tarafınızdan ödenmesi gerekir.
Kasko poliçesinin tutarı, araç kasko değeri ve birkaç farklı etkenin dikkate alınması ile hesaplanır. En ucuz kasko fiyatları ve teklifleri için ilgili sayfamızdan faydalanabilirsiniz.
Her sigorta şirketi, kendi prensipleri doğrultusunda bir ya da birden fazla kasko poliçesi hazırlar ve bu seçenekleri sigortalıya sunar. Bu nedenle araç kasko fiyatları da farklılık gösterir. Sigortalı olarak istediğiniz niteliklere sahip bir poliçe satın alabilirsiniz. Yaptırdığınız kasko dahilinde hasar sonrası yapılacak kesintiler için poliçenizdeki detaylara göz atabilirsiniz.
Muafiyetli kasko seçeneğinde sigortalı, hasar neticesinde oluşacak masrafın bir kısmını ödemekle yükümlüdür. Poliçeniz hazırlanırken muafiyet indirimini tercih ettiyseniz, poliçede yer alan riskler gerçekleştiğinde hasarın bir kısmını ödeyeceğinizi kabul etmiş olursunuz. Bu nedenle poliçede yer alan risk gerçekleştiğinde belirlenen miktar tazminat tutarından düşülerek sigortalıya hasar tazminatı ödemesi yapılır.
Herhangi bir hasarla karşılaştığınızda onarım için aracınıza yeni parçalar takılabilir. Yeni parçalar nedeniyle araçta değer artışı olur. Çünkü eski parçaların yerine sıfır ve orjinal parçalar takılır. Yeni parçalar nedeni ile aracınızda meydana gelen değer artışı sigorta eksperi tarafından tespit edilir ve bu artış, sigorta şirketi tarafından size ödenecek olan tazminattan düşülür.
Eğer poliçeniz yapılırken eskime payı düşmeme teminatı da aldıysanız bu durumla karşılaşmazsınız. Poliçeniz yapılırken bu teminatı ekleterek oluşan hasarlar neticesinde değişen parçalardan eskime payı kesintisi yapılmasını önleyebilirsiniz.
Poliçede belirtilen bazı indirimler, hasar tazmini yapılırken incelenir. Hatalı uygulanan bir indirim tespit edilmesi halinde ek bir belge düzenlenerek bu indirim geri alınır ve indirim oranı kadar kesinti yansıtılarak hasar ödemesi yapılır. Poliçeniz yapılırken doğru indirimlere sahip olmanız, hasar durumu ile karşılaştığınızda hasarınızdan kesinti yapılmasını önler.
Kasko poliçesine sahipseniz aracınızın değerini de bilmelisinizin. Araç kasko değer listesi, aracınızın güncel piyasa değerini gösterir.
Poliçede aksi bir şart yok ise hasar yapan aracın değeri, ödenen tazminat tutarı kadar eksilir. Hasar sonrasında verilen teminatın poliçede belirtilmiş olan miktara yükseltilebilmesi için prim karşılığında düzenlenen ek belgeye hasar ikame zeyili denir. Bu belge ile prim tutarı sigortalıya ödenecek tazminattan düşülür. Eğer poliçeniz hazırlanırken hasar ikame teminatı ekletirseniz bu tip bir kesinti uygulanmaz.
KDV tenzili, araç sahibinin şirket olarak görünmesi sonucu uygulanır. Sigortalının gerçek kişi olduğu durumlarda mevcut hasarın ödemesi KDV dahil olarak yapılır. Araç sahibi şirket ise yapılan hasar ödemesine KDV dahil edilmez. Söz konusu vergi sigortalı tarafından ödenir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.