Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

İpotekli Ev Satılır mı?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 10.12.2014 Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

Konut kredisi kullanmak, ev almak isteyen pek çok kişinin başvurduğu bir yöntemdir.

İpotekli Ev Satılır mı?
Bankaların sunduğu ev kredisi ürünleri ile her ay belli miktarlarda kredi geri ödemesi yaparak kira öder gibi ev sahibi olabilirsiniz.

Konut kredisi kullanmak, ev almak isteyen pek çok kişinin başvurduğu bir yöntemdir. Bankaların sunduğu ev kredisi ürünleri ile her ay belli miktarlarda kredi geri ödemesi yaparak kira öder gibi ev sahibi olabilirsiniz. Diğer taraftan yaşadığınız finansal sıkıntılardan ya da başka sebeplerden dolayı banka tarafından ipotek kapsamına alınan evinizi satıp satamayacağınızı merak edebilirsiniz. Bu noktada banka kredili ipotekli ev satışı gibi konulara dair detayları öğrenmeniz yararınıza olabilir. Ayrıca ipotekli ev almaya dair kafanızdaki soru işaretlerini de giderebilirsiniz.

Üzerinde İpotek Olan Ev Satışa Çıkarılabilir mi?

Konut kredisi, doğru ödeme planı yapıldığı ve doğru ev seçildiği takdirde ödenmesinde sıkıntı çıkmayacak bir kredi lakin hayat bazen planladığımız gibi gitmeyebilir. İşten ayrılma ya da çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan acil ödemelerden dolayı kredisini ödemekte olduğumuz evi satışa çıkarmak isteyebiliyoruz.

Kredi ile ev satın alındığında ev, banka tarafından ipotek altına alınır. Hâl böyle iken kredisi ödenmekte olan ev için ipotekli ev satılır mı sorusu gündeme geliyor. İpotekli ev satışı mümkündür ancak bu satış işleminin gerçekleşebilmesi için evi satın alacak kişiyle anlaşma yoluna gitmelisiniz.

Evin Banka İpoteğine Sahip Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Ev almak veya satmak istediğinizde öncelikle tapu ipotek sorgulamasını yapmanız gerekir. Böylece taşınmazın herhangi bir konut kredisi kapsamında bankalar tarafından ipotek kapsamına alındığına dair bilgileri öğrenmeniz mümkün olur. Gayrimenkule ait tapunun sahip olduğu kişiye göre ipotek sorgulama işlemleri değişiklik gösterir. Eğer taşınmazın tapusu sizin üzerinizdeyse Tapu Müdürlüklerine başvurarak ya da e-Devlet aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet banka ipoteği sorgulama sürecine dair detaylar ise şu şekildedir:

  • Kişisel şifreyle e-Devlet sistemine giriş yapılır.
  • Arama bölümüne “Tapu Bilgileri Sorgulama” yazılır.
  • Açılan sayfada sorgulama bilgilerinin yer aldığı bölüme tıklanır.
  • Burada gayrimenkule ait tüm ipotek bilgileri yer alır.

Konuta ait tapunun başka birinin üzerinde olması durumunda ipoteğin varlığını sorgulama şansınız bulunmaz. Tapu belgesinde yazan ve üçüncü kişilerle paylaşılmayan bu bilgiyi yalnızca satın alma işlemleri sırasında öğrenebilirsiniz. Çünkü konut kredisinde ipotek uygulayan bankalar, taraflar arasındaki satış sözleşmesinde alıcıya söz konusu bilgiyi verir. Ayrıca alıcılar, konutun sahibinden ipoteğin olup olmadığını gösteren belgeyi de talep edebilir.

Banka İpotekli Ev Nasıl Satın Alınabilir?

Banka ipotekli evin satın alınması konusunda herhangi bir yasal kısıtlama bulunmaz. Alıcılar, farklı ödeme yöntemleri aracılığıyla henüz konut kredisi borcu tamamlanmamış ya da bankaya ipoteğin kaldırılmasına yönelik başvurusu yapılmamış evlere sahip olabilir. Dilerseniz satın alma işlemlerinden önce gayrimenkul sahibinden ipotekli kredi desteğiyle alınan konuta ait borçların ödenmesini isteyebilirsiniz. Böyle bir durumun mümkün olmaması durumunda ise anlaşarak krediyi üzerinize alma ve peşin ödeme gibi seçenekleriniz bulunur. Bu işlemlerle ipotek süreçleriyle uğraşmanıza gerek kalmaz. Ayrıca ev satın almak için ihtiyaç duyduğunuz konut kredisini de kolaylıkla bulmuş olursunuz.

Krediyi Devrederek İpotekli Evin Satışı Nasıl Yapılır?

İpotekli evinizi satmak istediğinizde, evi satın alacak kişi ile anlaşarak banka işlerini halletmeniz gerekir. Bu noktada alıcı sizin kredi borcunuzu devralabilir ya da ev için verdiği ücret ile siz kredinizi kapatabilirsiniz. Eğer evi alacak kişi de evin bedelini kredi çekerek kullanacaksa bankanın da onayını alarak kredi borcunuzu alıcıya devredebilirsiniz. İkinci yöntemi seçmeniz halinde ise erken ödeme cezası ödeyebileceğinizi unutmamalısınız.

Konut kredisi ile ev alırken bilinmesi gerekenler için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atabilirsiniz!

İpotekli Konut Peşin Satılabilir mi?

İpotekli konut satışında peşin ödeme yöntemini tercih edebilirsiniz. Şayet peşin ödenen meblağ borcun tamamını karşılıyorsa ipoteğin fekki yani kaldırılması mümkün olur. Söz konusu işlemle aynı gün içinde kredi borcu kapanır ve satış işlemleri tamamlanır. Ancak burada konut kredisi ipoteği kaldırma başvurusu yapmayı es geçmemeniz gerekir. Kredi borcu tamamlansa da ipotek kaldırma süreçlerinin başlaması için sizden ilgili bankaya terkin başvurusunda bulunmanız beklenir. Bunun sonucunda satışla beraber bankada ipotek kaldırmaya dair süreçler de sonlanır.

Satış Sonrasında İpotekli Evin Kredi Bedelinde Değişim Olur mu?

Bankalar, ödemelerini garanti altına alabilmek için konut kredisi işlemlerinde ipotek sistemine başvurur. Burada temel amaç, evi ipotek edip kredi çekmek gibi yöntemlerle borcun ödenmemesi durumuna karşı bir teminat almak olarak özetlenebilir. Ev ipotekli kredi hesaplama işlemlerinde vade ve taksit süreleri gibi detaylar belirlenir. Bu doğrultuda geri ödeyeceğiniz tutar da belli olur.

İpotekli evin satışı sırasında ve sonrasında konut kredisi bedelinde herhangi bir değişim meydana gelmez. Örneğin kredinin yani ipoteğin devri yöntemiyle konut satışı gerçekleştirdiğinizde borcun niteliği aynı kalır. Sadece borcun muhatabı bir diğer ifadeyle kim tarafından ödeneceği değişir.

İpotekli Bir Ev Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Almak istediğiniz evin üzerinde ipotek olup olmadığını tapuda görebilirsiniz. Konutun üzerinde ipotek olsa bile konutu satın almanız da mümkün. İpotekli evi satın alabilmek için öncelikle evin üzerindeki ipoteği kaldırmalısınız. İpoteğin kaldırılması için evin borcunu ödemeniz yeterlidir. Kredi ile ev almayı düşünüyorsanız çektiğiniz tutarın bir kısmı ile ipotek borcunu ödeyerek bunu satıcıya ödeyeceğiniz tutardan düşebilirsiniz. Ya da satıcı ve banka ile anlaşarak evin kredi borcunu devir alabilirsiniz.

Tapuda İpotekli Almanın Riskleri Var mıdır?

İpotekli ev almak, konut kredisinin ödenmemesinden dolayı doğabilecek sorunlardan dolayı riskli bir tercih olabilir. Borcu tamamlamadan ipotek şerhinin düşmediği bu taşınmazlar, bir nevi bankayla tapu sahibinin ortak mülkü olur. Yani konut kredisinin alındığı banka, evin alımı ve satımı hakkındaki tüm süreçlerde söz sahibidir. Tapuda ipotekli ev almak riskleri arasında şunlar da yer alır:

  • Devreden kişi, borcunu ödeyemeyeceği gerekçesiyle ipoteğin paraya çevrilmesi talebinde bulunabilir ve icra takibi başlatabilir.
  • Yapılan kıymet belirlemelerinin ardından taşınmazın piyasa değerinin yarısı bedelinde satılması mümkündür.
  • Başka bir alacaklı, ipotekli evi borcuna karşılık talep edebilir.
  • Taşınmazı icradan satın almak istediğinizde devir ve satış sonrası işlemlerden kaynaklı yüklü bir masrafla karşılaşmanız muhtemeldir.

Bankalar, alıcılara ipotekli taşınmazın satın alım sürecinde kalan kredi borcu gibi detayları aktarır. Kredi borcunun vade sonuna kadar ödenmemesi durumunda konutun satılacağını yani ipoteğin paraya çevrileceğini bildirir. Bu ihtarı almanız ve satış sözleşmesini onaylamanız hâlinde ileride karşılaşacağınız durumları da kabul etmiş olursunuz. Bu risklerle karşılaşmamak için konut sahibiyle anlaşmanızda fayda vardır. Böylece ilerleyen süreçlerde icra işlemlerinden kaynaklanacak sorunlara maruz kalma ihtimaliniz de azalır.

HangiKredi ile konut kredisi sorgulama ve konut kredisi hesaplama işlemlerini gerçekleştirebilir, en uygun konut kredisi faiz oranlarına erişebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

34 Oy

-

2,97 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

2 Yorum

Poyraz
Poyraz 17.02.2015 • 00:00

3 ay önce krediyle ev aldık . Ev ipotekli 165000 ₺ borcu kalmış bir ev. Kredi çektiğimiz banka satıcının Bankasıyla anlaşmaları olduğunu diğer ipoteği de üzerimize alırsak tapu işlemini yapabileceğimizi söyledi . Kredi çekildi diğer bankaya yatırıldı . Aradan üç ay geçmesine rağmen diğer bankanın ( ilk kredinin ) ipoteği kalkmamış görünüyor. Sorun ne olabilir ben diğer borcu da ödemek zorunda kalabilir miyim?

Yanıtla Beğen(6)
ikon
HangiKredi.com 19.02.2015 • 00:00

Sayın Poyraz, Doğrudan ilgili banka ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Beğen(7)

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?