Kredi çekmek istediğinizde başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonuçlanması kredi notunuz ve kredi risk raporuna göre belirlenir.
Risk raporu, kişi ve kurumların kredi ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili kayıtların yer aldığı rapordur. Bu raporda kredi ve kredi kartları ile ilgili ödeme ve borç bilgileri ile kalan borç gözükür. 2013 yılında yapılan düzenleme ile birlikte fatura ödemeleri de risk raporu kapsamına girmiştir. Risk merkezi tarafından oluşturulan risk raporunda yer alan bilgiler kredi puanını etkiler. Ödemeleriniz düzenli ise kredi skorunuza olumlu bir yansıması olur. Risk raporu kişinin bir sonraki kredi ya da kredi kartı ödemesini düzenli ödeyeceğini garanti etmez fakat kişinin ödeme alışkanlıklarına dair fikir verir.
Risk raporu yapılan ticaretlerde riski azaltmaya yarar. Örneğin sahibi olduğunuz dükkanı birine kiraya verecekseniz. O kişinin risk raporunu inceleyerek ticaret riskinizi azaltabilirsiniz. Bankalar da kredi verecekleri zaman kredi verecekleri kişinin risk raporunu incelemek isterler. Kredi puanınıza etki eden risk raporu, kredi alıp alamamanızda büyük bir etmendir.
Dört farklı risk raporu bulunmaktadır. Bu raporlar şöyle:
Risk raporu almak için bankalara şahsi müracaat yapabilir, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne posta ya da e-posta yoluyla başvuruda bulunabilirsiniz.
En avantajlı krediyi bulmak için Kredi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.