hangikredi.com

MCC Kodu Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.04.2024 Güncelleme Tarihi: 8.05.2024

Ödeme kabul eden işletmelerde kullanılan MCC kodları, kredi kartı işlemlerinin gerçekleşmesinde rol oynar.

MCC Kodu Nedir?
Açılımı “Merchant Category Code” olan MCC, işletmenin sunduğu ürün ve hizmetleri sınıflandırmaya yarar. Kodların nasıl çalıştığını anlamak, kurumların ve işletme sahiplerinin finansal işlemlerinde kolaylık sağlar. Peki, MCC kodu ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

MCC Kodu Neden Önemli?

"Satıcı Kategori Kodları" adıyla da bilinen MCC, işletmelerin faaliyetlerini sınıflandırmak için kullanılır ve işletmelere standartlara uyum sağlama imkânı tanır. İşletmeleri kendi içinde spesifik kategorilere ayırmak, finansal işlemlerde düzenli hareket etmek adına önemlidir.

Kodların önemi şu şekilde açıklanabilir:

  • Doğru İşlem Maliyeti

MCC kodları, satıcılar için ödeme maliyetlerinin avantajlı şekilde oluşturulmasına imkân tanır. Doğru kodlar sayesinde satıcılar, net oranlar ve ücretlerle birlikte doğru işlem maliyeti konusunda garanti elde eder.

  • Kredi Risk Ölçümü

Ödeme işlemi kuruluşları için kredi risk ölçümlerinde kullanılan kodlar, satıcıların kredi risk oranlarını belirlemeye katkı sağlar. Kurumlar, kodlar sayesinde riskli işlemler yapan satıcıları ve ekstra güvenlik adımlarına ihtiyaç duyan işletmeleri analiz edebilir.

  • Harcama Sınırlarını Ayarlama

Kart kullanımını kontrol etmek isteyen ödeme işlemi kuruluşları, kodları kullanarak bunu gerçekleştirebilir. Kodlar ile belirli şirket türüne göre tanımlanan kartları engellemek, harcamalara sınırlama koymak veya yalnızca belirli işletme türüne izin vermek mümkündür.

  • Harcama Takibi

Kodlar, her işlem verisinde görünür. Bu sayede kurumlar, işletme sahiplerinin veya alıcıların harcamalarını kontrol ederek gerekli durumlarda kişilerle kontak kurabilir.

  • Veri Toplama

Kodlar sayesinde kredi kartları üzerinden gerçekleştirilen tüm veriler toplanır ve tüketicilerin harcamalarından genel alışveriş eğilimlerine kadar pek çok konuda bilgi sahibi olunabilir. Bu sayede kişilere doğru teklifler ve fırsatlar sunulabilir.

  • Ödüllendirme

Ödeme işlem kurumları, kart sahiplerine ödüllendirme gibi fırsatlar sunabilir. Örneğin değişen oranlarda nakit iadesi gibi kampanyalar düzenleyen kurumlar, bunu belirli kodlar sayesinde daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilir.

  • Pazarlama Stratejisi

Kurumlar, kodlar üzerinden çeşitli pazarlama stratejileri yürütebilir. Belirli kodlara sahip olan işletmelerin, müşterilerine daha fazla kampanya ve indirim fırsatı sunması sağlanabilir. Aynı zamanda kart sahipleri, kodlarla belirlenen işletmelerde düzenlenen çeşitli kampanyalardan yararlanabilir.

MCC Nasıl Belirlenir?

Satıcı Kategori Kodları, çoğunlukla dört haneli rakamlardan oluşur. Bazı durumlarda bu kodlar 3 haneli de olabilir. Dünyada evrensel bir standart olarak kabul edilen tek MCC kod seti yoktur. Büyük kredi kartı şirketleri, çoğu zaman aynı kodları kullanmasına rağmen kodlar yine de şirketlere göre farklı olabilir. Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu (ISO) tarafından standartları oluşturulan kodlar, ödeme işlemindeki aktörlerin işlerini kolaylaştırma amacı taşır. Kodlar; satıcı, banka ve kredi kartı şirketleri tarafından kullanılır. Bunun yanı sıra kredi kartı ekstresinde müşteriler tarafından görüntülenebilir ve müşterilerin işlemler hakkında bilgi sahibi olmasına yardım edebilir.

Kategori kodları, kredi kartı ağ şirketleri tarafından belirlenir. Kodların arkasındaki ana ödeme şirketleri; Visa, Mastercard, American Express gibi büyük firmalardır. Bu şirketler, kodları değiştirme, ekleme veya ortadan kaldırma gibi işlemleri gerçekleştirir. Kod sistemi genel olarak ulaşım, perakende, kamu hizmetleri gibi farklı kategorilere ayrılır. Örneğin bankacılık ve finansal hizmetler için 6011 kodu kullanılırken restoranlar için 5812 kodu tercih edilir. İşletmeler için doğru koda sahip olmak önemlidir. Bu sayede faaliyet alanına uygun kesinti ve ödeme aralıkları net şekilde belirlenmiş olur. Farklı alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin birden fazla kodu olabilir. İşletmelerin kendi faaliyet alanlarına uygun kodu tercih etmeleri, ekstra ücret ve yükümlülüklerle karşılaşmanın önüne geçer.

MCC Ne İşe Yarar?

Kredi kartı işlemlerinde işletmelerin faaliyet türünü belirten kodların kullanımı aşağıdaki amaçlara hizmet eder:

  • Bankacılık işlemlerinde meydana gelebilecek dolandırıcılıkları önlemeye yardımcı olur.
  • Basitleştirilmiş vergi ve finansal raporlama uyumluluğu sağlar.
  • Net oranlarda işlem muhasebesi yapılmasına olanak tanır.
  • Kart ödemelerinin işlenmesi için uygun oranların ve ücretlerin belirlenmesinde rol oynar.
  • Ödeme verilerinin derinlemesine analiz edilmesine katkıda bulunur.

MCC Kodları Nasıl Çalışır?

Kodlar, ödeme işlemi kurumları için ödemelerin hızlı bir şekilde tanımlanması avantajı sağlar. Kodların çalışma mantığı aşağıdaki gibidir:

  • Müşteriler, bir işletmenin ürünlerini kredi kartı üzerinden satın aldığında işletmenin kodu işlemlere aracılık eder. Bu kod, ödeme işlemcilerine işlemin detaylarıyla birlikte gönderilir.
  • Kurumlara iletilen kod, işlemin türüne ve risk seviyesine göre kontrol edilir.
  • Gerçekleştirilen işlem, kod türüne göre farklı biçimlerde işlenebilir. Bazı kodlar kendi içinde ek işlem ücretlerine tabi olabilir. Bazı kodlar ise dolandırıcılık riski yüksek olduğu için riskli statüsüne alınabilir.
  • Kodlar, vergi daireleri için de önemli kaynaklardır. Vergi daireleri, kodlar üzerinden işletmenin hangi faaliyet türünde olduğunu ve ne kadar kazanç elde ettiğini tespit ederek vergi analizi gerçekleştirebilir.

MCC Kodları Nasıl Kullanılır?

MCC kodları, ödeme işlemci kurumlar ve işletmeler arasında sağlıklı finansal ilişkiler yürütmenin temel yöntemlerindendir.

Kodlar aşağıdaki durumlar için kullanışlı özellikler sergiler:

  • Değişim Ücretleri

MCC kodları, kurumlar için değişim ücretlerinin belirlenmesinde etkin rol oynar. Kart veren kuruluşlar tarafından belirlenen değişim ücretleri, işletmelerin işlem başına kurumlara ödediği ücretin tespit edilmesini sağlar. Kurumlar, genel kurallar çerçevesinde değişim ücretleri belirleyebilir. Bunlar her faaliyet alanına göre farklı şekilde gerçekleşir. Örneğin bir işletme daha güvenli bir faaliyet alanına sahipse ve dolandırıcılık risk düzeyi düşükse değişim ücreti düşük oranda olabilir. Riskli işletmeler için ise bu oran daha yüksek seyredebilir.

  • Risk Analizi

Visa ve Mastercard gibi kart ağı şirketlerinin risk analizleri işlem ücretlerini etkileyebilir. Buna göre daha yüksek risk taşıyan işletme kodları için ekstra ücret ve yükümlülükler meydana gelebilir. Risk puanlamasında kategori kodları hesaplamaya dahil edilir.

  • Kart Sahibi Ücretleri

Kodlar, yıllık kart ücreti veya yabancı işlem ücreti gibi farklı ücret türlerini etkileme potansiyeli taşır. Riskli işlemler gerçekleştiren kart sahipleri, bunun karşılığında yüksek işlem maliyeti veya farklı ücretlendirmelerle karşı karşıya kalabilir.

  • Dolandırıcılığın Önlenmesi

Kodlar, dolandırıcılıkla mücadele eden kuruluşlar tarafından kullanılan araçlardır. Güvensiz olarak sınıflandırılan kodlar, işlem sırasında detaylı şekilde kontrol edilir. Böylece şüpheli etkinlik ve işlemlerin tespiti daha kolay hale gelir.

  • Vergi Kolaylığı

MCC kodları, değişen vergi dilimleri ve ödeme ücretlerini belirlemek için kullanılır. Kurumlar, kodlar üzerinden işlemleri doğru şekilde analiz ederek işlemlerin vergisel açıdan güvenlik birimlerine bildirilip bildirilmeyeceğini ölçer. Bunun yanı sıra vergi raporlamalarında da bu kodlardan yararlanılabilir.

  • Ters İbraz Koruması

Ters ibraz, alıcının kart üzerinden gerçekleştirdiği işlem için geri ödeme talep etmesi demektir. Ters ibraz koruması ise bu tip durumlara karşı satıcıları korumayı amaçlar. Ancak ters ibraz oranının yüksek olduğu işletmeler de olabilir. Örneğin telefonla pazarlama şirketleri gibi firmaların dahil olduğu yüksek risk unsuru taşıyan sektör kodları, ekstra ters ibraz ücretleri gibi yükümlülüklere tabi olabilir.

Siz de işletmenizin MCC kodunu doğru bir şekilde belirleyerek finansal ve vergisel işlemlerinizde verimlilik sağlayabilirsiniz. İşletmenizin gereksinimleri için HangiKredi aracılığıyla sunulan KOBİ kredisi olanaklarından faydalanabilir, cazip fırsatlar yakalayabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?